ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:841/1072)

Chałka drożdżowa 167

Kojarzy się z wigilijnym stołem, ale w każdym innym czasie również smakuje wyśmienicie.Przepis mam od bardzo dawna. Pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele

Praktyczna pl
Racuchy z jabłakami i daktylami 138

Racuchy drożdżowe z jabłkami i daktylami, pachnące cynamonem - na podwieczorek lub na przekąskę w ciągu dnia! Może nie zachwycają równym kształtem, ale smakują pysznie! Składniki: 250g mąki, ok 220 ml mleka,  2 łyżki cukru pudru, 30 g cukru wanilinowego (opakowanie), łyżeczka cynamonu, 5 g suchych drożdży, jajko, średniej wielkości jabłko, 5 suszonych daktyli, olej do smażenia Przygotowanie: Do mąki(...)cukier puder, cukier wanilinowy, drożdże, cynamon, jajko, ciepłe (ale nie gorące) mleko. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę. Na patelnię wylewamy olej, tak aby dokładnie przykrył całe dno. Mocno rozgrzewamy. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnię

Lena Gotuje
Chaczapuri megruli 253

Dzisiejszy przepis to typowo Gruzińskie danie. Chaczapuri to rodzaj Gruzińskiego chlebka/placka drożdżowego z serowym farszem. Chaczapuri megruli wyglądem przypomina trochę pizze, jest okrągłe, a farsz znajduje się w środku. Chaczapuri adżarskie ma kształt łódeczki, a w środku oprócz sera bardzo często pojawia się również jajko. Do nadzienia używa się serów podpuszczkowych młodych lub dojrzały odciśniętych. Najbardziej zbliżonym w smaku(...)Jeśli jednak nie macie dostępu do żadnego z nich, z powodzeniem możecie je zastąpić wymieszaną w proporcji pół na pół mozarellą z fetą. Generalna zasada jest taka, że stosunek ciasta do farszu powinien wynosić 1:1. Ale oczywiście jeśli wolicie mniej sera w środku bez problemu możecie zmniejszyć jego ilość. Generalnie w większości przepisów zalecają albo pieczenie chlebków w piekarniku

PatiGotuje
Rożki smalcówki z różą 190

wyjątkowo mięciutkie drożdżowe ciasteczka swoją delikatność zawdzięczają smalcowi, który często jest wykorzystywany w tradycyjnych podkarpackich wypiekach. Marmolady różanej natomiast reklamować nie będę, bo chyba każdy doskonale zna jej smak i ją lubi. Przepis pochodzi z książki „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”. Składniki na około 40 sztuk: 500 g mąki pszennej tortowej 250 g smalcu 200-250 ml kwaśnej śmietany 2 jajka(...)drożdży 8 g cukru wanilinowego (proponuję zastąpić zwykłym cukrem (2 łyżki) i ekstraktem waniliowym (1 łyżka)) szczypta soli 200 g marmolady z róży Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto (o konsystencji ciasta na pierogi) i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut). Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać kwadraty, na każdym z nich kłaść małą łyżeczkę marmolady i formować

Trzeci talerz
Rogaliki z czekoladą 146

Dzisiaj zapraszam na drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze są jeszcze ciepłe z lekko płynną mleczną czekoladą.   Składniki:  50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 całe jajka 2 żółtka 10 dag cukru 8 łyżek masła sól mleczna czekolada Drożdże mieszamy z łyżką mąki i 4 łyżkami mleka (zaczyn powinien(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dwa całe jajka i dwa żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do wyrośniętego zaczynu pozostałą przesianą mąkę i resztę ciepłego mleka.  Ciasto zagniatamy i bardzo dokładnie wyrabiamy.  Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, stopniowo dodajemy stopione ciepłe masło i szczyptę soli.  Ciasto przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy

Pyszności Słodkości
Oponki drożdżowe vel American doughnuts :) 159

Wielkimi krokami zbliża się "Tłusty Czwartek", dlatego moja propozycja to oponki drożdżowe. Czas ich przygotowania nieco jest dłuższy od zwykłych robionych na proszku do pieczenia, ale za to te w smaku przypominają amerykańskie doughnutsy. Uwielbiam właśnie takie..., zjadałam jeszcze cieple :) Bazowałam na przepisie ze strony " kotlet tv ". Składniki: 380 g mąki pszennej (ja użyłam typ 550), 7 g drożdży(...)jajko, Polewa: 1/2 tabliczki czekolady białej, 3 kostki gorzkiej czekolady, Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Wszystkie składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą, następnie wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny - powinno podwoić swoją objętość, a żeby  nie wyschło najlepiej przykryć miskę folią spożywczą robiąc kilka dziurek i na to położyć ściereczkę

Delicious Titbits
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 156

ziemniaczane z młodych ziemniaków autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Młoda kapusta zasmażana autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie Risotto z zielonymi szparagami autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką... autorka: w mojej kuchni lubię.. | blog: W Mojej Kuchni Lubię Ugotować Coś Smacznego... Polenta - włoska potrawa z kaszy - przepis podstawowy autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia(...)Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Szakszuka شكشوكة‎‎ - bliskowschodnie śniadanie autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Spaghetti alla puttanesca - danie na Międzynarodowy Dzień Seksu ;) autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Ciasto naleśnikowiec z truskawkami i cynamonową kruszonką - ekspresowe ciasto autorka: Pikku Ish | blog: Notatnik Natalii Coleslaw. Sałatka-klasyk amerykańskiej kuchni autorka: Pikku Ish | blog: Notatnik Natalii Knedle z truskawkami autorka: Danusia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 104

doskonale zastąpią chleb na śniadanie albo będą stanowić świetną bazę pod smakowite przekąski nie tylko dla osób z cukrzycą. Można je podawać na słono i na słodko. Bliny to drożdżowe placki występujące w tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Przypomniały mi się ostatnio i właśnie je zrobiłam. Użyłam do ich przygotowania mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki gryczanej. Ziarna gryki doskonale(...)ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wstawiam do piekarnika z temeperaturą ustawioną na 30 stopni Celsjusza. Po wyrośnięciu ciasta (powinno niemal podwoić swoją objętość) na dużej patelni rozprowadzić i rozgrzać łyżkę oleju. Nakładać ciasto na patelnię łyżką, tworząc niewielkie okrągłe placuszki. Usmażyć pierwszą partię blin (15 sztuk), wyjąć na ręcznik kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Dietolog
Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 113

doskonale zastąpią chleb na śniadanie albo będą stanowić świetną bazę pod smakowite przekąski nie tylko dla osób z cukrzycą. Można je podawać na słono i na słodko. Bliny to drożdżowe placki występujące w tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Przypomniały mi się ostatnio i właśnie je zrobiłam. Użyłam do ich przygotowania mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki gryczanej. Ziarna gryki doskonale(...)ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wstawiam do piekarnika z temeperaturą ustawioną na 30 stopni Celsjusza. Po wyrośnięciu ciasta (powinno niemal podwoić swoją objętość) na dużej patelni rozprowadzić i rozgrzać łyżkę oleju. Nakładać ciasto na patelnię łyżką, tworząc niewielkie okrągłe placuszki. Usmażyć pierwszą partię blin (15 sztuk), wyjąć na ręcznik kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Dietolog
Półkruche paszteciki z farszem mięsnym 73

5/5 - (2 votes) Półkruche paszteciki z farszem mięsnym Następna pasztecikowa propozycja. Uwielbiamy paszteciki z kapustą ale te z farszem mięsnym też gładko wchodzą Zawsze można też

Ogrodnik w podróży
Bułeczki z pieczarkami 337

Kto pamięta bułeczki z pieczarkami z ulicznej budki? Prawie 30 lat temu obok zapiekanek to był nasz najpopularniejszy fast food. Uwielbiałam te buły! Ciepłe, chrupiące, pełne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baba drożdżowa z ziemniakami 226

Mięsista, wilgotna i aromatyczna babka, która z pewnością nie stanie się sucha na drugi dzień po upieczeniu – to w moim przekonaniu idealny wypiek na Wielkanoc

Wiszniówka
Babka cytrynowa 170

Babka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych ,  spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów  :-)  A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna

Aromatyczne Podróże
ODRYWANE BUŁECZKI 167

Pyszne, puszyste, odrywane bułeczki z farszem serowo-jagodowym, które szybko się przyrządza. Idealne na deser, śniadanie, czy kolację, do tego obowiązkowo kakao lub ciepłe mleko. A

słodki bratek
Przepisy na tłusty czwartek 193

Tłusty czwartek w tym roku (2016) obchodzimy 4 lutego. Czyli dziś! Tłusty czwartek, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty . W ten dzień

Kuchnia Łukasza
Muffinki z kapustą i grzybami. 201

Dzisiaj coś na wigilijny stół :). Część z Was pewnie już widziała je w prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał

Nie tylko w kuchni
Jabłka pieczone w cieście wg Christophera 150

Z okazji przywitania jesieni umówiliśmy się z Christopherem z   Kulinarny Świat Christophera że razem coś upieczemy.  Mieliśmy coś upiec  na pożegnanie lata, ale

Na słodko lub wytrawnie
Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami 152

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 20 g drożdży 50 g cukru 1 jajko 40 g masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 70 g rodzynek

Emcia Pichci