ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:809/1038)

Pyzy nadziewane szpinakiem 104

znam nikogo kto nie lubi okrągłych, puszystych drożdżowych pyzuni. Zrobiłam wersję ze szpinakiem. Bardzo go lubię i w sezonie wiosennym często dodaje go do potraw. Uwielbiam pyzy je na ciepło i na zimno. Nie muszę mieć żadnych dodatków. Jak zrobię za dużo to mrożę je też.          pyzy: 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli szczypta(...)cukru 125 ml mleka 1 jajko 10 g masła farsz: 500 g szpinaku 120 g sera feta pieprz, chili olej rzepakowy 1 cebula 2 ząbki czosnku ciasto: Do miski  przekładam drożdże dodaję łyżkę mąki i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki

wesoła kuchnia
Racuchy z borówkami 93

Ostatnio zrobiłam te racuchy na kolację, wykorzystując mój sprawdzony przepis na racuchy drożdżowe i dodając pyszne borówki. Były takie genialne że żałowałam że jest już ciemno a ja nie jestem w domu a w Pucku, przez co nie mam dostępu do lamp, które umożliwią mi zrobienie dla Was zdjęcia. Ale nic straconego, zrobiłam je ponownie na weekendowe śniadanie(...)kolację – przepis na  placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe –  placki z gotowanych ziemniaków –  szakszuka –  placki z gotowanych ziemniaków z fetą –  placki z ziemniaków i marchewki –  placki z kalafiora –  placuszki pełnoziarniste na słodko –  placuszki z dyni –  placki serowe z jabłkami RACUCHY DROŻDŻOWE Ilość porcji: 2 porcje, około 10-12 racuchów Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Rogaliki nocne 157

Dziś ponoć święto rogalika, tak więc jest i wpis z rogalikami.Prawdę mówiąc to zaległy przepis na rogaliki krucho -drożdżowe, robione tak na szybko i niezbyt pięknie wyglądają,ale były smaczne . 50 dkg mąki 125 g margaryny 0,5 szkl cukru 5 dkg drożdży 2 jajka 0,5 szkl gęstej śmietany szczypta soli cukier waniliowy dowolne nadzienie [ u mnie marmolada(...)dodać margarynę i rozetrzeć ją w dłoniach z mąką.Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru.Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wszystko połączyć, dodać sól i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i postawić w chłodne miejsce na 10 godzin.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 8 części. Każdą część cienko rozwałkować na kształt koła

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami 110

drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami. Pomyślałam, że to właśnie to czego szukałam i pomysł postanowiłam wdrożyć w życie;) Całościowo naleśniki smakowały nam wszystkim, choć muszę przyznać, że te drożdżowe robiłam po raz pierwszy i jakoś same w sobie nie rzuciły mnie na kolana. Wyszły smaczne, mąż chwalił, ja też zjadłam. Młody wolał z masłem orzechowym i bananem zamiast budyniem(...)miałam otrzymać 8 naleśników, a u mnie taka ilość wyszła po zwiększeniu proporcji. Same naleśniki choć bardzo proste do przygotowania, smażą się zdecydowanie inaczej niż te tradycyjne. Przede wszystkim ciasto jest bardziej gęste. Po rozlaniu na patelnię, mam wrażenie, że rośnie bardzo szybko, nie rozlewa się tak łatwo jak przy zwykłych naleśnikach – trzeba sobie pomóc chochelką w ich rozprowadzeniu

Smaki Na Talerzu
Pizza a'la lahmacun 127

dziś, choć było to już jakiś czas temu. Ja chciałam spaghetti a mąż pizzę. Wrócił do domu a tu niespodzianka. Tak samo wyszło, choć w sumie takie cienkie drożdżowe placki z mięsem mielonym to tureckie lahmacun, którym zajadaliśmy się lata temu. Tak, tak, jesteśmy Januszami, którzy latają na all inlcusive! I bardzo nam przykro, że Turcja od kilku lat znajduje(...)mogli się zdecydować, ale po prostu przyjdzie ochota "na coś takiego innego", jak to mówi moja teściowa, czyli nie do końca wiadomo na co, to właśnie może być to :) Ciasto: 15 g świeżych drożdży ½ szklanki wody 270 g mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy

bistro mama
Rogaliki drożdżowe 114

Znam kilka przepisów na rogaliki  i nie wiem, które są najlepsze:  kruche, topione   czy drożdżowe.  Te proponowane dzisiaj przeze mnie  - rogaliki drożdżowe  -   są pyszne i najlepiej przygotować  od razu dwie porcje.  Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową  lub makową.   Składniki(...)letnim mleku rozpuszczamy drożdże,  dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki.   Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.  Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki  i zagniatamy ciasto na rogaliki.  Ciasto wałkujemy na kształt koła,  a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą.  Zwijamy rogaliki.  Takie rogaliki posypujemy cukrem  i układamy

Pyszności Słodkości
Co jeść w podróży? 140

jeść w podróży? Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano(...)Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta

Moja smaczna kuchnia
Rogaliki z dżemem brzoskwiniowym 163

Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym to bardzo prosty i uniwersalny przepis dla każdego, są błyskawiczne w przygotowaniu . Idealny poczęstunek do kawy lub herbaty. składniki na 10 rogalików 50 dag mąki szklanka mleka 1 jajko 1 białko 10 dag drożdży 5 dag masła 2 łyżki cukru dżem brzoskwiniowy cukier puder do posypania przepis Z mleka , 2 łyżeczek cukru i drożdży(...)przygotowujemy rozczyn. Gdy urośnie , dodajemy do niego mąkę , jajko , stopione masło i resztę cukru. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy  trójkąty , układamy na nich dżem . Zawijamy trójkąty , formujemy rogale i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze .Pozostawiamy do wyrośnięcia ,smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru w temp.200 st. C. Upieczone posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
CHLEB ŻYTNI Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI 187

powróciłam do drożdży. Jednak to właśnie teraz, na studiach, od podstaw przyrządzam własny zakwas - jest w trakcie dojrzewania. Zapraszam na żytni chleb drożdżowy, mam nadzieję, że to już ostatni drożdżowy chleb w mojej piekarniczej karierze. Niech moc zakwasu będzie ze mną, a Wy częstujcie się gorzko-słodkim, w 100% żytnim pieczywem. ŻYTNI CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI /modyfikacja TEGO(...)drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 2-3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki mąki żytniej (typ 2000)  1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, suche drożdże oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie zagniatam, dodając odrobinę wody, jeśli

W kuchni Karmel-itki
Gwiazda drożdżowa z makiem 171

Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem.   Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu.  Gwiazda drożdżowa z makiem   SKŁADNIKI:  mąka -0,5 kg  drożdże - 45 g  mleko -0,5 szkl  margaryna Palma w złotym opakowaniu   -  150 g  jajka -2 szt  sól -szczypta(...)PRZYGOTOWANIE:  Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać.   Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży.   Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.   Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki.   Pierwszy placek posmarować masą makową

Kuchnia Danusi
Wianuszki waniliowe 119

Zaplatane drożdżowe wianuszki waniliowe, do ich skręcania zawsze są chętne dzieci, bo mogą tworzyć - bawić się, a przy okazji zrobić smakowite ciasteczka. Składniki: 4 szklanki mąki  1 szk kwaśnej śmietany  2 dag drożdży kostka margaryny cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią dostępny w  www.owocowyraj.eu cukier kryształ lub cukier perlisty do obsypania wianuszków szczypta soli 1 jajko(...)smarowania ciasteczek  Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie urywać małe kawałeczki, toczyć na małe wałeczki grubości ołówka, składać na pół i owinąć wokół siebie. Zaplecione ciastko zlepić w kształt koła, zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w cukrze i odkładać na przygotowaną foremkę. Piec 1 175C przez

Apetyczna babeczka
Drożdżowe paszteciki z mięsem 229

opóźnieniem, a moje przygotowania do nich są "w lesie", choć za małe przymiarki i pomysły się już zabieram. Tymczasem pozostaję w klimacie "zwykłego" jedzenia i dlatego dzisiaj prezentuję Wam drożdżowe paszteciki, które są świetnym patentem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Będą również idealną przekąską lub dodatkiem do barszczu. Natomiast skoro niedługo Boże Narodzenie to możecie przygotować je w wersji postnej(...)dopiero po Świętach, chciałabym Wam, moim Czytelnikom, złożyć życzenia: zdrowych, wesołych i ciepłych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych odpoczynku i chwil wytchnienia oraz wielu pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku. Składniki: Ciasto: 300g mąki 1/3 opakowania świeżych drożdży ½ łyżeczki soli – do smaku ½ łyżeczki cukru- do smaku 2 łyżki oleju ½ szklanki ciepłej wody – ewentualnie ciut więcej Farsz: 2 ćwiartki ugotowane z rosołu

Fabryka pomysłów
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 171

Zbliża się dzień pizzy: 09.02 2014, więc przedstawiamy wam serię pysznych i sprawdzonych przepisów na te cudowne smakołyki. Polacy uwielbiają jeść pizze z sosami. My jednak

