ogórki - 26028 przepisów (strona:824/1736)

Domowa tortilla z miodowym kurczakiem i warzywami 167

domową tutaj) 500 g fileta z kurczaka Przyprawa do kebabu Suszona natka pietruszki Liść lubczyku 2 łyżki miodu Olej do smażenia 3 pomidory 1 główka kapusty pekińskiej 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 150 g sera feta 190 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Fileta z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kebabu(...)dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut aż miód wchłonie w mięso. Pomidory, czerwoną paprykę oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińską siekamy w piórka, cebulę kroimy w półplastry, ogórka w plastry. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy placek tortilli smarujemy sosem. Następnie układamy kapustę pekińską, pomidory i paprykę. Delikatnie oblewamy sosem

VioletoweKucharzenie
ODCHUDZAJĄCY KOKTAJL Z ZIELONYM JĘCZMIENIEM 154

straty w wartościach odżywczych   TERAZ NIE POZOSTAJE NAM NIC INNEGO JA GO PIĆ , JEŚĆ I CIESZYĆ SIĘ ZDROWIEM :) SKŁADNIKI: 🍹100 ml zimnej wody mineralnej 🍹1 kiwi 🍹1 /3 ogórka świeżego 🍹1 Garść szpinaku 🍹1 łyżeczka mielonego młodego jęczmienia PRZYGOTOWANIE:  Szpinak myję. Kiwi obieram, wydrążam środek. Ogórka obieram kroję na 3 części. Do kubka blendera wlewam schłodzoną wodę mineralną(...)Wkładam umyty szpinak, obrane kiwi, obranego ogórka oraz 1 łyżeczkę mielonego młodego jęczmienia. Dokładnie blenduję na gładki koktajl. Piję od razu. NA ZDROWIE 🍹 Zielony jęczmień działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Coraz częściej jest stosowany jako środek wspomagający odchudzanie. http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/suplementy/zielony-jeczmien-wlasciwosci-i-zastosowanie-czy-zielony-jeczmien-pomag_42393.html  BLENDUJEMY Zielony jęczmień działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo

Gotowanie Patki
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 128

Sztuka) Masło extra – 10 g (2 x Łyżeczka) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Ser mozzarella – 30 g (2 x Porcja) Ogórki kiszone – 60 g (1 x Sztuka) Cebula dymka – 20 g (1 x Sztuka) Filet z piersi kurczaka (bez skóry) – 200 g (2 x Porcja) Czas przygotowania: 30 minut   1. Groszek(...)ugotuj i zrób z nich puree z dodatkiem masła i przypraw. 2. Piersi z kurczaka dobrze wypłucz, natnij na całej długości, tak by powstała kieszonka. 3. Mozzarellę, cebulę i ogórka pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj i włóż do „kieszonek”. Włóż do naczynia żaroodpornego, na dno nalej wody, przykryj i piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni

Powiedz dietom nie
domowe bułki z czterech składników z najlepszą pastą z makreli 170

bułeczek): - 500 g mąki (używam tortowej) - 250 ml ciepłej wody - 30 g świeżych drożdży - łyżka oleju - łyżeczka cukru -1,5 łyżeczki soli Pasta: - duża makrela - mała czerwona cebula - 3 ogórki kiszone - łyżka majonezu - 2 jajka ugotowane na półmiękko (4 minuty od zagotowania) - ulubione zielsko (szczypior, koper, u mnie rzeżucha) Przygotowanie bułek: Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębiebnie, dodajemy olej(...)minut (aż zaczną robić się złote). Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Pasta z mareli: Odzielamy rybę od ości i przekladamy do miseczki. Jajko ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła siekamy. Dodajemy łyżę majonezu i dokładnie mieszamy. Gotowe! Smacznego

Cook&Love
HIT ! SAŁATKA Z TORTELLINI Z SELEREM 333

niezwykle prosta stała się hitem w naszym domu. Proste składniki, a efekt zaskakujący. Główny składnik to kolorowy makaron tortellini z szynką. Dodatkowo sałatkę wzbogacają inne składniki takie jak ogórek, kapusta pekińska no i drugi najważniejszy składnik seler konserwowy, który zmienia smak sałatki na ten idealny :D ~~SKŁADNIKI~~ duża kapusta pekińska połowa kapusty seler naciowy konserwowy 1 słoiczek ogórek długi zielony(...)makaron kolory tortellini z szynką majonez 5 łyżek natka pietruszki siekana 3 łyżki ~~METODA~~ Kapustę szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Seler przecedzamy, aby usunąć nadmiar soków. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Wszystko razem mieszamy dodając majonez i natkę pietruszki. Wstawiamy do lodówki

Kuchnia Paulettes
Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie 161

Dziś szybki pomysł na pyszny posiłek Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie. Danie, które sprawdzi się doskonale na obiad czy sytą kolację. Pitę można przygotować na naprawdę wiele różnych możliwości. Mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje Składniki: 1 pita pszenna 4 liście sałaty 1/4 małej żółte papryki 1/2 ogórka gruntowego 4 plastry ulubionej wędliny(...)łyżki posiekanego świeżego koperku – u mnie od Baziółka Przygotowanie: Wędlinę kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, pokrojonego w drobną kostkę zielonego ogórka (wcześniej obranego) i porwane w rękach liście sałaty. W miseczce mieszamy majonez, pikantny ketchup, sos czosnkowy (najpierw dodajcie mniej), posiekany koperek i szczyptę soli ziołowej. Sos dodajemy do reszty składników

