ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:851/1038)

Pełnoziarniste pączusie twarogowe 109

uwagi na cukrzycę ciążową postanowiłam przygotować dla siebie zdrowszą wersję pączków na Tłusty Czwartek. Pełnoziarniste pączusie twarogowe to ekspresowa wersja dla łasuchów, którzy niestety muszą zrezygnować z drożdżowych wypieków oraz cukru i białej mąki. Inne przepisy na Tłusty Czwartek znajdziecie TUTAJ . Pełnoziarniste pączusie twarogowe: są pyszne i szybkie do przygotowania mają delikatny cytrynowy aromat nie mają w składzie cukru(...)gładką masę. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać erytrol, masę jajeczno-twarogową oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłońmi nasmarowanymi olejem formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich. W rondelku rozgrzać olej, pączki smażyć porcjami z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu

Pasja Smaku
Babka drożdżowa z czekoladą 110

Święta zbliżają się wielkimi krokami.  A ja ciągle szukam, wymyślam i wypiekam, co raz to nowe babki po to, aby na święta wybrać tą idealną. Dziś upiekłam drożdżową. To mój debiut. Jako, że w domu nie miałam rodzynek dodałam czekoladę. I powiem, że babka wyszła rewelacyjna ;)    Składniki: 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 jajo 3 żółtaka(...)mieszając małym strumieniem wlewamy roztopione, lekko przestudzone masło, drożdże i przesianą mąkę. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (ja mam sylikonową. Jej nie trzeba smarować tłuszczem). Ponowne przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Pieczemy w 180st C przez 45 minut. Jeszcze

Słodki Zakątek
drożdżowe placki dyniowo-żytnie nadziane twarogiem 128

wszelkie plany na placki z nadzieniem, które wydawały mi się o niebo trudniejsze do wykonania. Okazuje się, że były to tylko bezpodstawne obawy, które obaliłam tworząc moje BANALNE placuszki drożdżowe.  Nie obeszło się bez ozdobienia ich jogurtem i malinkami, które  dodały całości dodatkowe walory smakowe.  SKŁADNIKI: 4 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej ok 80g dyni hokkaido białko(...)jajko i rozpuszczone drożdże mieszamy razem- przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 min twaróg mieszamy z jogurtem i łyżką ksylitolu na papierze do do pieczenia tworzymy placuszki: kładziemy łyżkę ciasta, nadziewamy łyżeczką twarogu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta całość pieczemy ok 25 min w 175 stopniach gotowe placki ozdabiamy jogurtem naturalnym i malinami Polecam używanie dobrej jakości jogurtów, czyli tych

healthy dreams
Paluchy drożdzowe z serkiem i solą morską 167

Coś mnie wzięło na paluszki. Tym razem nie rybne a drożdżowe. Chrupiace na zewnątrz i miękkie w środku. O smaku jaki sobie sami wymyślimy. Ja zrobiłam z topionym serkiem kremowym i posypane grubo mieloną solą morską. Można też użyć serków smakowych, warzywnych czy ziołowych albo posmarowac żółtkiem rozmąconym z  mlekiem i posypać ulubioną przyprawą lub starym serem. Zajadać(...)serka topionego (u mnie kremowy) 3 łyżki mleka Drożdże rozkruszyc w dużej misie, wlać ciepłe mleko, dodać cukier i wymieszać do połączenia składników. Dodać mąkę, sól, masło i wyrabiać ciasto ok 10 min. Jeśli będzie zbyt gęste dodać trochę ciepłego mleka a jeśli zbyt rzadkie - mąki. Odstawić na ok. 30 min żeby podwoilo objętość. W tym czasie serek topiony włożyć

Maślane ciasteczko
Ziemniaczane drożdżówki kokosowe 146

Niesamowicie mięciutkie, puszyste i cudownie pachnące kokosem drożdżówki. Smaczne zarówno bez dodatków jak i z nimi. Ja podałam je ze świeżymi owocami a także z tymi zawekowanymi. Wielbiciele drożdżowych bułeczek, wypróbujcie koniecznie ten przepis! Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja —>KLIK). 30 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 100 g ugotowanych dzień(...)porządnie ugniatamy widelcem. Oba mleka łączymy ze sobą. Mąkę mieszamy z solą, wiórkami i cukrem. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn, żółtka i resztę składników. Zagniatamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyrośnięte dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy

Mienta blog
Chałka cynamonowa 110

Choć za oknem świeci słońce, to rano jest już dość zimno... Dlatego z przyjemnością robię teraz wypieki drożdżowe. Tym razem zrobiłam chałkę z cynamonem. Przepis znalazłam na WŻ . Polecam - jest pyszna, aromatyczna i pachnąca :) Podaję z moimi zmianami. Składniki: 3 szklanki mąki + ewentualnie do podsypania 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 2 łyżki(...)wystudzić. 3. Mąkę przesiać, dodać do niej resztę cukru, cukier waniliowy, cynamon, ziarna sezamu i rodzynki. Wymieszać. 4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość. 5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz

Kuchnia domowa Ani
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 220

tylko chwilowym wypełnieniem braku innego pieczywa w domu. Dzisiaj poprawiona wersja , dużo smaczniejsza, bardziej wilgotna i pulchna. Nawet po 3 dniach chlebek nadaje się do jedzenia, co przy wypiekach drożdżowym nie jest normą. U mnie z dużą ilością dyni, która w chlebie i tak zniknęła, i maku, który wprost uwielbia moja Córcia. Z podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden(...)Następnie wlać do miski z mąką , solą, ziarnami i oliwą. Stopniowo dolewać resztę wody i mieszać aż do połączenia składników. Ja używam do tego malaksera ale można również ręcznie. Ciasto jest dość lepkie ale nie dosypujemy mąki. Gotowe ciasto przekładamy do 2 foremek i dokładnie wypełniamy narożniki (najlepiej użyć do tego łyżki maczanej w wodzie). Formy należy wcześniej natłuścić

Smaczne Zdrowe
Domowe pierogi z kurkami 150

Domowe pierogi z kurkami to bardzo proste danie o wyjątkowym smaku. Obecnie zapomniane i w wielu restauracjach należy do jednych z bardziej wykwintnych dań. Ciasto na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KROKIETY BAMBUSOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez glutenu) 65

bigosu wegetariańskiego, dodając tylko tłuszczu Panierka 1 jajko 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 10 g łupin babki jajowatej 10 g   mąki łubinowej   10 g płatków drożdżowych nieaktywnych sól kłodawska ,  pieprz czarny mielony ,  czosnek mielony suszony ,  majeranek  itp. 30 g masła klarowanego do smażenia Przygotowanie Grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Rano gotować(...)smaku. Można także użyć gotowego bigosu wegetariańskiego podgrzewając go z dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając. Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem na naleśniki bambusowe, miksując lub mieszać trzepaczką wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencje zatem ilość mąki należy dobrać w i od wielkości jajek. Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki placek

Ola la LCHF
Drożdżówki z makiem 71

mięciutkie, aromatyczne, po prostu pyszne. Najlepsze właśnie takie upieczone własnoręcznie w domu :). Bardzo polecam! PS. Przekonałam się ostatnio do drożdży suchych i teraz tylko takich używam w swoich drożdżowych wypiekach. Będę więc podawać w składnikach właśnie takie drożdże, ale jeżeli Wy korzystacie z drożdży świeżych, to pamiętajcie, że należy ich użyć 2 razy więcej niż drożdży suchych. Składniki(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka miękkiego masła kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: jajko, do posmarowania bułeczek na lukier - około 5 łyżek cukru pudru + około 2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Ciasto: Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko oraz letnie mleko i wymieszać do połączenia, następnie

Opowieści z piekarnika
Proste bułeczki śniadaniowe 120

Pyszne, proste i smakowite bułeczki. Idealne na śniadanie. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku... Skusisz się? :) Składniki : 500 g mąki pszennej 40-50 g drożdży

Czarnawisienka
Pizzerinki -tartaletki 109

Pizzerinki w foremkach od tartaletek.Oczywiście można zrobić i bez foremek. 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Kakaowe paruchy (bułki na parze) 122

Paruchy czyli drożdżowe bułki na parze u nas zawsze są na słodko. Najlepsze są z truskawkami ale dla odmiany przygotowałam bułeczki-murzynki bo z dodatkiem kakao. Podałam je z sosem waniliowym z jogurtu naturalnego i posypałam startą czekoladą. składniki: 550 g mąki pszennej, u mnie typ 500 2 jajka 250 ml letniego mleka 50 g świeżych drożdży 25 g masła(...)mleku rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z kakao. Do miski wbić jajka i dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, mąkę wymieszaną z kakao oraz wystudzone roztopione masło. Dobrze wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinkę. Następnie ciasto poporcjować i uformować bułeczki, ja zawsze robie duże więc wyszło mi ich 13. Gdyby ciasto lepiło

Monia miesza i gotuje
Prosty chleb na drożdżach 146

razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej typ 720 z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej 1850. Składniki na chleb drożdżowy: (foremka 31 cm x 14 cm, może być nieco mniejsza) 500 g mąki chlebowej typ 720 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 10 g soli 300 - 350 ml ciepłej(...)mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania

Kuchcik gotuje
Warkocze z sezamem i makiem 143

poza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba dam się namówić na powtórkę(...)cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, mak i sezam, mieszamy, a następnie łączymy z mlekiem z drożdżami. Ciasto wyrabiamy kilka minut aby było gładkie i elastyczne, jeśli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką, następnie ciasto odstawiamy na ok. 30 - 40 minut pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte

Apetyczna babeczka
Cygaretki z marmoladą 180

Pyszne, kruche ciasteczka to smaczne i szybkie w wykonaniu łakocie, idealne na co dzień i od święta :)   Składniki:  Na ok 60-70 sztuk: 5

Kuchnia w czekoladzie
Prosty chleb domowy 267

Powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia i smaczny efekt!   Z zasady odczuwam wstręt do automatów do chleba. Uważam, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego

Grunt to przepis!
.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 146

koziego i smakuje jak słona masa krówkowa z serowym posmakiem! Poza serem próbowałam jeszcze norweskich słodkości, mają przepyszną czekoladę! Nawet przywiozłam sobie ją do Polski :) I kupiłam też ciasteczka (drożdżowe? dzisiaj spróbuję i jutro napiszę co to jest dokładnie ;)) z cukrem waniliowym. Ogólnie jedzenie tam było cudowne! Codziennie rano dostawaliśmy świeży, jeszcze gorący, pełnoziarnisty, domowy chleb. Prze-py-szny. Bardzo(...)inni, ale oczywiście w wersji lakto-free. Gdy danego dnia byliśmy w ośrodku, tj. nie wyjeżdżaliśmy nigdzie było coś w rodzaju podwieczorku "coffee break" na którym było jakieś domowe ciasto, raz gofry, mus czekoladowy itp. Poza tym były też "wieczory kulturalne" kiedy każdy kraj przygotowywał tradycyjne jedzenie na kolację, a następnie była prezentacja multimedialna o danym kraju, a po niej

breakfast of dreams
Placek drożdżowy z dżemem 115

czasu piekę bardzo często, to nie chce mi się nawet piec na tygodniu. Tym bardziej, że obowiązków ci u mnie dostatek. Tak więc, poszłam na łatwiznę i zrobiłam placek drożdżowy:) Czy łatwizna? Można by polemizować na ten temat, w każdym bądź razie szybko i bez wysiłku upiekłam "drożdżówkę" z dżemem. I przy okazji miałam czas na inne zajęcia, gdy moje(...)pozostała mąkę. Wszystko energicznie wyrabiam dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Gotowe ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na ok 1 godz w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładam połowę ciasta na blachę wysmarowaną  masłem, rozsmarowuję dżem i przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200'C, potem zmniejszam do 180'C i wstawiam ciasto na jakieś

Ciasteczkowy Potwór
Pyszne drożdżowe bułeczki 141

 składniki ( na ok. 14-16 bułeczek) :  3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) lub 4 -5 dag świeżych

w mojej kuchni
Świąteczne rogaliki 186

każde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki(...)ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Nożem tniemy

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania