ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:802/1038)

Pizzerinki z burratą 91

Burrata to włoski ser, taka mozzarella ze śmietanką w środku kulki. Uznałam że idealnie nada się na pizzerinki i to był trafny wybór, spisała się tutaj

Moje Małe Czarowanie
Rogale marcińskie 159

Prawdę mówiąc ten wpis miał być wczoraj, ale z przyczyn technicznych nie udało mi się wstawić postu..W tym roku postanowiłam zrobić rogale z białym makiem

Moje domowe kucharzenie
Podwójna zakręcona margherita 181

Jeśli macie w domu łakomczuchów, dla których jedna lub nawet dwie pizze to za mało, zróbcie podwójne pizze :) Dzieci będą miały kolejny powód, by Was ubóstwiać

Weekendy w domu i ogrodzie
Pampuchy ze śliwkami 180

Składniki: Pół kostki drożdży pół szklanki cukru szczypta soli mleko mąka 2 jajka masło do polania cukier do posypania po ugotowaniu śliwki Wykonanie: Z drożdży, mleka

Pychotkaaa
Kapuśniaczki, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi 423

Bardzo lubię paszteciki w takiej formie, jednak dotychczas lenistwo ograniczało mnie znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie kapusty, moczenie grzybów i tak dalej. Do czasu aż

Szefowa kuchni
Drożdżówki z dżemem 152

Kto powiedział , że np.śniadanie trzeba podać na tacy? a może być i na blaszce...a jakie zdziwienie potem ha ha..cała [ prawie cała]blaszka bułeczek

Moje domowe kucharzenie
1511. Bułeczki dyniowe 144

Pomysł na takie bułeczki podsunęła mi  Mama Bartka ..bułeczki dyniowe..a do tego miód z cynamonem ...i kubek mleka...i nic więcej nie potrzeba..

Moje domowe kucharzenie
Domowe bułki z płatkami jaglanymi 29

Uwielbiam wypiekać domowe pieczywo. Czy to bułki, chleby, bagietki czy słodkie drożdżówki. Zawsze w to co robię wkładam całe swoje serce. Nie uznaję bylejakości. A drożdżowe, co już podkreślałam tyle razy uwielbiam wypiekać. Tym razem mam dla Was recepturę na pyszne bułeczki z dodatkiem płatków jaglanych błyskawicznych i pełnoziarnistych. Bułeczki wyszły mi bardzo chrupiące i bardzo pachnące. Idealne na śniadanie(...)więc udadzą się każdemu. Udanych wypieków.     Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej   Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pół szklanki płatków jaglanych błyskawicznych pełnoziarnistych 1 łyżeczka soli 5 dag masła 82 %   Dodatkowo: 1 jajko około 4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych pełnoziarnistych mąka pszenna

Izabelawkuchni
Cynamonowy drożdżowy chlebek z orzechami 118

Chlebek drożdżowy to nietypowy wypiek na świąteczny stół. Wzbogacony dużą ilością aromatycznego cynamonu i orzechów włoskich. Udał mi się ten chlebek. I to bardzo. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze i chrupiące orzechy. Chlebek upiekłam z użyciem orzechów włoskich, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Słodkich wypieków Wam życzę :)   Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki(...)cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 2 jajka 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 kopiaste łyżki masła 3 szklanki mąki tortowej 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu 10 dag  orzechów włoskich HELIO ewentualnie ciepłe mleko, tak z pół szklanki Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego chlebka: 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko

Izabelawkuchni
Drożdżowy warkocz z matchą, kakao i orzechami 106

jest troszkę “naciągnąć” przed upleceniem warkocza). Następnie, układamy jasne ciasto na blacie, smarujemy nadzieniem, następnie przekładamy zieloną częścią, znowu smarujemy nadzieniem i tak dalej. W kolejnym kroku kroimy przełożone ciasto podłużnie na połowę, a później każdą z części nacinamy podłużnie robiąc trzy “nogi”, które później zawijamy w warkocz. Uplecione warkocze odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. W międzyczasie(...)temperaturze 175 stopni C przez około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Artykuł Drożdżowy warkocz z matchą, kakao i orzechami pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 509

Wielkanocne paszteciki z mięsem Krucho-drożdżowe mięsne paszteciki w kształcie zajączków to idealny pomysł na świąteczną przekąskę, w której przygotowaniu chętnie pomogą nam dzieci. Zajączki są małe i można włożyć je do wielkanocnego koszyczka. Oczywiście paszteciki te równie dobrze sprawdzą się przy każdej innej okazji, na przykład na dziecięcym przyjęciu. Z podanej porcji składników wychodzi około 15 zajączków. Inspirację(...)piękne i pyszne paszteciki zaczerpnęłam z bloga Kraina rozkoszy podniebienia. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 40 g masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko   Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 1 żółtko

