ogórki - 26028 przepisów (strona:785/1736)

Pita z kurczakiem i warzywami 69

szklanki mąki pszennej 125 ml wody 0,5 łyżeczki soli 10 g drożdży świeżych Dodatkowo: mix sałat pół papryki czerwonej mała cebula pokrojona w piórka ogórek świeży pokrojony w plasterki plastry pomidora Instrukcje Pita: Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę mąki i część wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiewamy resztę mąki dodajemy(...)odstawiamy do lodówki na kilka minut żeby smaki się połączyły Sos tysiąca wysp: Składniki: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka octu winnego, mały ogórek konserwowy. Ogórka kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Artykuł Pita z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka z ogórka i awokado 69

Sałatkę z ogórka i awokado robi się bardzo szybko, szybko też znika. Idealnie nadaje się jako samodzielne danie ale także jako przystawka, dodatek do mięs czy obiadu. Polecam gorąco do zrobienia. Sałatka z ogórka. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z buraczków i kiszonych ogórków 92

Buraki, niezwykle zdrowe warzywo dostarczające wiele witamin i mikroelementów świetnie komponuje się z kwaśnymi dodatkami. Tym razem wykorzystałam kiszone ogórki, pełne probiotycznych bakterii kwasu mlekowego wspomagające naszą odporność. Ta sałatka to samo zdrowie, polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogorki po koreansku 622

pikli, takich krótkich marynowanych warzyw, które można zjeść 1 czy 2 dni po zrobieniu. Dlatego gdy trafiłam na ten przepis postanowiłam go zaraz wypróbować. Co prawda autor mówi, że ogórki są do jedzenia zaraz po przygotowaniu, ale nam najbardziej smakowały tak po 2 dniach od przygotowania. Są lekko słone, lekko słodkie i do tego pikantne. Bardzo fajny dodatek

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Przegrzebki w sosie mignonnette 63

łyżeczka musztardy Dijon   3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia   3 łyżki posiekanej szalotki   3/4 łyżeczki soli   3/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu   1 mały ogórek   1/3 szklanki pokrojonej w drobno kostkę rzodkiewki  Przygotowanie: W dużej misce wymieszałem ocet, musztardę, oliwę, szalotki, sól i pieprz. Na godzinę lub dwie przed podaniem przełożyłem przegrzebki(...)sosu. Wymieszałem i wstawiłem do lodówki. Obrałem ogórka. Obieraczką do warzyw skroilem 6-8 długich pasków. Złożyłem razem i pokroiłem na wąskie paski. Tuż przed podaniem do przegrzebków dodałem rzodkiewkę i dokładnie wymieszałem. Rozłożyłem przegrzebki na paterze. Przykryłem paskami ogórka. Od razu podawałem

R'n'G Kitchen
Tatar z łososia z majonezem 93

sosie pomidorowym ** Ryba w kukurydzianej panierce ** Ryba pieczona na ryżu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2-3 porcje: 200 g wędzonego łososia 1/2 średniej cebuli 2 małe ogórki gruntowe lub kawałek szklarniowego 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz sok z połówki cytryny   Łososia, cebulę i obrany ogórek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny

Kulinarny S.O.S.
3 przepisy na sałatki na grilla lub letnie przyjęcie 86

kuskus z kolorowymi pomidorkami Składniki/ na 2 porcje: 1/2 szklanki kaszki kuskus (100 g)  gorąca woda lub bulion warzywny (tyle, żeby przykryć kaszę) 2 garści różnych sałat 1/2 ogórka krótkiego lub gruntowego 4 suszone pomidory 4 rzodkiewki 100 g pomidorów w różnych kolorach i kształtach sos: oliwa Monini GranFruttato - 4 łyżki, sok z cytryny - 2 łyżki, sól i pieprz(...)gorącym bulionem warzywnym na wysokość 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykryj i ostaw na 5 minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wymieszaj ją widelcem, aby stała się sypka. Ogórka, suszone pomidory i rzodkiewki pokrój na kawałki. Pomidory pokrój na ćwiartki lub połówki. Na półmisku rozłóż kaszę kuskus. Na środku ułóż mieszankę sałat. Na wierzchu rozłóż kawałki ogórka, rzodkiewek i suszonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Najpopularniejsze rodzaje sushi 144

musisz znać, jeśli jesteś entuzjastą tego specjału. Maki – sushi To najpopularniejszy ze wszystkich rodzajów sushi. Ma formę małego plastra, w którego środku znajdują się kawałki ryby, owoce morza, warzywa (ogórek, karczoch), pędy bambusa oraz ryż. Charakterystyczną cechą tego typu sushi jest “skórka” z alg morskich nori – bardzo cienka i czarna. Maki spożywa się z sosem sojowym, wasabi lub marynowanym imbirem(...)odznacza się nadzwyczajną grubością – jego plastry mają aż 4 do 6 cm. Często przygotowywany jest tak, aby z jego wnętrza wystawały dłuższe plastry czy fragmenty kolorowych warzyw, na przykład ogórka. Dzięki temu sushi prezentuje się bardzo oryginalnie. Ura maki to z kolei rodzaje sushi odwrócone. Poszczególne warstwy wymienione w opisie sushi maki układane są w innej kolejności, mianowicie – najpierw warstwa

