może zabraknąć na naszym stole. Uwielbiam botwinkę, zarówno na ciepło jak i w chłodniku. Ta wersja jest przygotowana na ciepło, ale wyśmienicie smakuje także schłodzona dzięki orzeźwiającemu dodatkowi ogórków kiszonych. Zapraszam na zwykłą, prostą ale pyszną zupę, połączenie buraczkowej i ogórkowej. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikporze roku sałatki to u mnie podstawa diety, uwielbiam je. Dzisiaj mam dla Was propozycję z szpinakiem baby, ogórkiem małosolnym, jajkami przepiórczymi, quinoą i buraczkowym kawiorem. Świetnym dodatkiem jest tu smażony ser wielkopolski, jeśli ktoś go nie zna to gorąco polecam. Moja babcia robiła go samodzielnie, ale teraz w dużym mieście trudno o prawdziwy wiejski twaróg do jego przygotowania, dlatego(...)zawsze kupuję z firmy "Frąckowiak". Składniki: 1/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 garści szpinaku baby 1 garść kiełków rzodkiewki 1 ogórek małosolny kilka pomidorków koktajlowych 4 jajka przepiórcza 2 łyżki smażonego sera wielkopolskiego 4 łyżek soku z kiszonych buraczków 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki agaru pół szklanki zimnego oleju do wykonania "kawioru" świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie
Quinoa Raz!Jeśli znudzi Wam się tradycyjny schabowy koniecznie zróbcie roladki :) Prosta i smaczna propozycja do klasycznego polskiego obiadu. Składniki: schab w plastrach papryka ogórek kiszony lub konserwowy musztarda jajko lub 2 do panierki bułka tarta olej do smażenia sól pieprz Celowo nie podaję ilości, bo wiadomo, że ilość roladek dostosowujemy do liczby domowników. Na każdy plaster potrzebujemy po pasku ogórka(...)pieprzem. Po jednej stronie smarujemy cienko musztardą. Warzywa kroimy w cienkie, około pół centymetrowe paski, długości naszych plastrów mięsa. Na krawędzi posmarowanego mięsa kładziemy po plastrze papryki i ogórka i zwijamy roladkę. Możemy spiąć ją wykałaczką, ale panierka powinna zapobiec rozpadaniu. Panierujemy roladki najpierw w rozbitym jajku, później w bułce tartej. Na patelni podgrzewamy tłuszcz. Kładziemy roladki na rozgrzaną patelnię
W kuchni bez szafekjest na słodko z całkiem sporą ilością pieprzu. Postanowiłem połączyć te dwa przepisy i wyszło mi takie oto coś. W serialu "Shtisel" widziałem, ze jadają je z kiszonym ogórkiem. Połączenie tych wszystkich smaków sprawia, że danie jest idealne dla kobiet w ciąży, ale też dla poszukiwaczy nowych doznań. Składniki: - ziemniaki - rodzynki - mąka - pieprz - cukier - ogórek kiszony Wykonanie: Ziemniaki trzemy(...)garścią rodzynek i łyżeczką pieprzu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza. Chwilę podpiekamy i posypujemy obficie cukrem. Wyjmujemy kiedy cukier nam się skarmelizuje. Podajemy z ogórkiem kiszonym
Kryzysowa Książka Kucharskaletnie wieczory... Wiecie, że uwielbiam proste, lekkie i zdrowe rzeczy - ta sałatka taka właśnie jest! Składniki: 1 opakowanie mixu sałat 1 pomidor Garść pomidorków koktajlowych 1 papryka 1/2 ogórka 1/2 kostki sera feta Garść winogron Garść świeżej bazylii Garść świeżej mięty Garść świeżej natki pietruszki 1/2 opakowania Vegeta Natur do sałatek i dipów 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu Przygotowanie(...)Paprykę, ogórka, ser feta, winogrona, pomidora i pomidorki koktajlowe kroimy w kostkę/plastry. Ocet, oliwę i Vegetę Natur do sałatek i dipów mieszamy w szklance. Wszystkie składniki mieszamy. (wpis konkursowy
CzarnawisienkaSurówka na bazie młodej kapusty z nowalijkami. Pyszna i chrupiąca, że chce się więcej i więcej! Taka wiosna na talerzu. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 ogórek kilka rzodkiewek zielona cebulka 2-3 łyżki soku z cytryny olej sól, pieprz odrobina cukru Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, obrać ogórki, pokroić w kostkę, a rzodkiewki w półplasterki. Zieloną cebulkę posiekać
Kuchnia domowa Anisałatka w sam raz na kolację. Składniki: 1 sałata lodowa 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (kawałki) 1/2 słoiczka zielonych oliwek 2 pomidory 1 nieduży ogórek oliwa z oliwek ulubiona przyprawa do sałatki Sposób wykonania: 1. Sałatę lodową, pomidory, ogórki pokroić. 2. Oliwki pokroić na połówki, fasolę oraz tuńczyka odsączyć z zalewy. 3. Wszystkie składniki
Kuchnia domowa Aniponieważ zawiera mniej cukru i tłuszczu niż mleczna. Codziennie można zjadać nie więcej niż 1-2 kostki. Zobacz: Rustykalny mus czekoladowy ze świeżymi malinami 2. Produkty fermentowane Jogurty, kiszone ogórki, kefiry, kiszona kapusta, kimchi – w sposób korzystny wpływają na funkcjonowanie jelit, więc również na samopoczucie człowieka. W czasie fermentacji rozwijają się w produktach pożytecznych bakterie kwasu mlekowego. Odpowiednia
