ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:849/1072)

Pączusie bez drożdży 191

Mimo, że do karnawału daleko, miałam ostatnio ochotę na pączki, a że nie przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!" Składniki : 2 jajka(...)mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie. Łyżkami nabieramy masę, tworząc niewielkie kulki i wrzucamy na tłuszcz rozgrzany do 170`C - nie większej. Smażymy

Słodkie Przyjemności
Szybkie bułki śniadaniowe 96

wstajecie rano i albo nie macie pieczywa na śniadanie, albo nie chce się Wam biec do piekarni po to pieczywo? Mnie czasem tak. I wtedy piekę bułki drożdżowe 😊😋 Szybko wyrastają, niewiele przy nich pracy, a zapach i smak jedyny w swoim rodzaju 😊 Składniki (na 9 bułek): 50 g masła 15 g drożdży łyżka miodu 230-250 ml ml ciepłej wody(...)jajko, namnożone drożdże i masło (zostawić ok. łyżki do posmarowania bułek). Wszystko dobrze wyrobić. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15-30 minut (zależy od temperatury i wilgotności pomieszczenia). Ciasto ponownie delikatnie wyrobić, by je odgazować. Podzielić na 9 części. Każdą część wyrobić i uformować w podłużny kształt. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną 108

Na podwieczorek, poczęstunek czy piknik polecam pyszne i mięciutkie drożdżówki. Bogato nadziane serem i żurawiną suszoną. Długo zachowują świeżość. Można je upiec w dowolnej formie, rogalików

Izabelawkuchni
Drożdżówki z cynamonowym serkiem. 150

Witam Was cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was pyszne domowe drożdżówki z białym serem. Do sera dodałam cynamonu i wyszło bardzo pachnąco i pysznie. Drożdżówki można zabrać

Izabelawkuchni
Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami. 156

Jak miło jest wstać o poranku, po to tylko, żeby móc po rozpieszczać najbliższych. Upiec im pachnące bułeczki, a my uwielbiamy słodkie bułeczki na śniadanie. Tym

Izabelawkuchni
Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką 129

chrupiącą kruszonką. Jest pysznie! Takie drożdżowe zawijańce/ślimaczki można przygotować także z dowolnym dżemem, masą makową, twarogiem i bakaliami, udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem lub smakową kruszonką. Są puszyste, drożdżowe, miękkie, na deser, drugie śniadanie do szklanki kakao lub kawy – polecam przepis, bo domowe drożdżówki są najlepsze! Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką ZasmakujKuchni.pl SKŁADNIKI: 450 g mąki(...)powstania gładkiego i bez grudek musu, polejcie gotowe drożdżówki. Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka do wysmarowania drożdżówek PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam z drożdżami. dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto, pod koniec dodaję roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, by było elastyczne i miękkie. Formuję kulę, wkładam do oprószonej mąką miski i odstawiam na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Piekarnik

Zasmakuj Kuchni
Chleb graham z płatkami owsianymi. 184

Chleb z mąki graham jest bardzo smaczny i syty. Nie jest może lekki jak chleb pszenny, jest on raczej dość ciężkim chlebem, ale ja go bardzo

Izabelawkuchni
Bułeczki z leśnymi jagodami i szwedzki stól 195

jest taka, że na stole układamy co kto ma w plecaku, ale gdy uda się zabłądzić na leśną polanę z jagodami to wtedy warto się pokusić o pyszne bułeczki drożdżowe. Z pozdrowieniami dla najlepszej leśnej ekipy Bukosz, Bobek, Kaczka, Tomek, Szycha, Werka, Kamil, Andrzej, Borys, Julka i dopiszcie kogo jeszcze pominęłam... Bułeczki z leśnymi jagodami: - 1,2 kg mąki pszennej(...)łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzoną margarynę, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kawałki wielkości piłeczki do ping

Apetyczna babeczka
Mini rogaliki z czekoladą 200

rogaliki idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły,do pracy lub na piknik. Małe, poręczne, na jeden, może dwa kęsy. Delikatne, drożdżowe i nadziane czekoladą, to idealna przekąska do popołudniowej kawy czy  herbaty w doborowym towarzystwie :) Składniki: 600 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 300 ml mleka 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko cukier(...)zaczyn zacznie pracować. Żółtka ucieram z cukrem  i mieszam z wyrośniętym zaczynem. Masło rozpuszczam , studzę , również dodaję do zaczyny. Na końcu dosypuje porcjami mąkę, aż otrzymam pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe wyrabiam do póki nie będzie gładkie i lśniące, ponownie odstawiam nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości przez moje ciasto.  Wyrośnięte wykładam na blat, odgazowuję  uderzając

Ciasteczkowy Potwór
Pampuchy z jagodami 175

Uwielbiam te bułeczki. Można je jeść na słoko jak i z mięsem. Bardzo polecam, będą super podwieczorkiem lub słodkim obiadem dla naszych pociech i dla nas

Kuchnia Pokoleń
Ruchanki 169

Dziś ponoć święto jabłka...i u mnie jest coś z jego dodatkiem...robiłam je w sumie w niedzielę..wszyscy w domu..a takie ruchanki najlepiej smakują

Moje domowe kucharzenie
Fatayer ze szpinakiem 150

arabskiej :) W moich poszukiwaniach często inspiruję się dokonaniami autorki bloga Filozofia Smaku . Połączenie własnych doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka(...)cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, oliwę, oregano i rozczyn z drożdży

Chocolate Muffin Blog
Bułki drożdżowe z mięsem i cebulą. 172

brzegi farszem z mięsa i cebuli, doprawione majerankiem i szczyptą papryki już od dawna goszczą w mojej kuchni. Dziś zdradzę Wam przepis na te pyszności. Zapraszam! Składniki na bułki drożdżowe z mięsem i cebulą na 12 sztuk 600 g mąki 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy NADZIENIE(...)robimy wgłębienie i wlewamy do niego drożdże. Miskę odstawiamy na 5-10 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mleka, sól i oliwę, wyrabiamy gładkie ciasto (nie krócej niż 8 minut), oprószamy mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.      Cebule obieramy, kroimy

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe paluszki z kminkiem i serem 249

Przepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką

Kuchnia domowa Ani
Chleb żytni 150

bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni."Składniki: 350 g maki żytniej150 g mąki pszennej5 g świeżych drożdży2 łyżeczki soli szklanka ciepłej przegotowanej wody1/2 szklanki mlekamakziarna słonecznikaSposób przygotowania:Na sam początek, do wysokiego(...)przykrywką i czekamy do momentu osiągnięcia żądanej temperatury.W tym czasie gotową, wcześniej wymieszaną masę podsypujemy mąką i wykładamy na blat, lekko ugniatając aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.  Ciasto odkładamy zgięciami w dół na ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut.Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem

Słodkie Przyjemności