ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:782/1072)

Pizzerinki z pomidorami i mozzarellą 135

Wszystkim babciom dziś na obiad dla nich i wnucząt proponuję takie małe pizzerinki. Będą nimi zachwycone babcie, dziadkowie i wnuczęta te mniejsze i całkiem duże pewnie

Moje Małe Czarowanie
DROŻDŻÓWKI Z KAKAO 190

Drożdżówki z kakao przypominają mi smak dzieciństwa, podane z ciepłym mlekiem, smakują doskonale na rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Kakao wymieszałam z karobem, ale można użyć samego

słodki bratek
Jogurtowe racuchy drożdżowe z bananami; drożdżowe racuchy z jogurtem 186

Racuchy kojarzą mi się przede wszystkim z wersją z jabłkami. Z bananami smakują jednak równie pysznie! ;-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 3 dag drożdży - 3 łyżki cukru - 5 łyżek

Wielopokoleniowo
Bułki grahamki z dynią 159

Szybkie, pyszne bułeczki na śniadanie, jadacie? Ja uwielbiam świeżutką bułkę z chrupiącą skórką i masłem, koniec, więcej mi nie trzeba. Zarabiamy zatem ciasto i pieczemy bułeczki

Moje Małe Czarowanie
Włoski pieróg 220

Uwielbiam niebanalne pomysły, miała powstać klasyczna pizza ale puściłam wodze fantazji, ten pieróg  to alternatywa dla tradycyjnej pizzy, jest wyjątkowo smaczny i sycący. Idealny na

Wanilia i Kardamon
Pizza na średnim cieście 148

Pizza tak dawno za mną "chodziła", że się na nią skusiłam :) uwielbiamy pizzę! Z podanych proporcji wyjdą nam 2 duże okrągłe pizze (chociaż to w zależności

Kolorowy Przepisownik
Drożdżowe rurki z posypką cukrowo-cynamonowo-migdałową 172

Kiedyś robiłam te rurki bardzo często. Ale wtedy posługiwałam się wałkiem i folią aluminiową. Wychodziły takie bransoletki z posypką do chrupania :) Jednak jakiś czas temu kupiłam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kokosowe racuszki drożdżowe z Gruszką 183

W tym roku odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy drożdżowe z owocami 205

Składniki - 1,5 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - czubata łyżka drożdży - 2 jajka - cukier puder - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - duże jabłko - olej - 3 brzoskwinie z

Świat Smaku
Bułeczki pomidorowe, krucho drożdżowe, z kiełbasą 166

Kiedyś gdzieś - i nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie - wpadł mi w oko obrazek przedstawiający podobne bułeczki - krąży w sieci kolaż fotek z przygotowań czegoś podobnego

Smaczna Pyza
Bułeczki truskaweczki 326

ciasta wycinamy niewielkie gwiazdki. Nacinamy je z jednej strony i układamy na bułeczkach. Będą imitowały szypułki. 8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. 9. Ja dodatkowo umieściłam jej w silikonowym foremkach w kształcie serca aby nie rozeszły się na boki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: barwniki spożywcze , bułki , drożdżowe , Gellwe

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Drożdżówki z budyniem 156

przygotować rozczyn drożdżowy ze świeżych drożdży Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dodać połowę mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przepis na drożdżówki z budyniem Cukier utrzeć z jajkiem na gładką masę, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać

Cztery Fajery
Ekspresowe krakersy na zakwasie 112

pszennej + do posypania 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli lub czosnku 1/3 łyżeczki soli + do posypania 50 g miękkiego masła 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: 1. W misce połącz zakwas z mąką i przyprawami oraz masłem - zagnieć całość na jednolite ciasto. 2. Oprósz miskę mąką, włóż ciasto, przykryj folią

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków / Potato Water Bread 1164

łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków, przygotowanie: Do 200 ml wody z gotowania ziemniaków dodać drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej lub masło - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie za suche, dodać więcej wody. Odstawić

Lekcje w kuchni
Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową 220

którzy próbowali babkę sądzili, że to babka drożdżowa. Ładnie wygląda i jest ciekawa, troszkę inna niż typowe babki wielkanocne. Zniknęła u mnie błyskawicznie. Powstała przy współpracy z marką Diamant. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki

Mała Cukierenka
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 200

wypieku zakwasu, my wypiekaliśmy go na drożdżowym zaczynie , przygotowanym i odstawionym do wyrośnięcia 24 godziny wcześniej. Osobiście okroiłam ilościowo przepis do jednego bochenka . Z racji, iż moje drożdże były nie pierwszej świeżości i obawiałam się czy sobie tu poradzą, użyłam zaczynu jak z pierwotnej wersji 2-bochenkowej . Dodatkowo dorzuciłam do ciasta chlebowego kakao i napar kawowy dla dodania kolorku. Chrupiącą

Grunt to przepis!
tarta z wędzoną makrelą i beszamelem 213

spód nie jest kruchy a puchaty drożdżowy, ale taki moim zdaniem bardziej pasował. Nadzienie jest kremowe, delikatne i świetnie się komponuje z ziołami i soczystymi pomidorami. Ja dodatkowo podałam ją z sosem czosnkowym. Polecam bardzo na drugie danie lub ciepłą kolację.  *foremka do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 225 g mąki 15 g drożdży

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gofry brokułowe 281

dopraw masę solą, pieprzem i chili. Rozprowadź ciasto w gofrownicy. Gofry powinny być grube. Przykrywając gofry pokrywką od gofrownicy nie dociskaj. Gofry i tak będą upieczone. Podaj gofry z dowolnym nadzieniem. Jak wspomniałam wyżej dzisiaj zajadałam się tuńczykiem, majonezem curry i awokado. Smacznego! Jeśli lubicie gofry na słodko to proponuję gofry drożdżowe lub gofry tradycyjne takie jak nad morzem

codojedzenia
313. 133

zupełnie nie rozumiemy.” razowo-pszenna drożdżowa pizza z ricottą, truskawkami(część położyłam, po upieczeniu) i miodem   inspiracja Na te śniadanie zbierałam się bodajże z pół roku, ale zawsze coś wypadało, gdy ostatnio jednak zobaczyłam  znów tę pizzę, tym razem u   Martyny , wiedziałam, że i na mnie niedługo przyjdzie czas :)  Ciasto cudownie wyrosło i było puszyste

More food, love and dreams
Jak zrobić kruszonkę ? 203

Nocny placek drożdżowy dla zapracowanych Składniki  kruszonki : 5-6 płaskich łyżek mąki 3- 4 łyżki cukru pudru  1/5 kostki 250 gramowej masła lub margaryny Przygotowanie : Wszystkie składniki  mieszamy ze sobą Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem) Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko

Proste Potrawy