kurczak - 39714 przepisów (strona:800/2648)

Szaszłyki z kurczaka z puree brokułowym i ryżem 23

Składniki: ? 1 filet z kurczaka ? 1 torebka ryżu „Basmati z Dzikim” ? 1/2 brokuła ? 2 łyżki śmietany ? 1 ząbek czosnku ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz ? 1 łyżka oliwy ? 1 łyżka sosu sojowego ? 1 łyżeczka miodu ? 1 łyżeczka nasion sezamu Wykonanie: ? Ryż i brokuła ugotować w osolonej wodzie, każde osobno. ? Filet z kurczaka podzielić na 6 długich pasków. ? Każdy(...)zmiażdżony czosnek i śmietanę. Zagotować. ? Do metalowego pierścienia posmarowanego olejem włożyć ryż i ugnieść. Na wierzch wyłożyć puree z brokuła, wygładzić i zdjąć pierścień. ? Ułożyć obok 3 szaszłyki z kurczaka i podawać

To co kocham
Kopiec z brokuła obłożony ryżem i kurczakiem 20

Składniki: ? 1 brokuł ? 2 filety z kurczaka ? 1 szklanka ryżu białego ? 1 jajko ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki zielonej pietruszki ? 2 łyżki oliwy ? 1 łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: ? Brokuła w całości lekko obgotować w osolonej wodzie. ? Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. ? Filety z kurczaka pokroić na 3 plastry każdy, rozbić na płaty. ? Posypać solą(...)jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. ? Brokuła w całości ułożyć w naczyniu do zapiekania, oblepić masą ryżową całą kopułę. ? Wygładzić mokrą ręką, obłożyć plastrami z fileta z kurczaka. ? Posmarować oliwą i posypać słodką papryką. ? Piec 30 minut w temp. 200 st.C. ? Kroić jak tort. Można podać z ulubionym sosem, np. beszamelowym

To co kocham
Kurczak w czerwonym winie 24

jednym z najbardziej tradycyjnych dań kuchni francuskiej. To danie często pojawia się w niedzielnym jadłospisie, kiedy to obiad jest celebrowany przez kilka godzin. U mnie w roli koguta występuje kurczak. Składniki: ? 2 udka kurczaka ? 6 pieczarek ? 1 mała cebula ? 4 plastry boczku ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki masła ? kieliszek winiaku ? 3/4 szklanki wina czerwonego ? 1 szklanka bulionu ? 2 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego ? gałązka tymianku ? pęczek natki pietruszki Wykonanie: ? Boczek pokroić na paseczki, obsmażyć na maśle. Dodać nogi kurczaka podzielone na udźce i podudzia, przesmażyć. ? Dodać cebulę i czosnek pokrojone w plasterki oraz pieczarki, każda pokrojona na 6 części. ? Polać winiakiem i podpalić. ? Gdy zgaśnie ogień zalać czerwonym winem i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i gotować do miękkości mięsa

To co kocham
Gulasz z kurczaka i szpinaku 18

Bardzo niecodzienny gulasz z kurczaka, z dodatkiem szpinaku i pomidorów suszonych. Smak trzeba poczuć na języku, bo nawet jeśli masz bujną wyobraźnię, to i tak nie masz pojęcia, jaki jest pyszny. Dodatek kaszy gryczanej nadaje mu rustykalnego wyglądu i smaku. Bardzo prosty do wykonania. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 4 porcje: ? 2 piersi z kurczaka ? 10 sztuk suszonych pomidorów(...)mrożonego szpinaku ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? garść rukoli ? 100 ml białego wina ? 200 ml śmietany 30% ? sól, pieprz ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Na oliwie podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawić solą i pieprzem. ? Dodać cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. ? Dorzucić pomidory pokrojone w paski oraz całe liście szpinaku. ? Podlać białym winem, po chwili śmietaną, i dusić do odparowania

