ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:848/1038)

Camembert z jagodami i rogalikiem 166

Pozwalacie sobie czasem na leniwe śniadanie w łóżku? Kto je u Was przygotowuje?  Proponuję podzielić obowiązki :) Żona piecze dzień wcześniej rogaliki, Mąż rano odpala piekarnik

Kuchnia w czekoladzie
Pumpernikiel na zakwasie - styczniowa Piekarnia 186

dość nietypowym pumperniklem, bo drożdżowym. Nie ma nic wspólnego z ciężkim, zwartym, prawie czarnym razowcem krojonym w kilkumilimetrowe kromki. Ponieważ "lodówkowy" zakwas domagał się zagospodarowania, w moim chlebie zaczyn drożdżowy zastąpiłam 3- stopniowym żytnim zakwasem. Mąki zytnie i orkiszowe użyłam w proporcjach pół na pół - zwykłą z pełnoziarnistą. Chlebek popękał niemiłosiernie, ponieważ zapomiałam go naciąć, ale to nic. Według mnie(...)wody 25 ml espresso szczypta drożdży Wykonanie: półtora dnia wcześniej przygotować zakwas, 3 razy go odświeżając zakwas umieścić w misie mikisera. Dodać pozostałe odważone składniki i hakiem do ciasta wyrabiać ciasto chlebowe. Gdyby było za gęste można dodać więcej wody ciasto umieścić w foremce wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość piekarnik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
WANILIOWE JAGODZIANKI 100

Bułeczki drożdżowe bez jajek na serku waniliowym, puszyste i bardzo smaczne, długo zachowują świeżość ;)     SKŁADNIKI 1 szkl. mleka, 70 g masła, mąka pszenna (ok. 2 szkl.) 25 g świeżych drożdży, 100 g serka waniliowego, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki cukru szczypta soli dodatkowo: ½ szkl.jagód, 4 łyżki cukru, 3-4 łyżki mleka, Kruszonka: 4 łyżki mąki(...)objętość. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy rozczyn, dodajemy serek oraz mleko z masłem (nie może być zbyt gorące). Wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczamy, na środku kładziemy jagody wymieszane z cukrem, zlepiamy dokładnie, układając zlepieniem na formie

słodki bratek
Rogaliki drożdzowe z nutellą. 105

Dziś zapraszam na pyszne rogaliki na dwa kęsy z nutellą .Nigdy nie wychodzą mi wszystkie takie same i równiutkie . Każdy żyje w piekarniku swoim życiem ,ale

Ladylaura.
Chleb "Zebra" 165

Pyszny chleb z delikatną nutą słodkości- praktycznie nie wyczuwalną i o zachwycającym wyglądzie sprawi, że nie tylko dzieci, ale i dorośli z przyjemnością zasiądą do porannego

Kuchnia w czekoladzie
Kanelbullar 170

Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Szampan i truskawki . W smaku przypominają mi tatarskie drożdżówki, które można kupić w Jurcie Tatarskiej w Kruszynianach. W kanelbullar

Weekendy w domu i ogrodzie
Focaccia z pomidorkami i oliwkami 113

Puszysty drożdżowy placuszek w sam raz na kolację. Można go przygotować z różnymi dodatkami. Ja zrobiłam go po raz pierwszy i bardzo nam zasmakował i na pewno zagości na naszym stole nie raz. składniki: 2 szklanki mąki pszennej  + do podsypania 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 3 łyżki(...)wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na chwilę aby zaczęły pracować. W misce wymieszać mąkę, sól i oregano. Następnie dodać przygotowany zaczyn, olej i resztę letniej wody, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekko lepiące. Natępnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 27 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Monia miesza i gotuje
Bułeczki drożdżowe z cynamonem i cukrem kokosowym 163

Pyszne bułeczki pachnące cynamonem i troszkę kokosem..  50 dkg mąki 70 g cukru 25g drożdży świeżych 250 ml  mleka szczypta soli 1 jajko

Moje domowe kucharzenie
Trufle piernikowe 121

Jutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki(...)kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze.  Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i posypujemy

Domowa Cookierenka Agi
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu 168

Kapuśniaczki to danie główne, przekąska na zimno lub na ciepło, idealne do barszczu!. Z czym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby

Apetyczna babeczka
Pampuchy, czyli kluski na parze... 183

Pampuchy to pyszne, miękkie, drożdżowe bułeczki, które można przyrządzić na słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem. Niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, ale warto się poświęcić, bo te domowej roboty są najlepsze:) Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić. Składniki: - pół kostki drożdży - 1/4 łyżeczki cukru - szklanka(...)ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 20 minut). 2. W garnuszku rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. Do ciasta będzie potrzebne ciepłe, ale nie gorące. 3. W dużej misce zalewamy odrobiną wrzącego mleka dwie łyżki mąki, dokładnie rozcieramy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy wystygnie d odajemy resztę mąki, sól

Kraina Tysiąca Smaków
Ciabatta 148

Od dłuższego czasu miałam zamiar dołączyć do akcji Wypiekanie na śniadanie, w której biorą udział inni blogerzy, ale zawsze coś mi w tym przeszkadzało:) Tym razem

Z miłości do słodkości
Placki z serka waniliowego 54

pomarańczami – Crêpes Suzette Naleśniki z jabłkami i orzechami Mini pancakes Racuchy z borówkami Pancakes – amerykańskie naleśniki Pieczony naleśnik – dutch baby Przepis na gofry Placuszki pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe Przepis na tosty francuskie Placuszki pełnoziarniste Placki serowe z jabłkami Tosty o smaku pizzy PLACKI Z SERKA WANILIOWEGO Przygotowanie : 20 minut Ilość placuszków : 10-13 w zależności od wielkości Składniki(...)nieprzywieralnym dnem (możesz użyć na przykład patelnię do naleśników) i lekko nasmaruj ją olejem. Ja wlewam dosłownie 1 łyżeczkę oleju i rozprowadzam ją pędzlem kuchennym. Nakładaj łyżką porcję ciasta i formuj placuszki. Zostawiaj odstępy między plackami, bo nieco urosną, a ponadto łatwiej będzie je przewracać. Smaż placuszki na mniejszym ogniu, aby mieć pewność, że nie będą surowe w środku. Placuszki

nietylkopasta.pl
Słodkie mleczne bułeczki z kruszonką 116

Pyszne słodkie drożdżowe bułeczki z kruszonką. Piekłam już dwa razy. Bardzo nam smakują i z pewnością jeszcze je upiekę! Składniki: 4 szklanki mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki masła - rozpuścić 2 łyżki oleju szczypta soli Kruszonka: 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki zimnego masła Sposób(...)ciepłego rozpuszczonego masła dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać, po czym dodać jajka i ponownie wymieszać. 4. Podrośnięty zaczyn wymieszać z mąką i mieszanką jajeczną z masłem. Ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników, potem ręcznie wyrobić ciasto. W momencie zagniatania ręce maczamy w oleju i zagniatamy, aż olej się skończy i wmiesza w ciasto. Odstawić do podwojenia objętości

Kuchnia domowa Ani
Bułeczki z szynką. 181

Pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe nadziane plastrami szynki, zaplecione w gniazdka, idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację, jak również jako świetna przekąska poza domem, zarówno w pracy jak i wycieczce, czy pikniku. Smakują wyśmienicie, bardzo polecam! Składniki na bułeczki z szynką: na około 16 sztuk 25 g świeżych drożdży 220 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 470 g mąki tortowej(...)wlewamy do wgłębienia w mące i zostawiamy do wyrośnięcia na około 5-10 minut. Jajka łączymy z mlekiem, olejem i solą, wlewamy do wyrośniętego rozczynu, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (około 8-10 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. DODATKI: plastry szynki (u mnie biała

Rozpustne gotowanie