ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:847/1072)

Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami 147

koniec dodajemy nasze puree buraczane. Ciasto ma być miękkie, ale nie lejące się. Przy zbyt luźnym i klejącym cieście dosypujemy stopniowo mąkę. Można również dodać odrobinę oleju. Gotowe ciasto odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na jakieś 15 min, żeby podrosło. 5. Następnie formujemy nieduże kuleczki, które układamy na blasze. Wierzch smarujemy mlekiem sojowym i posypujemy sezamem/nasionami lnu. Pieczemy(...)Przepis na ok 4-5 kotletów Potrzebujemy: 1 kostka tofu naturalnego (180g) garść orzechów (u nas pinia) 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych pół łyżeczki kurkumy 2 łyżki mąki odrobina wody płatki owsiane jako panierka sól, pieprz Przygotowanie: 1. Tofu rozgniatamy widelcem na gładka masę. Orzechy i pietruszkę siekamy drobno. Czosnek również drobno

Bananowe Pole
Serowe pączusie 252

Drożdżowe, pulchniutkie i mięciutkie z dodatkiem twarożku w okresie karnawału, ale nie tylko,  są przysmakiem numer jeden, to nic, że rozpusta kaloryczna, uwielbiamy je chyba wszyscy J Składniki: ½ kg mąki pszennej 3 łyżki zmielonego twarogu półtłustego 1 szklanka ciepłego mleka 4 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżki roztopionego masła 16 g cukru z prawdziwą wanilią(...)smażenia Lukier do polania Posypka do wypieków Sposób wykonania: W głębokiej misce mieszamy mąkę suche drożdże, cukry oraz szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy twarożek oraz żółtka, zagniatamy ciasto, wlewamy masło i ponownie zagniatamy  aż będzie elastyczne i gładkie, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy

Wanilia i Kardamon
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 240

będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza się razem i całość odstawia do krótkiego wyrośnięcia. Nawet nie ma potrzeby robić zawczasu zaczynu drożdżowego, bo drożdże wkrusza się od razu do reszty składników. Przepis oryginalny z bloga Smaki Alzacji , był z użyciem mixu mąki bezglutenowej . Ponieważ takowego nie posiadałam, sama sobie taki mix zrobiłam(...)SKWORCU ] – dość gruba, o wyraźnej teksturze. Dobrze sprawdza się do wypieków. Warto ją mieszać z inną mąką – np, ziemniaczaną, gdyż sama w sobie w bardzo niewielkim stopniu wiąże ciasto. [źródło: www.alergiapokarmowa.pl] Mąka z tapioki [u mnie od SKWORCU ] – wytwarzana z suszonego manioku. Najczęściej używana do różnego rodzaju legumin (kisiel, budyń). Bezsmakowa. W przeciwieństwie do tradycyjnej mąki nie „zabiela” potraw, więc

Grunt to przepis!
Szybkie kotlety z białej fasoli z rukolą 201

kotletów (zależy od wielkości) Potrzebujemy: - puszka białej fasoli - garść świeżej rukoli - pół dużej cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pokrojonego drobno koperku (świeżego/mrożonego) - 2 łyżeczki płatków drożdżowych - 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka siemienia lnianego zmielonego - gotowa panierka z maki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - odrobina bazylii - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki - pieprz ziołowy - sól(...)ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. 3. Rukolę kroimy w drobniejsze kawałki. 4. Do miski wrzucamy resztę składników - cebulę i czosnek z patelni, przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto będzie za suche dolewamy odrobinę wody. 5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w gotowej panierce i smażymy na patelni. Gotowe! Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Faworki ala pizza 182

Proste do zrobienia i smaczne.. 3 dkg drożdży 1 jajo 3 szkl.mąki 1 szkl. ciepłego mleka, ewentualnie wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju

Moje domowe kucharzenie
Makowiec na drożdżowym :) 185

jakże "lekkie, zdrowe, dietetyczne" świąteczne ciacha i dania :D Prosty i szybki, bo z użyciem gotowej masy makowej. Wiem! Istne szaleństwo :) Droga rodzinko - lepiej załóżcie luźniejsze kreacje :) Składniki na drożdżowe: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 jajka - 150 g cukru (można zastąpić słodzikiem, wg uznania) - kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć(...)początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas

Zdrowie na języku :P
Bułeczki śniadaniowe 204

Bułeczki...idealne na śniadanie..a nawet do hamburgerów. 120 ml mleka 200 ml jogurtu 60 g masła 1 jajko 50 dkg mąki  14 g drożdży

Moje domowe kucharzenie
Keto chleb drożdżowy (Paleo, LowCarb) 346

elegancko napowietrzyły chleb na bazie jaj , mąki kokosowej i lnu . Keto chleb drożdżowy wyszedł bardzo smaczny, w ogóle nie “jajeczny” w smaku. Pachnie jak prawdziwy. Look przypominający chleb z ciemnej mąki uzyskałam natomiast za pomocą odrobiny kakao … Keto chleb drożdżowy Keto chleb drożdżowy, czyli chleb z jajami 😀 Inspirację stanowił ten przepis , jednak wprowadziłam do niego kilka niewielkich modyfikacji(...)składniki. Jeśli drożdże już "ruszyły" i bąblują, to dodać do ciasta i wymieszać. Dorzucić 2 garści ziaren słonecznika i delikatnie wmieszać je w ciasto. Przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem. Wstawić do piekarnika na 30 – 60 minut żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie zwiększyć temperaturę piekarnika do 175 stopni. Piec przez

Modern Cave Girl
RACUSZKI ZE ŚLIWKAMI 61

Delikatnie cynamonowe drożdżowe racuchy będą idealne na deser, śniadanie i wczesną kolację. SKŁADNIKI mąka pszenna 170 g drożdże suszone instant 7 g letnie mleko 150 ml 2 jajka cukier 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka cynamon 1 płaska łyżeczka śliwki ok. 300 g Mąkę przesiać do miski. Letnie mleko wymieszać z cukrami i drożdżami. Odstawić do podrośnięcia(...)połówki, usunąć pestki. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, jajka i cynamon. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego podrośnięcia. Na rozgrzanej patelni ułożyć połówki śliwek ( przekrojoną częścią do dołu ) i przykryć ciastem. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem dosypać cukrem pudrem

Smaczne moje
Bliny gryczane na kefirze 147

Bliny to placuszki drożdżowe z mąki gryczanej (robi się też gryczano-pszenne), które można podawać z przeróżnymi dodatkami, również na słodko. Wykonane są tylko z mąki gryczanej, więc nie zawierają glutenu. Zazwyczaj przygotowuje się je na mleku lub na wodzie, jednak zauważyłam, że na kefirze wychodzą dużo lepsze - miękkie oraz puszyste i nie kruszą się nawet gdy są zimne(...)charakterystyczny zapach oraz posmak gryki, więc trzeba lubić tego rodzaju placki. Samo ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje klika minut, jednak trzeba na nie trochę poczekać, gdyż wyrośnięte ciasto gwarantuje ich puszystość.  Z podanej porcji wychodzi około 15-16 sztuk niewielkich placuszków. Wywodzą się z tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej oraz białoruskiej. Mają symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury

Kuchnia MagdaLeny
Bananowe racuchy na maślance 467

Kolejny przepis z wykorzystaniem maślanki, której powstaje sporo po zrobieniu masełka. Tym razem zrobiłam drożdżowe racuchy. Dla urozmaicenia smaku dodałam rozgniecione banany. składniki: 2 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej 3 szklanki mąki 3 banany 2 łyżki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko olej do smażenia Drożdże pokruszyć i przełożyć do miseczki, posypać cukrem i na chwile odstawić aby się(...)Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać jajko, wyrośnięte drożdże oraz pozostałą maślankę. Składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozgniecione banany i jeszcze raz wymieszać. Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto już urośnie rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować placki. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty

Monia miesza i gotuje
Pierniczki jak z Kopernika 161

nadzieję, że nie macie jeszcze dość moich pierniczków?? Bo mam dla Was kolejną wersję:) Są równie aromatyczne jak poprzednie, jednak są to pierniczki drożdżowe. Po upieczeniu są idealnie miękkie, a zamknięte w szczelnym pudełku nie staną się twarde. Ze względu na brak czasu zostały tradycyjnie polukrowane i udekorowane posypkami. Inspiracja Składniki:  jajko,  2 czubate szklanki mąki pszennej(...)pracować.  Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem. Dodać przyprawę do piernika. Wlać zaczyn z drożdży, wbić jajko, dodać miękką margarynę. Całość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto.  Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciasteczka urosną.  Piec około 13-15minut w temp. 190st

Z miłości do słodkości
Pomidorowe bułeczki z sezamem 126

Wszyscy wiedzą, że domowe pieczywo jest najlepsze i nie ma co tutaj dyskutować. Osobiście jak tylko mogę to piekę, czy to bułki czy chleby. Zdarza się

Izabelawkuchni
Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką 170

Domowy chleb jest najlepszy. Pachnący z chrupiącą skórką. Ten z makiem jest idealny. Z przepisu wyszło mi dwa niewielkie chlebki, ale można upiec jeden większy. Zapach

Izabelawkuchni
Pizza "Od serca" 183

Wielu z Was pewnie myśli, co zrobić na dzisiejszą Walentynkową kolację, być może obiad ;) Pamiętajcie, że czasami najprostsze pomysły są najbardziej pożądane przez nasze drugie połówki

Kuchnia w czekoladzie