ProstePesto.plłyżki oleju – 5 łyżeczek musztardy czeskiej – 1 łyżeczka suszonego oregano – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Dodatkowo polecam: ugotowane młode ziemniaczki z jogurtem i koperkiem, domowe ogórki małosolne Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W miseczce mieszamy musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i oregano. Szparagi myjemy i odłamujemy im zdrewniałe końcówki. Jeżeli mamy schab w całości(...)rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 10 minut. Podajemy z młodymi ziemniaczkami, jogurtem, koperkiem i ogórkiem małosolnym. Smacznego! Artykuł Roladki schabowe ze szparagami FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongporcje dla 2 osób: 70 g mixu sałat (może być też sałata rzymska lub lodowa) 70-80 g łososia wędzonego 70 g sera feta pół papryki czerwonej świeży nieduży ogórek Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju mała łyżeczka płynnego miodu mała łyżeczka musztardy np sarepskiej, miodowej, stołowej łyżka soku z cytryny szczypta ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku(...)podanie sałatki – możesz przygotować porcje dla każdego na oddzielnych talerzach, na jednym większym półmisku lub wymieszać wszystkie składniki w dużej salaterce. Zacznij od pokrojenia w kostkę papryki, ogórka i sera. Łososia podziel na mniejsze kawałki. Na półmisku połóż mix sałat, a na nim rozłóż pozostałe składniki – paprykę, ogórek, fetę i łososia. W miseczce wymieszaj składniki na sos. Polej
Kulinarne S.O.S.porcje dla 2 osób: 70 g mixu sałat (może być też sałata rzymska lub lodowa) 70-80 g łososia wędzonego 70 g sera feta pół papryki czerwonej świeży nieduży ogórek Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju mała łyżeczka płynnego miodu mała łyżeczka musztardy np sarepskiej, miodowej, stołowej łyżka soku z cytryny szczypta ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku(...)podanie sałatki – możesz przygotować porcje dla każdego na oddzielnych talerzach, na jednym większym półmisku lub wymieszać wszystkie składniki w dużej salaterce. Zacznij od pokrojenia w kostkę papryki, ogórka i sera. Łososia podziel na mniejsze kawałki. Na półmisku połóż mix sałat, a na nim rozłóż pozostałe składniki – paprykę, ogórek, fetę i łososia. W miseczce wymieszaj składniki na sos. Polej
Kulinarny S.O.S.mięska wieprzowego. Są świetnym sposobem na obiadek, przyjęcia- robi się je łatwo , a smakują wspaniale- zapraszam :) Zrazy wieprzowe - 6 kotletów ze schabu - 2 duże białe cebule - 1 duży kiszony ogórek - 2 marchewki - sól, pieprz do smaku - 3 plastry boczku wędzonego - 3 ząbki czosnku - olej do smażenia - liście laurowe, ziele angielskie Kotlety dokładnie myjemy i cienko rozbijamy. Z każdej strony obsypujemy(...)solą i pieprzem. Ogórka kroimy w plastry, Cebulę kroimy w piórka, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na Każdego zraza układamy pół plastra boczku, trochę cebuli i ogórka. Zawijamy w rulonik. Pomagamy sobie wykałaczkami. Każdego zraza dokładanie obsmażamy na bardzo wysoko rozgrzanym tłuszczu a następnie przekładamy do brytfanny lub garnka. Zalewamy wodą- tyle, żeby przykryć mięso
Kuchnia Pełna Emocjikasza kus- kus - u mnie pół szklanki - 3 małe, okrągłe cukinie ( mogą być dwie średnie , zwykłe) - puszka groszku konserwowego - gotowany bób - niewiele go użyłam ok 50-100g - duży ogórek szklarniowy - łyżka suszonej pietruszki - sól, pieprz do smaku - łyżka oleju lnianego. Jeśli nie macie może być oliwa z oliwek albo po prostu olej rzepakowy Cukinię obrałam, pozbawiłam pestek , pokroiłam(...)kostkę i ugotowałam. Taki sposób był dla mnie najszybszy. W tym czasie zalałam kaszę wrzątkiem , tak aby centymetr mniej więcej wody wystawał poza kaszę. Ogórki pokroiłam w kosteczkę, groszek odcedziłam. Bób ugotowałam i pozbawiłam skórek ( tak się je u mnie w domu). Po ostudzeniu warzyw i kaszy , połaczyłam składniki, dodałam olej, pietruszkę , sól i pieprz do smaku. Wymieszałam
Kuchnia Pełna Emocjiwzmocni czy podkreśli ich smak. Bardzo polecam Wam tą sałatkę, smakuje wyśmienicie! PRZEPIS RELISH Z PAPRYKI I BURAKI PIECZONE Składniki: 4 buraki pieczone 3 łyżki relish z papryki 1 ogórek kiszony 3 łyżki prażonych pestek słonecznika 1 łyżeczka przyprawy do sałatek Jak zrobić relish z papryki i buraki pieczone: Zaczynamy od buraków. Jeśli mamy surowe pieczemy je i studzimy(...)potem obieramy. Jeśli mamy upieczone i mrożone, wyjmujemy je wcześniej do rozmrożenia, lub odmrażamy w mikrofali. Następnie buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Potem ogórka kiszonego kroimy w drobną kosteczkę. Buraki mieszamy z ogórkiem i relish z papryki. Potem dodajemy słonecznik, mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawa do sałatek, ewentualnie szczyptą soli ale ja staram się nie nadużywać soli
Dorota SmakujePasta z ciecierzycy ugotowanej z dodatkiem sody oczyszczonej i domowym tahini podana z ogórkiem małosolnym.… Czytaj dalej Hummus z ogórkiem kiszonym
Pij soki wyciskane