ogórki - 26028 przepisów (strona:848/1736)

Sałatka w tortilli w dwóch wersjach 124

podać sałatkę tradycyjnie w miseczce przygotowałam ją w tortilli. Wyszło pysznie. Spróbujcie mojej propozycji na sałatkę w tortilli w dwóch wersjach (przygotowania). Składniki: (na 1 porcję) 1 cm zielonego ogórka 2 garście miksu sałat 3 kiełbaski bankietowe (z kurczaka) remulada duńska od Folwark 1/4 małej czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 tortilla Przygotowanie: Ogórka kroimy w cienkie plastry. Kiełbaski(...)również kroimy w plastry. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Na środku tortilli układamy miks sałat, następnie dodajemy ogórka, kiełbaski i paprykę. Na koniec dodajemy remuladę duńską i koperek. Tortillę składamy i grillujemy na patelni z obu stron (podczas obracania uważając, by nie wysypać składników) lub zwijamy i lekko podgrzewamy chwilę na patelni / w mikrofali. Po wierzchu polewamy jeszcze odrobiną remulady

Słodkie okruszki
Sałatka 134

jajka kukurydza konserwowa groszek konserwowy  ogórek zielony  marchewka cebula   papryka konserwowa lub świeża majonez  jogurt naturalny sól, pieprz Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować .Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić.Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę.Cebulę, paprykę i ogórki też pokroić w kostkę Wszystko

Moje domowe kucharzenie
Roladki z kurczaka z baleronem 144

się je robi. Oczywiście można dodać do nich jeszcze więcej składników. Ja skończyłam na dwóch dodatkach. Składniki: Filet z kurczaka ( dowolna ilość ) Plastry baleronu ( tyle ile będziemy mieli kotletów ) Ogórki kiszone Sól Pieprz Słodka mielona papryka Suszona pietruszka Olej do smażenia Wykonanie: Fileta kroimy(...)wzdłuż ( aby uzyskać 2 kotlety ). Delikatnie rozbijamy je pod folią. Każdego kotleta przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na jednej stronie dodatkowo posypujemy pietruszką. Następnie dokładamy plater baleronu i kawałek ogórka kiszonego. Zwijamy w rulonik i zabezpieczamy nitką. Podsmażamy na patelni z każdej strony i po chwili podlewamy wodą lub bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ( nie długo, około 20 minut

Smaki Ewy
Jajka z serowo pietruszkowym farszem 144

Jajka faszerowane to chyba stały element Wielkanocnego menu. Moja propozycja na tegoroczne Święto to "Jajka z serowo pietruszkowym farszem" w przybraniu z ogórka i rzodkiewki. Składniki : 6 jajek ok  150g serka ricotta kilka plasterków ogórka 2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie : Ugotowane na twardo jaja kroimy wzdłuż na połówki. Do misy przekładamy żółtka z nich, dodajemy(...)poszatkowaną pietruszkę, serek ricotta i starty na małych oczkach czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy używając widelca doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładamy na połówki z jajek i ozdabiamy ogórkiem i rzodkiewką

Mechanik w kuchni
Zielona surówka 102

Prosto, szybko i smacznie. mix sałat ogórek zielony kilka łodyg selera naciowego szczypiorek sól, pieprz jogurt naturalny Ogórka obrać i pokroić , selera także pokroić.Wymieszać z sałatą, dodać sól, pieprz i jogurt naturalny

Moje domowe kucharzenie
Sałatka warstwowa gyros 223

SKŁADNIKI 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa ogórek świeży 2-3 ogórki kiszone ketchup puszka kukurydzy kilka łyżek majonezu papryka kapusta pekińska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Drobno pokrojone mięso posypać przyprawą do gyrosa i obsmażyć na złoto na oleju. Kiedy ostygnie przełożyć do przezroczystej salaterki. Układać na nim kolejne warstwy w takiej kolejności, w jakiej wypisane

Przepisy Kulinarne
Lunchbox-sałatka z kaszą gryczaną, awokado, olejem lnianym 147

takich przypadkach sięgać po zupy w proszku, polecam wypróbowanie kolejnej z pysznych i pełnowartościowych sałatek. Dla mnie jest idealna - jestem fanką zarówno kaszy gryczanej, jak i oleju lnianego. Natomiast ogórek dodaje świeżości sałatce i nieco chrupkości. Musicie wypróbować - a więc smacznego! Składniki: pół torebki kaszy gryczanej garść rukoli pół dojrzałego awokado świeży ogórek 1,5 łyżki oleju lnianego sól(...)smaku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy. Rukolę myjemy. Obieramy awokado i ogórka - kroimy je w grubą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą do smaku

psgotujemy
Jajeczna pasta kanapkowa (na serkach topionych) z ogórkiem i rzodkiewką 162

bloga już na pewno o tym wiedzą ;) Dziś zapraszam Was na jajeczną pastę kanapkową (na serkach topionych) z ogórkiem i rzodkiewką. Idealna na śniadanie lub kolację, spróbujcie. Składniki: 4 trójkąty śmietankowego serka topionego 4 jajka 2-3 rzodkiewki 3 małe ogórki (korniszonki) pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki soli czosnkowej Skworcu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy, kroimy w kostkę

Słodkie okruszki
Sałatka z kuskusu z serem feta 318

Sałatka z kuskusu z serem feta Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 szklanka bardzo gorącej wody 1 mała papryka: czerwona, zielona, żółta 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoiczek ogórków konserwowych 1 spora garść fety w kostkach* sól, pieprz 1 mała łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki ostrej pół szklanki jogurtu naturalnego 1 duża łyżka ostrej(...)musztardy odrobina wasabi (opcjonalnie) *wedle upodobania można zamienić na mozzarelle  Przygotowanie: Zagotować wodę. Wsypać kuskus. Dokładnie wymieszać, pozostawić pod przykryciem około 10 minut. Papryki pokroić w małą kostkę, Ogórka na plasterki (jeśli są zbyt duże to każdy plaster na cztery). Kukurydzę oraz fetę odsączyć z zalewy. Przestudzony kuskus wymieszać z warzywami i serem.  Wszystkie przyprawy wymieszać z jogurtem

Tagebuch po polsku
Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą 183

puszka) kukurydzy złocistej z groszkiem 3 szt. ogórek kiszony 5 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w łupinkach, nie możemy ich rozgotować, mają być jędrne i sprężyste. Ugotowane warzywa z rosołu kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i jajka na twardo kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tortilla z grilowanym kurczakiem. 114

Składniki: -placki pszenne Tortilla -pierś z kurczaka -kapusta pekińska -pomidor -ogórek -marchewka -jogurt naturalny -majonez -czosnek -przyprawy do piersi (sól, pieprz, oregano, bazylia,czosnek) Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w poprzek na płaty ok. 1 cm grubości. Przyprawiamy i smażymy na patelni do grillowania. Kapustę pekińską kroimy w paski. Pomidora i ogórka kroimy w plastry. Marchewkę(...)tarce na grubych oczkach. Do tortilli przyrządzamy sos czosnkowy. Przepis znajdziecie tutaj. Placki tortilli przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu. Ciepły placek smarujemy sosem. Następnie kładziemy kapustę pekińską, pomidora, ogórka i kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem. Placek składamy z dołu, z prawej i lewej strony.  Smacznego

Magia jedzenia.
Sałatka Ryżowa 152

pół opakowania makaronu ryżowego - 2 ogórki zielone - pęczek koperku - 30 dag szynki - majonez - sól Makaron gotujemy-odcedzamy, szynkę i ogórka kroimy w kostkę, koperek siekamy. Wszystko mieszamy dodajemy majonez, przyprawiamy

Moje Słodkie Piekiełko
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 149

typowo śląskich dań. Śląska rolada, czyli zrazy zawijane.       Potrzebujemy: 2,5 kg wołowiny (u nas z udźca) 500 g boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz(...)kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet smarujemy musztardą, na to dajemy łyżkę posiekanej cebuli. Kładziemy kawałek ogórka, kawałek wędzonego boczku i kawałek skórki od chleba. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i zawijamy jak roladę. Spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią kuchenną. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Rozgrzewamy

Marder&Marder Manufacture
Sushi z komosą ryżową po polsku 182

rolowania Nori – prasowane wodorosty (algi) 250 g komosy ryżowej ( u mnie trzy kolorowa) 4 łyżeczki octu jabłkowego pół łyżeczki soli 1 marchew 4 śliwki suszone albo wędzone 1 duży ogórek kiszony 1 twarożek śmietankowy - opcjonalnie 2 łyżeczki polskiego chrzanu sos sojowy Pałeczki i ostry nóż Komosa: Komosę wysyp na bardzo gęste sitko i dokładnie wypłucz pod zimną bieżącą wodą, intensywnie(...)wlej do ugotowanej komosy i dobrze wymieszaj. Sushi: Na nori kładziemy pasek komosy, dobrze uklepujemy ponieważ komosa jest bardziej sypka od ryżu do sushi, smarujemy serkiem, układamy pasek marchewki, ogórka, oraz paseczki śliwki. Żeby dobrze zrolować nori warto nasmarować brzegi ogórkiem. Nori wtedy lepiej się sklei. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym

Bon Appetit Małgorzaty