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Placuszki z cukinii i marchewki 78

szklanki mąki pszennej pęczek szczypiorku 4 listki mięty sól, pieprz olej do smażenia   3 łyżki śmietany łyżka majonezu łyżka soku z limonki starta skórka z połowy limonki opcjonalnie: ogórki awokado Śmietanę mieszamy z majonezem, sokiem i skórką z limonki i odstawiamy do lodówki. Cukinię (bez gniazd nasiennych) oraz marchewkę ścieramy na tarce. Jeśli zbiera się woda(...)posiekane zioła. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i zmniejszamy ogień. Nakładamy niewielkie placuszki i smażymy z obu stron. Gotowe placuszki podajemy z sosem i dowolnymi dodatkami, np. z ogórkiem i awokado. Smacznego :) Artykuł Placuszki z cukinii i marchewki pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pasta z makrelą z puszki 79

przyprawy – całość dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce.       (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); D odatki do obiadu… Pomidory w śmietanie Surówka z selerem naciowym Surówka ze świeżych ogórków Sałatka obiadowa z ogórka kiszonego Sałatka obiadowa z cukinii

Kulinarny S.O.S.
"Domowe kiszonki które leczą" recenzja książki 131

przepisy opatrzone fotografiami na kiszonki oraz przepisy na dania z kiszonek. Możemy zakisić jabłka, śliwki, cytryny, fasolkę szparagową, cebulę, paprykę, pomidory, dynię, cukinię, buraki, kapusty: białą, czerwoną i pekińską, ogórki, rzodkiewki, białą rzodkiew, seler korzeniowy. Teraz jest najlepszy moment, aby przygotować w słoikach przetwory, które leczą.  Bardzo dziękuję wydawnictwu RM za egzemplarz książki. Kiedy czytałam niniejszą książkę(...)razu przyszedł mi do głowy przepis na warzywny koktajl - chłodnik z soku z kiszonego buraka, awokado, kiszonego ogórka i kopry z dużą ilością czarnego pieprzu. A teraz zabieram się za robienie kiszonek z papryki, kalafiora, marchewki i cukinii

AZgotuj!
Sałatka tabule 76

porcje: 100 g kaszy kuskus 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1 cytryna 1 pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, kumin Kuskus doprawiamy solą i kuminem. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniał. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Sparzone obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę

Kucharzyca
Letnia miska rozmaitości 73

obfitości ... i tak sobie pomyślałam że polskie, letnie, cudowne jedzenie jest idealne by powstała nasza rodzina miska rozmaitości. I tak połączyłam ugotowany bób, podsmażone młode ziemniaczki, młodą marchewkę, domowe ogórki małosolne, domowe kiszone rzodkiewki, jajko sadzone, wędzonego łososia (on podkręci smak dania) i koperek, a wszystko zostało okraszone ziołowym olejem i popite maślanką. Idealne męskie bowl. Nie podaję dokładnych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chłodnik z botwinki 126

soku z cytryny, - łyżeczka octu, - duży kubek jogurtu (ok. 400 g), - 4 łyżki siekanego koperku (ok. 32 g), - 4 jaja (ok. 200 g), - 4 rzodkiewki (ok. 80 g), - 2 ogórki gruntowe (ok. 100 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Obieramy buraczki i kroimy w drobną kosteczkę. 2. Siekamy drobno łodyżki i liście. 3. Dodajemy do wrzącego bulionu(...)Doprawiamy wywar sokiem z cytryny, octem, solą i pieprzem. 6. Łączymy ostudzony wywar z jogurtem. 7. Chłodnik podajemy z posiekanym koperkiem, ugotowanym jajem, pokrojoną w kostkę rzodkiewką i ogórkiem. Chłodnik z botwinki jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - żelazo (pochodzące z botwinki), które jest składnikiem hemoglobiny, - wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka Mr. Bob 106

Olej do smażenia ·        1 papryka czerwona ·        1 papryka żółta ·        2 małe ogórki świeże ·        19 pomidorów koktajlowych ·        1 łyżka oliwy z oliwek ·        ½ łyżeczki oregano(...)ketchupu ·        2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1.    Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórka. 2.    Pomidorki koktajlowe kroimy na połowę i łączymy z warzywami, wlewamy oliwę, wsypujemy oregano oraz tymianek, solimy i dokładnie mieszamy. Warzywa odstawiamy na trochę. 3.    Bób

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania