ciasto czekoladowe - 21138 przepisów (strona:851/1410)

Naleśniki z serem i czekoladą 71

Naleśniki z serem i czekoladą to błyskawiczny pomysł na smaczne śniadanie na słodko, albo słodki obiad. To danie z całą pewnością uwielbia każde dziecko. No bo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karmelowa babka z krówkami 105

Wielkanoc to święto jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i odrobiną likieru jajecznego. Karmelowy smak ciasta i delikatny aromat ajerkoniaku - czego chcieć więcej! Składniki na karmelową babkę z krówkami 150 g drobnego cukru do wypieków 250 g mąki pszennej

Gotujemy i jemy
Sernik truskawkowy bez pieczenia 73

posiada w domu piekarnika lub osób które uwielbiają takie ciasta trzymane w lodówce, mające galaretkowatą konsystencję. To będzie przepis, który naprawdę polubicie! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: sernik tradycyjny sernik z jagodami sernik z borówkami sernik z malinami sernik z kajmakiem blok czekoladowy Pyszny sernik z bezą Sernik z bezą Sernik

nietylkopasta.pl
Placuszki orkiszowo-gryczane / Spelt and Buckwheat Pancakes 93

dżemem, powidłami lub konfiturą oraz naturalnym masłem orzechowym. Są też pyszne posypane cukrem pudrem albo podane z kremem czekoladowym lub świeżymi owocami. Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na zdrowe desery:) Na szybki deser polecam również moje pyszne ciasto dyniowe z jabłkami : Przepis na placuszki orkiszowo-gryczane, składniki: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: 1/2 szklanki

Lekcje w kuchni
PIEGUSKI DOMOWEJ ROBOTY 100

mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 g masła 30 g miodu 1 jajko 100 g czekoladowych kropelek lub gorzkiej czekolady Masło, miód, jajko zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia, sól wymieszać ze sobą. Dodać do zmiksowanej masy. Zagnieść ciasto. Jeżeli macie czekoladę to pokroić na małe cząstki i dodać do ciasta. Jeżeli macie kropelki z czekolady to wystarczy

Kuchnia w oparach
Krem z likierem Baileys 80

Krem Baileys idealnie pasuje do tortów i ciast . Docenią go szczególnie Ci, którzy lubią nutkę (nie za mocną) goryczy w cieście. Dzięki temu, że jego podstawą jest śmietanka jest lekki i puszysty . Alkochol jest delikatnie wyczuwalny. Co idealnie komponuje się z delikatnie czekoladowym smakiem kremu. Idealnie smakuje w połączeniu z karmelem , kawą lub czekoladą . Czasami dodaje do niego, wiórki czekoladowe

SmartBake.pl
Babka budyniowa z suszonymi czereśniami i skórką pomarańczy 108

Czereśnie siekamy na mniejsze kawałki i razem ze skórką dodajemy do ciasta. Mieszamy. 4. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy nasze ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli wolimy możemy zrobić polewę czekoladową :-) Smacznego

kruche babeczki
Keks - pyszny 125

mieszamy drewnianą łyżką. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 70 minut. Ciasto musi się nam ładnie zarumienić. Czy upieczone sprawdzamy patyczkiem. Studzimy, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, zrobić lukier lub polać polewą czekoladową :-) Smacznego

kruche babeczki
Babeczki Goplany z buraczanym lukrem 75

szybie w przygotowaniu czekoladowe babeczki. Wystarczy kilka minut przygotowania i 20 minut pieczenia aby cieszyć się  słodkim deserem. Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej. Ciasto 125 ml  mleka 1 duże jajo 110 g zwykłej mąki lub tortowej orkiszowej 40 g mączki migdałowej (mielonych migdałów) 3/4 szklanki oleju 50 g gorzkiej czekolady Goplana ½ łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżki

AZgotuj!
Babeczki z jagodami 135

uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do dzisiejszych babeczek, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki

Ciastkozercy
SPRAWDZONE PRZEPISY NA CIASTA WIELKANOCNE 138

BEZOWA ROLADA KOKOSOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI! POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABA WIELKANOCNA ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI JADALNE KOSZYCZKI NA WIELKANOC I PROSTE ZAJĄCE DLA DZIECI! RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE NA WIELKANOC! KARMELOWE CIASTO Z ORZECHAMI SERNIK DO KAWY! BABA WIELKANOCNA PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ MIGDAŁOWO

