ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:801/1038)

Bułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami 101

Bułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami Chrupiące odrywane bułeczki z masełkiem czosnkowo-ziołowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i

Blog z Apetytem
Rogaliki drożdżowe najlepsze 950

Najlepsze rogaliki drożdżowe jakie do tej pory robiłam i jadłam. Są tak puszyste i mięciutkie jak pierzynka ha ha :-) Tak, to prawda. Przepis znalazłam tutaj  . Jak pisze najlepsze, to warto wypróbować, może rzeczywiście tak jest. W tym przypadku jest, polecam Wam je bardzo, ja na pewno z przepisu będę korzystać, bo rogaliki wszystkim smakowały, nawet moja młoda, jak nigdy(...)tylko mlaskała i wołała mama daj :-) Róbcie, bo warto :-) Ciasto jak je zarobimy jest dość luźne, ale takie ma być. Rogaliki dzięki temu są puszyste. Miłego piątku Wam życzę :-)  Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 120 g masła 200 ml mleka 2 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli 80 g świeżych drożdży około 500 g marmolady

kruche babeczki
Bezglutenowe pączki w stylu azjatyckim 136

Alternatywa dla zwykłych pączków drożdżowych, czyli połączenie gorącego tygodnia azjatyckiego w Biedrze z tłustym czwartkiem- wszyscy mają pączki, mam i ja! Aha, całość zajmie Wam 30 minut łącznie z jedzeniem. Składniki: 200 g mąki ryżowej 50 g cukru trzcinowego 50 g wiórków kokosowych 200 g brzoskwini (u mnie własnej produkcji ze słoika)/mango łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli(...)Owoce zblenduj na gładkie puree i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne. Schowaj do do zamrażalnika na czas podgrzania oleju. Ze schłodzonego (max 15 minut w zamrażalniku, 40 w lodówce) uformuj małe kulki. Wrzucaj na gorący olej najlepiej pojedynczo. Radzę smażyć trzymając je na łyżce cedzakowej bo są gotowe w kilka sekund. Posyp cukrem pudrem

greenscarf
Wegańska pizza 143

mąki, jeśli jest zbyt suche, dolewamy odrobinę wody. Dzięki dodanemu olejowi ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk, a później od blachy. Przygotowane ciasto odkładamy na chwilę, żeby podrosło. 4. Ciasto rozgniatamy na blasze. Na wierzch kładziemy sos pomidorowy (gotowiec, lub mieszanka keczupu czy sosu bbq z koncentratem pomidorowym, ja wykorzystałam też ostatnio pastę z pieczonej papryki i też było super(...)jeśli jednak posiadamy ser, to możemy odrobinę położyć na nasz sos. Dodajemy ulubione warzywa. Posypujemy ziołami prowansalskimi (+ opcjonalnie serem wegańskim - jeżeli ktoś nie ma sera, a posiada nieaktywne płatki drożdżowe, to również się nadadzą) i wstawiamy do piekarnika na jakieś 30-40 minut w temp. około 200*C 6. Zajadamy się ze smakiem! :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Bułki z dynią! Smażone banany! 168

dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta! Takie poranki lubię! Zapraszam! PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ: składniki: - 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 20 g drożdży świeżych - 2 g soli - 6 łyżek miodu - 1 łyżeczka cukru do rozczynu - 500 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu(...)Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut.  Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Puree z dyni dodajemy już pod sam koniec wyrabiania ciasta.  Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.  Ciasto podwoi swoją objętość.  Uformuj

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 148

Jakiś czas temu robiłam twaróg ...ale tak sobie pomyślałam, że szkoda wylać pozostałą serwatkę, chociaż kiedyś ją wylewałam ..i postanowiłam coś z niej zrobić...zapytałam na

