drożdżowy wypiek. Całość jest dość pikantna, ale i bardzo sycąca. Osobiście uważam, że chociaż te z pizzerii są smaczne, to lepiej zrobić ją samemu w domowym zaciszu, gdyż nie ukrywajmy - możemy pofolgować sobie z ilością dodatków, jak tylko jest nam wygodnie. Składniki na wsuwaną do piekarnika blachę, lub dwie formy do tarty/duże totownice. Pizza Kebab/Gyros. Składniki na ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarnydługo pozostaje świeży! A to dzięki dodatkowi masła. Koniecznie sami spróbujcie, bo naprawdę warto! (1 duży lub 2 małe bochenki) 700g mąki pszennej chlebowej (u mnie Basia do wypieków drożdżowych) 300 ml wody 150 ml mleka 25g masła 1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 14g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wierzch: 1 łyżka wody + 1 łyżka(...)Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) (*). Dodać sól, cukier i letnie mleko oraz ciepłą wodę. Całość dokładnie wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. (Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.) Następnie z powstałego ciasta uformować kulę, którą należy umieścić w misce oprószonej mąką. Kulę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - do momentu
Di gotujedrożdżowej, która byłaby równie delikatna, puchata i wilgotna. Dla mnie jest idealna. Trzeba tylko poświęcić jej trochę czasu. Jest prościutka w wykonaniu, lecz pracę rozkładamy na cały dzień. Rano nastawiłam zaczyn, a piekłam dopiero wieczorem. Pomogłam sobie niezastąpionym minutnikiem w moim telefonie, który pilnował za mnie kolejnych etapów. Przepis znalazłam na Cincin , a podała go Joanna. Mała uwaga - ciasta
Posadzone i zjedzoneDrożdżowe wypieki nie były moją specjalnością aż do momentu, kiedy po raz pierwszy postanowiłam zmierzyć się z tymi drożdżówkami . Za kilka dni były następne - z czereśniami, potem z wiśniami, a dziś zapraszam Was na pyszne drożdżówki z serem :-) Rodzina oszalała na ich punkcie, świeże, jeszcze gorące drożdżówki znikały tak szybko, że długo nie mogłam ich sfotografować ;-) składniki na ciasto
babka w formieDrożdżowe serce..polecam..oczywiście można upiec i w innej formie...ale akurat np.na Dzień Matki taki kształt drożdżówki jak najbardziej wskazany. 2,5 szkl.mąki tortowej 3/4 szkl.mleka 1/4 szkl.cukru 7 g suchych drożdży 2 jajka 80 g masła marmolada lub inne nadzienie Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło(...)Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklaneczką kółka.Wycięte kółeczka posmarować marmoladą.Złożyć na połowę i potem jeszcze raz na połowę złączając brzegi.Układać do foremki, odstawić do wyrośnięcia.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje domowe kucharzenieciasto przez folię spożywczą. Wykraiwałam z niego trójkąty o dowolnej wielkości. Nakładałam na szerszy brzeg po łyżeczce powideł śliwkowych. powidła śliwkowe i zawijałam. Układałam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu można opruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również: ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI DROŻDŻOWE
potrawyregionalnedrożdżowe z marmoladą moja mama piekła odkąd pamiętam. Jako mała dziewczynka lubiłam je nie tylko jeść, ale przede wszystkim pomagać w ich przygotowywaniu. Moim zadaniem było „malowanie” ciastek białkiem i maczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam
Trzeci talerzdrożdżowe babeczki dzięki, którym można się poczuć Like a Lord ;) Składniki: 2,5 szklanki mąki 60 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka brązowego cukru 50 g masła 3/4 szklanki ciepłej wody +1 jajko, sezam, siemię lniane Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto
Ciastkozercyciasto , a najlepiej lekko podpieczone brzegi. Nic bardziej nie smakuje ze szklanką zimnego mleka. 4. Letnie wieczory na tarasie , gdy otuleni ciepłym wiatrem stajemy się widownią gwiezdnego teatru i słuchamy jak W. opowiada kolejne historie o wszechświecie. Mam wrażenie, że jego wiedza na ten temat jest równie nieskończona jak kosmos, o którym nam tak cudownie opowiada. 5. Ciepłe, drożdżowe rogaliki
KUCHARNIAdrożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami . Nie bójcie się pomarańczy w tym wytrawnym daniu , jest smak wyczuwalny jest jedynie w tle, w postaci cytrusowej, odświeżającej nuty będącej przeciwwagą dla ciężkiego, intensywnego smaku czerwonego wina, oliwek i pomidorów. Oryginalny przepis każe użyć czarnych oliwek w postaci suszonej ( aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane
Chilli Czosnek i OliwaJuż sama nazwa – Rolada bezowa z kremem kawowym – powoduje, że jest pysznie. Delikatna, piankowa beza i krem kawowy z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki. To jest
Słodki sentymentCytrynowa, pomarańczowa, kakaowa czy ekspresowa-dwukolorowa? Którą wybierasz? U nas w tym roku ekspresowa - dwukolorowa - bo mam w domu wszystko do jej przygotowania :) PRZEPISY
Moje Kuchenne RewelacjeNa blogu są już jedne jagodzianki - pełnoziarniste , ale mi się tym razem zachciało takich mięciutkich z chrupiącą kruszonką, a że kilka dni wcześniej Mąż zebrał
Cynamonowe szczęście06.05.2018 Od 2 tygodni mam piec chlebowy, który został wykonany we własnym zakresie. Nie znaliśmy się na budowie pieca chlebowego ale przy pomocy internetu, wiedzy starszych
gotuj ze mnąKto powiedział, że pizza nie może być słodka. Sosem jest niskosłodzony dżem truskawkowy udekorowany ulubionymi owocami. Pizzę tą robi się bardzo szybko. Uwielbiają ją zarówno dorośli
Słodki Zakątek