ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:804/1072)

Drożdżowe bułeczki z cukinią 87

następnie zwiększ obroty do wysokich i wyrabiaj jeszcze 7-8 minut aż ciasto będzie odchodziło od ścianek misy, pozostanie miękkie, ale nabierze zwartej struktury. Przykryj misę folią spożywczą i pozostaw ciasto w cieple (temperatura wyrastania od 25 do 30 st. C) na 1 godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotuj składniki nadzienia. Pokrój drobno suszone(...)plasterki. Przygotuj naczynie do zapiekania. Może to być forma do tarty lub inna dowolna forma w okrągłym kształcie. Przekrój mniej więcej 23-25 cm. Ciasto podziel na 7 równych części. Ja dla ułatwienia kładę moje ciasto na wadze, a następnie precyzyjnie wyliczam wagę każdej porcji. To ułatwia sprawę! UWAGA! Opisany poniżej proces nacinania i składania został pokazany na filmie. Znajdziesz

nietylkopasta.pl
Rogale maślane 68

  Mięciutkie i puszyste maślane rogaliki :) Są tylko leciutko słodkie, więc z powodzeniem pasować będą do nich również wytrawne dodatki. Z zewnątrz delikatnie chrupiące, a w

Opowieści z piekarnika
Bułeczki śniadaniowe (bez formowania) 130

Te bułeczki są przepyszne! Baaaardzo delikatne, mięciutkie, puszyste – idealne na śniadanie A najlepsze w tych bułeczkach jest to, że nie potrzebują one żadnego formowania. Należy

Smaki Armine
Mleczne bułki 167

Przepyszne, mięciutkie, puchate i naprawdę mocno mleczne bułeczki, które zachwycą Was swoim smakiem już od pierwszego kęsa :) Ja się w nich zakochałam ;) Bułeczki te przygotowuje się

Opowieści z piekarnika
Bułeczki "krupczatki" 168

Przepis znalazłam na "Tradycyjna kuchnia Kasi" i od razu stwierdziłam, że muszę go wypróbować. Bułeczki upieczone są na mące krupczatce i to mnie właśnie w nich

Smakołyki Asi
Zatapiane rogaliki 172

Zawładnęły nami zupełnie..   Najlepsze rogaliki, jakie dotychczas zrobiłam. Zniknęły tego samego dnia jeszcze ciepłe.. Polecam, naprawdę warte są zachodu J Przepis wzięłam z

Na słodko lub wytrawnie
Panini z łososiem 254

Panini to bardzo fajna alternatywa dla klasycznej kanapki czy też sandwicha. Wprawdzie ich przygotowanie wymaga więcej czasu i pracy, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego

Kulinarne przygody Gatity
Pizzettes- pizzówki 172

 Do dzisiejszej zupy zrobiłam wloskie pizzettes- czyli pizzówki :). Rewelacyjnie komponują się z zupą ziemniaczaną z pesto I z pewnością znikną ze stołu przy każdej kolacji

Smaki Edyty
Smaczne drożdżowe zawijasy z pesto na Wielkanoc 146

kolor wiosny i wybrałam zielone pesto z bazylii. Najbardziej odpowiada mi domowe pesto, bo mogę je modyfikować na wiele sposobów. Dzisiaj dodałam do pesto również rukolę. Pesto chlebek to drożdżowe zawijasy, idealne na wielkanocny bufet. Pięknie się prezentuje i super smakuje. Oczywiście obok chleba będą i inne rarytasy. Moja rodzina przepada za jarzynową sałatką , więc jest to numer jeden(...)pinii 2 łyżki utartego parmezanu Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z miodem. Dodaj oliwę. Do misy malaksera wsyp mąkę i wlej rozpuszczone rozczyn. Używając haka zacznij zagniatać ciasto. Kiedy drożdże już się połączą z mąką dodaj sól i zagniataj dalej. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie zmiksuj pesto z podanych składników. Jeśli

codojedzenia
Chleb pszenny na suchych drożdżach 92

chleb drożdżowy z foremki uda się nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem.  Zobaczcie przygotowanie chleba krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube W przepisie na biały chleb na drożdżach suszonych najlepsze jest to, że za każdym razem może smakować troszkę inaczej. Jeśli lubicie chleb z kminkiem, dodajcie do ciasta pół

Lekcje w kuchni
Szybkie bułki pszenne 143

drożdzowe mają jeden minus, długo się je robi więc jak rano zacznę to na obiad zjem ;) A jak zrobię na noc to rano już nie są takie pyszne. Co prawda ratuje je mikrofala ale chrupkości w nich już nie ma. Przeszukując internet w poszukiwaniu jakiegoś fajnego przepisu na domowe pieczywo, gdyż taki był temet weekendowej akcji "Ciasta na niedzielę" znalazłam

Życie zaczyna się w kuchni
Drożdżowe pierniczki z kremem czekoladowym 140

pierniczki drożdżowe? Super mięciutkie jak puszek, po prostu rozpływają się w ustach. Składniki: 300g mąki pszennej , 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50ml letniego mleka 7g drożdży 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu krem czekoladowy Cadbury ze sklepu Kuchnie Świata Ciasto na pierniczki

Gotowanie i blogowanie
Minicalzone, paszteciki nadziewane grzybami 139

Przepyszne drożdżowe pierożki, pieczone w piekarniku z pysznym farszem. Zrobiłam je do barszczu czerwonego na zakwasie, który kilka dni temu nastawiłam. Barszcz wyszedł rewelacyjny, przepis na barszcz wstawię jutro. Z tej porcji wyszło mi 23 minicalzone. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać do dołka letnią wodę i dodać niecałą łyżkę smalcu, wsypać suszone drożdże. Dokładnie ugnieść ciasto na gładką

Kuchnia Pokoleń
Chrusty drożdżowe 159

drożdżowe faworki.. 50 dkg mąki 3/4  szkl. letniego mleka 5 dkg drożdży 3-4 łyżki cukru 2 jajka 5 dkg roztopionej, ostudzonej margaryny cukier puder do posypania Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Margarynę roztopić, wystudzić.Do mąki wbić jajka, dodać margarynę,rozczyn. Wyrobić ciasto i odstawić

Moje domowe kucharzenie