ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:800/1072)

Bułeczki pizzowe z kurczakiem 137

 Wspaniałe, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Idealne na spotkanie ze znajomymi lub na ciepłą kolację. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych bułek. Bułeczki najlepiej

Smakołyki Asi
Marokańskie naleśniki msemen z mięsem mielonym i marchewką 114

Przepis an te pyszności znalazłam na blogu u Sylwii - Smaki Maroka. Trochę z nimi zachodu ale warto, są niesamowite w smaku, idealne do czerwonego barszczu albo

Moje Małe Czarowanie
Bagietki – 3 sposoby na ciasto 224

Pieczesz domowe pieczywo? Jeśli tak (lub chcesz zacząć), to mam dla Ciebie specjalny wpis bagietki – 3 sposoby na ciasto. Znajdziesz tu przepisy

Kolorowy Przepisownik
drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 189

Wspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką

babka w formie
Pizza serowa z suszonymi pomidorami i orzechami 155

Uwielbiam pizzę, a tę podpatrzyłam w lokalnej pizzerii. Połączenie różnych rodzajów sera, suszonych pomidorków i orzechów włoskich to doskonałe połączenie smakowe. Z dodatkiem sosu czosnkowego jest

Smakołyki Asi
drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 235

Przełom lata i jesieni to najlepsza pora na wspaniałe, pełne aromatu wypieki z owocami. Dlatego dziś zapraszam na lekkie, łatwe i przyjemne w smaku drożdżówki ze

babka w formie
Pizza z cukinią i salami 203

Pizza powstała z myślą o trzecich urodzinach Akademii Kulinarnej Whirpool i nawiązuje do włoskich korzeni gospodarzy. Z okazji jubileuszu życzę mnóstwa wspaniałych pomysłów wszystkim kucharzom, aby

Wrzosowa Polana
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 168

Jeśli tylko lubicie smak kminku, to w tym chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy

Weekendy w domu i ogrodzie
bułczane grubasy 151

Chrupiące bułczane grubasy Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc  na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków

Miód i pieprz
Pizza ze szpinakiem 164

Nareszcie pizza, wyrabiana własnymi rękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami

pink envelope
Chlebek czosnkowy z ziołami – nikt mu się nie oprze 176

Chlebek czosnkowy z ziołami to pyszny drożdżowy wypiek, który zrobi furorę w waszym domu. Jest mięciutki, puszysty i aromatyczny. Nie można powstrzymać się przez wzięciem kolejnego kawałka. Taki chlebek długo zachowuje świeżość – wystarczy zawinąć go w bawełnianą ściereczkę i przez kilka dni nie sczerstwieje. Z czym podać chlebek czosnkowy z ziołami? Świetnie smakuje posmarowany masłem, hummusem czy serkiem śmietankowym. Można(...)mieszamy ze sobą. Można też przez chwilę całość ucierać w moździerzu. Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, tak aby przestało się lepić i wyrabiamy ręką przez chwilę. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkujemy na długi prostokąt grubości około 4 – 5 mm. Ciasto smarujemy pastą ziołową i każdy pasek składamy jak harmonijkę i układamy na blaszce (moja

e-PrzepisyKulinarne
Zawijany chlebek z pietruszkowym pesto 97

Drożdżowy zawijas wymagający niewielkiego nakładu pracy, szybko zagnieciony, posmarowany na zielono, zrolowany, a w zasadzie skręcony, upchany do foremki i upieczony. Zjedzony ciepły, na niedzielne śniadanie. Z masłem i z kubkiem mocnej herbaty. Takie oto niedzielne śniadanie dziś polecam. Szczególnie tym, którzy nocy część niemałą przeznaczyli na atrakcje niepozwalające obudzić się wypoczętymi. Składniki: Ciasto: 300 gram mąki pszennej 2 łyżeczki

Kronika Piekarnika
Orkiszowy chleb dla zapominalskich 113

dość lepkie ciasto, tylko tak długo, żeby nie było nigdzie suchych miejsc z niewmieszaną mąką. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i w cieple zostawiam na 20 minut. W tym czasie typową długą keksówkę wyłożyłam papierem. Tu przekładam wstępnie wyrośniętą masę, wyrównanuję mokrą łyżką  i posypuję wierzch makiem. Pozostaje odczekać kolejne 20 minut, mniej więcej, czasy wyrastania drożdżowych wypieków mogą się

I tu będę miała takie te
Drożdżówki z serkiem straciatella 156

jajka, wlać zaczyn drożdżowy i solidnie wyrobić ciasto.Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.Dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrobić. [Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2 .Dodać żółtko, jajko, masło i mąkę, wyrobić 3 min/interwał. ] Miskę z ciastem przykryć ściereczką

Moje domowe kucharzenie
Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą lub nutellą 190

Proponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko znikają :-) Polecam wypróbowanie przepisu i życzę miłego piątku :-) Składniki ciasto: 15 g świeżych

kruche babeczki
Cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe 166

innego jak puszysta drożdżowa bułeczka wypełniona słodkim nadzieniem na bazie masła, cukru i cynamonu. Najczęściej dostępna w wersji z polewą z serka typu cream cheese oraz cukru pudru, stanowi pyszny deser, choć coraz częściej też element śniadania. Dziś mam dla Was przepis na takie właśnie pyszności. Spróbujcie koniecznie, pycha! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["Na ciasto:\r","120ml szklanki

Mostek w kuchni
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 196

faktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest słodkie, z bakaliami, ale jakoś tak się przyjęło, że nazywane jest chlebkiem. I powiem Wam, że wcale nie musi być jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować

Smaczna Pyza
Pierogi pieczone z serem na słodko 216

Dzisiaj zrobiłam drożdżowe z serem na słodko, pieczone w piekarniku. Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki   Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto 500 g mąki

O kuchni z uczuciem
Rogaliki drożdżowe 133

theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Rogaliki drożdżowe   Składniki: 4 szklanki mąki 350g masła           2 jajka      250 ml kwaśnej śmietany(...)żółtka - do posmarowania rogalików przed pieczeniem 2 białka + cukier puder- do zrobienia lukru Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę, masło, śmietanę, i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia, odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać kształt koła. Ciasto podzielić na 6 trójkątów, na każdy nałożyć trochę nadzienia (powideł

Smaki Natalii
Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 208

Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort, u mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku

Weekendy w domu i ogrodzie
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 173

zlepiałam ciasto pośrodku. Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni. Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze. Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się  zarumienią i będą bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem

potrawyregionalne