ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:786/1038)

Zawijany chlebek z pietruszkowym pesto 71

Drożdżowy zawijas wymagający niewielkiego nakładu pracy, szybko zagnieciony, posmarowany na zielono, zrolowany, a w zasadzie skręcony, upchany do foremki i upieczony. Zjedzony ciepły, na niedzielne śniadanie. Z masłem i z kubkiem mocnej herbaty. Takie oto niedzielne śniadanie dziś polecam. Szczególnie tym, którzy nocy część niemałą przeznaczyli na atrakcje niepozwalające obudzić się wypoczętymi. Składniki: Ciasto: 300 gram mąki pszennej 2 łyżeczki

Kronika Piekarnika
Orkiszowy chleb dla zapominalskich 83

dość lepkie ciasto, tylko tak długo, żeby nie było nigdzie suchych miejsc z niewmieszaną mąką. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i w cieple zostawiam na 20 minut. W tym czasie typową długą keksówkę wyłożyłam papierem. Tu przekładam wstępnie wyrośniętą masę, wyrównanuję mokrą łyżką  i posypuję wierzch makiem. Pozostaje odczekać kolejne 20 minut, mniej więcej, czasy wyrastania drożdżowych wypieków mogą się

I tu będę miała takie te
Drożdżówki z serkiem straciatella 131

jajka, wlać zaczyn drożdżowy i solidnie wyrobić ciasto.Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.Dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrobić. [Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2 .Dodać żółtko, jajko, masło i mąkę, wyrobić 3 min/interwał. ] Miskę z ciastem przykryć ściereczką

Moje domowe kucharzenie
Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą lub nutellą 168

Proponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko znikają :-) Polecam wypróbowanie przepisu i życzę miłego piątku :-) Składniki ciasto: 15 g świeżych

kruche babeczki
Cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe 140

innego jak puszysta drożdżowa bułeczka wypełniona słodkim nadzieniem na bazie masła, cukru i cynamonu. Najczęściej dostępna w wersji z polewą z serka typu cream cheese oraz cukru pudru, stanowi pyszny deser, choć coraz częściej też element śniadania. Dziś mam dla Was przepis na takie właśnie pyszności. Spróbujcie koniecznie, pycha! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["Na ciasto:\r","120ml szklanki

Mostek w kuchni
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 172

faktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest słodkie, z bakaliami, ale jakoś tak się przyjęło, że nazywane jest chlebkiem. I powiem Wam, że wcale nie musi być jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować

Smaczna Pyza
Pierogi pieczone z serem na słodko 194

Dzisiaj zrobiłam drożdżowe z serem na słodko, pieczone w piekarniku. Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki   Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto 500 g mąki

O kuchni z uczuciem
Rogaliki drożdżowe 108

theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Rogaliki drożdżowe   Składniki: 4 szklanki mąki 350g masła           2 jajka      250 ml kwaśnej śmietany(...)żółtka - do posmarowania rogalików przed pieczeniem 2 białka + cukier puder- do zrobienia lukru Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę, masło, śmietanę, i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia, odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać kształt koła. Ciasto podzielić na 6 trójkątów, na każdy nałożyć trochę nadzienia (powideł

Smaki Natalii
Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 173

Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort, u mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 171

łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1/2 różowej soli himalajskiej/morskiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego Do podania: Rukola z oliwą z oliwek Sposób przygotowania: Wskazówki: Jeśli zależy Wam na tym by kluseczki były ładne i przypominały gnocchi to możecie uformować kuleczki łyżeczką i przed wrzuceniem do wody odcisnąć na kluseczce paseczki widelcem. Ser parmezan możecie 1) albo wrzucić do ciasta (wtedy kluseczki będą

Fill The Bowl
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 149

zlepiałam ciasto pośrodku. Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni. Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze. Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się  zarumienią i będą bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem

potrawyregionalne
Chrusty 138

lubicie tych drożdżowych możecie zrobić takie pączki bez drożdży :) Jak widzicie, macie w czym wybierać :)  Składniki : 500 g mąki 5 żółtek 2 łyżeczki masła 8 łyżek śmietany około 300 g łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę i ekstrakt. Wszystko ze sobą mieszamy. Blat obsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto. Gotowe bijemy wałkiem

