łyżeczka proszku do pieczeniastarta skórka z 1 cytrynyPolewa czekoladowa:2 łyżki kakao3 łyżki cukru50 g masła2 łyżki mlekaPrzygotowanie:Spód:Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.Piekarnik nagrzać do 170’C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy i ponakłuwać(...)widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min.Masa serowa:Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić kremówkę, dodać do masy i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z resztą składników.Masę serową wylać na ciepły spód, wyrównać
Oryginalny smakbułka tarta do formy POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oleju lub śmietanki 30 % Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej
Rozpustne gotowanietego typu. Jedynie co jest mało fajne, to surowe ciasto jest dość tłuste i zamiast lepić kulki należy je ugniatać na kształt kuli, ale pokazuję też zdjęcie przed upieczeniem ciasta jak to u mnie wyglądało. Po upieczeniu są idealne! Źródło przepisu z jakiego korzystałam pochodzi z Moje Wypieki . Składniki na 16 szt: 225 g masła orzechowego (nazwa jest linkiem, który(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 50 g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksowałam razem w blenderze. Można zmiksować zwykłym mikserem z końcówkami do ubijania, ale można wrzucić je do blendera. Na końcu wsypałam czekoladę i wymieszałam łyżką, aby mniej więcej równomiernie ułożyły się w cieście. Potem ugniotłam sobie mało kształtne kulki, ułożyłam na papierze do pieczenia
Blondynka Gotujeczwartek już blisko, jednak tym razem u mnie na blogu nie będzie tradycyjnie.Postanowiłam podzielić się z wami przepisem na hiszpański przysmak, a mianowicie churros. Najlepiej smakuje z sosem czekoladowym lub posypane cukrem połączonym z cynamonem. Co potrzebujemy : 1 szklankę mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody lyżka oleju szczypta soli 1 łyżeczka cukru olej do smażenia(...)rozgrzewamy olej. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką wyciskamy ciasto bezpośrednio na rozgrzany olej (churros muszą być całkowicie oblane olejem).Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor. Następnie układamy je na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy posypane cukrem pomieszanym z cynamomen lub w towarzystwie rozpuszczonej czekolady. Sos czekoladowy: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
noteskulinarnyfigaspłynęła na talerz podłożony pod blaszką (dobrze, że nie na lodówkę) przez to galaretka jest trochę zniekształcona, bo musiałam nakładać ją kawałkami na górę ciasta;p ale Wy pewnie nie popełnicie już moich błędów i wszystko wyjdzie idealnie;) nie mam pomysłu na nazwę dla tego przepisu, może macie jakieś propozycję?;) Składniki (na małą okrągłą(...)Biszkopt (spód): 3 jajka 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do p. 3 łyżki otrębów (ja użyłam otrębów firmy Kupiec) około 15 rozkruszonych tabletek STEWI Czekoladowa pianka serowa: 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao 500g sera białego chudego Emilka Stewia wg smaku 0,5 szklanki wrzątku 2 łyżeczki żelatyny Galaretka: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdługich perypetiach organizacyjnych mamy bilety na pociąg, który zawiezie nas na najstarszy jarmark świąteczny w Europie:) Ale to dopiero jutro- dziś jeszcze zdążymy z ciastkami! NUSSTALER (MAŚLANE CIASTKA CZEKOLADOWO ORZECHOWE) ( wg Pistachio ) 135g masła w pokojowej temperaturze 100g cukru 1 łyżka syropu waniliowego 110g orzechów laskowych 150g mąki 28g ciemnego kakao (z wiatraczkiem:)) duża szczypta soli całe orzechy(...)sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno czekoladowe i orzechowe. Można spokojnie polecić na święta. Autorem tych pięknych podkładek jest
les mirabellesRacuchy z ciasta drożdżowego są wspaniale puszyste, lekko słodkie i nadziane! Sama nie wiedziałam jak to wypali, ale wypaliło i to całkiem świetnie. Zwykle racuchy jadamy z jabłkami, ale stwierdziłam, że kostka czekolady dodana podczas smażenia będzie cudna, kiedy się rozpuści i nie myliłam się. Czekoladowo - racuchowy obłęd! Czekolada jakiej użyłam zawiera 35% kakao, jest to czekolada mleczna, cudownie rozpuszczająca(...)szklanki mąki pszennej czekolada mleczna terravita olej do smażenia Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem. Dodajemy mąkę i miksujemy na gładkie, dość lejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozsmarowujemy go na całej jej powierzchni. Łyżkę maczamy w tłuszczu i nabieramy delikatnie ciasto. Kładziemy je na patelnię
MamaOskarkamieszając. Formę* (13x25cm) wyłożyć papierem, na dno ułożyć warstwę herbatników (można upiec sernik bez spodu, od razu wylewając na papier masę serową). Na herbatniki przelać masę serową. Formę z ciastem wstawić do większej formy, do której wlać gorąca wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC, następnie temperaturę zmniejszyć do 140stC i piec jeszcze 40 minut. Masa(...)Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub sosem owocowym. Smacznego! Uwaga: ponieważ sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, forma musi być szczelna, najlepiej żeby była wykonana z jednego kawałka metalu. Jeśli używamy tortownicy (22cm), należy ją dobrze owinąć z zewnątrz folią aluminiową, żeby woda nie przesączyła się do ciasta
Obiad gotowychurro/churros (także: porras, calentitos, papitas, kat. xurro) to tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański i meksykański w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta parzonego i smażonego w wysokiej temperaturze. Znany także w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, Francji (tu zwany chichis lub chonchons), Portugalii oraz w Turcji. Churros sprzedawane(...)dokładnie utrzeć masę drewnianą łyżką. Powstanie jednolite ciasto parzone. 7. W płaskim, szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury 180 stopni C. 8. Ciasto włożyć do dekoratora z tylką w kształcie gwiazdki. Szerokość wyciskanego ciasta powinna mieć ok. 1 cm. 9. Ciasto wyciskać bezpośrednio na gorący olej. Odcinać paski ok. 8-10 cm. Ciasto jest dość delikatne, więc można je oddzielić
W mojej kuchniwarstwa brązowa (czekoladowa): 100 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 1 banan 50 g cukru 100 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do banana, cukier i olej. Zblenduj całośc na gładką masę. Do powstałej masy dodaj mąkę z poszkiem do pieczenia, wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz
greenscarfjego smak. Miłośnicy kokosowych ciast będą zachwyceni. Składniki: 100g wiórków kokosowych (dałam Helio ) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 150 ml gęstego mleka kokosowego 3 małe jajka pół dojrzałego banana sok z cytryny olej i bułka do posmarowania i wysypania formy polewa czekoladowa i wiórki kokosowe do dekoracji
Obiad gotowyOdkąd upiekłam swój pierwszy makowiec polubiłam ciasta z dużą ilością maku. Bardzo kusił mnie makowiec japoński z jabłkami więc w końcu uległam. Piekłam go już kilka razy ale zawsze tak szybko znikał, że nie zrobiłam zdjęcia. Przepisów jest wiele więc to mój ulpek z kilku przepisów. Polecam, ciasto jest pyszne, delikatne i wilgotne. składniki: 400 g suchego maku mielonego(...)polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujePewnego dnia po tych wszystkich świątecznych sernikach i babkach zamarzyły nam się markizy - delikatne i kruche ciasteczka przełożone czekoladowo-orzechowym kremem 💛 Okazało się to być połączeniem idealnym! Przywołującym mocno wspomnienia o popularnych Hit'ach. Naszym zdaniem poniższa wersja zdecydowanie wygrywa a do tego są piękniejsze 😍 Polecamy wypróbować przepis! Składniki: -60g orzechów laskowych(...)orzechów laskowych oraz sodę. 5. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce. 6. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajko. Całość dokładnie zagnieść. 7. Wstawić ciasto na co najmniej 1 godz. do lodówki. 8. Ciasto rozwałkować (nie za cienko) między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) lub pomiędzy papierem do pieczenia. Wycinać kółeczka. 9. Ciasteczka przełożyć
Candy Pandasczekoladowych muffinek z orzechowym nadzieniem , a że truskawki mam na bieżąco to zmodyfikowałam przepis i zrobiłam jedne i drugie. Oczywiście jak już zabrałam się do pracy, to okazało się że nie mam papilotek do babeczek, no ale potrzeba jest matką wynalazku, i za pomocą papieru do pieczenia, szklanki i sznurka zrobiłam je sama. Składniki na 6-8 babeczek: ciasto(...)spód nałóż 2 łyżki ciasta, w sam środek wciśnij truskawkę „dupką” do dołu” .Całość powinna zajmować 2/3 foremki. Piecz w temp. 180 C prze 20-25 minut (środkowa półka piekarnika, termoobieg). Smacznego! ps. Zaskakujące jest to, że truskawka trzyma formę, a dopiero po ugryzieniu zamienia się z dżem Artykuł Czekoladowe muffiny z truskawkami w DIY papilotkach pochodzi
greenscarf