Moje domowe kucharzenie
.819. dzień odpoczynku 124

drożdżowe cynamonowe kluski kładzione z karobowym jogurtem~ Rano szukałam pomysłu na śniadanie i znalazłam go w lodówce ;) A ściślej mówiąc - znalazłam tam napoczęte drożdże i przypomniałam sobie o tych kluseczkach :) Robię je już drugi raz, ale tym razem w wersji nie-wegańskiej jak za pierwszym razem, więc podam przepis :) PRZEPIS /1 porcja/ ~30g mąki pszennej ~30g mąki razowej ~łyżeczka cukru(...)zaczynu) + ew. jeszcze do ciasta ~30-40ml mleka (do zaczynu) u mnie roślinne ~50ml mleka (u mnie roślinne) ~jajko ~łyżeczka cynamonu Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżeczką mąki i cukrem, zalewamy mlekiem (30-40ml) w temp. "leniej" i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na kolejne

breakfast of dreams
Cebulaki drożdżowe- ślimaki 152

Tradycyjne drożdżowe ślimaczki, idealnie smakują z barszczem- podane np. na Wigilię Składniki: ½ kg mąki 2 jajka 1 łyżka margaryny 4 dag drożdży 3 duże cebule ½ kostki margaryny „palmy” sól pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 1 szklanka ciepłego mleko z wodą Przygotowanie: Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajkami  i 1 łyżką rozpuszczonej margaryny(...)gałką muszkatołową i solą do smaku.  Następnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą z mlekiem ( mleka ½ szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem. Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka.  Nakładać farsz cebulowy, zwijać w wałek i formować ślimaki

Tradycyjna Kuchnia
bułeczki drożdżowe... 155

Składniki: mleko ciepłe 250 ml, masło stopione 30 gram, jajka 1 sztuka, cukier 60 gram, sól - szczypta, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie, jajko

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza z pomidorkami koktajlowymi 122

Oczywiście nie tylko z pomidorkami, choć one grają tutaj najważniejszą dekoracyjną rolę. Pozostałe dodatki - wg uznania i wg własnej lodówki, jak na sobotę przystało. Dziś przecież

bistro mama
Drugie życie chałki 194

Chałka ... Najlepsza jest w dniu upieczenia, ewentualnie następnym. Później zaczyna się starzeć, nawet najlepiej przechowywana - najzwyczajniej w świecie schnie. Drożdżowe wypieki mają to do siebie, i nic nie da się na to poradzić. Trzeba je zjadać szybciutko, póki świeże. Czasem jednak się nie uda... Choć chałka, którą prezentowałam wczoraj była naprawdę smaczna, nie udało nam się jej całej zjeść(...)razu. Trzeciego dnia zostało jeszcze trochę, ale żadne z nas nie miało już na nią chęci. Postanowiłam więc dać jej nowe życie - żal było wyrzucać ciasto przygotowywane z taką pieczołowitością...  Rozwiązaniem idealnym okazały się słodkie tosty francuskie.  Kiedy oglądając Masterchefa zobaczyłam, jak jeden z uczestników przygotował rzeczone, w dodatku z truskawkami, stwierdziłam, że pomysł jest genialny. Musiałam takie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leśne ślimaczki 163

Drożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki nadziane leśnymi owocami.  Bułeczki bez mleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20 g cukru pudru 20 g drożdży szklanka letniej wody szczypta soli szklanka jagód lub borówek Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans(...)ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie.  Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.  Bułeczki pieczemy

prawdziwe jedzenie
Baba drożdżowa 231

Drożdżowa baba..z rodzynkami i morelami... 3 szkl.mąki 1/2 szkl.cukru 200 ml mleka 125 g masła 30 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g rodzynek Helio 50 g  suszonej moreli Helio 5 łyżek rumu Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem, miękkim masłem i ciepłym mlekiem.Ciasto wyrobić , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Morele pokroić i razem z rodzynkami zalać(...)rumem i odstawić na 15 minut.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć do tortownicy z kominkiem ,posypać morelami i rodzynkami.Przykryć drugą częścią ciasta.Odstawić do wyrośnięcia.Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni

Moje domowe kucharzenie
Słodkie bułeczki z dynią i czekoladą 272

oprószoną mąką stolnicę. Złóż kilka razy, odczekaj 5 minut. Podziel ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt i posmaruj dyniowym kremem. Posyp grubo pokrojoną czekoladą i zwiń ciasto w rulon. Podziel na małe kawałki w kształcie trapezu. Ułóż bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułki zrób podłużny odcisk palcem, tak aby utworzyły się(...)przez około 10-15 minut. Po połowie czasu można blaszki przekręcić. Upieczone bułeczki ostudź na metalowej kratce i oprósz cukrem pudrem. Bułeczki o podobnym kształcie piekłam z makiem . Lubię drożdżowe wypieki , bo można je modelować na wiele sposobów. The post Słodkie bułeczki z dynią i czekoladą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Drożdżowe bułeczki odrywane z żurawiną i skórka pomarańczową 144

 Kolejny drozdzowy wypiek jeszcze w zimowych klimatach,bo z nadzieniem zurawinowo-pomaranczowym.Pyszne,mieciutkie i bardzo puchate buleczki z duza iloscia zurawiny i pachnaca skorka pomaranczowa posmakuja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dynia. Właściwości i ciekawostki 77

chleb. Walory smakowe dyni podnoszą zioła: ziele angielskie, pieprz czarny, goździki, kardamon. Do przygotowania potraw wykorzystuje się świeży, gotowany i pieczony miąższ. Przepisy z dynią w roli głównej: Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem Risotto dyniowe z korzennymi przyprawami Kluski śląskie ziemniaczane z puree dyniowym Dyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka Pumpkin spice(...)kuchni. Dynia zwyczajna – do marynat, do zup, do smażenia, pieczenia i gotowania. Dynia piżmowa w kształcie ogromnej gruszki, bez włókien – idealna do zup, zapiekanek, podstawowy składnik chleba, bułeczek, ciast i deserów. Dynia Muscat de Provence – do marynat, do pieczenia, do dań z makaronem i placków. Dynia makaronowa – do marynat w occie, do warzywnego spaghetti (po ugotowaniu rozpada się na przypominające

ProstePesto.pl
Babka cytrynowa – prosta i szybka babka 106

roku piekę jakąś babkę, bo to chyba jedyny czas w roku, kiedy sięgam po foremki o tym kształcie. Dzisiaj zapraszam na przepis na babkę cytrynową. Babki czy to drożdżowe, czy to piaskowe często mają do siebie to, że szybko stają się suche. Ta babka cytrynowa dzięki dodatkowi śmietany i majonezu długo pozostaje świeża i wilgotna. Babka jest mocno cytrynowa(...)cytryny jak i startą skórkę. U mnie dodatkowo lukier zrobiony jest na bazie soku z cytryny. Nie wiem zupełnie czemu, ale babka i cytryna całkiem dobrze się komponują w cieście. Ja bardzo lubię ten lekko kwaskowy aromat i taką nutkę cytrynki ciągnącą za język w czasie jedzenia. Babkę możecie posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową czy polukrować. Nie musi

Mieszam w Garnku
Austria - Buraczane knedle z Tyrolu (Rohnenknödel) 98

ciecierzycy - 2 łyżki mąki  - 1 łyżka płatków drożdżowych  - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - sól, pieprz Do podania: - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki - wegański parmezan ( my robimy własny, taka porcja wystarczy na kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze(...)tartą i dodajemy zeszkloną cebulkę. Buraki miksujemy blenderem i dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 4) Formujemy knedle - 2 łyżki ciasta na jednego knedla i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.  5) Knedle podajemy polane podgrzanym olejem i posypane wegańskimi parmezanem, posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi

Roślinożerni urlopowicze
Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków 121

podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto, wyłóż na blat i ponownie wyrób. Podziel ciasto na 9 części. Z ciasta uformuj wałek o długości ok 30 cm i odetnij 1 cm ciasta (to będzie ogonek króliczka). Uformuj króliczka zgodnie z instrukcją poniżej. Gotowe króliczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego króliczka posmaruj rozkłóconym jajkiem i na ogonek wysyp sezam. Piecz(...)minut, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Wystudź na kratce. Smacznego! Wartości odżywcze 9 króliczków: Kalorie 2415 kcal Węglowodany 339.13 g Białka 68.18 g Tłuszcze 80.5 g Artykuł Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków 107

podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto, wyłóż na blat i ponownie wyrób. Podziel ciasto na 9 części. Z ciasta uformuj wałek o długości ok 30 cm i odetnij 1 cm ciasta (to będzie ogonek króliczka). Uformuj króliczka zgodnie z instrukcją poniżej. Gotowe króliczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego króliczka posmaruj rozkłóconym jajkiem i na ogonek wysyp sezam. Piecz(...)minut, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Wystudź na kratce. Smacznego! Wartości odżywcze 9 króliczków: Kalorie 2415 kcal Węglowodany 339.13 g Białka 68.18 g Tłuszcze 80.5 g Artykuł Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Żurawinowe bułeczki 169

