roku w sezonie trzeba zawsze coś przygotować słodkiego. Korzystając z truskawek przygotowałam truskawkowe babeczki. Babeczki drożdżowe z truskawkami SKŁADNIKI: drożdże - 30 g margaryna - 50 g mąka - 1 szkl cukier - 1,5 łyżki cukier waniliowy - 1 opak jajka -1 szt truskawki - 12 szt mleko - 75 ml tłuszcz do foremek KRUSZONKA cukier - 2 łyżki margaryna - 30 g mąka - 60 g cukier puder(...)rondla wlać mleko, dodać margarynę i oba cukry, zagotować, lekko ostudzić. Do miski pokruszyć drożdże, dodać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać. Następnie dodać mąkę, jajko i resztę mleka, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Odstawić ciasto na kilka minut do wyrośnięcia. Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Formy do babeczek, wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Odrywać kawałki ciasta, z każdego kawałka
Kuchnia DanusiBułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Porcja dla 4 osób (12 bułeczek) Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka bazylii łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki(...)cytryna, Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto: do mąki dodaję bazylię i oregano, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe
prawdziwe jedzenie1 szklanka mleka 1,5 szklanki mąki orkiszowej 25 g drożdży świeżych 1 jajko 1-2 jabłka Drożdże rozpuść w mleku, dodaj dwie łyżki mąki
KucharzycaZapraszam na obłędne w smaku drożdżówki. Bardzo mięciutkie i bardzo słodkie. Pachnące malinami. Idealne na podwieczorek w ogrodzie. Pięknie udekorowane będą cieszyły nasze oko. Zapewniam, że
IzabelawkuchniNiezwykle pyszne półfrancuskie grzebyki, nadziane marmoladą. Z obłędną cukrową posypką. Polecam upiec. Z tej receptury wychodzi sporo ciasteczek, więc można upiec z połowy porcji, ale są
IzabelawkuchniTakie domowe zapiekanki będą nam smakować o wiele lepiej niż te kupne i są idealne na każdą okazje. Oczywiście możecie zmieniać ich smak dodając lub odejmując
Gotowanie...to proste !Tyle razy już robiłam te racuchy, takie podstawowe, bez dodatków, a ciągle zapominałam im zrobić zdjęcia i opublikować. Takie proste, a może są jeszcze osoby które
Gotowanie...to proste !Bułeczki śniadaniowe to pyszne i łatwe do zrobienia pieczywo. Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, dobrze się kroją i świetnie smakują. Bułeczki zawierają mąkę pełnoziarnistą
Kuchcik gotujeW taką niepogodę, do weekendowej kawy lub herbaty z imbirem, miodem i cytryną, idealnie sprawdzi się pyszna domowa drożdżówka. Na przykład ze śliwką węgierką i kruszonką
Trufelkowohttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/buka-graham-roll-loaf.html SKLADNIKI
w mojej kuchniTo już chyba ostatni wypiek z serii borówkowych gdyż łasuch za bardzo zaczyna się buntować przed używaniem borówek. Chyba będzie trzeba spasować z tymi wypiekami i
ciastkarnia na kruchym spodzieserowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! A wszystko to za sprawą dwóch składników, zblendowanego ziemniaka, który nadaje konsystencji sosu serowego, oraz oczywiście płatków drożdżowych, nadających pyszny serowy posmak! Do tego kilka dodatków, dla uzyskania jeszcze lepszego smaku i konsystencji i bez wątpienia można nieźle oszukać bliskich Proponuję przygotować go na imprezę, a następnie spytać(...)żadnego z tych składników tam nie ma! Koniecznie zobacz również pozostałe przepisy na wegańskie przekąski Przepis na sos serowy z ziemniaka Składniki 4 ziemniaki (300 g*) ½ szklanki płatków drożdżowych (33 g) łyżeczka soli 4 łyżki oleju lub oliwy (40 g) 2 łyżki wody ** (20 g) Opcjonalnie marchewka (70 g*) ½ łyżeczki czosnku w proszku ⅔ łyżeczki papryki wędzonej ½ papryki ostrej lub chilli
WegePrzepisDrożdżowe bułeczki po brzegi wypełnione pysznym jagodowym nadzieniem. Polecam wypróbować, bo właśnie trwa sezon na jagody :) Składniki: - 550 g mąki pszennej - 125 g margaryny - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 1 żółtko - 50 g drożdży - szczypta soli nadzienie - 1 kg jagód - 2 łyżki cukru Przygotowanie: Pół szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy do niego 1 łyżkę cukru i mąki oraz(...)pokruszone drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Następnie stopniowo dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, mąkę oraz sól. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Margarynę roztapiamy, studzimy i powoli wlewamy do miski, cały czas wyrabiając ciasto. Gdy ciasto wchłonie całą margarynę, przykrywamy je i odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Jagody
Zainspirowana w kuchnispecyficznym językiem z przed ponad 100 lat. Czytając pobudzam wyobraźnię, notuję, przeliczam, ważę... Niesamowita zabawa, nie raz uśmiałam się z teksu, wyrażeń czy słów użytych w tej książce. Obwarzaneczki drożdżowe, nazwa oryginalna Potrzebujemy: · 1kg dobrej mąki pszennej, · 50-53g świeżych drożdży(...)Rozczyn dodajemy do mąki, następne roztopione letnie masło i stopniowo mleko. 4. Zagniatamy składniki, wyrabiamy około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Jego konsystencja jest zbliżona do ciasta na pierogi. W trakcie wygniatania, nie posypujemy mąką. Jest to zbyteczne, ponieważ ciasto nie klei się. 5. Dajemy ciastu chwilę odpocząć, około
Leśny ZakątekStrasznie się cieszę, że przygotowane ostatnio dla Was bezglutenowe bułeczki zrobiły taką furorę! Dziś dla fanów drożdżowych wypieków mam dziś fantastyczne puszyste drożdżowe bezglutenowe chałki. Pachnące cynamonem , bo to cynamon właśnie najbardziej chyba kojarzy się z jesiennymi wypiekami. Są niesamowicie puszyste delikatne, a swoim smakiem i konsystencją bardzo, ale to bardzo przypominają tradycyjne wypieki z glutenem. Do ich przygotowania użyłam(...)Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Polecam! Te cynamonowe bezglutenowe chałki trafiają na listę moich ulubionych bezglutenowych wypieków. Ps. z tego samego ciasta możecie przygotować okrągłe bułeczki! Też będzie pysznie! SKŁADNIKI: ( 8-10 chałek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże- 20 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * ciepłe mleko – 400 ml * roztopione masło
Ostra na Słodko