ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:858/1376)

Torcik jogurtowo- czekoladowy 187

wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). 5. Przelać ciasto . 6. Piec w temp 180 st do suchego patyczka . 7. Zimny biszkopt przeciąć na 3 części . 8.Krem jogurtowy ; 9. Jogurt wymieszać z mlekiem dodać krem waniliowy i jogurtowy , ubić na sztywno .Dodać pryncypałki starte na tarce o grubych oczkach i wymieszać . 10.Krem czekoladowy; 11.Krem czekoladowy i toffi ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto Jeżyk 127

kilku warstw: kruche z   pysznym domowym kajmakiem przełamane dżemem porzeczkowym no i rzeczone ciastka- czekoladowe, z ciągutkowym karmelem w środku.. Mniam- jednak pozwólcie mu poleżeć noc w lodówce- jak zmięknie będzie kruche i idealne do łapki na kilka hapsów 😊   Do wykonania ciasta kruchego: 300 g mąki pszennej 150 g margaryny cukier waniliowy 80 g cukru pudru

Domowe ciasta
Awaryjne ciasto "kanapka z dżemem" 244

tego co było pod ręką. Było akurat niewiele. Ciasto jest bardzo proste, z bardzo niewyszukanych składników. Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Do przełożenia: Dobry dżem truskawkowy (użyłam dżemu domowej roboty) ok. 350 ml Polewa czekoladowa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru(...)mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce 23x32 wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczone cisto przestudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na dwa pasy. Jedną część ciasta posmarować połową dżemu, przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozprowadzić pozostały dżem. Składniki polewy ogrzewać na małym ogniu, do momentu aż się połączą. Gotową polewę przestudzić, następnie dodać lekko pokruszone

Praktyczna pl
Ciasto budyniowe na herbatnikach (bez pieczenia) 99

Mamusiu, to ciasto jest na 10!!!” Taką najwyższą ocenę dla ciasta budyniowego na herbatnikach wykrzyknął mój starszy synek po pierwszej degustacji Robiłam je już kilka razy i wszystkim domownikom bardzo smakuje. Polecam, bo jest łatwe do zrobienia i pyszne Składniki (kwadratowa forma 24 cm x 24 cm): 3 szklanki mleka roślinnego np. sojowego 1 budyń bananowy (60 g) – koniecznie(...)więcej – do smaku duża paczka herbatników Polewa czekoladowa: tabliczka gorzkiej* czekolady (100 g) 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki cukier lub syrop z agawy (do słodzenia) Dodatkowo: orzechy do dekoracji mleko do moczenia biszkoptów * P olecam wypróbować gorzką czekoladę z różnymi dodatkami – pyszna jest w tym cieście taka z ziarnami kakaowca albo skórką z pomarańczy Wykonanie: Każdy herbatnik

Lamarida.pl
Sernik dyniowy. 161

Piekłam już wiele różnych serników, ale ten z dynią po raz pierwszy. Od dziś mój ulubiony. Kremowy, wilgotny z lekko słonym spodem i sosem czekoladowo-miętowym . To prawdziwa uczta dla zmysłów :) Tak sobie myślę, że gdybym miała cukiernię to byłby w czołówce oferowanych tam wypieków. Dynia przez swój łagodny i delikatny smak zyskała miano nijakiej. I coś w tym jest(...)uniwersalny charakter daje nam wiele kulinarnych możliwości. Wystarczy dyni wskazać kierunek, a na pewno nas nie zawiedzie :)  Składniki: Spód: 200 g ciastek digestive 2 łyżki masła (rozpuszczonego) Ciasto: 750 g twarogu (dwukrotnie zmielony lub wiaderkowy) 250 g serka mascarpone 400 g musu z dyni 150 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki

zadanie-gotowanie
Ciasto czekoladowe bez jajek i masła 417

kilka składników, drewniana łyżka, miska i naczynie żaroodporne. Samo ciasto jest bez jajek i bez masła, jedynie do polewy i kremu dodałam odrobinę masła, ale można pominąć ten składnik. Jeśli nie macie miksera, to możecie zrezygnować z kremu, a zamiast niego użyć do przełożenia konfitury lub gotowego kremu czekoladowego. Potrzebne nam: - 3 szkanki mąki pszennej - 1,75 szklanki cukru(...)mleka roślinnego * Krem: - 200 g serka mascarpone - 3 czubate łyżeczki konfitury malinowej - 50 g miękkiego masła (można pominąć) * Dodatkowo: - cukrowe płatki śniegu i perełki  Przygotowanie:  Suche składniki ciasta wsypujemy do miski, zalewamy wodą i octem, dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę

W poszukiwaniu inspiracji
Popękane czekoladowe ciasteczka-przepyszne :-) 202

idealne dla miłośników czekolady. W internecie są różne wersje przepisu na te "popękane ciasteczka", ale jak mam swój, który jak dla mnie jest najlepszy :) Ciasteczka są mega czekoladowe, mają miękkie nadzienie, a całość jest pokryta skorupką z cukru pudru. Ponad to w pieczeniu ślicznie pękają, przez co ich wygląd jest bardzo atrakcyjny :-)  Z podanych składników wychodzi ich ponad(...)formujemy z ciasta małe kulki, obtaczamy je w cukrze pudrze, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni.  Po wyjęciu z piekarnika trochę stwardnieją. I gotowe :-) Ciasteczka wręcz rozpływają się w ustach, pięknie wyglądają i są przepyszne :-) Są pokryte cukrową skorupką,  a ich środek jest mięciutki i mega czekoladowy :-)  Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Markizy dyniowe 117

Szukałam inspiracji na wykorzystanie pozostałego mi puree z dyni. Znalazłam ją na blogu Niebieska pistacja . I oto są markizy dyniowe przełożone czekoladowym kremem. Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;) Składniki: 200 g mąki 250 g puree z dyni* 125 g miękkiego masła 90 g brązowego(...)Masło utrzeć z cukrem. Dodać puree, zmiksować do połączenia. Dodać jajko, ekstrakt i zmiksować do połączenia.W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, sól i przyprawy. Do ciasta powoli wsypywać mąkę i zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciasteczka (łyżką bądź formą do wyciskania). Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić

Moja Galeria Smaku
Naleśniki ryżowe z twarożkiem, truskawkami i arbuzem oraz recenzja patelni Valdinox 167

Patelni w kuchni mam mnóstwo, ale jednej mi długo brakowało…typowo do naleśników  J …jedne spełniają swoje zadanie drugie nie, smażenie ma być przyjemne bez niespodzianek że ciasto będzie przywierało, dobra patelnia to taka żeby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu, na szczęście różnorodne, znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki. Zdecydowanie minęły już czasy(...)wanilią 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 szklanka pokrojonego arbuza Syrop klonowy do polania lub polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, dodać szczyptę soli, wlać mleko ryżowe oraz wodę gazowaną, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Odstawić ciasto na 30 minut, po czym wlewać chochelką porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości

Wanilia i Kardamon
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 168

takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny(...)techniką, pamiętając o tym że powinien on być odpowiednio gruby. Gdy lukier dokładnie wyschnie, odklej delikatnie wzór z papieru używając szerokiego ostrego noża lub szpatułki i przenieś go na ciasto. Przy pracy z cienkimi liniami trzeba ja pogrubić żeby były stabilne i nie połamały się. Dla takiej dekoracji warto dodać do lukru odrobinę gliceryny spożywczej– 2 krople na 250g lukru

Karo in the Kitchen
Pierniczki alpejskie 216

czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie) *** *** Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 7-10 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce *** *** Pierniczki możemy oblać polewą czekoladową, polukrować(...)inaczej ozdobić. Polewę czekoladową uzyskamy rozpuszczając mleczną czekoladę (1 tabliczkę) z pięcioma łyżkami śmietanki 18% *** *** Lukier uzyskamy poprzez wymieszanie 1 szklanki cukru pudru z 3-5 łyżek śmietanki *** *** Z podanych składników wychodzi około 60-70 pierniczków – w zależności od wielkości foremek *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: Makowiec 10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! Artykuł Pierniczki

Blog z Apetytem
Ciasto filo z owocami i orzechami 75

mnie najdzie, to rzucam się na robienie ciasta francuskiego, wałkuję kilogramy masła, wałkuję i wałkuję, zaczynam płakać, mówić brzydkiem słowem i gratulować sobie pomysłowości. Klnę i robię, ciasto nie wychodzi, klnę jeszcze bardziej. Właśnie takie sytuacje powodują, że dobrze mieć w lodówce lub spiżarce gotowce. To bzdura, że jak użyjecie gotowego ciasta francuskiego, to w kuchni objawi się kostka masła(...)kolacją na ciepło. Dziś skupimy się na cieście filo. Czasem nachodzi ochota na słodkie, ale robić się nie chce, masy są skomplikowane, robienie ciasta produkuje syf, sprzątać trzeba i na co to komu. No więc kupujecie ciasto filo i robimy. Ciasto filo z owocami, orzechami i powidłami śliwkowymi: 1 opakowanie ciasta filo powidła śliwkowe do posmarowania 200 g rozpuszczonego

ladykitchen
Jogurtowa babka czekoladowa 156

widelcem. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto przełożyłam  do formy (sięgało do około 3/4 wysokości formy). Piekłam w temperaturze 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika, lekko przestudziłam w foremce, następnie wyjęłam i studziłam na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową. SMACZNEGO !!!Źródło :Moje Wypieki

Blondynka Gotuje
Tort Kinder 549

Szukając pomysłów na nowe ciasta potrafię spędzić naprawdę godziny na Instagramie, Pintreście czy moich ulubionych blogach kulinarnych. Często inspiracją jest po prostu zdjęcie, bo wiem, że przepis i tak zrobię po swojemu. Od jakiegoś czasu chodzi za mną tort Kinder, ciężko dociec, kto jest jego autorem, bo zdjęcia w różnych wariantach są niemal wszędzie, ważniejsze tutaj jest jednak coś innego(...)mniej się kruszą. Kawę na poncz rozpuszczamy w zimnej wodzie. Przygotowany poprzedniego dnia ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo

Ciastkozercy
Makowiec japoński 8172

się z prostych składników, jest idealnie słodki, wilgotny w środku. Dodatek polewy czekoladowej jeszcze bardziej podkręca jego cudowny smak. Ten przepis na makowiec japoński jest naprawdę bardzo prosty. Może i wygląda nieco skomplikowanie, ale przygotowałam dla Was również filmik, na którym zobaczycie dokładnie etapy przygotowania tego ciasta. Dodatkowo poniżej znajdziecie listę kroków, które przybliżą Wam jak przygotować makowiec japoński

Przepiski.pl