ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:852/1038)

Domowe pierogi z kurkami 144

Domowe pierogi z kurkami to bardzo proste danie o wyjątkowym smaku. Obecnie zapomniane i w wielu restauracjach należy do jednych z bardziej wykwintnych dań. Ciasto na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KROKIETY BAMBUSOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez glutenu) 52

bigosu wegetariańskiego, dodając tylko tłuszczu Panierka 1 jajko 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 10 g łupin babki jajowatej 10 g   mąki łubinowej   10 g płatków drożdżowych nieaktywnych sól kłodawska ,  pieprz czarny mielony ,  czosnek mielony suszony ,  majeranek  itp. 30 g masła klarowanego do smażenia Przygotowanie Grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Rano gotować(...)smaku. Można także użyć gotowego bigosu wegetariańskiego podgrzewając go z dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając. Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem na naleśniki bambusowe, miksując lub mieszać trzepaczką wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencje zatem ilość mąki należy dobrać w i od wielkości jajek. Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki placek

Ola la LCHF
Drożdżówki z makiem 67

mięciutkie, aromatyczne, po prostu pyszne. Najlepsze właśnie takie upieczone własnoręcznie w domu :). Bardzo polecam! PS. Przekonałam się ostatnio do drożdży suchych i teraz tylko takich używam w swoich drożdżowych wypiekach. Będę więc podawać w składnikach właśnie takie drożdże, ale jeżeli Wy korzystacie z drożdży świeżych, to pamiętajcie, że należy ich użyć 2 razy więcej niż drożdży suchych. Składniki(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka miękkiego masła kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: jajko, do posmarowania bułeczek na lukier - około 5 łyżek cukru pudru + około 2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Ciasto: Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko oraz letnie mleko i wymieszać do połączenia, następnie

Opowieści z piekarnika
Proste bułeczki śniadaniowe 113

Pyszne, proste i smakowite bułeczki. Idealne na śniadanie. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku... Skusisz się? :) Składniki : 500 g mąki pszennej 40-50 g drożdży

Czarnawisienka
Pizzerinki -tartaletki 104

Pizzerinki w foremkach od tartaletek.Oczywiście można zrobić i bez foremek. 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Kakaowe paruchy (bułki na parze) 117

Paruchy czyli drożdżowe bułki na parze u nas zawsze są na słodko. Najlepsze są z truskawkami ale dla odmiany przygotowałam bułeczki-murzynki bo z dodatkiem kakao. Podałam je z sosem waniliowym z jogurtu naturalnego i posypałam startą czekoladą. składniki: 550 g mąki pszennej, u mnie typ 500 2 jajka 250 ml letniego mleka 50 g świeżych drożdży 25 g masła(...)mleku rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z kakao. Do miski wbić jajka i dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, mąkę wymieszaną z kakao oraz wystudzone roztopione masło. Dobrze wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinkę. Następnie ciasto poporcjować i uformować bułeczki, ja zawsze robie duże więc wyszło mi ich 13. Gdyby ciasto lepiło

Monia miesza i gotuje
Prosty chleb na drożdżach 142

razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej typ 720 z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej 1850. Składniki na chleb drożdżowy: (foremka 31 cm x 14 cm, może być nieco mniejsza) 500 g mąki chlebowej typ 720 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 10 g soli 300 - 350 ml ciepłej(...)mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania

Kuchcik gotuje
Warkocze z sezamem i makiem 138

poza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba dam się namówić na powtórkę(...)cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, mak i sezam, mieszamy, a następnie łączymy z mlekiem z drożdżami. Ciasto wyrabiamy kilka minut aby było gładkie i elastyczne, jeśli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką, następnie ciasto odstawiamy na ok. 30 - 40 minut pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte

Apetyczna babeczka
Cygaretki z marmoladą 175

Pyszne, kruche ciasteczka to smaczne i szybkie w wykonaniu łakocie, idealne na co dzień i od święta :)   Składniki:  Na ok 60-70 sztuk: 5

Kuchnia w czekoladzie
Prosty chleb domowy 263

Powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia i smaczny efekt!   Z zasady odczuwam wstręt do automatów do chleba. Uważam, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego

Grunt to przepis!
.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 142

koziego i smakuje jak słona masa krówkowa z serowym posmakiem! Poza serem próbowałam jeszcze norweskich słodkości, mają przepyszną czekoladę! Nawet przywiozłam sobie ją do Polski :) I kupiłam też ciasteczka (drożdżowe? dzisiaj spróbuję i jutro napiszę co to jest dokładnie ;)) z cukrem waniliowym. Ogólnie jedzenie tam było cudowne! Codziennie rano dostawaliśmy świeży, jeszcze gorący, pełnoziarnisty, domowy chleb. Prze-py-szny. Bardzo(...)inni, ale oczywiście w wersji lakto-free. Gdy danego dnia byliśmy w ośrodku, tj. nie wyjeżdżaliśmy nigdzie było coś w rodzaju podwieczorku "coffee break" na którym było jakieś domowe ciasto, raz gofry, mus czekoladowy itp. Poza tym były też "wieczory kulturalne" kiedy każdy kraj przygotowywał tradycyjne jedzenie na kolację, a następnie była prezentacja multimedialna o danym kraju, a po niej

breakfast of dreams
Placek drożdżowy z dżemem 112

czasu piekę bardzo często, to nie chce mi się nawet piec na tygodniu. Tym bardziej, że obowiązków ci u mnie dostatek. Tak więc, poszłam na łatwiznę i zrobiłam placek drożdżowy:) Czy łatwizna? Można by polemizować na ten temat, w każdym bądź razie szybko i bez wysiłku upiekłam "drożdżówkę" z dżemem. I przy okazji miałam czas na inne zajęcia, gdy moje(...)pozostała mąkę. Wszystko energicznie wyrabiam dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Gotowe ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na ok 1 godz w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładam połowę ciasta na blachę wysmarowaną  masłem, rozsmarowuję dżem i przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200'C, potem zmniejszam do 180'C i wstawiam ciasto na jakieś

Ciasteczkowy Potwór
Pyszne drożdżowe bułeczki 134

 składniki ( na ok. 14-16 bułeczek) :  3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) lub 4 -5 dag świeżych

w mojej kuchni
Świąteczne rogaliki 175

każde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki(...)ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Nożem tniemy

Ciastkozercy
Fougasse mistrza Hamelmana 167

Uwielbiam domowe pieczywo, dlatego postanowiłam dołączyć do akcji - marcowej piekarni organizowanej przez Anię.  Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego, ale chlebki wyszły tak pyszne

Z miłości do słodkości