Mój ostatni przepis opublikowany na blogu czyli sałatka selerowa z kukurydzą, ogórkiem konserwowym i orzechami włoskim i bije rekordy popularności na Facebook'u. Dzisiaj rano powstała kolejna sałatka, tym razem jajeczna. Na blogu jest już jedna sałatka jajeczna , prawie tak dobra jak ta, którą robiła moja ukochana babcia Małgosia. Prawie, bo nie mam przepisu od babci, ale starałam się(...)całego serca, aby smakowała jak ta od babci. Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i kukurydzą / 2 małe porcje Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 ogórek konserwowy 3 łyżki selera konserwowego 2 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Przekładamy
Moja smaczna kuchniasię z kawałków białej ryby, farszu warzywnego i sosu pomidorowego. 6. Ryba po japońsku , czyli smażona ryba w cieście naleśnikowym zalana pomidorowym sosem wraz z dodatkiem papryki i ogórków konserwowych. 7. Śledzie po sułtańsku to połączenie cebuli, rodzynek(...)zalewy pomidorowej. Pamiętajcie o tym, że takie śledzie najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu, ponieważ rodzynki muszą napęcznieć. 8. Śledzie pod pierzynką - sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą, ogórkiem konserwowym, jajkiem i buraczkami. 9. Sałatka śledziowa z kiwi i jajkami . Według mnie słodko-kwaśne kiwi idealnie pasuje do słonego śledzia, dlatego jeżeli wcześniej nie jedliście takiej sałatki to zachęcam
UgotowaćSzuba, bo taką nazwą określana jest sałatka śledzie pod pierzynką, wywodzi się z Rosji. Jest to warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami, jajkiem i ogórkami konserwowymi lub kiszonymi, przekładana majonezem. Continue reading Śledzie pod pierzynką at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.pltuńczykiem i sosem jogurtowo-majonezowym. Polecam wypróbować ten przepis fanom tortilli! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: placki ( przepis ) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (135 g po odsączeniu) kawałek świeżego ogórka 1/2 czerwonej cebuli sałata lodowa 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej papryki Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki(...)sosu wymieszać razem w miseczce. Doprawić solą i pieprzem. 2. Ogórka umyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Sałatę umyć, osuszyć. Tuńczyka odsączyć z zalewy 3. Usmażone placki tortilli posmarować sosem. Wyłożyć sałatę, ogórka, paprykę, cebulę i tuńczyka. Polać sosem. Zawinąć w rulon. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcisurówki. Robię je przeważnie z mixu sałat lub sałaty lodowej z dodatkami świeżych warzyw. Podobna też jest dzisiejsza moja surówka. Do jej przygotowania wykorzystałam sałatę lodową, marchew, rzodkiewki oraz ogórka. Możemy ją doprawić według własnego uznania, a bezpośrednio przed podaniem polać sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 nieduża marchew 1 ogórek zielony 3 rzodkiewki 3 łyżki(...)mieszanki, ale można dać swoje ulubione) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Sałatę porwać na małe kawałki do miski. Marchew umyć obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do sałaty. Ogórka umyć, pokroić w plasterki, następnie w paski. Przełożyć do miski. Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki lub paski. Dodać do pozostałych składników. 2. Z oliwy, octu, cukru, ziół zrobić sos. Przed
Danka Pichcimożna je przygotowywać na różne sposoby.Robi się je szybko, ponieważ kuskusu nie musimy gotować, tylko wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać, aż napęcznieje. Dzisiejszą moją sałatkę zrobiłam z dodatkiem zielonego ogórka, papryki i suszonych pomidorów. Całość posypałam pokrojonym serem mozzarella. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 zielony ogórek kawałek papryczki chili lub szczypta chili w proszku 1/2 czerwonej(...)pomidorów garść natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut. Do ciepłej kaszy dodać pokrojone w paski suszone pomidory i olej. Wymieszać. 2. Ogórka, papryczkę chili i paprykę umyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do kaszy. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Posypać umytą i posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle
Danka Pichcikluskami Śląskimi lub kopytkami. Składniki: · 1 kg schabu · ½ papryki żółtej · 3 ogórki konserwowe · Mąka pszenna do panierki · Koncentrat pomidorowy · ½ szklanki śmietany(...)ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Na środku każdego kawałka mięsa układamy po plasterku papryki żółtej, czerwonej oraz ogórka. 3. Zawijamy robiąc roladki. 4. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. 5. Na drugiej patelni prużymy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
Kulinarna Chwilaenergia: 82,7 kcal białko: 0,6 g tłuszcz: 0,9 g węglowodany: 20,2 g w tym cukry: 8,2 g WIECZNA MŁODOŚĆ Skład: sok z jabłek, ogórków, pietruszki, szpinaku, jarmużu, selera W kolejnym soku, który wypróbowałam pietruszka i szpinak odgrywają główną rolę. Sok ten posiada największą ilość warzyw. Kompozycja świeżego selera, natki pietruszki i soczystego jabłka(...)jarmużem i szpinakiem świetnie się komponuje. Piękna, naturalna, zielona barwa zachęca do spróbowania. Sok z jabłek nadaje dość intensywnej słodyczy, którą może troszkę bym stonowała. Wyczuwalny jest wyraźny smak ogórka oraz nutka pietruszki. Pozostałe składniki ciężko mi wyczuć. Sok jest smaczny, należy do jednych z moich ulubionych. Sok jest rześki i smaczny, choć według mnie za bardzo wyczuwa się
Podróż w kulinariafilety z kurczaka · Sól · Cebula · 3 ogórki konserwowe · Kilka plasterków boczku parzonego · Mąka do panierki · Olej do smażenia(...)przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy, uważając żeby nie zrobić dziur, solimy. 2. Na każdym kawałku mięsa układamy plasterek boczku, kawałek cebuli i ćwiartkę ogórka. 3. Zawijamy w robiąc roladki. 4. Panierujemy w mące pszennej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym
Kulinarna ChwilaPolecam też kotlety z mięsa po rosole , paszteciki z mięsem z rosołu i pasztet drobiowy z rosołu . Dodatki do krokietów… ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju
Kulinarny S.O.S.