Blog z Apetytem
Drożdżowe ciastka z dziurką oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 2." 113

wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich uformować w dysk i rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinać krążki, np. za pomocą szklanki. W połowie krążków wyciąć dziurki np. kieliszkiem do wódki. Pełne krążki smarować pędzelkiem lub łyżeczką umoczonymi w wodzie. Nakładać na nie krążek z dziurką(...)blasze wyłożonej papierem. Pozostawić je na ok. kwadrans do lekkiego wyrośnięcia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone ciastka wykładać na kratkę.  ----- Podobne: Drożdżowe rogaliki z marmoladą Serowe wiatraczki ze śliwką Poskręcane drożdżówki z nadzieniem Dziś kontynuacja trylogii "Szukaj mnie wśród lawendy" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . W tomie drugim Autorka skupiła się na historii drugiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe 129

Pyszne bułki z przepisu Katarzyny z blogu Vegarnkowo . Piekłam je dwukrotnie i na pewno będę jeszcze piekła. Polecam. 1 kg mąki pszennej 750 5 dag drożdży

Praktyczna pl
Drożdżowe rożki z kabanosem – na przyjęcie lub piknik 189

Drożdżowe rożki z kabanosem. Idealne na przyjęcie lub piknik. Smaczne zarówno same, jak i w towarzystwie domowych sosów. Ja najczęściej podaję je z sosem czosnkowym. Drożdżowe rożki z kabanosem są naprawdę proste w przygotowaniu. U mnie to hit każdego spotkania, przyjęcia czy pikniku. Często przygotowuję je również od tak, gdy mamy ochotę na coś dobrego. Rożki można zjeść zarówno(...)mąkę pszenną, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, miękkie masło lub margarynę, małą szczyptę soli i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Całość dokładnie zagniatamy w razie potrzeby podsypując rękę delikatnie mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kółka (ja używam lejka do pierogów, ale możecie równie dobrze użyć np. szklanki). Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki

Słodkie okruszki
Bułeczki orkiszowe 83

Pyszne i puchate bułeczki orkiszowe, na zdjęciu rwane jeszcze gorące - później smarowane masłem i maczane w domowej konfiturze wiśniowej. W przepisie podane jest jajko do posmarowania

Kocham..lubię..gotuję..
RoloPizza 79

Dziś mamy Święto Pizzy! Dlatego przydałoby się zjeść pizze :D A co powiecie na przepis w nieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę

Niezły Młynek
Taratuszki – rosyjskie faworki na kefirze 79

nacięcie przekładamy jeden z końców prostokąta. Na patelnię wlewamy około 1,5 cm warstwę oleju i rozgrzewamy. Czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany najlepiej sprawdzić wrzucając na niego kawałeczek ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć i się lekko brązowić, możemy układać faworki. Smażymy je na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym(...)width="1024"] taratuszki – rosyjskie faworki[/caption]   Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek: Szybkie Oponki Z Serków Homogenizowanych Faworki Z Piekarnika Mini Pączki Z Serka Homogenizowanego (104 Kcal) Racuchy Drożdżowe Jak Pączki Domowe Pączki Z Dżemem Mini Pączki Bananowe W 15 Minut Artykuł Taratuszki – rosyjskie faworki na kefirze pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Słone Bułeczki Na Cydrze 155

Pyszne, mięciutkie o lekkiej nucie cydru, bułeczki które warto upiec aby spróbować ich smaku,  a nam się tak spodobały, że będę je często piec ;) Składniki

Gotowanie...to proste !
Piaskowa babka marmurkowa 123

wiem jak u Was, ale u nas nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby. Zawsze są przepychanki, czy to ma być babka drożdżowa czy piaskowa. Zwykle wygrywa opcja piaskowa i tak i w tym roku na naszym stole zawita marmurkowa piaskowa babka. Przepis stary jak świat, również wędrujący po internecie. Babka wychodzi puszysta, przyjemnie migdałowa w smaku. Jeszcze po Świętach(...)mąż wcina ją z mlekiem. Możecie piec ją również w formie keksówki. Pisałam już chyba w jakimś poście, jak to będąc dzieckiem, uwielbiałam zlizywać cukier puder z ciast i raz się tak nacięłam, bo moja ciocia posypała babkę mąką, zamiast cukrem pudrem Tak można ukarać niesforne dzieci Możecie ją polukrować, ale nam wystarcza posypanie jej cukrem pudrem. Możecie również

