ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:857/1038)

Chaczapuri adżarskie 230

Ostatnio kuchnia gruzińska bije rekordy popularności, a ilość zjadanych przez Polaków chinkali chyba niedługo zrówna się z ilością zjadanych pierogów ruskich:) Pierożki chinkali smakują pysznie, ale

Obiad gotowy
Racuchy z jabłkami 183

Zapraszam dziś na racuchy drożdżowe z jabłkami. Pulchne, jeszcze gorące znikają z talerza. Uwielbiam wszelkie kombinacje racuchów, placków czy naleśników, podaję z owocami, na słodko lub wytrawnie. Placki powstają także z dodatkiem kukurydzy czy zielonego groszku, naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem czy fetą. Pyszne, delikatne, kształtne i pulchne gorące racuchy z jabłkami polecają się na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut w ciepłe miejsce. Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z twarogiem i kremem czekoladowym 125

Pyszne drożdżówki..do zdjęcia udało mi się tylko "dorwać " 2 sztuki. Nadzienie tych bułeczek może być dowolne wedle własnego gustu. 150 ml mleka 40 g masła

Moje domowe kucharzenie
Nowy Rok- tort kanapkowy czyli sylwestrowe resztki 154

smaku! Obok kanapkowego tortu znajdziecie szpinakową roladę z łososiem . Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka , przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki…Każdy z gości znalazł coś dla siebie, a na deser był wspaniały tort bananowy . Tort kanapkowy Składniki: 16 porcji Spód(...)pora 100 g majonezu 150 g greckiego jogurtu sól i kajeński pieprz do smaku Dekoracja 200 g wędzonego łososia jarmuż pomidorki koktajlowe świeży ogórek świeży koper Upiecz drożdżowy spód według przepisu w linku z podwójnej porcji. Użyj foremki o jak największej średnicy, najlepiej 30 cm. Moja forma była mniejsza i dlatego tort był wysoki. Odetnij skórki i rozkrój spód

codojedzenia
Chleb pszenno żytni 127

Następny pyszny chlebek, tym razem pszenno – żytni. Przygotowanie zaczynu – do dużego garnuszka wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Wszystko wymieszać, przykryć

Kuchnia Pokoleń
Jagodzianki drożdżowe 209

jagód , mi na przykład tak średnio 2 na 10 delikatnie pęknie :) ) Na rozwałkowane ciasto nakładam około 1 1/2 łyżki jagód ( ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto ) brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam i skręcam ( trzeba to zrobić mocno żeby jagody nie wypłynęły podczas pieczenia) Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem(...)posypuję kruszonką Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Jagodzianki piekłam około 23 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Jagodzianki drożdżowe są gotowe można się częstować . Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pączki z nadzieniem z róży 132

W Tłusty Czwartek nie może u mnie zabraknąć pączków. Tym razem usmażyłam tradycyjne pączki z nadzieniem z róży, lukrem i skórką pomarańczową. Mmmmmm.... palce lizać! ;) Ktoś

Smakołyki Asi
Jagodzianki + film 276

Drożdżowe jagodzianki z borówkami posypane cukrem pudrem to ciekawa propozycja na drugie śniadanie, słodki dodatek do kawy, idealny deser na lato. Te pyszne bułeczki to bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk który znika w kilka chwil. składniki na około 12 sztuk 50 dag mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko 40 g drożdży(...)drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn z mleka drożdży i cukru, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy jajko i rozpuszczone masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek a następnie dzielimy go na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozciągamy w dłoniach, nadziewamy porcją borówek

Smakowite Dania
Bułeczki malinowe - plecione gniazdka 130

Te bułeczki to był strzał w dziesiątkę - mają lekko słodki, malinowy posmak. Świetnie smakują nawet same - mięciutkie i puszyste :) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 1 szkl

Kolorowy Przepisownik
Racuszki drożdżowe z twarogiem s. Aleksandry 203

racuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju. Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru(...)następnie dodajemy do niego resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę, stale mieszając, by powstała jednolita masa. Gotowe ciasto na racuszki pozostawiamy na 15 – 30 minut, by lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy obustronnie na złoty kolor. Gotowe racuszki można podawać

Smakowy Raj
SZPLITRY DANUSI 391

Górnego Śląska.  Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu znajdziecie je  pod nazwą  Ciastka Basi ,   A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga(...)Dodać żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie  wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub  zagnieść  ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI I BORÓWKĄ 98

Pyszne drożdżowe placuszki z owocami, kto by się nie skusił. Najbardziej je lubię gdy są jeszcze ciepłe, takie prosto z patelni. Zawsze wtedy, przypomina mi się moja mama, która mówi: " Nie jedź takich gorących, bo cię będzie brzuch bolał." Ale co tam : "Na przekór mamie, odmrożę sobie uszy ;)." SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki szczypta soli 1/3 kostki świeżych drożdży 1 łyżka(...)pokruszyć do niego drożdże, które zasypać cukrem i zalać połową mleka (ciepłego). Pozostawić zaczyn na 15-20 minut. Dolać pozostałe ciepłe mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym

Kuchnia w opałach
Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem 179

Dziś na blogu pozostaję w jesiennym klimacie. A jeśli jesień, to nie może się ona obyć bez dyni. Lubię dynię, za to, że można ją wykorzystywać

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe racuchy z piekarnika o smaku pizzy. 89

Uwielbiam drożdżowe racuchy, lubię również od czasu do czasu zrobić je na troche inny sposób. Te pieczone w piekarniku są rewelacyjne i można wykorzystać do ich zrobienia różnych dodatków. Tym razem zrobiłam je o smaku pizzy. SKŁADNIKI: 1 szklanka maki pszennej 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka suchych drożdży około 100 ml letniej wody pieprz do smaku łyżeczka oregano(...)soli, jajko i drożdże. Chwile wymieszać i ciągle mieszając dolewać do miski wodę. Ilość wody zależy od jakości maki, dolewać ja powoli i w razie potrzeby zwiększyć jej ilość. Ciasto ma być gęste ale lejące. Ciasto doprawić pieprzem, oregano i dodać starty parmezan. Do gotowego ciasta dodać ulubione, lub podane w przepisie dodatki dodatki i całość dobrze wymieszać. Na wyłożoną

Pani M - kuchnia smakowita
Pizza chleb bake off 172

ubieram po kawałku. 3 etap/ przygotowanie levain 200 g “szefa” 1080 g pszennej mąki 600 g wody Z podanych składników wyrób ciasto. Wyrabiaj przez 10 minut. Przełóż ciasto do naoliwionej miski. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce 28 – 30ºC na 5 – 6 godzin. Po tym czasie levain jest gotowy i można go wykorzystać do pieczenia(...)chleba upiekłam później. Przepis wkrótce. Chleb pieczony na levain pięknie pachnie i smakuje wybornie. Właściwie każdy chleb można piec używając levain. Czas wyrastania jest znacznie dłuższy w porównaniu do drożdżowego wypieku ale warto spróbować

codojedzenia
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 126

homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab. Słodkie cream sherry do ciasta a nawet keksu. Słodkim Pedro Ximenes można polać lody, ale czy warto go w ten sposób marnować. Temperatura serwowania to dla Fino i Manzanilla 5-7 stopni Celsjusza, Pale Cream(...)bardzo jasne FINO z lekkim słonym i migdałowym posmakiem. My próbowaliśmy je z zielonymi oliwkami. Równie dobrą parę stworzyłoby z migdałami, szynką lub chipsami. MANZANILLA – kolor blady słomkowy. Aromaty drożdżowe, migdałowe i kwiatowe. Smak wytrawny, świeży łagodny lekko gorzki. Podane z dojrzewającą szynką nie zachwyciło. Może wymaga bardziej różnorodnych tapas lub wręcz owoców morza. AMONTILLADO - w kolorze bursztynowym, dominują

królestwo garów
Domowe bajgle - przepis 224

Bajgle drożdżowe pieczywo w kształcie oponki. Ma  chrupiącą skórkę, słodkawy posmak a konsystencja trochę przypomina kluskę parzoną(pampucha). Ma coś takiego w sobie, że jak się zje jedną sięga się po następną. Jest może przy nich więcej pracy, ale warto choć raz na jakiś czas je wykonać bo są przepyszne. Przepis jest bardzo prosty a pochodzi od Sary Lewis(...)sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia  SPOSÓB WYKONANIA :  Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1-1/5 do podwojenia swojej wielkości

Basia w kuchni
Racuchy z jabłkami 238

Dzisiaj przepis na tanie i smaczne danie. Drożdżowe racuchy z jabłkami to puszyste i nadziane jabłkami placuszki. Najbardziej smakują zaraz po usmażeniu i posypane cukrem pudrem. Większość osób smaży je w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu. Też można… Osobiście jednak wolę na małym ogniu, pod przykryciem i nie trzeba dużo tłuszczu. Zrobią się przez to bardziej puszyste   Składniki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko

Oryginalny smak
Bagietki pełnoziarniste z pokrzywą 135

Bagietki pełnoziarniste z pokrzywą 🌱 #pokrzywsie 💚 Są pyszne, sycące i jak większość moich przepisów - mega proste do zrobienia! Składniki na 4 bagietki: 250 g mąki pszennej + 4

Czarnawisienka
Chałka orkiszowa 109

300 g mleka 20 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) 50 g ksylitolu 550 g

Kucharzyca
Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) 170

Drożdżówki w wersji wytrawnej z niebanalnym nadzieniem, ponieważ do przygotowania farszu wykorzystałam zimowy superfood - jarmuż. Bułeczki dodatkowo obsypałam orzechami włoskimi. Są mięciutkie, puszyste, zakręcone inaczej niż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 127

Kiedyś koleżanka powiedziała mi, że piecze tylko chleby pełnoziarniste i razowe oraz, że najczęściej takie szybkie, że jest w stanie upiec z rana zanim domownicy wstaną

Kolorowy Przepisownik
bułki razowe 152

                               bułki razowe składniki na osiem sztuk 350 g mąki żytniej

Miód i pieprz
Drożdżowe ślimaczki 82

Fajny pomysł na drożdżóweczki :) robi się je bardzo szybko i smakują wspaniale. Składniki: (na ok. 16 ślimaków) -500g mąki -125ml mleka -70g masła

KasiekGotuje

Proponowane wyszukiwania