ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:818/1038)

Niemcy - Drożdżowe naleśniki ze Szprewaldu (Spreewälder Hefeplinse) 113

serkiem, ogórkami i olejem lnianym vel Pellkartoffeln mit Quark und Leinöl... Dzisiaj jednakże prezentujemy przepis na równie dobre szprewaldzkie naleśniki drożdżowe (Hefeplinse), najczęściej serwowane z musem jabłkowym.  Składniki (8-9 naleśników, 3 porcje): P rzepis bazowany na lubelskich drożdżowych naleśnikach Weganona - 2 szklanki mleka sojowego - 1 łyżka cukru - 7 g suchych drożdży - mała szczypta soli - 1 szklanka mąki(...)drożdże. Dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej. Dokładnie mieszamy (najlepiej blenderem). Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na około pół godziny. 2) Na patelni rozgrzewamy cieniutką warstwę oleju. Ciasto dokładnie mieszamy i wlewamy na rozgrzany olej. Dokładnie rozprowadzamy i smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby je trochę

Roślinożerni urlopowicze
Dlaczego ser to ważny składnik pizzy? 71

Pizza jest daniem kuchni włoskiej składającym się z placka drożdżowego, sosu pomidorowego, ziół oraz… startego sera. Wypieka się ją w bardzo mocno nagrzanym piecu i podaje w wersji parującej na talerzu lub okrągłej desce. Czy pizza może nie zawierać sera? Z pewnością tak. Jednak czy w takim wydaniu można ją wciąż nazywać tym mianem? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie(...)jest ważny w pizzy? Pizza bez tego składnika to nie to samo. Ciągnący się ser jest smakowity, a jego struktura sprawia, że smakosze tego specjału są wniebowzięci. Suchy placek drożdżowy z sosem i warzywami także można nazwać pizzą – jednak to właśnie ser jest nieodłącznym jej składnikiem na całym świecie. Jak widać ten tłusty i sycący składnik to po prostu klasyka

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 103

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać(...)Udanych wypieków Wam życzę :)        Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej   Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej  2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 niepełna szklanka cukru 5 dag masła lub margaryny około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo

Izabelawkuchni
Racuchy drożdżowe z jabłkami 118

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Smaki dzieciństwa - racuchy drożdżowe z jabłkami <3 Składniki: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 2 jaja 1i ½   szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli olej(...)pokruszone drożdże oraz cukier i sól.   Dokładnie wymieszać i połączyć z mąką. Znów wymieszać do połączenia produktów. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta około 40 minut. Wszystko zależy jak ciepło mamy w kuchni. W miedzy czasie jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt małą kostkę. Po tym czasie przygotowane jabłka wmieszać

W garach u Gosi
Racuchy drożdżowe z jabłkami 350

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Smaki dzieciństwa - racuchy drożdżowe z jabłkami <3 Składniki: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 2 jaja 1i ½   szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli olej(...)pokruszone drożdże oraz cukier i sól.   Dokładnie wymieszać i połączyć z mąką. Znów wymieszać do połączenia produktów. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta około 40 minut. Wszystko zależy jak ciepło mamy w kuchni. W miedzy czasie jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt małą kostkę. Po tym czasie przygotowane jabłka wmieszać

W garach u Gosi
rogaliki z powidłami 116

tygodniu.  Moje ulubione to z powidłami, choć ostatnio u dzieciaków fory mają te z czekoladą. Zresztą czym bym nie nadziać to i tak zawsze będą pyszne. A drożdżowe wcale nie takie straszne jakim go malują.  Składniki: 500 g mąki 1 szklanka ciepłego mleka 40 g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 100 g stopionego masła 4 żółtka jajko słoiczek(...)kilka minut. Następnie dodać rozczyn do mąki, wrzucić żółtka, wsypać cukier i sól. Zacząć wyrabiać, kiedy składniki się połączą wlać wystudzone masło. Wszystko razem wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić je na 10 trójkątów. Na każdym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wegańskie tartaletki różane z borówkami. 118

oleju kokosowego różany serek 100g nerkowców 2 łyżki syropu z agawy 125ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka stewii 1 łyżeczka zmiksowanych malin/truskawek lifiziowanych (można pominąć)* 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego) 2 łyżeczki wody różanej 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii posypka z lifiziowanych malin garść lifiziowanych malin (dostępne np. w Rosmannie) 1 łyżeczka stewii(...)stewią z erytrytolem. * Składniki na spód mieszamy ze sobą (najlepiej użyć do tego rąk bo olej kokosowy pod wpływem temperatury szybko twardnieje, a ciepło rąk go rozgrzeje). Z ciasta na spód tworzymy kulkę i wsadzamy na 15 do zamrażarki. Masa serowo-różana: W tym czasie blenderujemy odcedzone nerkowce z resztą składników. Rozgrzewamy piekarnik do 160C. Spód wykładamy w foremkach