Mieszam w Garnku
Dyniowo-kakaowy chleb 119

Ostatnia dynia czekała w kolejce na przetworzenie dość długo. Po pokrojeniu, upieczeniu i zmiksowaniu została podzielona na porcje. Jedna z nich trafiła dzisiaj do chleba. Nieskromnie

Przepisy Mikołaja
4 składnikowy chleb pszenny na drożdżach 98

Taki szybki chleb dziś upiekłam, właściwie to nie tyle szybki co bez nadmiernego nakładu pracy. Czasu miałam mało a i składników mało, zakwas niedokarmiony, bo i

Moje Małe Czarowanie
Makowiec drożdżowy 128

dodać trochę mąki, jeśli okaże się nadal za luźne. Przykrywam ściereczką miskę i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnice wysypaną mąką, wyrabiam ciasto, dzielę na 2 części i wałkuję cienkie placki. Na placki nakładam masę makową i odsączone rodzynki (posypuję nieregularnie). Zawijam luźno zawijasa. Smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem i ostawiam jeszcze(...)stopni przez 45 minut. Lukier- 2 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier puder – około 5 łyżek. Mieszam, polewam po ostudzonym makowcu.   Artykuł Makowiec drożdżowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Bułki owsiane extremalne 122

Te pyszne, mięciutkie bułeczki piekliśmy w ramach Lipcowej Piekarni Amber . Oryginalne bułki według pomysłu Adama Piekarza są tutaj . Bułki idealne na śniadanie, kolację, wypady piknikowe i

Moje Małe Czarowanie
Konfitura rabarbar i mandarynka 131

Wiosną pierwszy pojawia się rabarbar i to o nim będzie kilka wpisów. Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, lub spożywany na surowo z cukrem. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu(...)wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Dzisiejszy wpis rabarbarowy połączony będzie z mandarynkami. Powstała konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, ale także dobrze smakuje z serami i mięsem. Składniki: - 1/2 kg obranych mandarynek - 1 kg rabarbaru - 1 kg cukru - 3/4 szklanki wody Przygotowanie : Mandarynki obieramy i dokładnie oczyszczamy z białych błonek

Życie zaczyna się w kuchni
Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem 313

Moje kolejne podejście do nowego piekarnika. Tym razem przetestowałam go na drożdżowych rogalikach i po raz kolejny doszłam do wniosku, że chyba z nowym piekarnikiem raczej się nie zaprzyjaźnię. Za mocno przypieka od góry, przez co posmarowane jajkiem rogaliki zrobiły się aż nadto „przyrumienione”, zdecydowanie wolę mniej przypieczone drożdżówki. Mimo to rogaliki wyszły przepyszne, delikatne, puszyste, lekkie, cudownie żółte(...)chrupiącym nadzieniem, po prostu bajka, szczerze polecam! Za zgodą organizatorów, rogaliki dodaję jednocześnie do dwóch akcji „Wypiekanie na śniadanie” , oraz „Ciasto na niedzielę” . Źródło przepisu tutaj . CIASTO: 40 dag mąki pszennej tortowej + do podsypania 7 dag masła 3/4 szklanki mleka opakowanie 7 g drożdży instant 1/3 szklanki cukru laska wanilii 2 żółtka 2 bardzo kopiaste łyżki dyniowego puree – u mnie

Kuchenne zapiski Edyty
Pełnoziarniste fit jagodzianki 195

Sezon jagodowy w pełni, a ja nie wyobrażam go sobie bez dwóch rzeczy: pierogów i drożdżowych bułeczek. Pierogi  w ilości kosmicznej, pałaszowaliśmy u Mamusi, bo ona robi najlepsze. Zatem przyszła kolej na bułeczki,  postanowiłam je nieco odchudzić, by móc zjeść jedną więcej bez wyrzutów sumienia. Dlatego ograniczyłam ilość użytego cukru (odrobina musi być, wtedy drożdże lepiej pracują(...)dodatkowo użyłam mąki z pełnego przemiału, rewelacyjnie sprawdziła się tutaj Mąka Szymanowska Graham. Bułeczki wyszły rewelacyjnie, z zewnątrz chrupiąca złocista skórka, a w środku delikatne miękkie ciasto i ogromna ilość jagód i ten zapach unoszący się po mieszkaniu, bajka.  Składniki: 2 1/2 szklanki  mąki pełnoziarnistej (u mnie Mąka Szymanowska Graham) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g. świeżych

