ciepłe, aromatyczne, maślane, ale następnego dnia również pozostają bardzo miękkie, a dodatkowo można je opiec lub podgrzać w tosterze. Już dodałam przepis do ulubionych:) Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Słodkie mleczne bułeczki Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki(...)było ciepłe. Wymieszać z drożdżami, cukrem, 2 łyżkami mąki, odstawić, aż zaczyn ruszy. Jajko roztrzepać z solą. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn i jajko, wymieszać. Wyrobić ciasto, dolewając olej. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Z ciasta uformować kulę, przykryć, odstawić do wyrastania (musi co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt (ok 30x40cm
Obiad gotowyParowańce: 50 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego, 1,5 łyżeczki suchych drożdży, w proszku 420 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 0,5 łyżeczki proszku
KucharzycaW Polsce nie ma takiej tradycji ,ale w innych krajach np.w Hiszpanii 5 stycznia odbywa się wielka parada uliczna, której bohaterami są Trzej Królowie. Przybywają na
Moje domowe kucharzenieDomowe drożdżowe bułeczki polane czekoladami. Rewelacyjne w smaku, pięknie się prezentują. Bardzo łatwe do przygotowania. Czy już Was zachęciłam do upieczenia? Do tego polecam szklankę mleka lub kakao. Zapewniam, że na zjedzeniu jednej bułki się nie skończy. Są tak kuszące i smaczne, że ręka sama wędruje po następną. Po upieczeniu podzielcie się proszę swoimi opiniami w komentarzach. Składniki(...)soli 40 g miękkiego masła Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże wymieszać i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól. Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Masło pokroić w małe kawałki i ponownie zagnieść z masłem ciasto. Wyrabiać długo, aby było gładkie i odchodziło od rąk. Z ciasta uformować kulę i wstawić do miski wysmarowanej masłem
O kuchni z uczuciemRacuchy drożdżowe, puszyste z dodatkiem kakao podane z kremem czekoladowym. Śniadanie, obiad lub kolacja, smakują na ciepło jak i na zimno – polecam przepis Racuchy drożdżowe kakaowe SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko łyżeczka cukru pudru łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe(...)Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dodaję cukier puder i kakao, lekko mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem lub/i z kremem czekoladowym. Smacznego
Zasmakuj Kuchniborówkami i/lub rodzynkami. Pycha! Przepis pochodzi z bloga mojej koleżanki Justyny (z bloga niePieprz.pl ), zapraszam do wypróbowania Są idealne, w punkt…jak u Babci.. Racuchy drożdżowe z owocami SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 jabłka 1 gruszka opcja: szczypta cynamonu W oryginalnym przepisie 3 gruszki(...)cynamonu, dodaję jajko, mieszam trzepaczką kuchenną do połączenia. Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Owoce myję, obieram, kroję w małą kostkę. Dodaję je do ciasta i delikatnie mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Smażę na rumiano z obu stron. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym
Zasmakuj Kuchnisłabość do drożdżowych wypieków, a największą właśnie do rogalików. Przygotowuję je w różnych wersjach i z różnymi nadzieniami, owocami, dżemem, budyniem, a nawet czekoladą. Tym razem postawiłam na wersję bezmleczną, idealna będzie dla wszystkich którzy mają alergię na białko mleka krowiego lub nie trawią laktozy, gwarantuję, że pozostałym także posmakują. Składniki: 1 szklanka wody gazowanej 3/4 margaryny(...)owoce od Stovit) Drożdże kruszymy mieszamy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Na stolnicy (lub w misie robota jeśli macie i nie musicie gnieść ciasta ręcznie) umieszczamy mąkę (proponuję na początek dać 4 szklanki), jaja, rozpuszczone drożdże, sól oraz wodę i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej zagniatamy, jeśli ciasto
Cynamonowe szczęścieSk ładniki 1 jajo 1 białko do posmarowania 1/4 kostki masła 25 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1
OliveandThymeSkładniki 15 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 100 g mąki pszennej razowej 150 ml ciepłego mleka mleka 220 ml wody 2
OliveandThymeogromną ilością bitej śmietany lub owocami. Najlepiej gdy te oba dodatki występują jednocześnie :) Dziś zapraszam Was na prosty i smaczny, a przede wszystkim sprawdzony przepis na śmietankowe gofry drożdżowe. Przepis spisało ode mnie już wiele koleżanek i każda była bardzo zadowolona. Gofry są chrupiące i pyszne. A ich wykonanie jest bardzo proste. Gofry piekę wspólnie z innymi uczestnikami "Wypiekania(...)opakowanie drożdży instant 8g Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy drożdże, całość mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pozostałe składniki, na końcu wbijając jajka. Wszystko powoli mieszamy łyżką. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję odstawiamy je na około 45 minut. Gofrownicę rozgrzewamy (musi być dobrze rozgrzana). Ciasto nakładamy łyżką, pieczemy gofry do zarumienienia. U mnie w domu wolimy bardziej spieczone gofry
Słodkie okruszkigłowy do gotowania i chyba do niczego właściwie. Dużo negatywnych emocji, smutek, złość i mało pozytywnych perspektyw. Już nawet jedzenie smacznych rzeczy niewiele pomaga. Wrzucam tu przepis na drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią, które upiekłam jakiś czas temu na przekąskę pod filmowe seanse. Można je chrupać same, albo maczać w sosie czosnkowym albo hummusie. Paluchy z parmezanem i bazylią(...)cukrem i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. W misce zmieszać mąkę z solą, bazylią i parmezanem. Dodać drożdże i oliwę, wymieszać składniki a następnie wyrobić ręką gładkie ciasto ( ok 10 minut), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować nadając formę prostokąta, na grubość palca, następnie pokroić w paski. Paskom nadać rolująć bardziej okrągły kształt. Przełożyć
Cooking for Emilybohaterowie bezwstydnie objadają się bułeczkami cynamonowymi. A mnie te kulinarne niuanse bardzo zapadają w pamięć. I sama nie wiem co lubię bardziej, szwedzkie kryminały czy te obłędnie pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki? Przepis na nie, nie po raz pierwszy pojawia się na blogu. Wcześniej przygotowywałam je zwykle w formie ślimaków, a przepis znajdziecie tu . Tym razem zaplotłam je w fantazyjne(...)łyżeczki cynamonu 70 g cukru trzcinowego Dodatkowo: 1 jajko odrobina mleka cukier perłowy Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę z cukrem, drożdżami i cynamonem. Dodajemy mleko, roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowujemy nadzienie. W małym rondelku roztapiamy masło
Smakowity Blog KulinarnyMiałam dzisiaj chęć na bułeczki drożdżowe i upiekłam takie grzebyki z masą makową i lukrem z nutką lawendy którą otrzymałam od firmy Eco Blik. Bułeczki wyszły pyszne :) Zapraszam :) Składniki : 1/2 kg mąki 3 jajka 125 g cukru 1 cukier waniliowy 50 g drożdży 1/4 l mleka 100 g masła Gotowa masa makowa lukier : 3/4 szklanki cukru pudru(...)łyżki mąki , odstawić do podrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać : jajka , resztę mleka , resztę cukru i cukier waniliowy , resztę mąki i wymieszać na końcu wlać roztopioną margarynę , zagnieść ciasto , nie może się kleić do rąk . Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia , musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół , rozwałkować , posmarować połową masy makowej i zwinąć jak roladę , dobrze
Sama słodycz i szczypta chilikogo: dla tych, dla których chrust i pączki to nuda dla mających ochotę na karnawałowe obżarstwo dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki: 280g mąki (nawet do 300g) 70g cukru łyżeczka cukru waniliowego 20g świeżych drożdży 50g smalcu 180ml mleka jajko łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) olej i smalec (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Mleko podgrzać (ma być ciepłe(...)drożdżami, by powstała konsystencja śmietany. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Smalec wrzucić do reszty ciepłego mleka i rozpuścić. Po 15 minutach dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące dodać mąki (ja dodaję, aż do momentu gdy przy wyrabianiu zaczyna odchodzić choć trochę od ręki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut
Mania WypiekaniaPrzepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować! SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt) 250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)mięsa lub przepuścić przez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty
Kto ugości moich gości?Chleb pszenny na drożdżach, najprostszy z możliwych. Choć na drożdżach już nie wypiekam chlebów od pięciu lat (piekę tylko już na zakwasie), to na Waszą prośbę
SMYKWKUCHNIW grupie na FB jest jeden Mistrz który podrzuca nam fajne pomysły na wypiekanie chlebów ma na imię Piotr i czaruje w wypiekach. Tym razem zapodał
Moje Małe CzarowaniePlacuszki są rewelacyjne, polecam. Z tej porcji wychodzi około 15 racuszków. Przepis na thermomix na dole. Przygotowanie kaszy – kaszę ugotować do miękkości, według instrukcji na
Kuchnia PokoleńDrożdżówki z makiem pamiętam jeszcze z dzieciństwa, które razem z amerykanami kupowałam w tej samej cukierni, na przeciwko mojej szkoły. Były pyszne, nie to co dzisiaj
Gotowanie...to proste !Pyszne drożdżówki ..u mnie z serkiem waniliowym..ale mogą być i z makiem lub z marmoladą..jak kto woli i lubi.. 300 ml mleka
Moje domowe kucharzeniePrzepyszne, delikatne bułeczki, wypełnione smakowitym farszem, w sam raz na śniadanie, kolację, dodatek do zup, lecz idealnie sprawdzą się również jako przekąska do
Rozpustne gotowaniePyszna przekąska dla wielbicieli pizzy. Tym razem w wersji mini, tak na dwa kęsy. Można je podać jako dodatek do zupy, na podwieczorek
Rozpustne gotowanieJuż za tydzień Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w
Sajkofanka smaku