ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:850/1376)

Ciasto Kukułka 137

dziś dla Was fantastyczne ciasto :-) trochę czasochłonne, ale w smaku jest wprost fantastyczne :-) myślę, że będzie smakowało Wam i Waszym gościom... SKŁADNIKI Biszkopt: 10 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 300 g cukierków kukułek 1 l mleka 3 budynie czekoladowe bez cukru 150 g masła 50 ml spirytusu(...)kakao, czekolada, polewa czekoladowa, wiśnie w syropie - dowolnie, według Waszych upodobań ;-) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki i kakao mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem

Czary - gary w kuchni
Chałwowiec z granatem i malinami 347

Mięciutki biszkopt z kawałkami czekolady, kwaskowatość malin i granatu oraz słodycz chałwy sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do kawy to zdecydowanie za mało. Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe po 47 g (na ½ litra mleka) 50 g czekolady mlecznej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy.  Złożenie ciasta: W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami i granatem. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Wierzch

VioletoweKucharzenie
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 201

roztrzepanymi jajkami i powoli dodajcie składniki suche do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Dużą formę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą, a następnie wyłóżcie ciasto równo w formie. Pieczcie ok 40 minut. BROWNIE Z BURAKIEM Składniki: – szklanka mąki pszennej – szklanka startych pieczonych buraków – 250 g masła – 250 g gorzkiej czekolady 70% – szklanka brązowego cukru – 3 duże(...)drugiej misce wymieszajcie jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli wlejcie sos czekoladowy i wymieszajcie dokładnie za pomocą rózgi. Następnie dodajcie buraki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszajcie do połączenia składników. Blachę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą lub mąką. Upieczcie ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut. Podsumowując, to były bardzo intensywne

karmelowy
Pyszne rogaliki z nadzieniem orzechowym 72

wiaderkowego, może być potrzeba użycia większej ilości mąki niż stosunek składników 1:1:1 . Samo ciasto nie jest słodkie, więc dużo zależy od tego, czym je nadziejemy. Jeśli lubicie słodkie wyroby, warto dać słodkie nadzienie lub posypać rogaliki cukrem pudrem, polukrować lub ozdobić polewą czekoladową. Ja do nadzienia użyłam orzechy włoskie, ale że miałam straszną ochotę na cynamon, to dodałam(...)mąki pszennej 1 jajko do smarowania Nadzienie 300 g orzechów włoskich 100 g brązowego cukru 2-3 łyżki cynamonu 50 g masła Wykonanie Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować na 30-60 min do lodówki. Orzechy posiekać. Masło rozpuścić. W miseczce połączyć masło, orzechy z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w kształt

Mieszam w Garnku
ogniste muffiny 151

składniki na muffiny: 80 g mąki 20 g migdałów, zmielonych 100 g masła 80 g czekolady, gorzkiej 100 g cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 1

Domowy Smak Jedzenia
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 141

lubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują(...)wierzchu sernika i podawać polane sosem. Polecam Wam także pokazywane wcześniej na blogu:    czekoladowe clafoutis z gruszkami - klik gruszki pieczone w soli z sosem cajeta - klik terrinę z koziego sera z karmelizowanymi gruszkami - klik gruszki z serem roquefort w cieście filo - klik

KUCHARNIA
TORT SZWARCWALDZKI 97

Pojawiły się już wiśnie więc nie może zabraknąć tortu Szwarcwaldzkiego. Mocno nasączone czekoladowe blaty biszkoptowe wiśniówką z bitą śmietaną oraz wiśniami z alkoholu, po prostu pycha. ☺☺☺ SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostawić

RAROSSA
TORT SZWARCWALDZKI 87

Pojawiły się już wiśnie więc nie może zabraknąć tortu Szwarcwaldzkiego. Mocno nasączone czekoladowe blaty biszkoptowe wiśniówką z bitą śmietaną oraz wiśniami z alkoholu, po prostu pycha. ☺☺☺ SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostawić

RAROSSA
Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą 159

mój Mazurek przypadnie wam do gustu. Właśnie jestem w trakcie degustacji pierwszego kawałka… mmmm naprawdę pycha J Polecam!!!!! Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą         Składniki: Ciasto kruche: ·        70 g mączki migdałowej (lub migdałów zmielonych) ·        250 g mąki(...)lukier kolorowy lub polewa czekoladowa ·        płatki migdałów   Przygotowanie: Śliwki suszone kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski i zalewamy wódką. Przesiać mąkę. Połączyć ją z cukrami i mączką migdałową. Przełożyć mąkę na blat. Dodać żółtka i pokrojone w kostkę masło. Nożem połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto. Ciasta zagniatać jak najkrócej. Gotowe

Mania Gotowania
Racuchy na zsiadłym mleku 141

zsiadłe mleko, sok z limonki, wbijamy jajka i całość energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (tak by nie było grudek w cieście). Rozgrzewamy olej. Uwaga! Te racuchy smażymy na większej ilości oleju. Powinno go być tyle by choć do połowy przykrył ciasto – około 0,5 cm. Jeśli obawiacie się, że będą chłonąć olej można dodać niewielką ilość octu (naprawdę niewielką!). Nakładamy(...)będą za szybko się rumienić zmniejszamy moc palnika. Racuchy powinny ładnie urosnąć. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy i podajemy z ulubionymi dodatkami np. cukrem pudrem lub sosem czekoladowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Korzenne pierniczki 108

czekoladową, bakaliami, orzechami i kolorowymi posypkami. SKŁADNIKI 100 g masła 100 g cukru 180 g miodu pszczelego 2 łyżeczki octu 1 jajko 480 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa, bakalie, orzechy, posypki czekoladowe(...)Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkowywać partiami na podsypanym mąką blacie, wykrawać pierniczki i układać je na blaszce zachowując odstępy. Pierniczki piec około 8 minut (w zależności od ich grubości i wielkości). Upieczone i ostudzone pierniczki udekorować według uznania polewą czekoladową, bakaliami, orzechami i innymi dekoracjami cukierniczymi

Passions hobbies life
Tort węgierski 220

Tort węgierski był przeznaczony wyłącznie dla dorosłych, my dzieci mogliśmy tylko łyżeczkę skubnąć od mamy, pewnie dlatego tak bardzo mi smakował. Tort jest z dużą ilością alkoholu, z maślanym czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Babcie strzegła swojego przepisu aż do śmierci, a przepis, pobieżnie napisany, dostałam od cioci, która go potajemnie spisała. Długo zbierałam się aby przygotować ten tort(...)minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę, wyłożoną ściereczką. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Całkowicie wystudzić. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem czekoladowy: 5 jajek 1,5 szklanki cukru (ja dałam

moj przepis na
Jogurtowo-cytrynowe muffinki z borówkami 127

pieczenia 150g borówek cukier puder do posypania czekoladowa posypka do dekoracji 1. W jednej misce mieszamy mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy ze sobą jajko, masło, skórkę z cytryny, jogurt. Składniki mokre przelewamy do składników suchych, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Dodajemy porówki, ponownie krótko mieszamy. 2. Ciasto przekładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papierem

Szefowa kuchni
BROWNIE CZEKOLADOWE KLASYCZNE - NAJLEPSZE 121

razu po spożyciu jednego kawałka. Mówię to z obserwacji osób spożywających to właśnie ciasto J Prawdziwe brownie nie zawiera w sobie proszku do pieczenia, jest w środku lepkie, mokre, a czekolada można powiedzieć, że miejscami wręcz wypływa. Odrobina soli wskazana, by podkreślić jeszcze bardziej czekoladowy smak deseru. Ja brownie uwielbiam, szczególnie z dodatkiem orzechów włoskich i gałką lodów waniliowych(...)miksera, albo ręcznie łyżką. Dodaj przesianą mąkę razem z solą i starannie wymieszaj. W tym momencie dodaj posiekane orzechy, jeśli używasz. Przygotowaną foremkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij ciastem. Najlepiej spisuje się tu foremka o wymiarach 20x20 cm, gdyż ciasto ma wtedy grubość tradycyjnego Brownie. Piecz ciasto ok. 35 minut w nagrzanym do 160 °C piekarniku. Jeśli używasz większej

Calzonella.com
Sernik z ajerkoniakiem 169

kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 300 ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku, advocaatu ) Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Spód: Herbatniki zmielić w blenderze na piasek lub pokruszyć, np. za pomocą wałka do ciasta ( herbatniki umieszczamy w woreczku foliowym i uderzamy wałkiem ). Orzechy włoskie również zmielić w blenderze lub drobniutko posiekać(...)pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia, następnie wyjąć i wstawić do lodówki na około 12 godzin ( na całą noc ). Po tym czasie sernik uzyska właściwą konsystencję.   Polewa czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuścić wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Lekko przestudzić. Przestudzoną i gęstniejącą polewę rozprowadzić na schłodzonym serniku. Wstawić

Opowieści z piekarnika