Drożdżowe bułeczki z dynią 181Drożdżowe bułeczki z dynią są pysznie miękkie, puszyste i lekko słodkie Wręcz idealne na przekąskę (także do pracy i szkoły) oraz kolację – najlepiej podane z ulubioną herbatą lub gorącym kakao Polecam! Składniki (na około 13 sztuk): 2 szklanki (240 ml) mąki orkiszowej jasnej (typu 500) lub pszennej 1/2 (120 ml) szklanki puree z dyni* 1/3 (80 ml) szklanki niesłodzonego(...)drożdże i mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą przez sito i mieszamy łyżką, po czym krótko wyrabiamy. Większą miskę metalową lub szklaną smarujemy niewielką ilością oleju i przekładamy do niej ciasto. Obtaczamy ciasto w misce, żeby pokryć je warstwą oleju. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (1-2 godziny w zależności od temperatury pomieszczenia). Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę przyprószoną mąką
Lamarida.pl
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 184Przygotujcie się na falę „ochów i achów”, bo jestem tymi rogalikami po prostu zachwycona. Są pyszne, mięciutkie i zachowują świeżość nawet na drugi dzień
Smaki Na Talerzu
Jabłka w cieście drożdżowym 247Nie wiem czy znajdzie się tu ktoś, kto nie jadł ich w dzieciństwie. Ja tam lubiłam jak Mama robiła wszelkie placuszki, racuszki i dodawała do tego
Kuchnia w czekoladzie
Świąteczna Chałka Nadziewana 276Pyszna chałeczka w bardzo odświętnym wydaniu. Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;) Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało, na niedzielę możecie upiec sobie
Gotowanie...to proste !
drożdżówki z owocami czarnej porzeczki i kruszonką 227Weekend minął pod znakiem "piknikowania". Na tę radosną dla wszystkich okoliczność postanowiłam przygotować pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne
babka w formie
Tartaletki drożdżowe- różyczki 207Proste do zrobienia i pyszne do zjedzenia.. 20 g świeżych drożdży 350 g mąki 50 g cukru cukier waniliowy 70 g miękkiego masła 120
Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdzowe ze śliwkami Liski 211Przepis na sfotografowane bułeczki znajdziecie na blogu White Plate. Liska dodaje do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, której ja nie miałam pod ręką, więc zrobiłam
W kuchni wieczorem
Jak zwykle udane pieczywo zwijane 265Składniki : 0,5 kg mąki pszennej typ 500 lub 650 3 łyżeczki drożdży instant kubek wody letniej (300ml) łyżeczka soli łyżeczka cukru olej garść natki pietruszki
prawdziwe jedzenie
Zawijana drożdzówka z białym serem i dżemem 94mnie zna to wie, że uwielbiam wypiekać drożdżowe. I te na słodko i te na słono. No i zawsze mi wychodzą. Ciągle szukam nowych pomysłów na te wypieki. Tym razem wpadłam na pomysł, żeby upiec drożdżówkę zawijaną. I udała się. Ta drożdżówka jest pyszna. Polecam upiec. Serowe nadzienie wzbogaciłam dżemem wiśniowym, ale takim 100 % owoców. Idealna na podwieczorek. Upieczcie(...)koniecznie dajcie znać czy smakowała. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 3 jaka 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 6 łyżek oleju Na nadzienie: 25 dag sera białego półtłustego 1 cukier waniliowy cukier do smaku 1 budyń śmietankowy 1 jajko
Izabelawkuchni
Rogaliki z dwóch składników 123ciasto nabierze charakterystycznej dla tego typu ciasta kruchości. Po wyjęciu z lodówki, ciasto dzielę na dwie części i na raz pracuję tylko nad jedną z nich, pozostałą część trzymam w tym czasie w lodówce. Ciasto cienko wałkuję, kroję w trójkąty, które wypełniam nadzieniem i formuję w kształt rogala. Formowanie ciasta w rogaliki robię w miarę możliwości szybko, aby ciasto spędziło(...)momencie dłonią zagnieść ciasto, ułożyć na blacie i chwilę tylko wyrabiać, po czym owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 30-35 centymetrów. Z każdego koła wycinać trójkąty, na których podstawie kłaść marmoladę, zakładać ciastem i formować w kształt rogala
MeCooks
Drożdżówki z serem 138Niezwykle mięciutkie drożdżowe bułeczki, z pysznym serowym wnętrzem :). Są tak dobre, że nie można się od nich oderwać i nawet na drugi dzień smakują wybornie. Można je wykonać w klasycznym kształcie, czyli po prostu zrobić okrągłe bułeczki z wgłębieniem pośrodku, w którym umieścić nadzienie. Ale mnie bardzo spodobały się właśnie tak uformowane :). Takie drożdżówki, to fantastyczna przekąska na wszelkie wypady(...)plener ( np. na majówkę ). Smakują wszystkim, bez wyjątku :). Bardzo polecam :). Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z bloga Idealne ciasta . Składniki na około 16 drożdżówek: 490 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 250 ml letniego mleka 60 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Nadzienie serowe
Opowieści z piekarnika
Przepisy na sylwestra II 157fetą, kukurydzą i czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 10. Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą(...)kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno
kruche babeczki
Przepisy na Sylwestra 196Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 15. Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 16. Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami(...)kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno
kruche babeczki
Przepisy na Sylwestra 593pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 15. Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 16. Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 17. Tortilla z indykiem(...)Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka
kruche babeczki
Przepisy na Sylwestra 1177pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 15. Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 16. Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 17. Tortilla z indykiem(...)Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka
kruche babeczki
Strucla drożdżowa 197mnie na Wigilijnym stole co roku gości także strucla drożdżowa Składniki: ½ kg mąki 5 dag drożdży 1 łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka 2 cukry waniliowe 1 szklanka wody sól do smaku 1 łyżka suchego maku 1 żółtko jaja 1 łyżka śmietanki tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem i rozrobić z łyżką mąki(...)połową szklanki letniej wody, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wsypać mąkę z cukrami, wbić jajka, dodać śmietanę, sól do smaku. Wyrobić ciasto z dodatkiem drugiej połowy ciepłej wody, wlać rozpuszczone tłuszcze i starannie zarobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, zagnieść ponownie ręką, wyłożyć na stolnice i podzielić
Tradycyjna Kuchnia
Orzeszki -skorupki do nadziania, drożdzowe 248kolejne skorupki do nadziewania orzeszków..tym razem drożdżowe...robiłam takie po raz pierwszy..jeszcze muszę wypróbować biszkoptowe..Przepis na takie drożdżowe orzeszki znalazłam tutaj. Ja użyłam zwykłej mąki pszennej.Autorka podała dwie opcje robienia orzeszków..wypróbowałam obydwie i jak dla mnie lepiej pracowało się z kuleczkami zrobionymi od razu i zostawionymi do wyrośnięcia..ale wiadomo..każdy może zrobić jak będzie(...)ąki 1 jajko 50 ml wody 25 g drożd ży 1 łyżeczka cukru Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie.Wlać do mąki, lekko wymieszać , dodać jajko. Ciasto wyrobić na gładką masę. Można zrobić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i zostawić je do wyrośnięcia albo zrobić wałek z ciasta i też zostawić do wyrośnięcia, a jak urośnie
Moje domowe kucharzenie
Serowe wiatraczki ze śliwkami 192krążka układać połówkę śliwki miąższem do dołu. Wokół ponacinać ciasto w pięciu równoodległych miejscach, przesuwając nóż od śliwki na zewnątrz. Przydaje się szkolna wiedza na temat wygląda pięciokąta foremnego ;) Ciasto posmarować białkiem i sklejać części tak, jak pokazuje zdjęcie. Wiatraki przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Przydaje się nóż cukierniczy albo elastyczna, ale usztywniana cienka deska do krojenia(...)stopni. Pierwsza partia piecze się ok. 25 minut, kolejne - kwadrans. Jeśli dla kogoś ilość dodanego cukru jest zbyt mała, można oprószyć ciastka cukrem pudrem. ----------- Podobne: Oponki serowo-drożdżowe Rogaliki drożdżowe z marmoladą Ciastka na maślance
Weekendy w domu i ogrodzie
Oponki ziemniaczane 350zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu? Prosty deser - drożdżowe oponki :) Jestem pewna, że niejedna osoba, która ich spróbuje zdziwi się, że jednym z ich głównych składników są właśnie ziemniaki. Przekonajcie się sami :) Składniki (na ok. 20 szt.): 350 g ugotowanych ziemniaków 50 g świeżych drożdży pół kg mąki 2 jajka 50 g roztopionego masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżka(...)octu 2 łyżki wody Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać ziemniaki i drożdże przeciśnięte przez praskę, zrobić wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka, a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem
Domowa Cookierenka Agi
Chleb marchewkowy na zakwasie 226trasie, więc piekłam na drożdżach. Ten weekend spędzam w mieszkaniu, zatem zakwas, który nie pracował przez 3 tygodnie, nareszcie doczekał się mej uwagi :) Po udanym eksperymencie, jakim były drożdżowe bułki marchewkowe na kanapki , postanowiłam upiec również z marchewką chleb na zakwasie. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli(...)sezamu ok. 250 ml wody W sobotę wieczorem wymieszać w dużym naczyniu mąkę, sól, czarnuszkę, startą na drobnych oczkach marchew i zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać ciasto drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno się też dawać wyrabiać łyżką. Wyrabiać ok. 10 minut do pojawienia się pęcherzy powietrza. Przykryć naczynie wilgotną ściereczką i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki krucho-drożdżowe z sezamem 254Dalsze testowanie produktu sezam firmy Kresto Dziś zostały przygotowane roladki krucho drożdżowe z nutellą śliwkową, posypane sezamem. Zapraszam również na stronę Świadome odżywianie . Roladki krucho-drożdżowe z sezamem Składniki: 125 g masło 0,5 kg mąki 125 g smalec 1,5 łyżki kwaśnej śmietany jajka -2 szt drożdże -2,5 dag cukier kryształ- 1 łyżeczka szczypta soli nutella śliwkowa(...)łyżkę mąki, zmiksować mikserem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło i smalec, posiekać. Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki. Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę. Pokroić roladę na skos, jak kopytka. Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem, posypać sezamem. Wstawić
Kuchnia Danusi
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 345serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową(...)Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka
Moja smaczna kuchnia
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 215niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam :) Ja dzisiaj przygotowałam drożdżowe racuszki, które polałam syropem limonkowym. Było pysznie i aromatycznie :) Składniki: 5 dkg drożdży , 3/4 szklanki wody , 1 szklanka mleka , ok. 2 szklanki mąki pszennej , 3 jajka , 2 łyżki cukru , szczypta(...)rozetrzeć. Mleko i wodę lekko podgrzać i wlać do drożdży. Połowę mąki przesiać i połączyć z drożdżami, wodą i mlekiem. Odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie, dodać roztrzepane jajka, sól i resztę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Odstawić pod przykryciem na kilka minut do wyrośnięcia. Smażyć
Codzienna kuchnia niecodzienna