Słodkie Przyjemności
Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami 172

czasie ciasto wygazować-wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie foremke wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50 minut. Po upieczeniu wyjąć chlebek na kratkę do wystudzenia a wierzch dobrze posmarować wodą, skórka wtedy będzie miękka. Polecam też: Drożdżowe bułeczki z kabanosami i cebulką Chlebek

Monia miesza i gotuje
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 141

dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra maślanki łyżeczka soli Maślankę podgrzewam do temperatury ciała (ok. 35-40 stopni). Rozpuszczam w niej drożdże. Mąkę mieszam z solą, wlewam maślankę z drożdżami. Zagniatam gładkie ciasto tak długo

W kuchni Karmel-itki
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 197

sobą ale zupełnie z własnej woli przyłączenia się do imprezowych przygotowań. Więc, oprócz tortu, o którym będzie w najbliższym czasie osobno, na wegańsko-niewegańskiej imprezie były jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców  ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy(...)zamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu i prażonego słonecznika (mniej więcej  taka  :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie   tego  przepisu) - "grzybki-rybki" czyli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów 183

kokosowy (w lodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado   JAJKA DO JAJECZNICY – tofu + czarna sól imitująca smak jajek (powstaje tofucznica) DO CIAST, PLACKÓW, NALEŚNIKÓW -to co widać na poniższej tabeli źródło: truetastehunters.com MLEKO Tu oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko  możecie przygotować w domu (jeśli macie blender) lub kupić(...)tylko brzmi strasznie! Robiłam już bezy z aquafaby i mus czekoladowy – w smaku świetne i szczerze polecam (przepisy poniżej) Majonez z mleka sojowego Majonez z tofu SER PŁATKI DROŻDŻOWE – smakiem przypominają ser, można nimi posypywać potrawy lub dodawać do panierki. dostępne raczej w sklepach ze zdrową żywnością, rzadziej w zwykłych marketach wegański parmezan z migdałów i płatków drożdżowych

Powiedz dietom nie
Burgery wege z kotletem z soczewicy 79

około godzinę. Następnie ponownie zagnieść. Podzielić na części i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce w kilku centymetrowych odstępach. Ponownie odstawić na około 10 minut tak by ciasto ponownie urosło. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż do momentu gdy bułki się rumieniom. Składniki potrzebne do przygotowania sosu serowego 1 i 1/3 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego(...)łyżka oleju, 1 łyżka musztardy, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki mąki ryżowej, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta soli i pieprzu, 10 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych. Przepis jak przygotować wegański sos serowy Do rondla wlej mleko. Dodaj olej, musztardę, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę ryżową i wymieszaj za pomocą trzepaczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki pieczone metodą solno - drożdżową i pewien młody człowiek który zmienił moje życie 191

postanowił przywitać się z tym światem. O wpół do piątej rano przywitaliśmy na świecie mojego wnuka Tymonka a ja zostałam babcią. Rano skrobanie ścian, bo remont a ja kręcę ciasto na bułki gdzieś w kątku bo miejsca nie ma i wszędzie kurz. Nawet zdjęć nie miałam jak zrobić więc tutaj są jak najbardziej w scenerii roboczej. Dałam radę(...)przeszkadza rozwojowi drożdży, ona wspomaga ich pracę, co niżej udowodniono. Przepis z bloga Zorry . Tak oto te trzy wydarzenia na zawsze zostaną w mojej pamięci. Bułki pieczone metodą solno - drożdżową i pewien młody człowiek który zmienił moje życie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Hot dog domowym sposobem 240

sól i oregano. Wyrobić ciasto, polać je oliwą, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Ciasto rozwałkować w prostokąt (długości kiełbasy przekrojonej tak, by ułożyć ją w linii prostej). Pieczarkę pokroić w plastry.  Na dłuższym brzegu placka ułożyć kiełbasę, plastry pieczarki oprzeć o kiełbasę. Zwinąć(...)przez ok. pół godziny. Podawać na ciepło, po pokrojeniu na porcje, ewentualnie z ketchupem lub musztardą. -------- Podobne: Rolada z kurczaka z kiełbasą węgierską Rolada jarmużowa z tuńczykiem Wytrawny rogal drożdżowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Jabłka prażone do słoików na zimę 69

Najlepiej sprawdzą się jabłka twarde. Dobrym wyborem będzie z pewnością antonówka oraz reneta. Dobrze jest oczywiście wykorzystać jabłka lekko kwaśne. Nadzienie z takich jabłek idealnie będzie kontrastować ze słodkim ciastem w szarlotce. Przepis na jabłka prażone do słoików, to świetny sposób na to, aby mieć pod ręką gotowe nadzienie do szarlotki. Po prostu otwierasz słoik i pieczesz! Takie jabłka sprawdzają(...)przepis i mnóstwo możliwości do wykorzystania. Jabłka prażone w słoiku doskonale sprawdzą się do naszego przepisu na pyszną szarlotkę szwedzką z cynamonem . Można również nadziać nimi aromatyczne bułeczki drożdżowe maślane oraz drożdżowe domowe racuchy . Jak zrobić jabłka do słoików na zimę? Jak długo smażyć jabłka do słoików? Zapraszamy na przepis! Jabłka prażone do słoików na zimę Składniki: jabłka

Kuchnia Na Wypasie
Placuszki jogurtowe 51

klarowanym, gdyż smażone na maśle smakują zdecydowanie lepiej. Bananów celowo nie dodaję do ciasta. Nie robię tego z dwóch powodów. Po pierwsze placki bez dodatku owoców są lżejsze, a po drugie w tym akurat przypadku wolę kiedy owoce są surowe i nie smażą się wraz z ciastem. Zachęcam was to sięgnięcia po ten przepis na placuszki jogurtowe z bananami(...)Jedna łyżka ciasta jogurtowego równa się jeden placuszek. Ekstrakt z wanilii zastąpić można cukrem waniliowym. Banany nie są jedynymi owocami, które sprawdzają się jako dodatek do tych placuszków. Równie dobrym dodatkiem są truskawki, morele oraz borówki. Tak naprawdę sięgnąć można po większość miękkich owoców. Lubisz placuszki z owocami ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Racuchy drożdżowe ze śliwkami. Placuszki

MeCooks
babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową... 55

ciasto 8 minut. Rodzynki zalać gorącą wodą na 3 minuty i wylać na sitko aby dobrze odciekły z wody. Wsypać do ciasta i 3/4 z pudełeczka skórki pomarańczowej i wyrabiać z 1 minutę, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma do babki z kominkiem silikonowa 24 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta(...)nakryć form talerzem, odwrócić i zdjąć formę. Czekoladę połamaną stopić w garnuszku, dodać gęstej śmietany i wymieszać, od razu polać polewą babkę i posypać resztą skórki pomarańczowej kandyzowanej - babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową jest bardzo smaczna na każdą okazję i bez okazji.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babki Wielkanocne - 4 pyszne inspiracje 78

Cynowa, pomarańczowa, kakaowa czy ekspresowa- dwukolorowa? Którą wybierasz?  U nas w tym roku ekspresowa - dwukolorowa - bo mam w domu wszystko do jej przygotowania :)  PRZEPISY

Moje Kuchenne Rewelacje
NOCNY CHLEB Z GARA ŻELIWNEGO 124

Przepyszny i cudowny chleb z gara żeliwnego, łatwy do zrobienia. Polecam początkującym piekarzom domowym ;-). Chleb ma piękną strukturę miąższu, jest lekki i ma cudowny smak, dzięki

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki 125

drożdżowe z JAGODAMI! -Co na zatrucia? Składniki: 3 szkl. mąki (ja użyłam orkiszowej typ 700) 20g drożdży ok. 0,5 szkl. cukru ok. 320ml słodkiej śmietanki 12% ok. 40-50g masła jagody Przygotowanie:       Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Stromboli z trzema serami i wędzonym kurczakiem 164

Pizzę możemy podać w różnorodnych formach. U mnie zagościła w formie zaplecionego warkocza z ciekawym farszem. Przyznam było bardzo serowo. Wszystkie składniki pasowały do siebie idealnie

VioletoweKucharzenie
Bułeczki z jagodami i kruszonką wg Aleex 97

puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką. Zainspirował mnie przepis z bloga „okiem mamy”, ale wprowadziłam do niego swoje modyfikacje. Jakoś ustałam przy piekarniku, który normalni ludzie w te upały omijają szerokim łukiem. I wiecie co? Warto było, bo bułeczki udały się znakomicie. Polecam , choć może pieczenie zaplanujcie wczesnym rankiem, gdy upał jeszcze nie dokucza. Składniki: Ciasto: • 1 szklanka mleka

W mojej kuchni
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 121

rogaliki drożdżowe , dawno ich nie robiłam , przyznam się szczerze , że nie umiem ich robić .  Udało mi się poprzez metodę prób i błędów zrobić fajny przepis na rogaliki , które robi się przyjemnie i łatwo. Polecam :) Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  Będzie mi bardzo miło.  SKŁADNIKI NA 24 ROGALIKI : CIASTO: 3.5 szklanki

Gotowanie Patki
Chleb drożdżowy z farszem 141

nudnego. Chlebek drożdżowy z mlekiem zamiast wody i z dodatkowym akcentem w postaci farszu. Farsz iście resztkowy. Po mojej urodzinowej imprezie zostało mnóstwo napoczętych produktów, a że nie cierpię marnotrawstwa, to też wpadłam na pomysł wykorzystania kilku z nich do mojego farszu. Farsz prosty : Feta, czosnek i zielona papryka odrobina tymianku, pieprzu i gotowe.  Receptura na ciasto też

vaniliowoczekoladowa
CYNAMONOWE ZAWIJASY 127

Aby osłodzić sobie weekend przygotowałam cynamonowe zawijaski, niezwykle aromatyczne, maślane, z dużą ilością cynamonu. Trochę słodkości nie zaszkodzi - zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl i również zróbcie dla

słodki bratek
Zawijaski czosnkowe 168

paluchy drożdżowe czosnkowe. Ponieważ lubię takie wypieki  postanowiłam że wypiekę :) choć znowu dieta przedświąteczna pójdzie w odstawkę. Cieżko się powstrzymać od zjedzenia tak pachnącego, chrupiacego pieczywa. Jeśli ktoś zna sposób na takie pohamowanie swojego apetytu na takie zawijaski - proszę, niech napisze jak to zrobić. Zawijaski czosnkowe. Ponieważ nie wszyscy lubią z czosnkiem zrobiłam podwójną porcję ciasta i jedną zawinęłam

Gotuj Sam!
Parowańce z truskawkami 211

Sezon truskawkowy nadal trwa. Jak co roku, obowiązkowo, muszę przygotować parowańce z tymi owocami. W moim domu to już rytuał a zarazem wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiam

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 160

Rogaliki drożdżowe z dodatkiem dynii są żółciutkie, mięciutkie i pyszne. Nadziewane dżemem pigwowym i powidłami śliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim. Bez nadzienia, posmarowane masłem lub ulubionym dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki. 143

ulubione bułeczki drożdżowe! Pamiętam, że jak byłam małą dziewczynką dziadek odbierał mnie ze szkoły i zawsze szliśmy do cukierni, na jagodzianki właśnie. Tego smaku z dzieciństwa chyba nie zapomnę nigdy. Kilka lat temu wybrałam się do tej samej cukierni, na te same jagodzianki. Kupiłam całą furę bułeczek, by podzielić się z bliskimi moim wspomnieniem i ... klapa! Ciasto jakieś takie bure

Rozpustne gotowanie
CEBULARZE LUBELSKIE 280

LUBELSKIE Czyli drozdzowe buleczki  z duszona cebula I makiem . Jedliscie kiedys takie ?? Ja jestem z Lubelszczyzny wiec dla mnie taki cebularz to nic specjalnego, ale znam wielu ludzi z innych czesci naszego kraju którzy w ogole o nich nie słyszeli a co dopiero probowali . Sa bardzo smaczne J a nizej podaje na nie przepis J SKLADNIKI: Ciasto

PychaDania
Bułeczki drożdżowe z serem i porzeczkami 128

bułeczkach twarogowo-drożdżowych. Już od kilku dni za mną chodziły i w końcu udało mi się je upiec. Gorzej ze zdjęciami - po każdym jedna znikała :) Bułeczki są puszyste i mokre od masy. Przez niewielką ilość cukru nawet orzeźwiające. Podane składniki są na 12 sztuk. Pakuję szybko to, co zostało i w drogę,na wakacje :) Miłego dnia! Ciasto 50 g świeżych

Pełny talerz
339. 155

razowe calzone z twarożkiem , jagodami posypane cukrem trzcinowym i jagodami Przepis na wczorajszy makaron znajdziecie tu . Co do dzisiejszego śniadania to myślę, że gdy ostatnio próbowałam

More food, love and dreams
Ciasta 147

Babka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka korzenna   Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania