ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:786/1038)

Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 167

faktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest słodkie, z bakaliami, ale jakoś tak się przyjęło, że nazywane jest chlebkiem. I powiem Wam, że wcale nie musi być jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować

Smaczna Pyza
Pierogi pieczone z serem na słodko 192

Dzisiaj zrobiłam drożdżowe z serem na słodko, pieczone w piekarniku. Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki   Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto 500 g mąki

O kuchni z uczuciem
Rogaliki drożdżowe 106

theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Rogaliki drożdżowe   Składniki: 4 szklanki mąki 350g masła           2 jajka      250 ml kwaśnej śmietany(...)żółtka - do posmarowania rogalików przed pieczeniem 2 białka + cukier puder- do zrobienia lukru Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę, masło, śmietanę, i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia, odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać kształt koła. Ciasto podzielić na 6 trójkątów, na każdy nałożyć trochę nadzienia (powideł

Smaki Natalii
Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 170

Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort, u mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 165

łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1/2 różowej soli himalajskiej/morskiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego Do podania: Rukola z oliwą z oliwek Sposób przygotowania: Wskazówki: Jeśli zależy Wam na tym by kluseczki były ładne i przypominały gnocchi to możecie uformować kuleczki łyżeczką i przed wrzuceniem do wody odcisnąć na kluseczce paseczki widelcem. Ser parmezan możecie 1) albo wrzucić do ciasta (wtedy kluseczki będą

Fill The Bowl
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 148

zlepiałam ciasto pośrodku. Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni. Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze. Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się  zarumienią i będą bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem

potrawyregionalne
Chrusty 136

lubicie tych drożdżowych możecie zrobić takie pączki bez drożdży :) Jak widzicie, macie w czym wybierać :)  Składniki : 500 g mąki 5 żółtek 2 łyżeczki masła 8 łyżek śmietany około 300 g łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę i ekstrakt. Wszystko ze sobą mieszamy. Blat obsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto. Gotowe bijemy wałkiem

Słodkie Przyjemności
Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami 169

czasie ciasto wygazować-wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie foremke wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50 minut. Po upieczeniu wyjąć chlebek na kratkę do wystudzenia a wierzch dobrze posmarować wodą, skórka wtedy będzie miękka. Polecam też: Drożdżowe bułeczki z kabanosami i cebulką Chlebek

Monia miesza i gotuje
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 137

dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra maślanki łyżeczka soli Maślankę podgrzewam do temperatury ciała (ok. 35-40 stopni). Rozpuszczam w niej drożdże. Mąkę mieszam z solą, wlewam maślankę z drożdżami. Zagniatam gładkie ciasto tak długo

W kuchni Karmel-itki
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 195

sobą ale zupełnie z własnej woli przyłączenia się do imprezowych przygotowań. Więc, oprócz tortu, o którym będzie w najbliższym czasie osobno, na wegańsko-niewegańskiej imprezie były jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców  ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy(...)zamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu i prażonego słonecznika (mniej więcej  taka  :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie   tego  przepisu) - "grzybki-rybki" czyli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów 182

kokosowy (w lodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado   JAJKA DO JAJECZNICY – tofu + czarna sól imitująca smak jajek (powstaje tofucznica) DO CIAST, PLACKÓW, NALEŚNIKÓW -to co widać na poniższej tabeli źródło: truetastehunters.com MLEKO Tu oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko  możecie przygotować w domu (jeśli macie blender) lub kupić(...)tylko brzmi strasznie! Robiłam już bezy z aquafaby i mus czekoladowy – w smaku świetne i szczerze polecam (przepisy poniżej) Majonez z mleka sojowego Majonez z tofu SER PŁATKI DROŻDŻOWE – smakiem przypominają ser, można nimi posypywać potrawy lub dodawać do panierki. dostępne raczej w sklepach ze zdrową żywnością, rzadziej w zwykłych marketach wegański parmezan z migdałów i płatków drożdżowych

Powiedz dietom nie
Burgery wege z kotletem z soczewicy 75

około godzinę. Następnie ponownie zagnieść. Podzielić na części i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce w kilku centymetrowych odstępach. Ponownie odstawić na około 10 minut tak by ciasto ponownie urosło. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż do momentu gdy bułki się rumieniom. Składniki potrzebne do przygotowania sosu serowego 1 i 1/3 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego(...)łyżka oleju, 1 łyżka musztardy, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki mąki ryżowej, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta soli i pieprzu, 10 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych. Przepis jak przygotować wegański sos serowy Do rondla wlej mleko. Dodaj olej, musztardę, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę ryżową i wymieszaj za pomocą trzepaczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki pieczone metodą solno - drożdżową i pewien młody człowiek który zmienił moje życie 189

postanowił przywitać się z tym światem. O wpół do piątej rano przywitaliśmy na świecie mojego wnuka Tymonka a ja zostałam babcią. Rano skrobanie ścian, bo remont a ja kręcę ciasto na bułki gdzieś w kątku bo miejsca nie ma i wszędzie kurz. Nawet zdjęć nie miałam jak zrobić więc tutaj są jak najbardziej w scenerii roboczej. Dałam radę(...)przeszkadza rozwojowi drożdży, ona wspomaga ich pracę, co niżej udowodniono. Przepis z bloga Zorry . Tak oto te trzy wydarzenia na zawsze zostaną w mojej pamięci. Bułki pieczone metodą solno - drożdżową i pewien młody człowiek który zmienił moje życie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Hot dog domowym sposobem 238

sól i oregano. Wyrobić ciasto, polać je oliwą, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Ciasto rozwałkować w prostokąt (długości kiełbasy przekrojonej tak, by ułożyć ją w linii prostej). Pieczarkę pokroić w plastry.  Na dłuższym brzegu placka ułożyć kiełbasę, plastry pieczarki oprzeć o kiełbasę. Zwinąć(...)przez ok. pół godziny. Podawać na ciepło, po pokrojeniu na porcje, ewentualnie z ketchupem lub musztardą. -------- Podobne: Rolada z kurczaka z kiełbasą węgierską Rolada jarmużowa z tuńczykiem Wytrawny rogal drożdżowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Jabłka prażone do słoików na zimę 66

Najlepiej sprawdzą się jabłka twarde. Dobrym wyborem będzie z pewnością antonówka oraz reneta. Dobrze jest oczywiście wykorzystać jabłka lekko kwaśne. Nadzienie z takich jabłek idealnie będzie kontrastować ze słodkim ciastem w szarlotce. Przepis na jabłka prażone do słoików, to świetny sposób na to, aby mieć pod ręką gotowe nadzienie do szarlotki. Po prostu otwierasz słoik i pieczesz! Takie jabłka sprawdzają(...)przepis i mnóstwo możliwości do wykorzystania. Jabłka prażone w słoiku doskonale sprawdzą się do naszego przepisu na pyszną szarlotkę szwedzką z cynamonem . Można również nadziać nimi aromatyczne bułeczki drożdżowe maślane oraz drożdżowe domowe racuchy . Jak zrobić jabłka do słoików na zimę? Jak długo smażyć jabłka do słoików? Zapraszamy na przepis! Jabłka prażone do słoików na zimę Składniki: jabłka

Kuchnia Na Wypasie