Dziś drożdżowy kołacz ze śliwkami pod kokosową pierzynką. Składniki: -2 dkg drożdży -5 dkg cukru -30 dkg mąki -200 ml ciepłego mleka -5 dkg roztopionego masła -1 jajko i jedno żółtko -wanilia -kilkanaście śliwek Na masę wiórkową: -10 dkg wiórek kokosowych -2 jajka i jedno białko -5 dkg cukru oraz jajko do smarowania. Drożdże ucieramy(...)mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jajko i żółtko, pozostały cukier, mleko, wanilię, pozostałą mąkę, wyrabiamy a na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wiórki, mieszamy, dodajemy pianę z białka i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy połówki śliwek. Przykrywamy
Maminek kulinarnyoliwkami Lekki pszenny chleb, podany nawet w pochmurny jesienny dzień z pewnością poprawi nasz nastrój. A jego złocisto brązowa, chrupiąca skórka, przywoła wspomnienia ciepłej, słonecznej Italii. Jest to specyficzny drożdżowy wypiek, który podobnie jak nasz chleb, wymaga sporządzenia kilka godzin wcześniej zaczynu składniki na zaczyn 10 g drożdży 200 g mąki pszennej 200 ml wody składniki(...)mąkę pszenną, zalewamy całość letniej wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy resztę mąki, cztery łyżki oliwy ( dwie zostawiamy do smarowania ciasta), mleko, dodajemy posiekane nożem oliwki, łyżeczkę soli, oraz resztę wody( letniej) z wymieszanymi w niej drożdżami. Całość mieszamy z początku drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie
Miód i pieprzPropozycja na dobry początek dnia np. jutrzejszego: bardzo smaczne, drożdżowe placuszki. Choć przyznam, że jadam je nie tylko na śniadanie - co roku goszczą u mojej Babci na wigilijnym stole i najszybciej znikają :) Składniki: 250 g mąki 12 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko Przygotowanie: Zrobić rozczyn: do ciepłego mleka dodać(...)miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do rozczynu resztę składników, dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne15 min. do wyrośnięcia. Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem
Domowa Cookierenka Agiruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia : ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki 50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki śmietany(...)jabłka (lub mus jabłkowy) do posypania : cukier puder lub lukier (w wersji light bez posypki :)) Przygotowanie Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w p łócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam b ez sz matki i te ż wyszło :) ). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić
coolinarnastrefa.blogspot.comPiekliście jagodzianki w tym roku, bo jak nie to jest teraz ostatni dzwonek aby je upiec bo jagody już się niestety kończą, a nic nie zastąpi
Gotowanie...to proste !Wraz z Nowym Rokiem, przychodzę do Was z chlebem przygotowanym wg wskazówek Kasi z bloga Tapenda. Część z Was wie, że brałam udział w konkursie organizowanym
Kuchnia w czekoladzieprezenty płyną prosto z serca . Czasem mała rzecz własnoręcznie zrobiona jest lepsza i cenniejsza niż podarunek z najdroższego sklepu. Dobrym pomysłem na obdarowanie kogoś bliskiego jest kosz z babeczkami drożdżowymi. Nazwę nadał im mój synek, który jak tylko zobaczył blachę, ,którą wyjmowałam z piekarnika krzyknął pytanie" kiedy mogę tego borowika zjeść?" Tak już zostało. Składniki: - 1 kostka drożdży(...)mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski wsypuję połowę mąki i szczyptę soli. Robię w środku dołek do którego wlewam zaczyn. Mieszam. Dodaję jajka, masło i znów mieszam. Wyrabiam ciasto, dosypując wciąż mąki. Drożdże lubią ciepło i dużo powietrza . Wyrabiam ciasto aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Miskę podsypuję znów mąką, wkładam wyrobione ciasto , przykrywam ściereczką lnianą
Kuchnia Pełna Emocjikiedyś nie piekłam nic drożdżowego tak teraz piekę i to najczęściej bułeczki drożdżowe z różnym nadzieniem.Mało kiedy korzystam z tego samego przepisu , gdyż lubię eksperymentować i próbować nowych przepisów. 250 g mleka 60 g masła 25 g drożdży świeżych 110 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 460 g mąki pszennej 1 szczypta soli Do naczynia miksującego wlać(...)miskę natłuścić olejem, odstawić. Do naczynia miksującego dodać pozostałe 100 g cukru, cukier waniliowy, jajka, mąkę i sól, wyrobić 2 min/interwał, przemieszać kopystką, wyrobić kolejne 3 min/interwał . Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. 250 g twarogu 30 g cukru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego
Moje domowe kucharzeniePrzepis zaczerpnięty z internetu. Pampuchy, kluchy na gaciach, pyzy poznańskie- tak nazywa się te pyszne pyzy drożdżowe, które są super dodatkiem do obiadów. W niektórych częściach Polski przyrządza je się na słodko. Składniki: 60 dag mąki 1 łyżka cukru 2 jaja 3 dag suchych drożdży 300 ml mleka mały kieliszek oleju sól Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać do miski. 2. Mleko(...)śmietany). Rozczyn odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. 3.Do mąki dodać jaja, szczyptę soli, cukier, a następnie rozczyn. Całość dokładnie zagnieść. Dodać olej i zagnieść ponownie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. 4. Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, oprószyć lekko mąką i rozwałkować na grubość 3 cm. Za pomocą szklanki
Oka w rosole czyli KaFka gotujeprzeciwieństwie do mojej rodziny, uwielbiam szpinak. Mogłabym jeść go pod każdą postacią. Osobom krzywiącym się na samo wspomnienie tego słowa polecam połączenie z serem feta. Dziś w w formie drożdżowych pierogów, pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się również do odgrzania w mikrofalówce. Składniki -50 dag mąki -3 dag drożdży -1 szkl. ciepłego mleka -łyżka cukru(...)wyrośnięcia. Zaczyn, olej, 2 jajka, resztę mleka i szczyptę soli wymieszać z mąką, odstawić. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawić wg uznania. Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Smacznego
Zielona KuchniaLubię wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe. Chlebek ten je się w taki sposób, że odrywamy go po kawałku i nie trzeba go kroić. Przepyszny jest jeszcze ciepły, ale nie tylko. Polecam wypróbować. Składniki 10 g drożdży 5 i 1/2 szklanki mąki 5 ząbków czosnku 2 łyżki oregano Garść natki pietruszki 2 łyżki plus 4 łyżki(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, mleka łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę, wodę, sól i 2 łyżki roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Roztapiamy 4 łyżki masła, dodajemy posiekany drobno czosnek, natkę pietruszki i oregano. Dokładnie mieszamy. Podłużną blaszkę smarujemy masłem, odrywamy po kawałku ciasta (wielkości piłeczki golfowej
Delusional TrineKarnawał w pełni, więc koniecznie muszą być oponki, chruściki, pączki. Dziś przygotowałam dla mojej rodzinki chruściki drożdżowe. Pyszne, pulchniutkie, przepis nie jest skomplikowany a w wykonaniu naprawdę bardzo proste. Polecam, koniecznie spróbujcie :) Składniki: * 1/2 kg mąki pszennej * 2 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mleka * 125 g margaryny (rozpuszczona) * 1 łyżka suchych drożdży bądź 8 dag świeżych drożdży(...)ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, dokładnie zagnieść i ponownie przykryte ścierką odstawić do wyrośnięcia do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm. Nożem odcinać paski szerokości około 3 cm i długości około
Zrób to smacznie