ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:804/1038)

Bułki owsiane extremalne 121

Te pyszne, mięciutkie bułeczki piekliśmy w ramach Lipcowej Piekarni Amber . Oryginalne bułki według pomysłu Adama Piekarza są tutaj . Bułki idealne na śniadanie, kolację, wypady piknikowe i

Moje Małe Czarowanie
Konfitura rabarbar i mandarynka 129

Wiosną pierwszy pojawia się rabarbar i to o nim będzie kilka wpisów. Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, lub spożywany na surowo z cukrem. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu(...)wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Dzisiejszy wpis rabarbarowy połączony będzie z mandarynkami. Powstała konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, ale także dobrze smakuje z serami i mięsem. Składniki: - 1/2 kg obranych mandarynek - 1 kg rabarbaru - 1 kg cukru - 3/4 szklanki wody Przygotowanie : Mandarynki obieramy i dokładnie oczyszczamy z białych błonek

Życie zaczyna się w kuchni
Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem 311

Moje kolejne podejście do nowego piekarnika. Tym razem przetestowałam go na drożdżowych rogalikach i po raz kolejny doszłam do wniosku, że chyba z nowym piekarnikiem raczej się nie zaprzyjaźnię. Za mocno przypieka od góry, przez co posmarowane jajkiem rogaliki zrobiły się aż nadto „przyrumienione”, zdecydowanie wolę mniej przypieczone drożdżówki. Mimo to rogaliki wyszły przepyszne, delikatne, puszyste, lekkie, cudownie żółte(...)chrupiącym nadzieniem, po prostu bajka, szczerze polecam! Za zgodą organizatorów, rogaliki dodaję jednocześnie do dwóch akcji „Wypiekanie na śniadanie” , oraz „Ciasto na niedzielę” . Źródło przepisu tutaj . CIASTO: 40 dag mąki pszennej tortowej + do podsypania 7 dag masła 3/4 szklanki mleka opakowanie 7 g drożdży instant 1/3 szklanki cukru laska wanilii 2 żółtka 2 bardzo kopiaste łyżki dyniowego puree – u mnie

Kuchenne zapiski Edyty
Pełnoziarniste fit jagodzianki 193

Sezon jagodowy w pełni, a ja nie wyobrażam go sobie bez dwóch rzeczy: pierogów i drożdżowych bułeczek. Pierogi  w ilości kosmicznej, pałaszowaliśmy u Mamusi, bo ona robi najlepsze. Zatem przyszła kolej na bułeczki,  postanowiłam je nieco odchudzić, by móc zjeść jedną więcej bez wyrzutów sumienia. Dlatego ograniczyłam ilość użytego cukru (odrobina musi być, wtedy drożdże lepiej pracują(...)dodatkowo użyłam mąki z pełnego przemiału, rewelacyjnie sprawdziła się tutaj Mąka Szymanowska Graham. Bułeczki wyszły rewelacyjnie, z zewnątrz chrupiąca złocista skórka, a w środku delikatne miękkie ciasto i ogromna ilość jagód i ten zapach unoszący się po mieszkaniu, bajka.  Składniki: 2 1/2 szklanki  mąki pełnoziarnistej (u mnie Mąka Szymanowska Graham) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g. świeżych

Cynamonowe szczęście
Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem 165

Pyszne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem będą smakowały zarówno na śniadanie jaki i jako przekąska w ciągu dnia. DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI ze SZPINAKIEM Składniki: 4 g suchych drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 50 ml roztopionego masła 230 ml mleka farsz: 150 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa sól i pierz do smaku(...)jajko do posmarowania Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i masło. Do miski przesiewamy mąkę,sól i dodajemy drożdże. Dolewamy mieszaninę mleka z masłem, mieszamy.  Zagniatamy ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki.  Ciasto dzielimy na 12 porcji. Porcje odstawiamy na blaszce przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy

Bon appetit mon amie
Wielkanocny kalejdoskop Hońki 113

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć puszystej, aromatycznej i bogato zdobionej  Baby Drożdżowej .  2. Pomysł na niezwykle efektowne ciasteczka "na jeden ząbek" . Niczym wiosenne krokusy, pozwólcie im zakwitnąć na waszych stołach. 3. Kolejnym punktem obowiązkowym w wielu domach jest sernik. Cóż innego jak smak babcinego, tradycyjnego sernika jest podwaliną tradycji kulinarnej? 4. Kolejna wersja sernika, tym razem z orzechowym(...)spodem.  Bardziej dekoracyjna i odświętna. Jak wygląda tak i smakuje. 5. Mniej znana wersja sernikowa. Puszysta i pieczona w kąpieli wodnej. Ulubione ciasto japończyków. Bo każde państwo ma swoją wersję.  6. Ostatnia propozycja. Skierowana do przezornych, którzy mrożą dary jesieni, a mianowicie dyniowy sernik . Zachwyca kolorem i strukturą

Karczma Honorietty
Wielkanocny kalejdoskop Hońki 157

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć puszystej, aromatycznej i bogato zdobionej  Baby Drożdżowej .  2. Pomysł na niezwykle efektowne ciasteczka "na jeden ząbek" . Niczym wiosenne krokusy, pozwólcie im zakwitnąć na waszych stołach. 3. Kolejnym punktem obowiązkowym w wielu domach jest sernik. Cóż innego jak smak babcinego, tradycyjnego sernika jest podwaliną tradycji kulinarnej? 4. Kolejna wersja sernika, tym razem z orzechowym(...)spodem.  Bardziej dekoracyjna i odświętna. Jak wygląda tak i smakuje. 5. Mniej znana wersja sernikowa. Puszysta i pieczona w kąpieli wodnej. Ulubione ciasto japończyków. Bo każde państwo ma swoją wersję.  6. Ostatnia propozycja. Skierowana do przezornych, którzy mrożą dary jesieni, a mianowicie dyniowy sernik . Zachwyca kolorem i strukturą

