przepisy opatrzone fotografiami na kiszonki oraz przepisy na dania z kiszonek. Możemy zakisić jabłka, śliwki, cytryny, fasolkę szparagową, cebulę, paprykę, pomidory, dynię, cukinię, buraki, kapusty: białą, czerwoną i pekińską, ogórki, rzodkiewki, białą rzodkiew, seler korzeniowy. Teraz jest najlepszy moment, aby przygotować w słoikach przetwory, które leczą. Bardzo dziękuję wydawnictwu RM za egzemplarz książki. Kiedy czytałam niniejszą książkę(...)razu przyszedł mi do głowy przepis na warzywny koktajl - chłodnik z soku z kiszonego buraka, awokado, kiszonego ogórka i kopry z dużą ilością czarnego pieprzu. A teraz zabieram się za robienie kiszonek z papryki, kalafiora, marchewki i cukinii
AZgotuj!porcje: 100 g kaszy kuskus 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1 cytryna 1 pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, kumin Kuskus doprawiamy solą i kuminem. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniał. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Sparzone obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę
Kucharzycaobfitości ... i tak sobie pomyślałam że polskie, letnie, cudowne jedzenie jest idealne by powstała nasza rodzina miska rozmaitości. I tak połączyłam ugotowany bób, podsmażone młode ziemniaczki, młodą marchewkę, domowe ogórki małosolne, domowe kiszone rzodkiewki, jajko sadzone, wędzonego łososia (on podkręci smak dania) i koperek, a wszystko zostało okraszone ziołowym olejem i popite maślanką. Idealne męskie bowl. Nie podaję dokładnych
Bernika - moj kulinarny pamietniksoku z cytryny, - łyżeczka octu, - duży kubek jogurtu (ok. 400 g), - 4 łyżki siekanego koperku (ok. 32 g), - 4 jaja (ok. 200 g), - 4 rzodkiewki (ok. 80 g), - 2 ogórki gruntowe (ok. 100 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Obieramy buraczki i kroimy w drobną kosteczkę. 2. Siekamy drobno łodyżki i liście. 3. Dodajemy do wrzącego bulionu(...)Doprawiamy wywar sokiem z cytryny, octem, solą i pieprzem. 6. Łączymy ostudzony wywar z jogurtem. 7. Chłodnik podajemy z posiekanym koperkiem, ugotowanym jajem, pokrojoną w kostkę rzodkiewką i ogórkiem. Chłodnik z botwinki jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - żelazo (pochodzące z botwinki), które jest składnikiem hemoglobiny, - wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachOlej do smażenia · 1 papryka czerwona · 1 papryka żółta · 2 małe ogórki świeże · 19 pomidorów koktajlowych · 1 łyżka oliwy z oliwek · ½ łyżeczki oregano(...)ketchupu · 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórka. 2. Pomidorki koktajlowe kroimy na połowę i łączymy z warzywami, wlewamy oliwę, wsypujemy oregano oraz tymianek, solimy i dokładnie mieszamy. Warzywa odstawiamy na trochę. 3. Bób
Kulinarna Chwilaczęść warzyw jest najpierw krótko smażona. Z dodatkiem sera to idealne danie na gorące dni. Przepis na sałatkę bałkańską Składniki: 1 cukinia, 3 dojrzałe pomidory, 2 papryki, 1 ogórek zielony (długi), mała cebula czerwona, 200 gramów sera hallumi lub podobnego (nadającego się do smażenia), oliwa, ocet winny lub jabłkowy, świeża bazylia lub zioła suszone, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę bałkańską(...)przekrój na pół, połóż przekrojoną stroną na patelni i poczekaj, aż się przyrumienią, przełóż do miski. Niech składniki nieco przestygną. Teraz do sałatki dodaj cebulę pokrojoną w pióra oraz ogórka pokrojonego w grubą kostkę, skrop wszystko oliwą i octem, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj. Ser pokrój w plastry, usmaż na złoty kolor z obu stron. Porcje sałatki wykładaj
Kulinarna PolskaSkładniki - kasza gryczana biała KUPIEC - 500 g mięsa mielonego jagnięcego + jajo+ pół szklanki tartego parmezanu+ garść siekanej natki pietruszki+ sól i pieprz do smaku- uformuj kotlety , usmaż - pomidory, ogórki - różyczki brokułu gotowane na parze - tarty parmezan ( Parmezan jest źródłem białka (ok.40 gr na 100 gr) tłuszczu (30gr na 100 gr), a także minerałów takich jak sód, fosfor(...)puree kaszę gryczaną białą, wymieszaj ją z parmezanem. Różyczki brokułu rzuć na parę. Obiad gotowy. Żadna filozofia. Kotlety oraz kaszę róbcie jednocześnie , oszczędzicie sporo czasu. Podawajcie z pomidorem, ogórkiem i oliwą z oliwek. Opcjonalnie posyp czarnuszką i parmezanem! Na zdrowie
Z Kuchni Do KuchniSałatka z łososiem, serem feta i kapustą pekińską z dodatkiem rzodkiewki, ogórka i cebuli to sprawdzona propozycja na każdą okazję. Jest to pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, którą szczególnie polecam wielbicielom łososia. składniki na 3 porcje 125 g wędzonego łososia 3 liście kapusty pekińskiej 150 g pokrojonej fety pęczek rzodkiewek 1 duży ogórek 1 czerwona cebula(...)mieszamy. Kapustę pekińską szatkujemy ale niezbyt drobo, po czym wrzucamy do miski. Wędzonego łososia kroimy w niewielkie kawałki ale niezbyt małe i dodajemy do kapusty pekińskiej. Obranego ze skórki ogórka kroimy w niewielką kostkę a następnie wrzucamy do miski ze kapustą i łososiem. Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy do miski ze składnikami na sałatkę. Rzodkiewki kroimy w plastry
Smakowite DaniaSkładniki : opakowanie miks sałat pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 1 pęczek szczypiorku 3 jajka Na sos: gotowy sos sałatkowy włoski koperkowo-ziołowy 2 łyżki majonezu i 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego- połączyć i dokładnie wymieszać. Przygotowanie : Ugotowane jajka kroimy w grubą kostkę Umyte rzodkiewki i ogórek kroimy w słupki Do sałaty dodajemy jajka, rzodkiewki i ogórka oraz szczypiorek- ostrożnie mieszamy
Proste Potrawyugotowanego (nie rozgotowanego) bobu, 1/2 czerwonej papryki, ogórek, awokado, 1 ugotowana nieduża kolba kukurydzy (może być mała puszka kukurydzy), 1 mała cebulka cukrowa, sok z cytryny, sól, oliwa, Bób obrać ze skórki (ja obieram, niektórzy nie obierają). Ściąć ziarna kukurydzy z kolby. Pół papryki pokroić. Ogórka obrać, pokroić w grubsze półplasterki. Cebulę pokroić w półplasterki. Avocado przekroić wzdłuż na pół(...)Wyjąć pestkę. Wyjąć łyżką ze skórki. Pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Do miski wrzucić bób, paprykę, ziarna kukurydzy, cebulę, ogórka i awokado, wymieszać. Oprószyć solą. Skropić oliwą
królestwo garówOgórki zetrzeć na grubym oczku i posolić, żeby oddały wodę. Następnie dodać resztę składników i pozostawić do przegryzienia w lodówce na około 3 godziny. … Czytaj dalej Sos tzatziki
Pij soki wyciskaneJedno z moich ukochanych śniadań - serek wiejski ze świeżymi, chrupiącymi warzywami: rzodkiewką, kolorowymi paprykami, ogórkiem i szczypiorkiem... Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście serka w takim wydaniu, to nie czekajcie ani chwili - to jest po prostu rewelacja! 👌 Serek smakuje wspaniale, tak niezwykle świeżo, jest naprawdę doskonały... Pół życia jadłam serek sam lub z tartą rzodkiewką, ale jakieś trzy lata temu podczas(...)pomarańczowego i nic NAM więcej do szczęście w niedzielny poranek nie potrzeba... Tak, sobota to dzień jajecznicy 😉🐣 SKŁADNIKI: 1 opakowanie serka wiejskiego 4 - 5 rzodkiewek około 6 cm kawałek ogórka świeżego 1/4 -1/3 czerwonej papryki 1/4 - 1/3 żółtej papryki (można użyć oczywiście również pomarańczowej czy zielonej, według uznania) 1/3 pęczka szczypiorku lub 1/2 cebuli sol i pieprz do smaku
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 150 ml jasnego piwa szklanka oleju do smażenia FRYTKI: 2 bataty 2 łyżki oleju sól SAŁATKA: pół główki sałaty lodowej 2 ogórki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka octu winnego Przepis 1 Śledzie wyjmujemy z pojemnika, płuczemy pod bieżącą wodą i wykładamy na ręcznik papierowy oraz wycieramy(...)słupki. Moczymy w wodzie przez 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Osuszamy, mieszamy z 2 łyżkami oleju i wykładamy na blachę piekarnika. 4 Sałatę siekamy w paski, ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy oraz łyżkę octu winnego i dokładnie mieszamy. 5 Frytki wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Bazyliipotrzebujemy: Frytki z selera- 150g Filet z kurczaka- 500g Ser mozzarella- 200g Olej kokosowy- 20g Majonez- 100g Ketchup zero cukru- 50g Olej MCT- 20g Kapusta pekińska- 150g Czosnek- 4g Ogórek- 40g Pomidorki- 100g Sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, zioła prowansalskie Foremki aluminiowe- 2x Skwarki z boczku- opcjonalnie Frytki przygotowujemy z przepisu https://serzmiesem.food.blog/2019/12/03/frytki-z-selera/ Filet kroimy w drobniejszą kostkę, obtaczamy(...)Przygotowujemy sosy: Majonezowo- ketchupowy: Mieszamy 50g ketchupu, 50g majonezu i 10g oleju MCT. Czosnkowy: Resztę majonezu mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem, olejem MCT, ziołami, solą i pieprzem. Ogórka i pomidorki kroimy na pół, kapustę w cienkie paski. Na oleju kokosowym smażymy kurczaka. Ser ścieramy na grubych oczkach . Na dno foremek układamy kolejno: Frytki. Mięso. Ser. Zapiekamy w 180C przez
serzmiesemprzede wszystkim zdrowy dodatek. Dla mnie obiad bez surówki jest niekompletnym daniem, dlatego zawsze na talerzu musi znaleźć się solidna porcja chrupiących, sezonowych warzyw. Bohaterem tej sałatki jest zielony ogórek i kilka […] Artykuł Grecka sałatka z ogórków pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni