ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:834/1038)

Bułki do burgerów 164

Maślane drożdżowe bułeczki do domowych burgerów, puszyste i pięknie pachnące. Zapewniam, że te sklepowe nie dorównują im pod każdym względem. Mogą być posypane sezamem lub innymi ziarnami. Polecam je również na śniadanie jako baza do smacznych kanapek. Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli szklanka mleka 50 g miękkiego masła(...)Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, mleko, jajko. Na koniec dodać masło i wyrobić całość na gładkie ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części.  Z każdej z nich

wyzwania kuchenne
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi. 154

Pyszne, pulchne, mięciutkie, rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi i marmoladą wieloowocową Orzech. W sam raz na śniadanie a także do kawki. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 25 g drożdży 2oo ml ciepłej wody 4/5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki oleju 1 żółtko 500 g  mąki tortowej Młynomag typ 550   marmolada wieloowocowa  Orzech(...)wlać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, olej, jajka, i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na okrągłe placki, jeśli macie formę

Sama słodycz i szczypta chili
Zawijane babeczki cynamonowe 156

Kolejny drożdżowy wypiek ..oj w takie upały ciężko piec, ale coś słodkiego trza czasem mieć do kawy.. 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 750 g mąki dodatkowo masło [stopione ] cynamon cukier kokosow y Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru(...)resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować stopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę i włożyć do foremki na mufinki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe racuchy z jabłkami 6808

Pyszne drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo pulchne z chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. Czego chcieć więcej. Po prostu pyszne. Składniki: 0,5 kg mąki pszenne 5 dag drożdży, 5 dag masła, 3 jajka, 10 dag cukru 1 szk mleka, szczypta soli, 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jabłka olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wlać letnie mleko dodać(...)rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Dodać przesianą mąkę,resztę cukru,sól,rozmieszane jajka,esencję waniliową i letnie rozpuszczone masło.Wszystko wymieszać i zostawić.Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany.W między czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.Dodać do ciasta ,wymieszać i ponownie,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia

Ala piecze i gotuje
Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi 117

Pewnie znów się powtórzę, ale napiszę ponownie, że domowy chleb jest najlepszy. A jak wyjdzie nam chrupiąca skórka to już niebo w gębie. Chleb najlepiej studzić

Izabelawkuchni
Rogale marcińskie 151

Na Św. Marcina rogale i gęsina tak głoszą przysłowia i tradycja,a jak jest naprawdę? Rogale marcińskie to wielkopolski wypiek i chociaż moje województwo dzieli granicę

Kolorowa kuchnia Elki
Marmolada z płatków róży i truskawek. 136

     Ostatnio przygotowywałam już  dżem z truskawek i płatków róży , i zafascynowana jego smakiem postanowiłam przygotować marmoladę. Smażyła się długo, ponad dwa dni

Rozpustne gotowanie
Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną 123

Libańska kuchnia opiera się na mezze , czyli przystawkach. Dzięki bogactwu używanych w niej przypraw jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Każdy, kto choć raz miał okazję skosztować

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 162

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak

Słodkości i nie tylko
PROSTE BUŁKI CEBULOWE 32

Można więc ten dodatek pominąć albo zwyczajnie zamienić na ulubione ziarenka typu: słonecznik, sezam, dynia czy czarnuszka. Przepis jest łatwy i poradzą sobie z nim nawet początkujący w drożdżowych wypiekach.  Składniki: 400 g mąki pszennej 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 12 gramów świeżych drożdży 1.5 łyżeczki soli 1.5 łyżeczki miękkiego masła 3/4 szklanki ciepłej wody 1 cebula(...)także podsmażoną cebulkę. Wyrabiamy dobrze całość. Ja używam do tego celu haka miksera. Po wyrobieniu, miskę przykrywamy ściereczką i  ostawiamy najlepiej w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kiedy ciasto podrośnie wykładamy je na stolnicę/blat stołu, lekko podsypujemy mąką i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulkę, Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę nacinamy

Walijskie Pichcenie
CHLEB I OKRUSZKI- RECENZJA KSIĄŻKI 69

jest czymś naturalnym. Mój tata na szafce w kuchni ma kilka rodzajów zakwasu. Dokarmia je, pielęgnuje i robi z nich prawdziwą ucztę dla podniebienia. Uwielbiam obserwować tatę wyrabiającego puszyste ciasto. Jego dłonie formują najpiękniejsze bochenki chleba. Co znajdziesz w środku książki Chleb i okruszki? Zacznę od strony wizualnej. Książka wydana jest przepięknie! Wspaniałe naturalne zdjęcia od razu zachęcają do wypróbowania(...)autorka pisze “Chodzi o to, żeby po prostu piec dobry chleb. Taki, który nam najbardziej smakuje i nie jest kompromisem.” W książce znajdziesz 45 przepisów na wypieki drożdżowe i na zakwasie. Nie martw się znajdziesz również przepis krok po kroku jak wyhodować swój zakwas, który będzie podstawą wielu wypieków. Eliza w prosty sposób tłumaczy jak zrobić podstawowy chleb

Kukuleczki
Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 157

Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i kubkiem ciepłego mleka, ale i na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Przygotowałam ją, by sprawdzić nowego robota z hakiem od Lidla , bo wierzcie lub nie, ale nie mam jakoś nigdy siły i cierpliwości(...)środku śladów żółtka, więc mogę stwierdzić śmiało, że "dał radę" :) Kolejny w kolejce jest chlebuś, a dziś nawet udało się kupić formę, która pasuje nie tylko na ciasta, ale też właśnie na chleby :) Zresztą taki domowy, świeży i chrupiący znika u mnie bardzo szybko :) Większy więc się nie zmarnuje... No ale póki co chleba nie ma, jest chałka

Kuchnia w czekoladzie
Śmietankowe bułeczki drożdżowe 107

Zapraszam na bardzo smaczne śmietankowe bułki drożdżowe , znakomicie nadają się do kawy , na śniadanie dla dziecka do szkoły, takie bułki można także przygotować z nadzieniem , ale tym razem wypadło bez niespodzianki w środku , ale i tak kuszą smakiem i wyglądam , zapraszam na przepis . Składniki  4 szklanki mąki  tym 405  1 szklanka mleka   1 paczka drożdży(...)dwoma łyżeczkami cukru i dodaje do naszej mąki , kiedy mamy nasze drożdże dodane , dodajemy następne składniki , jajka , zapach śmietankowy , masło rozpuszczone wystudzone.  Kiedy mamy wszystkie składniki dodane , wyrabiamy ciasto rękoma , aż uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , kiedy mamy ciasto wyrobione , miskę posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .  Po naszym

Mój Smak