Fill The Bowl
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 101

pszenne z płatkami owsianymi przygotowane do których siemię lniane zostało dodane. Kolor złoty fajnie się na bułeczkach kontrastuje  i wiadomo co domowe to lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli  zdrowe. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych górskich, 350 g mąki pszennej, 300 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru(...)mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na  15 min. Następnie dodajemy płatki owsiane, 50 g siemienia, dokładnie mieszamy, stopniowo dajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.   Ciasto dzielimy na osiem

Moniki Smakołyki
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 200

tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A największą ich zaletą jest to, że praca nad nimi i pieczenie to tylko godzina. Mąkę mieszamy dokładnie z solą, cukrem i drożdżami. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do gorącego i całkowicie rozpuszczonego wlewamy mleko lub wodę(...)zagrzeje. Zostawiamy na chwilę całość żeby przestygła, mieszanka nie może być za gorąca bo zabije drożdże.   Po przestygnięciu wlewamy mieszankę do mąki, dodajemy sok z cytryny i zagniatamy ciasto przez 8 minut – ręcznie lub w misie miksera. Powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Formę do pieczenia smarujemy masłem, piekarnik podgrzewamy do 50⁰C. Ciasto dzielimy na 15 równych części

Karo in the Kitchen
Zawijańce z czarnymi oliwkami 151

Bardzo lubię drożdżowe wypieki zarówno na słodko jaki słono. Dzisaj ta druga wersja, która nie wymaga wielu składników a bardzo ciekawie smakuje. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 250 ml ciepłej wody - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 duży ząbek czosnek - 250 g oliwek czarnych - 5 suszonych pomidorów - 1 łyżeczka soli - 2 łyżeczki oregano - 1 łyżka(...)magii - kilka kropli tabasco Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Mąkę mieszamy z solą, rozmieszanymi drożdżami i pozostałą ilością wody, przy czym wodę wlewamy stopniowo. Ciasto zagniatamy, następnie dodajemy łyżkę oliwy, wyrabiamy jeszcze chwilę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Oliwki i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki oliwy, oregano, magii i tabasco. Wyrośnięte

Zainspirowana w kuchni
Chleb pszenny z ziarnami słonecznika 135

bądź z samymi warzywami. Domowy chleb możecie upiec z bardzo małej ilości składników. Uwierzcie mi - taki wypiek jest o wiele smaczniejszy niż kupny. Zdradzę Wam sekret, że uwielbiam zapach drożdżowych wypieków, dlatego też przygotowanie poniższego chleba sprawiło mi niesamowitą radość :) Składniki na 1 bochenek (użyłam formy keksowej): 2 (płaskie) szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki wody 1 opakowanie suszonych drożdży(...)drożdże, sól, ziarna słonecznika. Wszystko ze sobą wymieszać. Następnie wlać wodę i olej. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę wysypać na blat kuchenny i zagniatać, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję. Wyrobione ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to przełożyć ją do formy keksowej. Ponownie

Ugotować
Racuszki ryżowo jabłkowe 130

mają bardzo wielu zwolenników zdążyłam już się przekonać. Ogromnym powodzeniem cieszyły się racuszki z twarogu , bananowe , racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku. Kontynuując ten temat… racuszki ryżowe z jabłkami.   Składniki: - 1 ¾ szklanki mąki ryżowej - 4 jajka - 400g jogurtu greckiego - 200ml mleka kokosowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru z wanilią - laska wanilii (ziarenka) - szczypta soli (do białek(...)opcjonalnie, ale polecam)   W misce łączymy składniki: mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty

mojewypiekiinietylko
Rogaliki krucho-drożdżowe 157

rogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko. Są smaczne i szybko znikają z talerza. Rogaliki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI: mąka- 500 g drożdże -50 g margaryna- 250 g kwaśna śmietana- 2,5 łyżki jajka - 2 szt cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia- 0,5 opak sól - 1 szczypta mleko ciepłe - 125 ml DODATKOWO marmolada jajko(...)ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem

Kuchnia Danusi
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 178

Chlebek jest naprawdę smaczny - aromatyczny, dzięki dodatkom wilgotny i po prostu przepełniony smakami Grecji ! Zapraszam:) Początkowo obawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane. Niepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba , ale poprawiają też jego wilgotność(...)trochę się rozpadał w miejscach, w których znajdowało się dużo dodatków. Zamiast zwijać chleb w roladę, tak jak ja, możecie go zagnieść z dodatkami, tak aby rozprowadziły się w cieście bardziej równomiernie. Mi się za to bardzo podoba spiralny wzór, jaki utworzyły składniki w moim wypieku.  Jak jeść Elioti? Zwyczajnie polany dobrą oliwą jest znakomity, ale można też podać

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiące bagietki z makiem 87

Pewnie nic nowego nie napiszę, ale domowe pieczywo jest najlepsze. A moje bagietki wyszły idealne, obłędne w smaku i pachnące. Wyszły bardzo chrupiące. Polecam bagietki po

Izabelawkuchni