Słodkie okruszki
Orientalna surówka z ogórka 137

Orzeźwiająca i aromatyczna surówka w stylu orientalnym z ogórka to delicje które dziś przedstawiam. Surówkę robi się mega szybko i bardzo szybko znika. Ja zajadam ją samą ale może posłużyć także jako surówka do obiadu. Popróbujcie koniecznie. Orientalna surówka z ogórka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mini kofty z sosem tzatziki 170

jogurtu greckiego 1 duży ogórek gruntowy przyprawa tzatziki 1. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku. 2. Z mięsa formujemy małe ruloniki, które nadziewamy na wykałaczki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. 3. Przygotowujemy sos: ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy jogurt

Szefowa kuchni
Podwójny sznycelburger 146

Polecam wam także moją nowojorską kanapkę a’la reuben . Film   Składniki – podwójny sznycelburger 2 sznycle z indyka ciabatta 2 plastry sera żółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne(...)koniec kładziemy jeszcze ser. Patelnię można umyć, bo nie będzie już nam potrzebna. Na przygotowaną bułkę kładziemy sałatę, a następnie nasze mięso. Potem rozkładamy pocięte w plastry pomidor i ogórki. Pora teraz na sos, który powstaje z wymieszania majonezu keczupu i musztardy dijon. Na wierzch możemy położyć sałatę. To jest jednak moim zdaniem niekoniecznie. Na koniec kładziemy jeszcze oczywiście

Kuchennyviral.pl
3 SKŁADNIKOWA SURÓWKA 195

SKŁADNIKI: 1 długi zielony ogórek 5 rzodkiewek 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Ogórka świeżego obieram dokładnie i myję. Następnie kroję w plasterki o dowolnej grubości. Rzodkiewki myję a następnie również kroję w plasterki. Dodaję do miski z plasterkami ogórka. Dodaję jogurt naturalny odtłuszczony. Następnie dodaję sól i pieprz do smaku. Mieszam dokładnie. Podaję

Gotowanie Patki
LEKKA SAŁATKA Z OCTEM 155

SKŁADNIKI: 1  zielony ogórek 5 rzodkiewek 6 pomidorków koktajlowych 1 /3 szalotki 2 łyżki octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Warzywa myję. Ogórka obieram i kroję w plastry. Ogórka kroję w plastry. Rzodkiewki kroję również w plastry. Pomidorki koktajlowe kroję na połówki. Szalotkę obieram a następnie drobno kroję. Warzywa przekładam do miski. Solę i pieprze

Gotowanie Patki
Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami 123

Lato to czas na chłodnik. Najlepsza jest klasyczna wersja z botwinką, ogórkiem i koperkiem. Niecodziennym dodatkiem do niego może być wędzona śliwka. Mam ją zawsze w domu, bo to mój ulubiony dodatek do paschy i słodkich twarożkowych deserów. Robiąc chłodnik możemy podgotować buraczki, ale dużo szybciej i zdrowiej jest użyć surowej botwinki i zakwasu na barszcz, który można kupić(...)każdym sklepie ekologicznym, albo zrobić samemu (tutaj przepis) .   Składniki na 4 porcje: pęczek botwinki – dokładnie umytej pół pęczka koperku, drobno posiekanego pęczek rzodkiewek, startych na tarce duży ogórek – drobno pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z piersią kurczaka i jabłkiem 119

pełną warzyw, która może zastąpić obiad. Składniki: pojedyncza pierś kurczaka 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 główki sałaty lodowej 1 jabłko kawałek zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy stołowej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i osuszamy a następnie nacieramy papryką, solą(...)stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i studzimy. Gdy mięso się piecze myjemy i osuszamy warzywa i jabłko. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ogórka obieramy i kroimy w plasterki a pomidorki przekrajamy na połówki. Jabłko kroimy w talarki razem ze skórką ( wykrajamy gruby plaster ze środka razem z pestkami-nie będzie nam potrzebny). Sos: mieszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Szaszłyki z papryką, cebulą, ogórkiem, boczkiem i suszonymi śliwkami 132

suszoną śliwką. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Szaszłyki doskonale smakują. To rozkosz dla każdego podniebienia. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1 duża papryka czerwona, 1 ogórek, 3 cebule, 10 plastrów boczku parzonego, 10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich HELIO , zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Z papryki czerwonej usuwam gniazda nasienne. Warzywo kroję na mniejsze kawałki. Cebule(...)obieram i kroję na ćwiartki. Ogórek obieram i kroję w grubsze plasterki. 2. Śliwki suszone zawijam w plastry boczku. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę czerwoną, śliwki zawinięte w boczek, cebule oraz ogórka. Postępuję tak, aż do wyczerpania składników. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.  3. Szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję około

Tradycyjna kuchnia Kasi