Pozwalacie sobie czasem na leniwe śniadanie w łóżku? Kto je u Was przygotowuje? Proponuję podzielić obowiązki :) Żona piecze dzień wcześniej rogaliki, Mąż rano odpala piekarnik
Kuchnia w czekoladziedość nietypowym pumperniklem, bo drożdżowym. Nie ma nic wspólnego z ciężkim, zwartym, prawie czarnym razowcem krojonym w kilkumilimetrowe kromki. Ponieważ "lodówkowy" zakwas domagał się zagospodarowania, w moim chlebie zaczyn drożdżowy zastąpiłam 3- stopniowym żytnim zakwasem. Mąki zytnie i orkiszowe użyłam w proporcjach pół na pół - zwykłą z pełnoziarnistą. Chlebek popękał niemiłosiernie, ponieważ zapomiałam go naciąć, ale to nic. Według mnie(...)wody 25 ml espresso szczypta drożdży Wykonanie: półtora dnia wcześniej przygotować zakwas, 3 razy go odświeżając zakwas umieścić w misie mikisera. Dodać pozostałe odważone składniki i hakiem do ciasta wyrabiać ciasto chlebowe. Gdyby było za gęste można dodać więcej wody ciasto umieścić w foremce wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość piekarnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bułeczki drożdżowe bez jajek na serku waniliowym, puszyste i bardzo smaczne, długo zachowują świeżość ;) SKŁADNIKI 1 szkl. mleka, 70 g masła, mąka pszenna (ok. 2 szkl.) 25 g świeżych drożdży, 100 g serka waniliowego, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki cukru szczypta soli dodatkowo: ½ szkl.jagód, 4 łyżki cukru, 3-4 łyżki mleka, Kruszonka: 4 łyżki mąki(...)objętość. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy rozczyn, dodajemy serek oraz mleko z masłem (nie może być zbyt gorące). Wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczamy, na środku kładziemy jagody wymieszane z cukrem, zlepiamy dokładnie, układając zlepieniem na formie
słodki bratekDziś zapraszam na pyszne rogaliki na dwa kęsy z nutellą .Nigdy nie wychodzą mi wszystkie takie same i równiutkie . Każdy żyje w piekarniku swoim życiem ,ale
Ladylaura.Pyszny chleb z delikatną nutą słodkości- praktycznie nie wyczuwalną i o zachwycającym wyglądzie sprawi, że nie tylko dzieci, ale i dorośli z przyjemnością zasiądą do porannego
Kuchnia w czekoladziePrzepis na te bułeczki znalazłam na blogu Szampan i truskawki . W smaku przypominają mi tatarskie drożdżówki, które można kupić w Jurcie Tatarskiej w Kruszynianach. W kanelbullar
Weekendy w domu i ogrodziePuszysty drożdżowy placuszek w sam raz na kolację. Można go przygotować z różnymi dodatkami. Ja zrobiłam go po raz pierwszy i bardzo nam zasmakował i na pewno zagości na naszym stole nie raz. składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 3 łyżki(...)wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na chwilę aby zaczęły pracować. W misce wymieszać mąkę, sól i oregano. Następnie dodać przygotowany zaczyn, olej i resztę letniej wody, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekko lepiące. Natępnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 27 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Monia miesza i gotujePyszne bułeczki pachnące cynamonem i troszkę kokosem.. 50 dkg mąki 70 g cukru 25g drożdży świeżych 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko
Moje domowe kucharzenieJutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki(...)kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i posypujemy
Domowa Cookierenka AgiKapuśniaczki to danie główne, przekąska na zimno lub na ciepło, idealne do barszczu!. Z czym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby
Apetyczna babeczkaPampuchy to pyszne, miękkie, drożdżowe bułeczki, które można przyrządzić na słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem. Niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, ale warto się poświęcić, bo te domowej roboty są najlepsze:) Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić. Składniki: - pół kostki drożdży - 1/4 łyżeczki cukru - szklanka(...)ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 20 minut). 2. W garnuszku rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. Do ciasta będzie potrzebne ciepłe, ale nie gorące. 3. W dużej misce zalewamy odrobiną wrzącego mleka dwie łyżki mąki, dokładnie rozcieramy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy wystygnie d odajemy resztę mąki, sól
Kraina Tysiąca SmakówOd dłuższego czasu miałam zamiar dołączyć do akcji Wypiekanie na śniadanie, w której biorą udział inni blogerzy, ale zawsze coś mi w tym przeszkadzało:) Tym razem
Z miłości do słodkościpomarańczami – Crêpes Suzette Naleśniki z jabłkami i orzechami Mini pancakes Racuchy z borówkami Pancakes – amerykańskie naleśniki Pieczony naleśnik – dutch baby Przepis na gofry Placuszki pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe Przepis na tosty francuskie Placuszki pełnoziarniste Placki serowe z jabłkami Tosty o smaku pizzy PLACKI Z SERKA WANILIOWEGO Przygotowanie : 20 minut Ilość placuszków : 10-13 w zależności od wielkości Składniki(...)nieprzywieralnym dnem (możesz użyć na przykład patelnię do naleśników) i lekko nasmaruj ją olejem. Ja wlewam dosłownie 1 łyżeczkę oleju i rozprowadzam ją pędzlem kuchennym. Nakładaj łyżką porcję ciasta i formuj placuszki. Zostawiaj odstępy między plackami, bo nieco urosną, a ponadto łatwiej będzie je przewracać. Smaż placuszki na mniejszym ogniu, aby mieć pewność, że nie będą surowe w środku. Placuszki
nietylkopasta.plPyszne słodkie drożdżowe bułeczki z kruszonką. Piekłam już dwa razy. Bardzo nam smakują i z pewnością jeszcze je upiekę! Składniki: 4 szklanki mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki masła - rozpuścić 2 łyżki oleju szczypta soli Kruszonka: 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki zimnego masła Sposób(...)ciepłego rozpuszczonego masła dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać, po czym dodać jajka i ponownie wymieszać. 4. Podrośnięty zaczyn wymieszać z mąką i mieszanką jajeczną z masłem. Ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników, potem ręcznie wyrobić ciasto. W momencie zagniatania ręce maczamy w oleju i zagniatamy, aż olej się skończy i wmiesza w ciasto. Odstawić do podwojenia objętości
Kuchnia domowa AniPyszne, puszyste bułeczki drożdżowe nadziane plastrami szynki, zaplecione w gniazdka, idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację, jak również jako świetna przekąska poza domem, zarówno w pracy jak i wycieczce, czy pikniku. Smakują wyśmienicie, bardzo polecam! Składniki na bułeczki z szynką: na około 16 sztuk 25 g świeżych drożdży 220 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 470 g mąki tortowej(...)wlewamy do wgłębienia w mące i zostawiamy do wyrośnięcia na około 5-10 minut. Jajka łączymy z mlekiem, olejem i solą, wlewamy do wyrośniętego rozczynu, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (około 8-10 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. DODATKI: plastry szynki (u mnie biała
Rozpustne gotowanie