To co kocham
Galaretki z kurczaka 27

moje dzieci jeszcze do tego nie dorosły. Ten przepis wymyśliłam dawno temu, dodatek ogórka konserwowego zaostrza smak dania, tak samo jak ocet winny w bulionie. Składniki: ? 5 udek z kurczaka ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 cebula ? 1/2 pora ? – 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki żelatyny ? 1 łyżka octu winnego Dekoracja ? 1 mała(...)Wykonanie: ? Udka gotować do miękkości ok. 90 minut w wodzie jak na rosół, z obraną marchewką, pietruszką, cebulą, porem, zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić do smaku. ? Ugotowane mięso kurczaka oddzielić od kości, odrzucić skórę, większe kawałki pokroić. ? Odlać 1 litr bulionu, dodać żelatynę i rozpuścić ją w gorącym. ? Dodać do bulionu 1 łyżkę octu winnego. ? Marchewkę pokroić w plasterki

To co kocham
Pieczeń drobiowa a la pasztet 21

pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak i pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki: ? 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak ? 4 jajka

To co kocham
Kurczak z pesto 22

Przepis mojej córki Moniki. 3 lata temu zrobiła samodzielnie takiego kurczaka i od razu podbił nasze podniebienia, wpisując się na stałe do domowego menu. W naszym domu ma nazwę – kurczak Moniki. Składniki na 4 porcje: ? 4 filety z piersi kurczaka ? 4 łyżki zielonego pesto ? sól, pieprz do smaku ? 2 pomidory ? 1 kula mozzarelli Wykonanie: ? Filety posypać solą i pieprzem

To co kocham
Sałatka meksykańska 32

wymyślił. Ukradłam tylko wygląd zewnętrzny, bo zawartość jest inna. Sałatka bardzo wszystkim smakowała i z ostatniej impezy rodzinnej „wyszła” jako pierwsza. Składniki: ? 2 piersi z kurczaka ? 1/2 sałaty lodowej ? 4 pomidory duże lub kilkanaście koktajlowych ? 1 puszka fasoli czerwonej ? 5-6 ogórków konserwowych ? 1 duży jogurt grecki ? 3 czubate łyżki majonezu ? sól, pieprz ? 3 łyżki keczupu ? przyprawa(...)burritos ? 1 paczka czipsów – tortilla kukurydziana Wykonanie: ? Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do burritos, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. ? Usmażyć na oleju na złoty kolor. ? Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. ? Sałatkę układać w kolejności od dołu: 1. Pokrojona sałata lodowa 2. Pokrojone pomidory posypane pieprzem 3. Filet z kurczaka polany keczupem

To co kocham
Krokiety mięsne z kapustą i pieczarkami 27

wersji wigilijnej, wtedy należy pominąć mięso. U mnie stały punkt w wigilijnym menu. Składniki: ? 1 porcja naleśników z przepisu na naleśniki z serem ? 1 mała kapusta biała ? 2 nogi kurczaka ? 500 g pieczarek ? 1 duża cebula ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka majeranku ? 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich ? 2 liście laurowe ? 5 sztuk ziela angielskiego Panierka ? 2 jajka ? 1 szklanka bułki(...)poszatkować, zalać gorącą wodą i ugotować z 1 łyżką soli. Gotową wyjąć na durszlak. Po ostygnięciu przełożyć na gazę i bardzo dokładnie odcisnąć wodę. Zostanie jej naprawdę mało! ? Nogi kurczaka zalać wodą i ugotować do miękkości z łyżeczką soli, liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotowane obrać z kości zostawiając skórę i mięso. ? Cebulę posiekać i zeszklić na 3 łyżkach oleju

To co kocham
Pieczeń drobiowo-wieprzowa z majonezem 23

duet to wyjątkowo udane połączenie – schab wieprzowy i filety z piersi kurczaka, zapieczone z pachnącą, podsmażoną cebulką. Dodatek majonezu powoduje, że mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Inspirację znalazłam w starej gazetce z przepisami. Składniki: ? 4 plastry schabu ? 2 piersi kurczaka ? 3 cebule ? 100 g masła ? 8 łyżek ostrego majonezu np. Kieleckiego ? sól, pieprz do smaku(...)Schab posmarować 4 łyżkami majonezu. ? Cebulę pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle, aż zrobi się miękka i szklista. Wcześniej posolić. ? Cebulę wyłożyć na schab posmarownay majonezem. ? Filety z kurczaka przekroić na cieńsze plastry i również rozbić. posypać solą i pieprzem, rozłożyć na cebuli. ? Wierzch posmarować resztą majonezu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut. ? Następnie

