ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:804/1072)

Hawajskie słodkie bułeczki 100

Przed Wami kolejny przepis na domowe bułeczki. Tym razem można powiedzieć, że nieco egzotyczne, bo z dodatkiem soku z ananasa. Porcja jest solidna, bo z przepisu

Smaki Na Talerzu
Bułeczki faszerowane warzywami 122

To takie pieczywo z niespodzianką ;) Bułeczki nadziewane warzywami można podać na imprezie jako przekąskę oraz zjeść na drugie śniadanie. Składniki: (8 sztuk) Zaczyn 25 g. świeżych

Delicious Place
Bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką 253

Macie ochotę na pyszne domowe drożdżówki? Ten przepis od Marzenki z bloga Kulinarna Maniusia na bułeczki z kruszonką i marmoladą z pewnością zadowoli Waszą zachciankę. Z

Smaki Na Talerzu
Plecione bułki z mąką owsianą i sezamem 158

Pyszne bułeczki plecione. Z mąką owsianą i sezamem. Cudownie chrupią i pachną. Na śniadanie, kolację czy piknik. Do takich bułek wystarczy masełko i tak ja u

Izabelawkuchni
Prostokąciki Z Dżemem Rabarbarowym Na Serwatce 133

Był dżem rabarbarowy to pora na wypiek z jego udziałem. Pyszne drożdżówki, lekko kwaskowe, pyszne idealne na wycieczkę, drugie śniadanie czy na deser ;) Na około 14

Gotowanie...to proste !
Bułeczki z serkiem i dżemem malinowym 172

Dawno mnie tu nie było, a obiecałam , że wpisy na blogu będą częściej..ale cóż, życie..jak to mawia moja córka.Mam nadzieję, że teraz już

Moje domowe kucharzenie
ROGALIKI Z BUDYNIEM 563

Mięciutkie drożdżówki z czekoladowym budyniem, zachowują świeżość nawet na 3 dzień. Kokos dodaje aromatu, a szklanka ciepłego mleka lub filiżanka owocowej herbaty dopełnia całości. Jeszcze tylko

słodki bratek
Drożdżówki z budyniem i malinami 198

Dobre na śniadanie, dobre na kolacje. Idealne na wakacyjną wycieczkę. Puszyste i pachnące drożdżówki z budyniem i malinami. Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Warto podjąć

kolorowotorcikowo
Przepis na świderki z kminkiem 86

zrobić świderki drożdżowe kminkiem❓      Jak do końca skręcić te świderki to bym nie rozkminiła wykombinowałem tylko połowę technik, więc jak chcecie zobaczyć jak to zrobić i jak wyszły, to obejrzyjcie przepis.     Zapraszamy na przepis na świderki z kminkiem...   Link do filmu z przepisem: Przepis na ŚWIDERKI z kminkiem -PALUCHY DROŻDŻOWE z kminkiem(...)jeszcze dodatkowo do posypania po wierzchu  Przygotowanie:       Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól, kminek, śmietanę i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Racuchy na jogurcie z truskawkami – bardzo prosty i szybki przepis 443

jednolitą masę. Na koniec dodajemy truskawki i znowu mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 0,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym(...)truskawkami – bardzo prosty i szybki przepis   Zobacz inne przepisy na racuchy i placki na słodko: Racuchy na maślance bez drożdży – szybkie i puszyste Błyskawiczne placuszki na jogurcie Racuchy drożdżowe jak pączki Syrniki – rosyjskie placuszki z twarogu Placuszki z jabłkami   Artykuł Racuchy na jogurcie z truskawkami – bardzo prosty i szybki przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżowe paluchy z kminkiem 152

świąteczny stół obowiązkowo polecam przygotować takie paluchy drożdżowe z kminkiem. Moje wyszyły bardzo chrupiące. Polecam podać je z czerwonym, czystym barszczykiem. Zapewniam, że będzie pysznie. Z receptury wyszło mi aż pięć blaszek i dodam, że ,,mignęły się'' raz dwa. Pyszne były. Zróbcie teraz próbę, a potem upieczcie na święta. Zachęcam i polecam :)   Paluchy podałam na pięknym podłużnym talerzu(...)AMBITION . Również czerwony barszczyk podałam w filiżance od  AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: 1 jajko kminek cały według uznania mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych paluchów z kminkiem: 1. Ciasto

Izabelawkuchni
Poduszeczki drożdżowe z jabłkami. 113

Ostatnio podawałam przepis na pierożki z jabłkami, tym razem zapraszam Was do wypróbowania drożdżowych poduszeczek mojego taty. Składniki: 1/2 kostki margaryny 4 całe jajka 3 łyżki cukru szczypta soli cukier waniliowy 1/2 kostki drożdży (50g) 100 ml mleka mąka Przygotowanie: Miksujemy jajka, cukier, sól, cukier waniliowy oraz rozpuszczona margarynę. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml mleka, dodajemy do tego 1 łyżkę(...)mąki oraz 1 łyżkę cukru. Drożdże wlewamy do zmiksowanych składników, dodajemy mąkę tak długo, aż ciasto zacznie "odchodzić" od reki. Wyrabiamy, następnie wałkujemy i przedzielamy na kwadraty. Na środek każdego kwadracika wkładamy kawałek jabłka i rogi kwadratów zawijamy w jeden punkt - sam środek. Wychodzą nam poduszeczki. Pieczemy w 180 stopniach do czasu aż będą zarumienione. SMACZNEGO

