Skoro już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim
Kuchnia w czekoladzieMięciutkie, puszyste, pyszne bułeczki orkiszowe. Bułeczki pełne zdrowia, bo upieczone z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Proste i szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu na odświeżanie zakwasu, drożdżowe buleczki są idealnym rozwiązaniem i smaczną odmianą. Jeśli pamiętasz smak dawnych grahamek te smakują bardzo podobnie. Tym razem uformowane w kształcie małych bagietek. Smkują wybornie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam! Składniki(...)łyżki oleju 1 op. drożdży instant 1 łyżeczka miodu 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki otrębów orkiszowych Wykonanie: wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość ciasto odgazować, podzielić na 10 równych części, najlepiej odważając na wadze po około 80 g ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miski dajemy pokrojone w kostkę jabłka i skrapiamy je sokiem z cytryny. Dodajemy rodzynki, żurawinę, skórkę z pomarańczy, cukier i zalewamy gorącym mlekiem. W tym czasie przygotowujemy zaczyn drożdżowy. W dużej misce mieszamy rozkruszone drożdże z szczyptą soli, 2 łyżkami mąki i cukru oraz 100 ml ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)dodając ok. 500 g mąki. Następnie dodajemy jabłka z bakaliami i całość mieszamy za pomocą dużej drewnianej łyżki, stopniowo dodajemy pozostałą część mąki ok. 300 g. Pod koniec możemy ciasto delikatnie wyrobić rękę. Ciasto powinno przyklejać się do dłoni. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Formę na babkę (średnica 25 cm) smarujemy masłem. Piekarnik
Moniki SmakołykiCo upiec na święta? Jak zrobić wszystkie zakupy spokojnie i na czas? Jak w przedświątecznej gorączce znaleźć choć kilka chwil dla siebie? Te pytania nurtują mnie
Smaczna PyzaRogale wyszły przecudownie pyszne chociaż wymagają od nas trochę wysiłku i pracy. Z ciekawości zważyłam kilka rogali i mogę się pochwalić że waga wahała się od
Gotowanie...to proste !prowadzącym warsztaty był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk. Chleb razowy żytni W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy: chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem. Mieliśmy też możliwość(...)gotowy do wypieku razowego chleba, po uprzednim dodaniu mąki i wody. Tak więc po powrocie do domu do zaczynu dodałam mąkę żytnią i wodę, zagniotłam ciasto i włożyłam foremek, przykryłam folią i odstawiłam na całą noc. Rano chleb był ładnie wyrośnięty, więc powędrował do piekarnika. Poniżej fotka moich chlebków upieczonych
Kulinarne przygody GatityBardzo tęsknię za pieczeniem... Jeszcze tylko 2 tygodnie i wreszcie ruszam z pieczeniem! Przede mną święta, nadrobię ten stracony czas. Zawsze, gdy robiłam drożdżówki wychodziły mi
Piekę, bo lubięoleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 żółtko lub 2 łyżki mleka (do posmarowania) 1 cytryna 1 szkl cukru pudru ozdoby cukrowe listonic_name = "Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "600g mąki pszennej 45g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250ml mleka (1 szkl) 100ml(...)cukrowe " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Drożdże mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając
CoolinarniePLKolejna propozycja na smaczną przekąskę. Małe drożdżowe ślimaczki z szyneczką i suszonymi pomidorkami. składniki: 275 g mąki pszennej 25 g drożdży 150 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka oregano szczypta soli 2 łyżki oleju 100 g szynki parmeńskiej w plastrach pół małej cebulki czerwonej 4 łyżeczki keczupu 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 4-5 pomidorów suszonych z oleju Mleko(...)było letnie. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i dokładnie wymieszać aby drożdże się rozpuściły. W misce wymieszać mąkę z solą i oregano. Dodać mleko oraz olej i wyrobić ciasto. Zostawić ciasto na ok 30 minut do wyrośnięcia. Potem ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 4 mm. Keczup wymieszać z musztardą i posmarować ciasto, potem rozłożyć
Monia miesza i gotujeJabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w plasterki. Pokrojone plasterki możemy delikatnie podsmażyć na patelni bez tłuszczu ale niekoniecznie. Blat oprószamy mąką. Naoliwioną łyżką nabieramy porcje ciasta i układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Następnie smażymy racuchy (zaczynamy od tych(...)około 15 minut, żeby drożdże się spieniły – następnie wbijamy jajko, wlewamy pozostałe mleko, całość mieszamy do gładkości i odstawiamy pod przykryciem na około 1 h) The post Drożdżowe Racuchy z Jabłkami appeared first on Made
Made By Mom And SonDziś druga odsłona imprezowych klasyków w bardzo smacznym wydaniu czyli sałatka GYROS czy KEBAB jak kto woli :) . Przyjęcia czy też prywatki to czas w którym musimy
Kuchnia PROzdrowotnaidentycznie jak tradycyjne pączki na drożdżach. Wprowadziłam trochę modyfikacji do przepisu i tak powstały pączki last minute na serkach homogenizowanych i proszku do pieczenia. Są tak dobre jak te drożdżowe, a robi się je błyskawicznie! 30 minut i tłusty czwartek jest bardziej niż udany :) Polecam! Składniki: (około 30 sztuk ) 250 g. waniliowego serka homogenizowanego 2 jajka 40 g. cukru(...)składniki i dokładnie wymieszaj łyżką. W garnku rozgrzej olej, około 5 cm. od dna. Zmniejsz moc palnika na mały. Małą łyżeczką zanurzaną raz po raz w wodzie nabieraj porcje ciasta i rzucaj na olej. Smaż pączki po 1,5-2 minuty z każdej strony, aż będą ładnie rumiane. Wykładaj na papierowy ręcznik. I got the recipe for these pączusie
Delicious Placeidentycznie jak tradycyjne pączki na drożdżach. Wprowadziłam trochę modyfikacji do przepisu i tak powstały pączki last minute na serkach homogenizowanych i proszku do pieczenia. Są tak dobre jak te drożdżowe, a robi się je błyskawicznie! 30 minut i tłusty czwartek jest bardziej niż udany :) Polecam! Składniki: (około 30 sztuk ) 250 g. waniliowego serka homogenizowanego 2 jajka 40 g. cukru(...)składniki i dokładnie wymieszaj łyżką. W garnku rozgrzej olej, około 5 cm. od dna. Zmniejsz moc palnika na mały. Małą łyżeczką zanurzaną raz po raz w wodzie nabieraj porcje ciasta i rzucaj na olej. Smaż pączki po 1,5-2 minuty z każdej strony, aż będą ładnie rumiane. Wykładaj na papierowy ręcznik. I got the recipe for these pączusie
Delicious Placezarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Mój zakwas ma nawet imię, Zdzichu, ma też już przeszło 5 lat. Większość receptur na wypieki na zakwasie są bardziej wymagające niż drożdżowe, dlatego powstają najczęściej w weekend, kiedy jest czas na ich doglądanie. W tygodniu raczej piekę na drożdżach. Dzisiaj podzielę się z Wami jednym z szybszych wypieków, na który przepis(...)wtedy, że chleb trzeba raczej wkładać do rozgrzanego piekarnika, miał za grubą i zbyt twardą skórkę. Od tamtego czasu umiem już dużo więcej i nie boję się eksperymentować z ciastem chlebowym. Tu ten przepis z małymi zmianami. Proporcje są na dwa duże bochenki, może wydawać się, że za dużo, jednak taki domowy chleb starzeje się inaczej niż sklepowy. Można też
I tu będę miała takie teZakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje(...)domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉 Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Budyń
Kuchnia MagdaLeny