SMYKWKUCHNI
Babka waniliowo - kakaowa 147

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i niedbale wykładamy najpierw ciasto jasne, potem ciemnie i jasne.  Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Czy upieczone sprawdzamy patyczkiem :-) Po wystudzeniu możemy posypać babkę cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową :-) Smacznego

kruche babeczki
PĄCZKI PIECZONE 164

bardzo lekkie i delikatne. Można nadziać twardą marmoladą lub zrobić pączki z dziurką i oblać lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zrobić są pyszne :)  SKŁADNIKI: ZACZYN: 4 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 2-3 łyżki ciepłego mleka CIASTO: 4 szklanki mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju 0,5 opakowania cukru waniliowego 4 - 5 łyżek jogurtu

Pani na deser
Ule orzechowe i kokosowe 325

kieliszek adwokatu (bądź wódki, spirytusu) 1 żółtko W wersji bezalkoholowej ule można nadziewać gotową masą kajmakową lub kremem czekoladowym. Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki.  Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Białko lekko rozpić widelcem dodać orzechy (wiórki kokosowe), cukier puder i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę białka, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych orzechów (wiórek kokosowych). (Wiórki kokosowe

My sweet a life
Muffiny bananowe 177

Jeśli szukacie czegoś ekspresowego na małe co nieco to polecam szybkie muffiny bananowe. Wilgotne, lekko cynamonowe, oblane pyszną, czekoladową polewą. Babeczki długo zachowają świeżość, więc można cieszyć się ich smakiem nawet na drugi lub trzeci dzień. Zamiast babeczek możecie upiec ciasto bananowe w keksówce, pamiętając o wydłużeniu czasu pieczenia do 50-60 minut (do suchego patyczka). Przepis z Moich Wypieków

Smak mojej kuchni
Muffinki bananowe z gorzką czekoladą 132

banany widelcem i wymieszać z resztą). Dodać do mokrych składników mleko i olej - wymieszać i połączyć z suchymi. Ciastem zapełnić silikonowe foremki do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową lub zjeść bez żadnych dodatków. Smacznego

Trufelkowo
Sernik. 166

Sernik na zamówienie syna :) Zażyczył sobie taki zwykły z polewą czekoladową. Z polewy zrobiłam esy floresy, żeby było trochę dekoracyjnie :) Ten sernik piekę od lat. Kiedyś piekła go maja babcia, tylko dzieliła ciasto na dwie części i robiła kratkę na górze sernika. Moja wersja jest bardziej leniwa :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 żółtko 1 jajko

Agusiowe smakołyki
Pączki 121

chyba nie muszę ich nikomu przestawiać, ponieważ wszyscy je dobrze znamy To wypiek z ciasta drożdżowego uformowany w lekko spłaszczoną kulę usmażony w głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Pączki możemy nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym i udekorować lukrem lub cukrem pudrem. To tradycyjny wypiek przygotowywany w Tłusty Czwartek. Pączki

Marta Gotuje
Ganache 3103

polewać ciastka, ja użyłam jej do zamaczania rogalików. Po całkowitym zastygnięciu można ubić mikserem i otrzymujemy wtedy krem czekoladowy do przełożenia tortu. Do ganache można również użyć mlecznej czekolady, jednak ja wolę gorzką. Polewa zastyga dość długo dlatego należy odstawić ciasto na całą noc do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy. Serdecznie polecam

Delusional Trine
Ciastka cynamonowe półfrancuskie 113

mąki pszennej • 500 g masła • 6 łyżek kwaśnej śmietany • 4 żółtka • 1 łyżeczka cynamonu Polewa czekoladowa • 1 gorzka czekolada • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka masła Wykonanie: • Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. • Wyrobić szybko ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. • Następnie ciasto posypać cynamonem

To co kocham
CIASTO CZEKOLADOWE Z SERKIEM MASCARPONE I MALINAMI 295

ciasto: 200 g masła 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki kakao 5 jajek 200 g cukru trzcinowego masa: 150 g serka mascarpone 200 g śmietanki 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: świeże owoce p. maliny W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło. Do osobnej miski wrzucamy 2 całe  jajka i 3 żółtka. Dodajemy kakao , miksujemy tylko(...)pianę, powoli łyżkami dodajemy cukier. Masa ma być lśniąca i gęsta. Do masy czekoladowej, trzema porcjami dodajemy ubite białka, mieszamy całość łopatką do połączenia się składników. Wykładamy do wysmarowanej masłem tortownicy( 23 cm) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 35 minut. Kiedy ciasto się upiecze studzimy je na kratce. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietankę

KuchcikoweLove
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 156

Miękkie i wilgotne czekoladowe muffinki z chrupiącą skorupką na wierzchu i orzechami włoskimi w środku. Super szybkie do zrobienia, ładnie wyrastają i długo zachowują świeżość. Ciasta wychodzi dużo i  jest dosyć rzadkie, dzięki czemu do jednej papilotki  nakładamy nawet 4-5 łyżek masy. Jednak bez obaw, podczas pieczenia ciasto nie wypływa z formy, lecz mocno rośnie w górę

cool and minty
ciasto oczy carycy 1182

równomiernie rozsmarowujemy 1/2 cz. masy. Na masie układamy namoczone w ponczu biszkopty. Zalewamy je tężejącą galaretką i wstawimy ciasto do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje. Następnie na galaretkę wykładamy równomiernie pozostałą część masy i przykrywamy drugim blatem. Całość polewamy polewą czekoladową. składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałeczki i wkładamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto orzechowo-kakaowe na białkach 141

proszkiem do pieczenia, dodać orzechy, migdały, kakao, sól i ewentualnie mak, wymieszać i dodać do piany. Wlać ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową.   Smacznego

talerz przyjemności
Kostki czekoladowo-kokosowe na miodzie (lamingtony, kudłacze) 163

digotuje.blogspot.com W internecie jest wiele różnych przepisów (sporo też się dubluje) i nazw dla tych pysznych, czekoladowo-kokosowych ciastek. Mój pochodzi ze starych notatek. Kostki smakują rewelacyjnie - a najlepiej na drugi lub trzeci dzień - o ile tyle wytrzymają. Ciasto: 450g mąki pszennej 2 jajka 1/3 kostki margaryny 250g cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu   3/4 szklanki mleka aromat waniliowy

Di gotuje
Truskawkowiec 141

musem. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki by stężało(ja odstawiłam na całą noc). Foremkę z ciastem przykrywamy deseczką i odwracamy do góry dnem. Najpierw zdejmujemy formę, a następnie papier. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy polewą czekoladową. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Fasolowe ciasto czekoladowe | bezglutenowe 139

Ciasto świetne na Święta dla osoby, która się odchudza, chce coś urozmaicić lub prowadzi zdrowy tryb życia. Jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki:  1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek naturalnego

Czarnawisienka
murzynek z jogurtem i malinami 141

papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta murzynkowego a na nie masę jogurtową. Rozłożyć połowę malin i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny. Piec w 160*C z termoobiegiem około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada piernikowa 116

prostokąt ok 30-40 cm Posmarować powidłami śliwkowymi, zrolować , zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając tochę luzu, ponieważ ciasto urośnie. Piec ok 40 min w temp 180 st. Po wystudzeniu lekko posmarować wierzch marmoladą i posypać posypką, lub oblać polewą czekoladową

Gotowanie jest łatwe
Top września - najpopularniejsze przepisy ! 170

owocami 6. Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami 5. Zapiekana kasza manna z jagodami i czekoladową słodyczą  4. Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie Podium: 3. Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 2. Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Idealny wypiek do niedzielnej kawy lub herbaty. 1. Zapiekane płatki ryżowe z cynamonowym jabłuszkiem

Słodkie okruszki
Czekoladowe naleśniki 155

wlewamy mleko ,wrzucamy połamana czekoladę . Kładziemy na palnik i mieszamy do chwili kiedy czekolada rozpuści się. Otrzymany płyn czekoladowy przestudzamy. Krok 2 . Do ostudzonego płynu dodajemy 2 żółtka i mieszamy aż rozpuszczą się ,teraz wsypujemy mąkę . Partiami ,cały czas mieszamy. Ciasto mysi mieć gęstość greckiego jogurtu. Krok 3 .  Z białek ubić piane i dodać do ciasta . Ciasto musi mieć

Eli Gotowanie
Słodko- słone ciasto czekoladowe 115

użyciem słonawego serka wiejskiego, pewnie nie każdemu przypadnie ten smak do gustu bo jest po prostu specyficzny ;) ciasto jest bardzo wilgotne w środku inspiracja Składniki: 500g serka wiejskiego 3 jajka 6 łyżek otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do p. stewia wg. smaku  Sposób przygotowania: Serek wiejski dosładzamy stewią

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Strucla kakaowo-kokosowa 225

papierem do pieczenia. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie (ok. 30 minut) podnieść temperaturę do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 - 35 minut. Oblać lukrem lub polewą czekoladową

Praktyczna pl
Czekoladowo-marcepanowy napój 157

Uwielbiam czekoladę i marcepan. Wszelkiego rodzaju desery, ciasta i inne słodkości z tymi składnikami są ucztą dla mojego podniebienia. Dziś zapraszam Was na wypróbowanie szybkiego w wykonaniu napoju czekoladowo-marcepanowego. U mnie ten napój ma wielu fanów, znika równie szybko jak się go robi. Jest idealny na poprawę nastroju :) Idealny na ciepło, jak i na zimno. Znika bardzo szybko... Spróbujcie

Słodkie okruszki
Ala Piernik Ciasto Marchewkowe z Ananasem 209

sodę, sól, proszek do pieczenia, delikatnie łącząc wszystkie składniki i mieszając. 5.  Wlewam do formy nasze ciasto i wrzucam do piekarnika. 6.  Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. 7.  Na koniec możemy zalać polewą czekoladową i dajemy do ostygnięcia

pichciszto
Słodki sernik waniliowy bez cukru 28958

zamiennikiem cukru.Dodatek ksylitolu w żaden sposób nie zmienia i nie zaburza,ani smaku,ani konsystencji sernika.I tak jak ciasta drożdżowego z ksylitolem nie nie się upiec (unieczynnia działanie drożdży),to w serniku sprawdzi się idealnie Klasyczny sernik waniliowy wieńczy polewa czekoladowa z krokantem z orzechów laskowych ,mielone orzechy laskowe są równiez dodatkiem w spodzie sernika.Składniki na spód sernika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 285

pozostawiając trochę luzu. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie (ok. 30 minut) podnieść temperaturę do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 - 35 minut. Oblać lukrem lub polewą czekoladową

Praktyczna pl
Muffinki z powidłami śliwkowymi 182

Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka i cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczką powideł i ponownie ciasto do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni Celsjusza

Kolizje Smaków
Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami 194

jajka 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy śliwki lub inne owoce Wszystkie składniki wymieszać, ciasto wylać na dużą blachę (35x24 ). Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, upiec w temp. 180st. ok. 45 minut. Gdy ostygnie oblać polewą czekoladową. Przykładowa polewa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody ogrzewać na małym ogniu

Praktyczna pl
ŁACIATY SERNIK 272

Wystarczy odrobina kreatywności, żeby powstało ciasto wyjątkowo smaczne. Sernik ten to wariacja na temat sernika na białkach ; spód jest taki sam, jak w serniku Tiramisu . Najsmaczniejsza jest czekoladowa część, ponieważ smakuje niczym Nutella :). Pycha! Gorąco polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 147

przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: ·          100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Mia Cucina Sofieta
Pyszne ciasto otrębowe 397

proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy.6. Dolewamy olejek migdałowy7. Wsypujemy bakalie opruszone mąką i wszystko mieszamy.7. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.8. Pieczemy do 60 min. w temp. 200 C. 9. Dekorujemy polewą czekoladową (klik) i posypujemy wiórkami kokosowymi.Smacznego

Słodkości i nie tylko
Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi 214

Miękkie pierniczki z powidłami śliwkowymi, które nie tylko wypełniają wnętrze pierniczków, ale są też składnikiem ciasta. Oblane miękką czekoladą są przepyszne i trudno się im oprzeć. 1/2 szklanki miodu prawdziwego płynnego 1/2 szklanki cukru brązowego 100 g masła 1/4 szklanki powideł śliwkowych 1/4 szklanki śmietany 18% 1 jajko 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika(...)łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe do nadzienia POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady gorzkiej 70% 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Miód, cukier, masło i powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Jeżeli w powidłach śliwkowych są duże kawałki owoców, należy je zmiksować blenderem. Masę przestudzić i do jeszcze

https:KKuchniaMniam
Kukurydziane babeczki dla dwojga (bez jajek, z olejem rzepakowym) 125

łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia babeczek czekoladowa posypka (miks smaków, prawdziwa czekolada) lub wiórki mlecznej czekolady Przygotowanie: W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem rzepakowym i dwoma pełnymi łyżeczkami musu jabłkowego (nadaje wilgotności babeczką). Przygotowujemy dwie małe filiżanki kawowe. Do każdej wlewamy ciasto zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca od góry filiżanki(...)Filiżanki z ciastem wkładamy do mikrofalówki ustawionej na moc 800 W. Moje babeczki pieką się 2,5 minuty (, ale niektóre mikrofalówki wymagają zostawienia babeczek na czas 3 minut). Po czym poznać, że babeczki są gotowe? Babeczki wyraźnie urosną (będą wręcz wychodzić z filiżanki). Po wyjęciu babeczki oprószamy cukrem pudrem i posypujemy czekoladową posypką lub wiórkami mlecznej czekolady. Podajemy. Polecam wraz

Słodkie okruszki
Babka z batatem 141

Babka ze słodkim ziemniakiem który idealnie nadaje się do wypieków. Babka zebra z kakao i polewą czekoladową. Babka nie jest wilgotna i bardzo smaczna. 125 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukier puder 250 g batata 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 3 jajka 50 ml wody Batata obieram(...)dalej ucieram. Dodaję batat, skórkę pomarańczową i chwilę ucieram. Mąkę przesiewam i dodaję do masła z proszkiem i mieszam. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach

wesoła kuchnia
Bûche au chocolat - czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i porzeczkami 117

kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Jadalny mech: 100 g upieczonego ciasta szpinakowego Krem śmietankowy z porzeczkami: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru pudru z wanilią 150 g czerwonych porzeczek Ganache czekoladowy: 100 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Rolada biszkoptowa Białka oddziel od żółtek(...)kolejno dodawaj partiami do ubitych jajek. Masę mieszaj delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 28 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej biszkoptowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do  180 ºC i piecz przez około 10-12 minut do suchego patyczka. Kuchenną ściereczkę posyp równomiernie cukrem pudrem i przełóż

Food Square
Drożdżówka z mlekiem skondensowanym 78

Czas zajmuje wyrastanie ciasta, a potem jego pieczenia, ale ten czas oczekiwania wykorzystać można na zrobienie czegoś innego. Najprostsza drożdżówka , to taka, która bazuje tylko i wyłącznie na cieście drożdżowym i nie ma w sobie dodatków. Jeśli jednak mamy ochotę na odrobinę owoców lub czekolady, to ich kawałki dodać można do ciasta drożdżowego lub wypełnić nimi ciasto drożdżowe, formując całość(...)która poza wymienionymi przeze mnie powyżej składnikami, zawiera również odrobinę mleka skondensowanego. Mleko skondensowane sprawia, iż ciasto drożdżowe jest słodkie, delikatne, wilgotne, a po upieczeniu ma piękną skórkę. Tę drożdżówkę podaję na śniadanie lub na kolację , posmarowaną masłem, dżemem, powidłem lub kremem czekoladowym. Oczywiście drożdżówka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepła. Jeśli serwuję ją nieco później

MeCooks
Ekspresowa rolada 324

bazie którego przygotowuję moje rolady biszkoptowe, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto dokładnie zwinąć i zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami Po oprószeniu rolady cukrem pudrem, posmarowaniu lukrem, czy też polewą czekoladową, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis na ekspresową roladę(...)równomiernie rozprowadzamy silikonową szpatułką na gruszkach. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp. 180 C. Na kuchennym blacie umieszczamy czystą ściereczkę kuchenną i układamy na niej ciasto, odwracając blaszkę do góry nogami (papier do pieczenia musi znaleźć się na wierzchu). Delikatnie zdejmujemy papier z gruszek, wzdłuż ciasta układamy maliny jedna przy drugiej. Ciasto ciasno zwijamy wzdłuż dłuższego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik z marmoladą i polewą czekoladową 146

Chodził za mną od dawna. ...i  nie odpuszczał . Smak na piernik. Taki jak kiedyś. Piernik ze śliwkową marmoladą i polewą czekoladową. Smak dzieciństwa i ...świąt. Idealny. Wilgotny i aromatyczny. Drugiego dnia równie pyszny . Nie kruszy się.  Polecam:) POTRZEBUJEMY (na podłużną formę keksową 10-25cm) : 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru (dark musk o vado(...)szklanka mleka 2 łyżki konfitury śliwkowej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoiczek gęstej konfitury śliwkowej (do przełożenia ciasta) POLEWA czekolada gorzka 100g śmietana kremówka 100g łyżka masła W garnku roztapiamy masło z cukrem, mieszając. Cały czas podgrzewamy, dodajemy konfiturę, przyprawę piernikową, cynamon.Odstawiamy z ognia do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia 165

miesiącu zaproponowała wypiek chleba z czekoladą i rodzynkami i na zakwasie...postanowiłam i ja spróbować takiego chleba..niestety pieczenie odbyło się z przygodami...zagniotłam ciasto itd..ciasto pięknie rosło...a ja byłam w pracy...Po powrocie z pracy miałam już piec chlebek...ale...no właśnie..ale ..zabrakło prądu.. i tak bez prądu było kilka godzin..a mój chlebek był(...)Wymieszać rodzynki i chipsy czekoladowe. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao.  W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą. Do zakwasu dodać mąkę oraz rodzynki z czekoladą, wymieszać do połączenia się składników.  Przykryć i odstawić na 10 min. (w oryginale – przykryć misą w której wymieszaliśmy mąkę).  Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta

Moje domowe kucharzenie
"Piernik" z cukinii. 159

konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową. I zamiast olejku migdałowego dałam amaretto, które uwielbiam. Aha i jeszcze orzechy włoskie zastąpiłam(...)piernik" jest rewelacyjny w smaku. To moja propozycja na tegoroczne święta. Szczerze polecam ten przepis. Przesyłam Wam wirtualne buziaki :-).   "PIERNIK" Z CUKINII.           Składniki: Ciasto: 8 - 9 łyżek oleju 250 g cukru 2 duże jajka 1 łyżka amaretto 250 g mąki pszennej tortowej 85 g posiekanych orzechów nerkowca 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki sody

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto bounty 230

Lubię wszystko, co kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :)  Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki(...)łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym  na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy

Delicious Titbits
Oponki – bez sera 328

ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm. Szklanką wykrawamy krążki. W każdym krążku wycinamy otwór( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ). Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko ostudzone polewamy roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie

Ostra na Słodko
Babka adwokatowa 54

babka adwokatowa na oleju, to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto nie tylko dla fanów ajerkoniaku! Sekretem, który sprawia, że ciasto wyróżnia się puszystością i delikatnością jest ubicie jajek z cukrem do momentu, aż masa stanie się bardzo jasna i prawie podwoi swoją objętość. Ta czynność sprawia, że ciasto staje się lekkie, wręcz puchowe za sprawą powietrza, które dostaje się(...)szklankę likieru. Są osoby, które wolą bardziej nasączone ciasto. Jeśli do nich należysz, zimne ciasto możesz przełożyć do foremki i posmarować obficie likierem. Adwokat nasączy ciasto zarówno od góry, jak i po bokach. Bezpośrednio do ciasta nie polecamy dodawać większej ilości ajerkoniaku niż w przepisie, ponieważ mocno je obciąży i ciasto odpowiednio nie wyrośnie lub już po wyrośnięciu opadnie. Naszym

Kuchnia Na Wypasie
Ciasteczka owsiane orzechowo-czekoladowe 66

pozostała część (15 minut) to pieczenie. Ciasteczka można przechowywać parę dni w pudełeczku próżniowym w lodówce lub zamrozić i zostawić sobie zapas nawet na parę tygodni. Ciasteczka owsiane orzechowo-czekoladowe 12 ciasteczek Masło orzechowe 130 g Erytrytol lub syrop klonowy 60 g Mleko roślinne 20 g Woda 60 g Aromat waniliowy opcjonalnie Płatki owsiane 60 g Mąka pszenna(...)czekolady) i wyrabiamy, ale nie do końca. Dodajemy kawałki czekolady i wtedy zarabiamy ciasto na gładką masę. Formujemy 12 kulek i z których robimy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik nastawiamy do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut. Artykuł Ciasteczka owsiane orzechowo-czekoladowe pochodzi z serwisu Rabarbarowo

rabarbarowo