My World by Dagmara Rek
Racuchy drożdżowe 169

weekend smażymy racuchy drożdżowe ...tak jakby mała rozgrzewka przed tłustym czwartkiem..ja mam kilka przepisów na pączki do wypróbowania...zobaczymy ile mi się uda zrobić...krótki karnawał w tym roku...i jakoś mało wolnego czasu...ale wróćmy do racuchów...przepis z bloga Dorotki ..takie racuchy można zrobić nawet z dodatkiem jabłek, rodzynek itd...ja w sumie planowałam coś dodać(...)niestety nie udało się..moje ciasto było ciut za gęste i nabieranie łyżką nie było możliwe, ale od czego są ręce?  Razem ze mną racuchy smażyły : Marzenka .. 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży szczypta soli 1 - 2 łyżki cukru 1,5 szkl. letniego mleka 1 jajko Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, wymieszać.Pośrodku zrobić wgłębienie,wkruszyć świeże

Moje domowe kucharzenie
Czak czak 214

Parę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak..zwany także(...)pochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej.Tradycyjnie Czak Czak powinien mieć formę piramidy .U mnie jest w innej formie, ale to nie ma żadnego znaczenia.W oryginalnym  przepisie robi się ciasto , kroi na małe kawałeczki i smaży w głębokim oleju..ja poszłam na łatwiznę i wykorzystałam groszek ptysiowy Brześć. groszek ptysiowy Brześć  [ 1 opak.] 100 g cukru 200 g miodu

Moje domowe kucharzenie
MAŚLANE KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO KAKAOWE 162

ulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego  z jasnego   i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Kuleczki lekko spłaszczyłam i nadawałam im różne wzorki np.za pomocą widelca(...)Zapraszam do pieczenia innych ciasteczek: owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady czekoladowe kruche ciasteczka ciasteczka serowe z rabarbarem rożki maślano serowe z jabłkami paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem ciasteczka orkiszowo kakaowe owsiane czekoladowo orzechowe oponki serowe

potrawyregionalne
kolorowe pączki z dziurką 169

szklanką lub kuflem. Na środku wycinać koła kieliszkiem. Olej rozgrzać do temperatury 175*C. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego najlepiej sprawdzać kawałkiem ciasta czy jest już wystarczająco gorący - jeśli ciasto wpływa i się smaży to znaczy, że można już wrzucać pączki. Pączki smażyć najpierw pod przykryciem, następnie odwrócić i smażyć już bez pokrywki na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy(...)tłuszczu.  Białko utrzeć z cukrem pudrem, podzielić na trzy części. Do każdej dodać barwnik. Lukrować pączki pędzelkiem i posypać cukierkami. Odstawić aby lukier zastygł.  źródło przepisu- oponki drożdżowe Doroty z moimi zmianami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Racuchy z jabłkami / Racuchy z bananami i rodzynkami 141

Placki bez jajek i mleka krowiego. Inspirowane przepisem Idealnej Pani Domu. Do tej pory nigdy nie robiłam drożdżowych ale zdecydowanie to zmieniam! Wychodzą przepyszne! Polecam! 1 i 1/2 szklanki mąki 7g suchych drożdży 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka sojowego waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2-3 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach  ( świetnym zamiennikiem są również(...)banany pokrojone w plasterki  +  garść rodzynek :) ) olej rzepakowy Mąkę, cukier i drożdże wsypać do miski, dokładnie wymieszać. Wlać mleko sojowe. Ciasto wyrabiać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wyrobione ciasto odstawić przykryte bawełnianą ściereczką na godzine w ciepłe miejsce. Do ciasta dodaj jabłka, wymieszaj dokładnie. Nagrzej patelnię z olejem na średnim płomieniu. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki ( będzie lepiej

Atlas Smaków
Pissaladiere 164

Czyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie lubią oliwek, cebuli czy anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego(...)dużego placka. Składniki na ciasto 10 porcji: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej przegotowanej wody  30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu Dodatkowo: 200 g cebuli czerwonej 200 g cebuli białej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki pieprzu 2-3 łyżki octu jabłkowego

Gosia gotuje
Prosty mazurek kajmakowy 842

które przygotowujemy tylko raz w roku, z okazji świąt Wielkiej Nocy. Skąd jednak pochodzi tradycja ich wypieku, jaką mają symbolikę, a w końcu jak je przygotować? Z jakiego rodzaju ciasta, czym przełożyć i najważniejsze, w jaki sposób udekorować? To już nie dla każdego jest jasne i wcale się temu nie dziwię. Obecnie mazurek sprowadzany jest często do płaskiego, kruchego placka(...)pytanie, jaki w końcu powinien być ten mazurek? W dzisiejszej wizji tego wypieku zgadza się na pewno jedno. Ma być płaski, jednak wcale niekoniecznie kruchy. Dawniej mazurki bywały także drożdżowe, ale zwykle ich podstawę stanowiły wafle lub opłatek. Przekładane były słodką masą o dowolnym smaku, ale nigdy marmoladą. Mogła to być wyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było

Ratunku obiad