Jeśli szukacie pomysłu na drugie śniadanie bądź po prostu na małe co nie co, to te bułeczki wpisują się tu idealnie. Nie dość, że mięciutkie, drożdżowe to jeszcze po brzegi wypełnione żurawiną. Składniki: - 20 g  świeżych drożdży - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki letniego mleka - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 300 g mąki pszennej - 100 g suszonej żurawiny - 1 jajko(...)odrobiną letniego mleka. Mąkę mieszamy z resztą cukru, dokładamy rozczyn oraz resztę mleka i całość zagniatamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, żurawinę i ponownie zagniatamy.  Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Dłońmi formujemy nieduże kulki, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut

Zainspirowana w kuchni
Rogaliki krucho drożdżowe 115

życie i kupić je w cukierni. Oczywiście można, ale o wiele lepiej smakują te, które wyjdą spod naszej ręki. Kto ma ochotę na rog alika z marmoladą? ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Składniki: 100 g masła 250 g mąki 1/4 szklanki mleka 25 g drożdży 1 jajko 1 szczypta soli cukier waniliowy marmolada 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików Przygotowanie(...)łyżeczki mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Mąkę, posiekane masło, jajko, cukier i szczyptę soli przekładamy do miski. Dodajemy "pracujące" drożdże i zagniatamy elastyczne ciastoCiasto odstawiamy w misce przykrytej ścierką do lodówki na 2 godziny. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie.  Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy trójkąty, na których nakładamy marmoladę

Bon appetit mon amie
Rogaliki krucho drożdżowe z różą 173

Czekał słoiczek róży, więc ...trzeba go było wykorzystać :). Znakomite krucho drożdżowe rogaliki.  Składniki: 1 kg mąki  50 dag margaryny 10 dag drożdży 1 proszek do pieczenia 4 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru kryształu 1 łyżeczka soli Do nadziewania: twarda marmolada, dżem lub konfitura z płatków róży  Drożdże rozpuścić w mleku(...)cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Bułki hamburgerowe 128

Smaczne drożdżowe bułeczki nie tylko do hamburgerów. Puszyste i miękkie również dnia następnego. Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki pszennej paczuszka suszonych drożdży 3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli 240 ml mleka 60 g miękkiego masła 1 jajko Cukier i drożdże wsypać do mleka i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło i jajko(...)koniec dodać mleko z drożdżami i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować kulkę. Ułożyć kulki na dwóch pokrytych papierem do pieczenia blaszkach po 6 sztuk. Każdą spłaszczyć dłonią, aby powstały placki

wyzwania kuchenne
Pizzerinki z burratą 91

Burrata to włoski ser, taka mozzarella ze śmietanką w środku kulki. Uznałam że idealnie nada się na pizzerinki i to był trafny wybór, spisała się tutaj

Moje Małe Czarowanie
Rogale marcińskie 159

Prawdę mówiąc ten wpis miał być wczoraj, ale z przyczyn technicznych nie udało mi się wstawić postu..W tym roku postanowiłam zrobić rogale z białym makiem

Moje domowe kucharzenie
Podwójna zakręcona margherita 181

Jeśli macie w domu łakomczuchów, dla których jedna lub nawet dwie pizze to za mało, zróbcie podwójne pizze :) Dzieci będą miały kolejny powód, by Was ubóstwiać

Weekendy w domu i ogrodzie
Pampuchy ze śliwkami 180

Składniki: Pół kostki drożdży pół szklanki cukru szczypta soli mleko mąka 2 jajka masło do polania cukier do posypania po ugotowaniu śliwki Wykonanie: Z drożdży, mleka

Pychotkaaa
Kapuśniaczki, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi 423

Bardzo lubię paszteciki w takiej formie, jednak dotychczas lenistwo ograniczało mnie znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie kapusty, moczenie grzybów i tak dalej. Do czasu aż

Szefowa kuchni
Drożdżówki z dżemem 152

Kto powiedział , że np.śniadanie trzeba podać na tacy? a może być i na blaszce...a jakie zdziwienie potem ha ha..cała [ prawie cała]blaszka bułeczek

Moje domowe kucharzenie
1511. Bułeczki dyniowe 144

Pomysł na takie bułeczki podsunęła mi  Mama Bartka ..bułeczki dyniowe..a do tego miód z cynamonem ...i kubek mleka...i nic więcej nie potrzeba..

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania