Idealne drożdżówki to te z dużą ilością nadzienia, a te dokładnie takie są. Często w piekarniach spotykam drożdżówki które są wręcz tylko maźnięte nadzieniem, a cena
Gotowanie...to proste !Drożdżowy chlebek odrywany pogacza. Jest to chlebek z kuchni bułgarskiej. Pieczony na każde święto w Bułgarii. Składniki: 0,45 kg mąki ( u mnie orkiszowa typ) 650 drożdże (14 g suchych) –(słyszałam że oryginalnie robiony był na sodzie) jogurt naturalny (ok. 210 ml) – użyłam jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżki oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka soli miód(...)łyżka 70 ml mleka 1 żółtko rozkłócone z mlekiem (do smarowania) lub masło tortownica o średnicy 20 cm Do smarowania: w miseczce roztrzepujemy 1 żółtko z 20 ml mleka Ciasto: do małej miseczki wsypujemy 30 g mąki 50 ml mleka i drożdże – odstawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy 420 g mąki, robimy dołek i wlewamy roztrzepane całe
AZgotuj!Moja nietypowa propozycja na świąteczny stół to chałka. Pyszna, puszysta, a zarazem mięciutka, moja wyszła idealna. Z receptury którą Wam podaję wychodzi dwie spore sztuki. Wzbogaciłam
IzabelawkuchniDziś zapraszam na risotto pomidorowe, danie bezglutenowe z natury, pyszne, aromatyczne, doskonałe. Uwielbiam risotto czy to klasyczne, z masłem, czy z różnymi składnikami, coś wspaniałego. Polecam
Kawa z mlekiemNie ma jak domowy rogalik upieczony na śniadanie lub kolację. Niezwykle chrupiący, maślany i pyszny. Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jak dla mnie to już do
IzabelawkuchniMożna używać jako zamiennik cukru. Można nim słodzić kawę, herbatę i inne napoje, dodawać do deserów, a także używać do gotowania i pieczenia wielu potraw. Nie stosować do wyrobów drożdżowych. Należy użyć go nieznacznie więcej niż cukru, aby uzyskać tą samą słodkość, przykładowo: przy zwyczajowym słodzeniu, 1 łyżeczka cukru (5 g) odpowiada około półtorej łyżeczki erytrytolu(...)herbaty, a cukier w mojej kuchni używam tylko do niektórych dań, deserów oraz wypieków i teraz zamieniłam go na Słodkiego Eryka. Polecam w 100% - nie zmienia smaku potraw, a ciasta wychodzą idealne. Wkrótce pojawi się przepis... Słodki Eryk to świetna alternatywa dla nadużywanego w naszym społeczeństwie cukru, który powoduje liczne choroby cywilizacyjne, jak: otyłość, cukrzycę, nowotwory, próchnicę i inne choroby
Kuchnia MagdaLenyziaren słonecznika 4 łyżki otrębów żytnich płatki górskie do wysypania formy pestki dyni do posypania chleba sól morska cukier Składniki pozwalają na przygotowanie 1 kg chleba. Przygotowanie. 1. Zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Drożdże powinny w tym czasie(...)dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. 3. Zaczyn chlebowy. Wyrośnięte drożdże dołożyć do suchych składników. Dodać 0,5 l letniej przegotowanej wody oraz 2 łyżeczki soli morskiej. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4. Pieczenie. Foremkę 10x30 wysmarować olejem (3 ziarna) i obsypać płatkami
Pij soki wyciskaneMoim największym hobby jest spanie, ale mimo tego lubię czasem wstać przed resztą domowników i upiec jakieś pieczywo na śniadanie. Dzisiaj wybór
Wrzosowa PolanaTym razem coś z ciemniejszej mąki ,rogaliki ,w których są dwie warstwy jedna serowa a druga razowa ,w środku jest pyszna szynka
Wypieki Rene-„Mamo, mamo będziemy się ścigać samochodami ?” – Tak tylko przesieję 400 gram mąki. Przybiega Staś do kuchni i pyta : ile to będzie trwało to
Niebieski kubek z kawajest... Do tego łatwość przygotowania i długi czas pozostawania tego pieczywa świeżym (co u mnie bardzo istotne), sprawia, że gości u nas ostatnio bardzo często i jak na pieczywo drożdżowe dotychczas nam się nie znudził, a to już ogromny sukces, bowiem za pieczywem na drożdżach nie przepadamy. Bardzo fajna alternatywa dla urozmaicenia pieczywa na zakwasie , które choć u nas zdecydowanie(...)uzależnienie... ;-) Na przykładzie tego chleba widać, że tak naprawdę drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, co jest często powtarzanym błędem, ja nie dodaję go do żadnych chlebów, bułek, a ciasto zawsze świetnie wyrasta, chyba nawet szybciej niż z jego udziałem. Drożdże do wzrostu potrzebują tylko skrobi, czyli mąki, a ta jest. Dość luźna konsystencja ciasta powoduje jego szybki wzrost
Smaczne ZdroweZdrowsza i bogatsza wersja drożdżowych racuszków, placuszków. Zrobiłam je z jagodami, ale bardzo dobrze będą smakowały tutaj też inne owoce. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału 12,5g drożdży świeżych 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli 2 łyżki cukru ok 1/2 szklanki jagód cukier puder do posypania Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z łyżką cukru(...)ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, aż się spienią. Do miseczki wsypać mąkę, sól, łyżkę cukru, rozmącone jajko, olej i wlać zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy urośnie jest już gotowe. Kłaść porcję ciasta na patelnię i powciskać jagody. Kiedy spód się zrumieni, przewrócić na drugą stronę. Gorące
https:KKuchniaMniam