KreatywnePiny
Najłatwiejszy chleb drożdżowy 15647

się równać z naszym, zwykłym, najprostszym – powszednim. Szukałam przepisu, z którym poradzi sobie każda, nawet mniej wprawna w wypiekach gospodyni. I znalazłam, na forum CINCIN - barbi1 – najłatwiejszy chleb drożdżowy. Przepis z moimi zmianami.     Składniki: - 50g świeżych drożdży - 500g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 300g mąki żytniej chlebowej (typ720) - 2 szklanki ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki(...)powierzchni pęcherzyki powietrza. Szykujemy blaszkę, na której będzie się piekł chleb. Wykładamy ją matą lub papierem do pieczenia. Do miski z mąką i rozczynem dodajemy sól i olej. Ciasto wyrabiamy robotem z hakami przez 13 minut. Wykładamy na blat lekko oprószony mąką i formujemy podłużny bochenek. Gotowy przekładamy na przygotowaną blaszkę i przykrywamy czystą ściereczką. Piekarnik nagrzewamy

mojewypiekiinietylko
Bułeczki dyniowe z powidłami śliwkowymi 82

  I oto kolejny przepis z wykorzystaniem dyniowego puree - rewelacyjne dyniowe bułeczki nadziane powidłami śliwkowymi. Przepyszne! Bułeczki są niesamowicie pulchne, mięciutkie, a przez dodatek cynamonu i

Opowieści z piekarnika
Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis 95

olejem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy łyżką. Do suchych produktów wlewamy mokre. Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy przez chwilę ciasto. Następnie podsypujemy je delikatnie mąką i dzielimy na pół, a każdą połówkę na trzy części. Formujemy okrągłe bułeczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem nacinamy bułki(...)minut w trybie góra-dół. [caption id="attachment_8877" align="aligncenter" width="685"] Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis[/caption] Zobacz inne przepisy na domowe bułki: Bułki Drożdżowe Z Pieczarkami Bułki Pszenno-Żytnie Z Serem Żółtym I Cebulą Bułki Pszenne Na Jogurcie Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą Bułeczki Scones Z Cheddarem Chałka Z Kruszonką Artykuł Puszyste bułki pszenne

e-PrzepisyKulinarne
Bułeczki z dżemem i kruszonką 176

znów bułeczki drożdżowe,ze swoim dżemem z wiśni, pycha.Nadzienie oczywiście może być inne, dżem, marmolada, budyń itd. 500 g mąki  około 250 ml mleka  60 g margaryny 40 g drożdży  3 łyżki cukru  1 duże jajko  1 żółtko Mleko podgrzać,dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać(...)wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać .  Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.  Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem

Moje domowe kucharzenie
Chałka z kruszonką 203

Chałka z kruszonką to smak mojego dzieciństwa. Pajda jeszcze ciepłej chałki, grubo posmarowana masłem i do tego koniecznie powidła śliwkowe i kubek kakao. Najlepszą chałkę robiła

ladykitchen
Ekspresowe rogaliki 195

Przepisów na rogaliki na blogu już trochę jest [klik] , na takie robione w ekspresowym tempie też..no i dołączy kolejny przepis..mam nadzieję, że takiego jeszcze

Moje domowe kucharzenie
Chałka drożdżowa z kruszonką 157

Dawno nic nie piekłam ..na niedzielę miałam zrobić też drożdżowy wypiek..ale jakoś czasu zabrakło..dziś zrobiłam 2 chałki..tak na szybko....U mnie tak czasem bywa, że jak zacznę coś robić, to zawsze ktoś lub coś mi przeszkodzi..ale i tak jak na robione w ekspresowym tempie nie wyszło tak źle. 25 g drożdży około  1 szkl.mleka(...)cukru  50 dkg mąki  1 jajko 25 g masła kruszonka 2 łyżki mąki 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Składniki ciasta wymieszać w misce, zagnieść ciasto.Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Następnie podzielić ciasto na 6 kawałków. Z każdego kawałka utoczyć wałek i zapleść z nich  2 warkocze.Przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 189

RADOŚCIĄ PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany 18% NADZIENIE: 15 dag orzechów(...)łyżka rumu DODATKOWO: małe jajko łyżka mleka cukier perlisty do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dokładnie posiekać z zimnym masłem na kruszonkę. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto

Kuchenne zapiski Edyty
rogaliki drożdżowe 196

razem proponuję przepis na rogaliki drożdżowe wyniesiony z mojego domu rodzinnego. W pierwotnej wersji były nadziewane budyniem, ale eksperymentowałam też z powidłami, masą makową i jabłkami. Właściwie każda wersja ma swoich zagorzałych fanów, trudno wybrać najlepszą :-) Dzisiaj będą więc rogaliki, które robię najczęściej, czyli nadziewane jabłkami. składniki: 4 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 100 g drożdży(...)łyżki cukru 2 jabłka (najlepiej antonówki) wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz jabłek) łączę i dokładnie zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę je na 6 części (wolę rogaliki małe, takie na jeden kęs). Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek miał kształt jak najbardziej zbliżony do koła, które dzielę promieniście na 8 trójkątów. Jabłka obieram i kroję na dość

babka w formie
Chleb orkiszowy na drożdżach 146

zakwasie, jednak wolę ten drugi (nie tylko ze względu na smak, ale i dłuższe zachowanie świeżości) Na chleb orkiszowy na zakwasie przepis znajdziecie tu , a poniżej przepis na bochenek drożdżowy. Smacznego. CHLEB ORKISZOWY (na drożdżach) Składniki: 500g mąki orkiszowej 250 ml serwatki (lub wody) 30 g drożdży 1 niepełna łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie(...)momentu, aż zaczną pracować.  Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Dolewamy serwatkę (ja nie miałam, więc u mnie to woda)  Zagniatamy dość zwarte ciasto, które odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na ponad godzinę, aż ciasto wyrośnie.  Z ciasta formujemy bochenek lub przekładamy do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

Bon appetit mon amie
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 112

Te pierożki to przysmak z Kresów Wschodnich, którym zajadałam się w dzieciństwie u mojej Babci. W niedzielę zamiast rosołu obowiązkowo na obiad były właśnie pierogi. A

Nie tylko w kuchni
Biszkopt domowy jako doskonała baza do tortów i innych ciast z kremem, czyli wstęp do urodzinowego tortu Maksia 109

wykładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy przez 35 do 40 minut w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu). W czasie pieczenia w miarę możliwości nie należy ruszać tortownicy. Ciasto biszkoptowe jest podatne na opadanie. Można posiłkować się patyczkiem w celu oceny stopnia upieczenia ;) Nie radzę przekraczać czasu pieczenia. Ja z racji pionierskiego pieczenia wolałam przetrzymać niż nie dopiec. Biszkopt(...)żadnej ingerencji. Warto też upiec go dzień przed robieniem tortu. Następnego dnia nie będzie się kruszył przy krojeniu. Ciąg dalszy historii biszkopta i tortu urodzinowego nastąpi. ;) Zapraszam też na drożdżowe bułeczki z budyniem

Kuchnia po mojemu
181. Rogaliki drożdżowe wg. Kuchni Polskiej 160

Rogaliki według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie pulchne, nigdy nie zawiodłam się na tej recepturze. Jeżeli tylko będziemy mieli świeże drożdże to sukces murowany.  Na

Jadło i czytadło
Cebulaki 139

Nigdy nie przepadałam za cebulą na kanapce czy w sałatce. Jednak w tym wydaniu cebula bardzo mi smakuje i nie odstrasza swoją ostrością i zapaszkiem :). Dodatek

KasiekGotuje
Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni 166

Jeszcze załapiecie się na drugie śniadanie. Wasze dzieci będą wniebowzięte, zapewniam Koniecznie kupcie mleko. Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni Drukuj przepis Składniki 2 słoiki konfitury

CoolinarniePL
Babka drożdżowa 184

cukru, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oliwy z oliwek.   Białka jaj wykorzystałam do zrobienia keksa, przepis tutaj . Przygotowanie:   Sekretem babki drożdżowej jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego dobrze jest podgrzać lekko mleko, mąkę włożyć na 30 stopni na piekarnika, jajka wcześniej wyciągnąć z lodówki. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wkładamy(...)łyżkę mąki i odstawiamy rondelek w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, zaczyn, roztopione masło, cukier waniliowy. Mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Ciasto nie może być twarde, musi być elastyczne. Po naciśnięciu ciasta powinno wrócić do swojego wcześniejszego kształtu. Na końcu dodajemy żurawinę obtoczoną w mące, skórkę pomarańczową i oliwę. Zagniatamy. Odstawiamy

Aga w kuchni
Rogaliki drożdżowe 254

Znam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe  - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 3,5 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka(...)żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką

Salonik smaków
Drożdżowe rożki z jabłkami 136

Sezon szkolny i przedszkolny w pełni się rozkręcił. Jest to też czas przygotowywania drugich śniadań dla dzieci. Owszem zawsze pozostaje alternatywa wręczenia im pieniędzy, ale wówczas

Kolizje Smaków
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 167

codziennego. Ale jaki pyszne! :) Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki żytniej razowej 300g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki ciemnego miodu gryczanego + do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżka oleju + do wysmarowania formy przed pieczeniem 275ml ciepłej(...)posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z  solą, miodem, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dołożyć posiekane dość grubo orzechy i wgnieść

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania