Zdarza się Wam, że wstajecie rano i albo nie macie pieczywa na śniadanie, albo nie chce się Wam biec do piekarni po to pieczywo? Mnie czasem tak. I wtedy piekę bułki drożdżowe 😊😋 Szybko wyrastają, niewiele przy nich pracy, a zapach i smak jedyny w swoim rodzaju 😊 Składniki (na 9 bułek): 50 g masła 15 g drożdży łyżka miodu 230-250 ml ml ciepłej wody 750 ml mąki orkiszowej typ 650 150 ml mąki orkiszowej typ 2000 łyżeczka soli jajko Masło stopić w rondelku. W 100 ml wody wymieszać rozkruszone drożdże i miód. Posy... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)