Karczma Honorietty
Bułeczki cynamonowe 85

Drożdżowe bułeczki cynamonowe Super smaczne bułeczki cynamonowe, które polubią wszyscy. Dzieci je wprost uwielbiają!  SKŁADNIKI:  0,5 kg mąki pszennej 300 ml mleka 5 dag drożdży ¾ szklanki cukry 1/3 kostki masła 1 jajko 2-3 łyżeczki cynamonu WYKONANIE: Zacznij od roztarcia drożdży z łyżeczką cukru, rozpuść je w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostaw do wyrośnięcia. Przesiej mąkę(...)miski, dodaj cukier. Wlej wyrośnięte drożdże, dodaj jajko i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Dodaj roztopione masło pozostawiając w rondlu ¼ masła na potem. Ugnieć ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 2 porcje i rozwałkuj. Następnie posmaruj ciasto resztą masła używając pędzelka, posyp warstwą cukru i cynamonu

Calzonella.com
Maślane bagietki z sezamem 157

domowe maślane bagietki z sezamem. Idealne do porannego kakao. Chrupiąca skórka z zewnątrz i miękki puszysty środek. Bagietki znikły równie szybko jak się pojawiły. Zapraszam również na śniadaniowe paluchy drożdżowe  ... znikły tak szybko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy 3/4 szklanki gęstej maślanki (temperatura pokojowa) 4 łyżki ciepłej wody (nie gorącej!) 2 łyżeczki suchych drożdży(...)zależności od gustów smakowych) sezam do posypania + jajko do smarowania wierzchu bagietek Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Potem dokładamy kolejne składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest miękkie i lekko lepkie, ale winno się dać ładnie uformować w kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie

Słodkie okruszki
Drożdżowa rolada z dżemem z jagód kamczackich 95

Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 kostki masła 1,5 szklanki mąki 1 słoik dżemu z jagód

A Ty Smakuj Mnie
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 187

Świąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań.Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi

W kuchni Karmel-itki
Stromboli 172

latorośli (spowodowana żyznymi wulkanicznym glebami).  Tyle za Wikipedią. A co ma wulkan wspólnego z jedzeniem? Otóż stromboli to także nazwa pysznego, nadziewanego  chlebka w formie strucli. Na ciasto chlebowe lub jak na pizzę, nakłada się dowolne 2-3 składniki: głównie różnych mięs i sporo sera, najczęściej różnych rodzajów i obowiązkowo mozzarelli. Stromboli często nazywa się kanapką, rodzajem pizzy(...)adekwatna? Wyspa wulkaniczna, pełna niezwykłych zjawisk, wulkanów,"ziemia bogów" i dodatkowo miłosna opowieść w tle...             Z pozoru zwykły drożdżowy zawijaniec, ale kiedy go rozkroicie, przekonacie się, skąd taka nazwa. Stromboli. Ach, i koniecznie obejrzyjcie film  "Stromboli, ziemia bogów"! Składniki (dla 3-4 osób):  300 g mąki pszennej

Kuchnia Prezydentowej
Faworki drożdżowe 145

   Faworki dla tych, którzy wolą wersję mięciutką. Smażone tradycyjnie na głębokim oleju. Składniki: -3,5 szklanki mąki -4 dkg świeżych drożdży -200 ml ciepłego

Maminek kulinarny
SPRAWDZONE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK- PĄCZKI, OPONKI, FAWORKI... 74

miękkie i pulchniutkie . A z talerza znikają bardzo szybko, obawiam się, że moje nie wytrwają do jutra ;)   CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE-  przepis tutaj Karnawał w pełni, więc koniecznie muszą być oponki, chruściki , pączki. Dziś przygotowałam dla mojej rodzinki chruściki drożdżowe . Pyszne, pulchniutkie, przepis nie jest skomplikowany a w wykonaniu naprawdę bardzo proste. Polecam, koniecznie spróbujcie :) PYSZNE FAWORKI/ CHRUŚCIKI-  przepis(...)ustach i gwarantuję Wam, że nie poprzestaniecie na jednym ;)  Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie.  Oczywiście ich chrupkość zależy tu od grubości rozwałkowanego ciasta. Im cieńsze tym bardziej będą kruche. Obficie posypane cukrem pudrem... niebo w gębie ;) FAWORKI Z SERKIEM MASCARPONE-  przepis tutaj Jedni pieką pączki inni zaś faworki. A co powiecie na prosty

Zrób to smacznie
Drożdżowe racuchy z jabłkiem 95

alkohol. Mieszamy całość przez kilka minut tak, aby nie było grudek. Pozostawiamy na kolejne 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. 3 Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do ciasta delikatnie mieszając. 4 Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron i wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć resztę tłuszczu. Po usmażeniu całości posypujemy cukrem pudrem (najlepiej usmażyć(...)gorące racuchy wchłoną cały puder). Gotowe racuchy można posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Drożdżowe racuchy z jabłkiem pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy