ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:847/1072)

Racuchy drożdżowe kakaowe 143

Racuchy drożdżowe, puszyste z dodatkiem kakao podane z kremem czekoladowym. Śniadanie, obiad lub kolacja, smakują na ciepło jak i na zimno – polecam przepis Racuchy drożdżowe kakaowe SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko łyżeczka cukru pudru łyżeczka kakao PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe(...)Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dodaję cukier puder i kakao, lekko mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem lub/i z kremem czekoladowym. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Racuchy drożdżowe z owocami 146

borówkami i/lub rodzynkami. Pycha! Przepis pochodzi z bloga mojej koleżanki Justyny (z bloga niePieprz.pl ), zapraszam do wypróbowania Są idealne, w punkt…jak u Babci.. Racuchy drożdżowe z owocami SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 jabłka 1 gruszka opcja: szczypta cynamonu W oryginalnym przepisie 3 gruszki(...)cynamonu, dodaję jajko, mieszam trzepaczką kuchenną do połączenia. Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Owoce myję, obieram, kroję w małą kostkę. Dodaję je do ciasta i delikatnie mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Smażę na rumiano z obu stron. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym

Zasmakuj Kuchni
Rogaliki dla alergików i nie tylko 181

słabość do drożdżowych wypieków, a największą właśnie do rogalików. Przygotowuję je w różnych wersjach i z różnymi nadzieniami, owocami, dżemem, budyniem, a nawet czekoladą. Tym razem postawiłam na wersję bezmleczną, idealna będzie dla wszystkich którzy mają alergię na białko mleka krowiego lub nie trawią laktozy, gwarantuję, że pozostałym także posmakują.  Składniki: 1 szklanka wody gazowanej 3/4 margaryny(...)owoce od Stovit) Drożdże kruszymy mieszamy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Na stolnicy (lub w misie robota jeśli macie i nie musicie gnieść ciasta ręcznie) umieszczamy mąkę (proponuję na początek dać 4 szklanki), jaja, rozpuszczone drożdże, sól oraz wodę i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej zagniatamy, jeśli ciasto

Cynamonowe szczęście
ROGALIKI DROŻDŻOWE NASZEJ MAMY 143

Sk ładniki 1 jajo 1 białko do posmarowania 1/4 kostki masła  25 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1

OliveandThyme
RAZOWA BUŁKA WROCŁAWSKA 193

Składniki 15 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 100 g mąki pszennej razowej 150 ml ciepłego mleka mleka 220 ml wody 2

OliveandThyme
Drożdżowe z nutellą i owocami. 76

Drożdżowe z owocami latem, to pozycja obowiązkowa.  Dla urozmaicenia dodałam trochę nutelli. Spróbujcie bo wyszło pysznie.  Składniki: 500 g. mąki 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 50 g. masła Kruszonka: 50 g. masła  4 łyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: 2,5 łyżki nutelli truskawki borówki  Wykonanie: Masło roztopić(...)cukrem. Można to zrobić mikserem, lub trzepaczką.  Do miski z drożdżami wsypać mąkę, dodać ubite jajka i wymieszać.  Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło.  Wyrobić ciasto mikserem z hakami, lub robotem.  Tak przygotowane ciasto przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.  Nakryć ściereczką i odstawić

Agusiowe smakołyki
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią 85

głowy do gotowania i chyba do niczego właściwie. Dużo negatywnych emocji, smutek, złość i mało pozytywnych perspektyw. Już nawet jedzenie smacznych rzeczy niewiele pomaga. Wrzucam tu przepis na drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią, które upiekłam jakiś czas temu na przekąskę pod filmowe seanse. Można je chrupać same, albo maczać w sosie czosnkowym albo hummusie. Paluchy z parmezanem i bazylią(...)cukrem i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. W misce zmieszać mąkę z solą, bazylią i parmezanem. Dodać drożdże i oliwę, wymieszać składniki a następnie wyrobić ręką gładkie ciasto ( ok 10 minut), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować nadając formę prostokąta, na grubość palca, następnie pokroić w paski. Paskom nadać rolująć bardziej okrągły kształt. Przełożyć

Cooking for Emily
Kenelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe 180

bohaterowie bezwstydnie objadają się bułeczkami cynamonowymi. A mnie te kulinarne niuanse bardzo zapadają w pamięć. I sama nie wiem co lubię bardziej, szwedzkie kryminały czy te obłędnie pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki? Przepis na nie, nie po raz pierwszy pojawia się na blogu. Wcześniej przygotowywałam je zwykle w formie ślimaków, a przepis znajdziecie  tu . Tym razem zaplotłam je w fantazyjne(...)łyżeczki cynamonu 70 g cukru trzcinowego Dodatkowo: 1 jajko odrobina mleka cukier perłowy Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę z cukrem, drożdżami i cynamonem. Dodajemy mleko, roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowujemy nadzienie. W małym rondelku roztapiamy masło

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki makowe z nutką lawendy. 184

Miałam dzisiaj chęć na bułeczki drożdżowe i upiekłam takie grzebyki z masą makową i lukrem z nutką lawendy którą otrzymałam od firmy Eco Blik.  Bułeczki wyszły pyszne :) Zapraszam :)     Składniki : 1/2 kg mąki 3 jajka 125 g cukru 1 cukier waniliowy 50 g drożdży 1/4 l mleka 100 g masła Gotowa masa makowa lukier : 3/4 szklanki cukru pudru(...)łyżki mąki , odstawić do podrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać : jajka , resztę mleka , resztę cukru i cukier waniliowy ,  resztę mąki i wymieszać na końcu wlać roztopioną margarynę , zagnieść ciasto , nie może się kleić do rąk . Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia , musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół , rozwałkować , posmarować połową masy makowej i zwinąć jak roladę , dobrze

Sama słodycz i szczypta chili
Kwadratowe pączusie - Schmalzgeback 166

kogo: dla tych, dla których chrust i pączki to nuda dla mających ochotę na karnawałowe obżarstwo dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki: 280g mąki (nawet do 300g) 70g cukru łyżeczka cukru waniliowego 20g świeżych drożdży 50g smalcu 180ml mleka jajko łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) olej i smalec (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Mleko podgrzać (ma być ciepłe(...)drożdżami, by powstała konsystencja śmietany. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Smalec wrzucić do reszty ciepłego mleka i rozpuścić. Po 15 minutach dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące dodać mąki (ja dodaję, aż do momentu gdy przy wyrabianiu zaczyna odchodzić choć trochę od ręki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut

Mania Wypiekania
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 329

Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!  SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)   250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)mięsa lub przepuścić przez praskę.  2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty

Kto ugości moich gości?
Zawijane drożdżówki z cynamonem i kruszonką 82

Pyszne zawijane drożdżówki z dużą ilością cynamonu i kruszonki. Idealne na piknik i spotkanie w ogrodzie. Długo utrzymują wilgoć, więc możemy się nimi zajadać przez kilka

Izabelawkuchni
Najprostszy chleb pszenny. 151

Chleb pszenny na drożdżach, najprostszy z możliwych. Choć na drożdżach już nie wypiekam chlebów od pięciu lat (piekę tylko już na zakwasie), to na Waszą prośbę

SMYKWKUCHNI
Chleb na kefirze bez zakwasu i drożdży 213

W grupie na FB jest jeden Mistrz który podrzuca nam fajne pomysły na wypiekanie chlebów ma na imię Piotr i czaruje w wypiekach. Tym razem zapodał

Moje Małe Czarowanie
Racuszki z jabłkami i kaszą jaglaną 164

Placuszki są rewelacyjne, polecam. Z tej porcji wychodzi około 15 racuszków. Przepis na thermomix na dole. Przygotowanie kaszy – kaszę ugotować do miękkości, według instrukcji na

Kuchnia Pokoleń