ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:843/1038)

Babeczki zawijane z truskawkami i rabarbarem 179

Sezon   truskawkowy jeszcze trwa..trza więc korzystać... 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych

Moje domowe kucharzenie
Chałka drożdżowa z powidłami 360

Chałka w zależności od regionu jest różnie nazywana, na Podhalu to kukiełka, na Górnym Śląsku plecionka, w centralnej Polsce chałka. Zazwyczaj robi się ją bez dodatków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki do hot-dogów 162

  Tym razem nasz cykl  Wypiekanie na śniadanie ,  organizowany przez  Małgosię  z agościł na blogu  Eweliny .  Wspólnie piekłyśmy bułki do

Kulinarne przygody Gatity
Mini pączki pomarańczowe 175

Jak karnawał to karnawał, więc pączki muszą być, obojętnie jakie, ale muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kefirowe placki nadziewane marmoladą 114

wyłożyłam łyżką porcje ciasta. Kładłam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek. Na każdym placku na środku robiłam łyżką lekkie zagłębienie i nakładałam w nie marmoladę. Marmoladę zakrywałam cienko ciastem. Placuszki smażyłam na małym ogniu z każdej strony na ładny rumiany kolor i wykładałam je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placuszki można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest(...)ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Brioche makowe na poczekaniu 134

Brioche makowe na poczekaniu, czyli szybkie drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach makowych wypieków! Dziwne jak porcja maku może zmienić smak wypieku. Brioche makowe są wspaniałe! Brioche makowe Składniki: 2 łyżki cukru 25 g drożdży 400 g pszennej mąki 125 g letniego mleka 3 jajka(...)gęstości kwaśnej śmietany. Przykryj i odstaw na 10 minut. Przełóż rozczyn do dużej misy lub jak u mnie do misy robota kuchennego. Dodaj resztę mąki i jajka. Zagnieć ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone dodaj porcjami miękkie masło. Ciasto będzie bardzo puszyste. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką

codojedzenia
Makowiec drożdżowy 216

Pyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :D Skoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty). Składniki: 50 g drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy(...)cukru i dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia. Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia

Moje pyszne gotowanie
Drożdżówka z morelą 66

10-12 bułeczek 500 g mąki 3/4 szklanki mleka 60 g masła 1 jajko 50 g ksylitolu 20 g drożdży szczypta soli 5-6 moreli lub

Kucharzyca
PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I SEREM + FILMIK 75

Pyszne paszteciki drożdżowe z farszem pieczarkowo - serowym. Można usmażyć je na oleju lub upiec w piekarniku, są pyszne, polecam.  SKŁADNIKI :  1 kg mąki pszennej  około 300 ml mleka  60 g świeżych drożdży  1 jajko  1 łyżeczka cukru  1 łyżeczka soli  2-3 łyżki oleju 1 łyżka octu ( koniecznie ) FARSZ PIECZARKOWO - SEROWY(...)patelni z odrobiną oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki podsmażamy aż stracą płyny. Odkładamy je na bok aby ostygły. Następnie dodajemy tarty ser i majonez, masę mieszamy.  CIASTO - drożdże mieszamy z odrobiną mleka i cukru, odkładamy aż zaczną pracować. Wszystkie składniki ciasta przekładamy do misy robota, (łącznie z drożdżami) lub na stolnicę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką

Kulinarne Fantazje Marioli
Puszysta chałka drożdżowa z rodzynkami 72

Chałka w tej wersji wyszła mi niezwykle pyszna. Co prawda nie na maśle tylko na oleju, nie na ucieranych jajkach tylko na całych. Pomimo tego wyszła

Izabelawkuchni
Rogaliki na białkach. 157

Zostały mi dwa białka i chciałam je jakoś wykorzystać. Nie chciałam mrozić,  bo mam już zamrożone :) Ostatnio chodziły mi po głowie, rogaliki drożdżowe.  Dlatego pomyślałam, że może dodam do rogali. Trochę się bałam, że mogą być twarde,  ale gdybym nie spróbowała, to bym nie wiedziała. Pamiętam, że kiedyś Ania  z Jaśminowej kuchni robiła pączki z białek(...)szklanki oleju Dodatkowo: dowolna marmolada, lub dżem czekolada Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka. Dodać cukier i wymieszać.  Następnie wsypać mąkę, sól, dodać białka i olej. Wyrobić gładkie ciasto.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na trzy części.  Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła

Agusiowe smakołyki
Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem 115

Facebook’u. Tym razem chcę podzielić się przepisem na osetyńskie placki z botwinką. Sezon na botwinkę właśnie się rozpoczął, a nie ma nic lepszego niż domowe, placki drożdżowe z przepysznym nadzieniem. Farsz do caharadżyn zazwyczaj przygotowany jest z osetyńskiego sera, lub innego sera owczego. Ja zrobiłam farsz z twardą mozarellą i wyszło równie pysznie.Spróbujcie Składniki(...)fetą) – 30g masła do posmarowania placków 250g mąki przesiać do głębokiej miski, zrobić dołek, wlać kefir, wkruszyć drożdże, dodać sól i cukier i wszystko dokładnie wymieszać łopatką kuchenną. Ciasto wychodzi luźne i takie powinno być. Miskę przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie dodać resztę przesianej mąki (najpierw 150g, jeśli będzie nadal się

Smaki Armine
CHLEB ORKISZOWO- ŻYTNI, JAK Z PIEKARNI 110

wielbicielką takich chlebów, to tego polecam z czystym sumieniem, bo jest naprawdę pyszny. Mięsisty, elastyczny i da się go zjeść nawet po 3-4 dniach, a to przy chlebach drożdżowych nie lada sukces... Ma też pyszną chrupiącą, makową skórkę... mniam... ;-) Składniki: - 450g mąki orkiszowej chlebowej typ750 - 200g mąki żytniej chlebowej typ720 - 20g świeżych drożdży - 10g soli (daję himalajską, zwykłej trochę(...)wodę i mieszamy dokładnie (ja wykorzystuję w tym celu hak miksera), do połączenia składników. Ja swój chleb wyrabiam dosłownie chwilę, orkisz i żyto nie wymagają długiego wyrabiania. Przy pszenicy ciasto należałoby wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być dość gęste, dużo gęściejsze niż na chleby pieczone w formach. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie oliwą (olejem

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny na zakwasie (z garnka) 119

Jeśli wyhodowaliście już zakwas, warto nauczyć się piec podstawowy chlebek na zakwasie. Przepis poniżej jest podobny w wykonaniu do drożdżowego chleba z garnka. Chlebek taki pomimo mąki pszennej wychodzi ciemniejszy i kwaśniejszy od tego na drożdżach. Przyznam, że zapomniałam czy przepis pochodzi z grupy na Facebooku czy z YouTube. Składniki: (na duży bochenek, na zdjęciach wypiek z połowy porcji(...)durszlaka wyłożonej szmatką bawełnianą posypaną mąką, ja tak właśnie robię Składniki mieszamy w misce i wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy na godzinę pod przykryciem aby odpoczął. Koszyk* wysypujemy mąką dokładnie. Ciasto wyjmujemy z miski, chwilkę zagniatamy i składamy jak na bochenek (można zobaczyć na YT, rozpłaszczamy lekko ciasto i brzegi składamy do środka, obracamy o 45-90 stopni i znów powtarzamy

W kuchni bez szafek