klarowanym, gdyż smażone na maśle smakują zdecydowanie lepiej. Bananów celowo nie dodaję do ciasta. Nie robię tego z dwóch powodów. Po pierwsze placki bez dodatku owoców są lżejsze, a po drugie w tym akurat przypadku wolę kiedy owoce są surowe i nie smażą się wraz z ciastem. Zachęcam was to sięgnięcia po ten przepis na placuszki jogurtowe z bananami(...)Jedna łyżka ciasta jogurtowego równa się jeden placuszek. Ekstrakt z wanilii zastąpić można cukrem waniliowym. Banany nie są jedynymi owocami, które sprawdzają się jako dodatek do tych placuszków. Równie dobrym dodatkiem są truskawki, morele oraz borówki. Tak naprawdę sięgnąć można po większość miękkich owoców. Lubisz placuszki z owocami ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Racuchy drożdżowe ze śliwkami. Placuszki
MeCooksciasto 8 minut. Rodzynki zalać gorącą wodą na 3 minuty i wylać na sitko aby dobrze odciekły z wody. Wsypać do ciasta i 3/4 z pudełeczka skórki pomarańczowej i wyrabiać z 1 minutę, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma do babki z kominkiem silikonowa 24 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta(...)nakryć form talerzem, odwrócić i zdjąć formę. Czekoladę połamaną stopić w garnuszku, dodać gęstej śmietany i wymieszać, od razu polać polewą babkę i posypać resztą skórki pomarańczowej kandyzowanej - babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową jest bardzo smaczna na każdą okazję i bez okazji.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCynowa, pomarańczowa, kakaowa czy ekspresowa- dwukolorowa? Którą wybierasz? U nas w tym roku ekspresowa - dwukolorowa - bo mam w domu wszystko do jej przygotowania :) PRZEPISY
Moje Kuchenne RewelacjePrzepyszny i cudowny chleb z gara żeliwnego, łatwy do zrobienia. Polecam początkującym piekarzom domowym ;-). Chleb ma piękną strukturę miąższu, jest lekki i ma cudowny smak, dzięki
SMYKWKUCHNIdrożdżowe z JAGODAMI! -Co na zatrucia? Składniki: 3 szkl. mąki (ja użyłam orkiszowej typ 700) 20g drożdży ok. 0,5 szkl. cukru ok. 320ml słodkiej śmietanki 12% ok. 40-50g masła jagody Przygotowanie: Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePizzę możemy podać w różnorodnych formach. U mnie zagościła w formie zaplecionego warkocza z ciekawym farszem. Przyznam było bardzo serowo. Wszystkie składniki pasowały do siebie idealnie
VioletoweKucharzeniepuszyste bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką. Zainspirował mnie przepis z bloga „okiem mamy”, ale wprowadziłam do niego swoje modyfikacje. Jakoś ustałam przy piekarniku, który normalni ludzie w te upały omijają szerokim łukiem. I wiecie co? Warto było, bo bułeczki udały się znakomicie. Polecam , choć może pieczenie zaplanujcie wczesnym rankiem, gdy upał jeszcze nie dokucza. Składniki: Ciasto: • 1 szklanka mleka
W mojej kuchnirogaliki drożdżowe , dawno ich nie robiłam , przyznam się szczerze , że nie umiem ich robić . Udało mi się poprzez metodę prób i błędów zrobić fajny przepis na rogaliki , które robi się przyjemnie i łatwo. Polecam :) Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło. SKŁADNIKI NA 24 ROGALIKI : CIASTO: 3.5 szklanki
Gotowanie Patkinudnego. Chlebek drożdżowy z mlekiem zamiast wody i z dodatkowym akcentem w postaci farszu. Farsz iście resztkowy. Po mojej urodzinowej imprezie zostało mnóstwo napoczętych produktów, a że nie cierpię marnotrawstwa, to też wpadłam na pomysł wykorzystania kilku z nich do mojego farszu. Farsz prosty : Feta, czosnek i zielona papryka odrobina tymianku, pieprzu i gotowe. Receptura na ciasto też
vaniliowoczekoladowaAby osłodzić sobie weekend przygotowałam cynamonowe zawijaski, niezwykle aromatyczne, maślane, z dużą ilością cynamonu. Trochę słodkości nie zaszkodzi - zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl i również zróbcie dla
słodki bratekpaluchy drożdżowe czosnkowe. Ponieważ lubię takie wypieki postanowiłam że wypiekę :) choć znowu dieta przedświąteczna pójdzie w odstawkę. Cieżko się powstrzymać od zjedzenia tak pachnącego, chrupiacego pieczywa. Jeśli ktoś zna sposób na takie pohamowanie swojego apetytu na takie zawijaski - proszę, niech napisze jak to zrobić. Zawijaski czosnkowe. Ponieważ nie wszyscy lubią z czosnkiem zrobiłam podwójną porcję ciasta i jedną zawinęłam
Gotuj Sam!Sezon truskawkowy nadal trwa. Jak co roku, obowiązkowo, muszę przygotować parowańce z tymi owocami. W moim domu to już rytuał a zarazem wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiam
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyRogaliki drożdżowe z dodatkiem dynii są żółciutkie, mięciutkie i pyszne. Nadziewane dżemem pigwowym i powidłami śliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim. Bez nadzienia, posmarowane masłem lub ulubionym dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ulubione bułeczki drożdżowe! Pamiętam, że jak byłam małą dziewczynką dziadek odbierał mnie ze szkoły i zawsze szliśmy do cukierni, na jagodzianki właśnie. Tego smaku z dzieciństwa chyba nie zapomnę nigdy. Kilka lat temu wybrałam się do tej samej cukierni, na te same jagodzianki. Kupiłam całą furę bułeczek, by podzielić się z bliskimi moim wspomnieniem i ... klapa! Ciasto jakieś takie bure
Rozpustne gotowanieLUBELSKIE Czyli drozdzowe buleczki z duszona cebula I makiem . Jedliscie kiedys takie ?? Ja jestem z Lubelszczyzny wiec dla mnie taki cebularz to nic specjalnego, ale znam wielu ludzi z innych czesci naszego kraju którzy w ogole o nich nie słyszeli a co dopiero probowali . Sa bardzo smaczne J a nizej podaje na nie przepis J SKLADNIKI: Ciasto
PychaDania