piekarni i wydawać dużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie i zdrowe pieczywo. Oczywiście i takie(...)bochenek i wyjmij. Suchy patyczek oznacza, że chleb jest gotowy. Na koniec drożdże - bo przygodę z pieczeniem chleba w domu najlepiej jest zacząć od drożdżowych wypieków. Do tego zadania nadają się zarówno świeże, jak i suszone. Warto pamiętać, że opakowanie drożdży suszonych (instant) o wadze 7 g odpowiada 15 g drożdży świeżych. Składniki (2 bochenki): 500 g mąki
The Slow Life Wifeupiec chleb na zakwasie Prawdziwie swojski, domowy chleb to taki przygotowywany na zakwasie. Niestety nie jest to atrakcyjna opcja dla zabieganych, gdyż wymaga więcej czasu (w porównaniu do pieczywa drożdżowego). Poszukując przepisu na to jak upiec chleb żytni, pamiętaj, że jego pieczenie musi być zaplanowane z kilkudniowym wyprzedzeniem, gdyż taki chleb wymaga wcześniejszego przygotowania zakwasu (a ten z kolei musi(...)blachy ocynowanej, gdyż mogą reagować z odczynem zakwasu. Dobre będą formy ze stali węglowej, szklane, gliniane, ceramiczne, a nawet silikonowe. Plusem w przypadku chleba żytniego jest fakt, że ciasta praktycznie nie trzeba wyrabiać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zastanawiasz się, jak upiec chleb, który będzie zdrowy? Kwestia tego, jak upiec chleb razowy wcale nie jest skomplikowana – wystarczy zamienić zwykłą białą mąkę
Kulinarne PrzebojeBardzo często kupuję drożdżowe bagietki z masłem czosnkowym, ale ostatnio postanowiłam sama zrobić takie bagietki. Składniki: 20 g drożdży 1 szklanki letniego mleka 2 łyżka roztopionego masła 500 g mąki 2 łyżka suszonej bazylii 2 łyżka suszonego oregano Masło czosnkowe: 50 g masła 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży(...)mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki robimy zaczyn i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy rozczyn, masło, bazylię i oregano. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy tarty parmezan i posiekaną natkę pietruszki i oregano. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy prostokąty i smarujemy masłem czosnkowym. Zakręcamy wokół własnej
Delusional TrineJakimś cudem udało mi się nareszcie wziąć udział w Wypiekaniu Na Śniadanie , a załapałam się na pyszne rogaliki drożdżowe :) Składniki na 12-16 rogalików 1/2 kostki margaryny/masła roztop. i ostudzonego 4 dag drożdży 1/4 szkl mleka 6 łyżeczek cukru 2 1/2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli czekolada bądź marmolada do nadziewania, a u mnie nawet i wiśnie(...)drożdże. Odstawiamy do ruszenia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru oraz wbijamy całe jajko. 3. Wyrośnięty zaczyn dajemy do naszej mieszanki mącznej. Podczas wyrabiania dodajemy roztop. masło. gotowe ciasto odstawiamy na 15-30 min do podrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i dzielimy na dwie części, które następnie wałkujemy na okrąg ( możemy pomoc sobie przy tym talerzykiem - odrysowując koło
Gotowanie...to proste !Nasze ulubione bułeczki drożdżowe, tym razem z jabłkami na szarlotkę. Składniki: -65 dkg mąki 480 -5 dkg drożdży -6 jajek -9 łyżek cukru -350 ml ciepłego mleka -8 dkg masła -szczypta soli -aromat -słoik jabłek na szarlotkę Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy(...)łyżek cukru, dodajemy 4 żółtka i jedno całe jajko i miksujemy. Dodajemy pozostałe mleko, rozczyn, sól, aromat, 3 szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i ręką wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę i dzielimy
Maminek kulinarnyPokazywałam Wam ostatnio prosty chleb drożdżowy, taki zwykły pszenny, bez kombinowania: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/chleb-na-drozdzach-atwy-i-szybki.html . Pokusiło mnie jednak, żeby popróbować z mieszaniem mąk i wiecie co? Też wychodzi :) Dziś polecam Wam 2 sprawdzone opcje, obie z dodatkiem mąki kokosowej, którą zaczynam wielbić podobnie, jak wszystko inne kokosowe, co można zjeść. Pierwszy chleb to zwykły pszenny z dodatkiem mąki kokosowej(...)proporcji (specjalnie mierzyłam to dla Was): - 12 dużych, kopiastych łyżek mąki pszennej, - 4 duże łyżki mąki koko, co daje razem mniej więcej pół kilo mąki, jak w przepisie podstawowym. Ciasto wyrobiłam normalnie, odłożyłam do wyrośnięcia, potem uformowałam chleb, znowu odstawiłam i dopiero piekłam ale wszystko to zamknęło się w godzinie + czas pieczenia, około 45 minut. Chlebek wyszedł przepyszny
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECoś pysznego , drożdżowego...zdjęcia chałki prawie od razu po upieczeniu.. 40 dkg mąki luksusowej Młynomag 1 jajo 25 g drożdży 30 g masła 3/4 szkl.mleka 4 łyżki cukru szczypta soli dodatkowo: 1 łyżka kakao Skworcu 1 łyżka suchego maku 1-2 łyżki wiórków kokosowych Skworcu 1 rozbełtane jajo do posmarowania 3/4 szkl. mleka wymieszać(...)łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki.Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Z reszty mąki, cukru, rozczynu, roztopionego i wystudzonego masła, jajka, szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto, podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części ciasta dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Wszystkie części ciasta [ osobno] wymieszać z dodatkami .Przykryć i odstawić
Moje domowe kucharzenieracuszki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Nikt się nim nie może oprzeć. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mmm... Pycha!!! Jutro znowu upiekę ;-) A co!?! Składniki na racuszki drożdżowe z jabłuszkiem 2 szklanki mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 3 jabłka olej do smażenia Do kubka wlewamy(...)dolewamy resztę ciepłego mleka, jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej) i dokładnie mieszamy, odstawiamy na kolejne 10 minut. Następnie obieramy jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej (nie za dużo) i łyżką nakładamy ciasto (ja daję 2 spore łyżki ciasta na jeden placuszek), smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor (ja smażę
Rozpustne gotowanieLubię zaskakiwać rodzinkę swoimi specjałami Roladki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI: 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg mąki 250 g margaryna 250 g smalec cukier puder do obsypania jajka -4 szt drożdże -5 dag cukier kryształ- 2 łyżeczki szczypta soli marmolada jabłkowa marmolada owocowa PRZYGOTOWANIE: Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier dodać mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce(...)minut do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, pokroić w kostkę margarynę i smalec, posiekać . W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciasto. Ciasto pokroić na kilka kawałków, rozwałkować na cienkie placki. Połowę ciasta posmarować marmoladą jabłkową, drugą połowę rozwałkowanego ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, zwijać każdy placek w rulon, kroić ukośnie jak kopytka. Blaszkę
Kuchnia Danusipieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie(...)wyjmij. Suchy patyczek oznacza, że chleb jest gotowy. Na koniec drożdże – bo przygodę z pieczeniem chleba w domu najlepiej jest zacząć od drożdżowych wypieków. Do tego zadania nadają się zarówno świeże, jak i suszone.Warto pamiętać, że opakowanie drożdży suszonych (instant) o wadze 7 g odpowiada 15 g drożdży świeżych
Wymiar Zdrowiapieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie(...)wyjmij. Suchy patyczek oznacza, że chleb jest gotowy. Na koniec drożdże – bo przygodę z pieczeniem chleba w domu najlepiej jest zacząć od drożdżowych wypieków. Do tego zadania nadają się zarówno świeże, jak i suszone.Warto pamiętać, że opakowanie drożdży suszonych (instant) o wadze 7 g odpowiada 15 g drożdży świeżych
Wymiar ZdrowiaBułki drożdżowe upieczone z serem smakują i pachną rewelacyjnie. Dodatek sera świetnie je wzbogaca. Są niecodzienne, efektowne i pyszne. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 650 g mąki pszennej 1/2 szklanka mleka 1 szklanka wody (250 ml ) 5 łyżek oliwy z oliwek 50 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soli 1 jajko 20 dkg sera żółtego, tartego(...)Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i mleko. Mieszamy i pozostawiamy aż rozczyn zacznie robić. Do misy robota przekładamy wszystkie składniki oraz rozczyn i zaczynamy wyrabiać elastyczne zwarte ciasto. Po wyrobieniu pozostawiamy je na 20 minut aby wyrosło. Wykładamy je na stolnicę i lekko zagniatamy. Dzielimy na porcje i formujemy bułki. Przekładamy je na stolnice i pozostawiamy
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiamy bagietki czosnkowe, ale tylko takie domowe, własnoręcznie przygotowane i upieczone. Takie są najlepsze. Mięciutkie, pachnące obłędnie czosnkiem, masłem i przyprawami. Kto nie piekł bardzo polecam