Cynamonowe szczęście
Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem 169

Pyszne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem będą smakowały zarówno na śniadanie jaki i jako przekąska w ciągu dnia. DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI ze SZPINAKIEM Składniki: 4 g suchych drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 50 ml roztopionego masła 230 ml mleka farsz: 150 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa sól i pierz do smaku(...)jajko do posmarowania Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i masło. Do miski przesiewamy mąkę,sól i dodajemy drożdże. Dolewamy mieszaninę mleka z masłem, mieszamy.  Zagniatamy ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki.  Ciasto dzielimy na 12 porcji. Porcje odstawiamy na blaszce przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy

Bon appetit mon amie
Wielkanocny kalejdoskop Hońki 114

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć puszystej, aromatycznej i bogato zdobionej  Baby Drożdżowej .  2. Pomysł na niezwykle efektowne ciasteczka "na jeden ząbek" . Niczym wiosenne krokusy, pozwólcie im zakwitnąć na waszych stołach. 3. Kolejnym punktem obowiązkowym w wielu domach jest sernik. Cóż innego jak smak babcinego, tradycyjnego sernika jest podwaliną tradycji kulinarnej? 4. Kolejna wersja sernika, tym razem z orzechowym(...)spodem.  Bardziej dekoracyjna i odświętna. Jak wygląda tak i smakuje. 5. Mniej znana wersja sernikowa. Puszysta i pieczona w kąpieli wodnej. Ulubione ciasto japończyków. Bo każde państwo ma swoją wersję.  6. Ostatnia propozycja. Skierowana do przezornych, którzy mrożą dary jesieni, a mianowicie dyniowy sernik . Zachwyca kolorem i strukturą

Karczma Honorietty
Wielkanocny kalejdoskop Hońki 157

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć puszystej, aromatycznej i bogato zdobionej  Baby Drożdżowej .  2. Pomysł na niezwykle efektowne ciasteczka "na jeden ząbek" . Niczym wiosenne krokusy, pozwólcie im zakwitnąć na waszych stołach. 3. Kolejnym punktem obowiązkowym w wielu domach jest sernik. Cóż innego jak smak babcinego, tradycyjnego sernika jest podwaliną tradycji kulinarnej? 4. Kolejna wersja sernika, tym razem z orzechowym(...)spodem.  Bardziej dekoracyjna i odświętna. Jak wygląda tak i smakuje. 5. Mniej znana wersja sernikowa. Puszysta i pieczona w kąpieli wodnej. Ulubione ciasto japończyków. Bo każde państwo ma swoją wersję.  6. Ostatnia propozycja. Skierowana do przezornych, którzy mrożą dary jesieni, a mianowicie dyniowy sernik . Zachwyca kolorem i strukturą

Karczma Honorietty
Bułeczki cynamonowe 89

Drożdżowe bułeczki cynamonowe Super smaczne bułeczki cynamonowe, które polubią wszyscy. Dzieci je wprost uwielbiają!  SKŁADNIKI:  0,5 kg mąki pszennej 300 ml mleka 5 dag drożdży ¾ szklanki cukry 1/3 kostki masła 1 jajko 2-3 łyżeczki cynamonu WYKONANIE: Zacznij od roztarcia drożdży z łyżeczką cukru, rozpuść je w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostaw do wyrośnięcia. Przesiej mąkę(...)miski, dodaj cukier. Wlej wyrośnięte drożdże, dodaj jajko i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Dodaj roztopione masło pozostawiając w rondlu ¼ masła na potem. Ugnieć ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 2 porcje i rozwałkuj. Następnie posmaruj ciasto resztą masła używając pędzelka, posyp warstwą cukru i cynamonu

Calzonella.com
Maślane bagietki z sezamem 165

domowe maślane bagietki z sezamem. Idealne do porannego kakao. Chrupiąca skórka z zewnątrz i miękki puszysty środek. Bagietki znikły równie szybko jak się pojawiły. Zapraszam również na śniadaniowe paluchy drożdżowe  ... znikły tak szybko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy 3/4 szklanki gęstej maślanki (temperatura pokojowa) 4 łyżki ciepłej wody (nie gorącej!) 2 łyżeczki suchych drożdży(...)zależności od gustów smakowych) sezam do posypania + jajko do smarowania wierzchu bagietek Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Potem dokładamy kolejne składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest miękkie i lekko lepkie, ale winno się dać ładnie uformować w kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie

Słodkie okruszki
Drożdżowa rolada z dżemem z jagód kamczackich 98

Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 kostki masła 1,5 szklanki mąki 1 słoik dżemu z jagód

A Ty Smakuj Mnie

Proponowane wyszukiwania