To co kocham
Chrupiąca sałatka z kurczaka i pestek słonecznika 23

strukturą, a to dzięki pestkom słonecznika, które nadają jej chrupkości. Najlepsza jest następnego dnia, kiedy to składniki się przegryzą, a pestki słonecznika nieco namokną. Składniki: ? 4 filety z kurczaka ? 1 puszka kukurydzy ? 2 małe paczki pestek słonecznika ? 1 mała kapusta pekińska ? 4-5 łyżek majonezu ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? oliwa do smażenia Wykonanie: ? Filety(...)kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć na oliwie. ? Kapustę pokroić w drobne paski. ? Wymieszać kurczaka, kapustę, kukurydzę i pestki słonecznika. ? Doprawić majonezem i sokiem z cytryny. ? Odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki

To co kocham
Makaron ryżowy w sosie balsamicznym ze szparagami i kurczakiem 24

makaronowe, prawie spaghetti… ale „prawie” robi różnicę, bo z makaronu ryżowego i bez pomidorów, a na bazie sosu balsamicznego, który nadaje potrawie charakterystyczny słodko-kwaśny smaczek. Kurczak pozostał mi z rosołu i na sałatkę użyłam jedną, dorodną pierś. Trochę zieleniny w postaci szparagów i danie gotowe. Smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: ? 150 g makaronu(...)ryżowego paski ? 1 pęczek szparagów ? 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole ? sos balsamiczny do smaku Wykonanie: ? Makaron ryżowy ugotować wg przepisu w osolonej wodzie. ? Szparagi gotować przez 7 minut również w posolonej wodzie. ? Kurczaka pokroić w kostkę. ? Wymieszać składniki sałatki i polać gotowym sosem balsamicznym.{jcomments

To co kocham
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 24

Rolada z mielonej masy mięsnej z kurczaka i farszu z dodatkiem szpinaku może być podawana na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska. Mnie osobiście bardziej smakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem. Polecam na imprezy, bo można przygotować tydzień wcześniej, potem zamrozić i wyjąć(...)gotowe dzień przed podaniem. Składniki: ? 4 piersi kurczaka ? 1 jajko ? 1 cebula, ? 4 suszone pomidory ? 3 łyżki oliwy ? 200 g szpinaku świeżego lub 1/2 opakowania mrożonego ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Piersi kurczaka zmielić w maszynce razem z cebulą podsmażoną uprzednio na oliwie. i pomidorami suszonymi. ? Masę podzielić na 2 części, jedna trochę mniejsza od drugiej

To co kocham
Paszteciki z mięsem z kurczaka 32

smak kruchego i delikatnego ciasta. Przepis na nie wyleżał się w zeszycie dość długo, aż w końcu przyszła na niego pora. Z ugotowanego rosołu pozostało mi mięso z kurczaka, które wykorzystałam jako farsz do pasztecików. Wyszły bardzo smaczne. Jedliśmy je z czerwonym barszczykiem. Składniki: Ciasto – 500 g mąki pszennej – 375 g masła (1,5 kostki masła(...)łyżeczka proszku do pieczenia – 1 szklanka śmietany kwaśnej – 250 ml – 2 żółtka – szczypta soli Nadzienie – 4 gotowane w rosole udka z kurczaka – 1 gotowana marchewka i pietruszka – 2 jajka – 1 cebula – 3 łyżki oleju – 3 ząbki czosnku – sól, pieprz do smaku – 1 jajko do posmarowania roladek   Wykonanie

To co kocham
Zielone curry z kurczakiem 25

obiad z orientalną nutą, a konkretnie tajskie, zielone curry. Świeża cukinia i papryka nadaje chrupkości a jaśminowy ryż podkreśla smak kuchni Dalekiego Wschodu. Robi się błyskawicznie, wystarczy tylko przesmażyć kurczaka z pastą curry i chwilę poddusić. Składniki: – 4 małe piersi z kurczaka – 4 łyżki pasty zielonego curry lub 1 łyżka gotowej pasty – 1 puszka mleka kokosowego(...)średnie cukinie – 2 czerwone papryki – pęczek natki pietruszki – 3 łyżki oliwy – ryż jaśminowy   Wykonanie: – Na oliwie podsmażyć pastę curry, dodać piersi kurczaka pokrojone w kostkę i przesmażyć. – Zalać mlekiem kokosowym, odparować trochę i doprawić solą i pieprzem. – Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, dodać do potrawy i poddusić całość około 4 minut

To co kocham

Proponowane wyszukiwania