Izabelawkuchniświąt zostało już tylko kilkanaście dni, więc najwyższa pora przetestować nowe przepisy. Na pierwszy rzut mam dla Was puszystą babkę drożdżową, wypełnioną rodzynkami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 150 g masła - 120 g cukru pudru - 10 żółtek - 70 g drożdży - 100 g rodzynek - 3 łyżki rumu - szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy połowę mąki, wkruszamy drożdże(...)Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy resztę mąki i zaczyn, zaczynami wyrabiać stopniowo dodając rozpuszczone masło, sól i rum. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki i wówczas dodajemy rodzynki. Ponownie zagniatamy. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 C około
Zainspirowana w kuchniPewnie powiecie – spalone? Nie… Takie jak lubimy Wspaniałe drożdżówki ze śliwkami. Jeśli macie w sobie tyle siły by czekać na taką wspaniałą drożdżową rozkosz – polecam. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl. mleka 1 jajko 1/4 kostki masła (rozpuszczonego i ostudzonego) 1/4 laski wanilii Dodatkowo na nadzienie: śliwki dżem(...)miskę ściereczką aby drożdże zaczęły pracować (około 40 minut). Po tym czasie dodałam do drożdży resztę składników. Mieszam dokładnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wykładam ciasto na stolnicę, wałkuję rękami pasek i kroję na takie same kawałeczki. Wałkuję podłużne placki i zostawiam je do wyrośnięcia na 30 minut. Na placki układam pokrojone śliwki zamoczone wcześniej
MojaQchnia.plSkoro już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim
Kuchnia w czekoladzieMięciutkie, puszyste, pyszne bułeczki orkiszowe. Bułeczki pełne zdrowia, bo upieczone z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Proste i szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu na odświeżanie zakwasu, drożdżowe buleczki są idealnym rozwiązaniem i smaczną odmianą. Jeśli pamiętasz smak dawnych grahamek te smakują bardzo podobnie. Tym razem uformowane w kształcie małych bagietek. Smkują wybornie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam! Składniki(...)łyżki oleju 1 op. drożdży instant 1 łyżeczka miodu 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki otrębów orkiszowych Wykonanie: wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość ciasto odgazować, podzielić na 10 równych części, najlepiej odważając na wadze po około 80 g ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miski dajemy pokrojone w kostkę jabłka i skrapiamy je sokiem z cytryny. Dodajemy rodzynki, żurawinę, skórkę z pomarańczy, cukier i zalewamy gorącym mlekiem. W tym czasie przygotowujemy zaczyn drożdżowy. W dużej misce mieszamy rozkruszone drożdże z szczyptą soli, 2 łyżkami mąki i cukru oraz 100 ml ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)dodając ok. 500 g mąki. Następnie dodajemy jabłka z bakaliami i całość mieszamy za pomocą dużej drewnianej łyżki, stopniowo dodajemy pozostałą część mąki ok. 300 g. Pod koniec możemy ciasto delikatnie wyrobić rękę. Ciasto powinno przyklejać się do dłoni. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Formę na babkę (średnica 25 cm) smarujemy masłem. Piekarnik
Moniki SmakołykiCo upiec na święta? Jak zrobić wszystkie zakupy spokojnie i na czas? Jak w przedświątecznej gorączce znaleźć choć kilka chwil dla siebie? Te pytania nurtują mnie
Smaczna PyzaRogale wyszły przecudownie pyszne chociaż wymagają od nas trochę wysiłku i pracy. Z ciekawości zważyłam kilka rogali i mogę się pochwalić że waga wahała się od
Gotowanie...to proste !prowadzącym warsztaty był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk. Chleb razowy żytni W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy: chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem. Mieliśmy też możliwość(...)gotowy do wypieku razowego chleba, po uprzednim dodaniu mąki i wody. Tak więc po powrocie do domu do zaczynu dodałam mąkę żytnią i wodę, zagniotłam ciasto i włożyłam foremek, przykryłam folią i odstawiłam na całą noc. Rano chleb był ładnie wyrośnięty, więc powędrował do piekarnika. Poniżej fotka moich chlebków upieczonych
Kulinarne przygody GatityBardzo tęsknię za pieczeniem... Jeszcze tylko 2 tygodnie i wreszcie ruszam z pieczeniem! Przede mną święta, nadrobię ten stracony czas. Zawsze, gdy robiłam drożdżówki wychodziły mi
Piekę, bo lubięoleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 żółtko lub 2 łyżki mleka (do posmarowania) 1 cytryna 1 szkl cukru pudru ozdoby cukrowe listonic_name = "Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "600g mąki pszennej 45g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250ml mleka (1 szkl) 100ml(...)cukrowe " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Drożdże mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając
CoolinarniePL