ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:837/1072)

Warsztaty kulinarne "Chlebem i solą" 150

prowadzącym warsztaty był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk.   Chleb razowy żytni W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy: chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem. Mieliśmy też możliwość(...)gotowy do wypieku razowego chleba, po uprzednim dodaniu mąki i wody. Tak więc po powrocie do domu do zaczynu dodałam mąkę żytnią i wodę, zagniotłam ciasto i włożyłam foremek, przykryłam folią i odstawiłam na całą noc. Rano chleb był ładnie wyrośnięty, więc powędrował do piekarnika.  Poniżej fotka moich chlebków upieczonych

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki 252

Bardzo tęsknię za pieczeniem... Jeszcze tylko 2 tygodnie i wreszcie ruszam z pieczeniem! Przede mną święta, nadrobię ten stracony czas. Zawsze, gdy robiłam drożdżówki wychodziły mi

Piekę, bo lubię
Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe 153

oleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 żółtko lub 2 łyżki mleka (do posmarowania) 1 cytryna 1 szkl cukru pudru ozdoby cukrowe listonic_name = "Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "600g mąki pszennej 45g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250ml mleka (1 szkl) 100ml(...)cukrowe " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Drożdże mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając

CoolinarniePL
Drożdżowe ślimaczki z oregano 160

Kolejna propozycja na smaczną przekąskę. Małe drożdżowe ślimaczki z szyneczką i suszonymi pomidorkami. składniki: 275 g mąki pszennej 25 g drożdży 150 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka oregano  szczypta soli 2 łyżki oleju 100 g szynki parmeńskiej w plastrach pół małej cebulki czerwonej 4 łyżeczki keczupu 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 4-5 pomidorów suszonych z oleju Mleko(...)było letnie. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i dokładnie wymieszać aby drożdże się rozpuściły. W misce wymieszać mąkę z solą i oregano. Dodać mleko oraz olej i wyrobić ciasto. Zostawić ciasto na ok 30 minut do wyrośnięcia. Potem ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 4 mm. Keczup wymieszać z musztardą i posmarować ciasto, potem rozłożyć

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe Racuchy z Jabłkami 152

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w plasterki. Pokrojone plasterki możemy delikatnie podsmażyć na patelni bez tłuszczu ale niekoniecznie. Blat oprószamy mąką. Naoliwioną łyżką nabieramy porcje ciasta i układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Następnie smażymy racuchy (zaczynamy od tych(...)około 15 minut, żeby drożdże się spieniły – następnie wbijamy jajko, wlewamy pozostałe mleko, całość mieszamy do gładkości i odstawiamy pod przykryciem na około 1 h) The post Drożdżowe Racuchy z Jabłkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Klasyczna sałatka GYROS 584

Dziś druga odsłona imprezowych klasyków w bardzo smacznym wydaniu czyli sałatka GYROS czy KEBAB jak kto woli :) . Przyjęcia czy też prywatki to czas w którym musimy

Kuchnia PROzdrowotna
KETO PALUSZKI (bez glutenu, redukcja) 75

zalewy) 50 g mascarpone 1 jajko 20 g  błonnika bambusowego/mąki bambusowej  (plus do podsypania przy wałkowaniu) 60 g  mąki łubinowej   5 g  płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżeczka  proszku do pieczenia bez glutenu ulubione przyprawy np. przyprawa prowansalska , suszone  oregano  i  bazylia , sól kłodawska ,  pieprz czarny  mielony,  papryka(...)garnek z gorącą wodą) lub w kuchence mikrofalowej przez ok, 1,5 min. Do rozpuszczonych serów dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie do masy dosypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręką do połączenia. Można także dla ułatwienia użyć torebki foliowej i przez nią zagniatać ciasto. Ciasto podzielić na odpowiednią ilość porcji. Powinno wyjść ok. 20-25 cienkich paluszków takich

Ola la LCHF
Pączki last minute bez drożdży / Last minute donuts without yeast 90

identycznie jak tradycyjne pączki na drożdżach. Wprowadziłam trochę modyfikacji do przepisu i tak powstały pączki last minute na serkach homogenizowanych i proszku do pieczenia. Są tak dobre jak te drożdżowe, a robi się je błyskawicznie! 30 minut i tłusty czwartek jest bardziej niż udany :) Polecam! Składniki: (około 30 sztuk ) 250 g. waniliowego serka homogenizowanego 2 jajka 40 g. cukru(...)składniki i dokładnie wymieszaj łyżką. W garnku rozgrzej olej, około 5 cm. od dna. Zmniejsz moc palnika na mały. Małą łyżeczką zanurzaną raz po raz w wodzie nabieraj porcje ciasta i rzucaj na olej. Smaż pączki po 1,5-2 minuty z każdej strony, aż będą ładnie rumiane. Wykładaj na papierowy ręcznik.  I got the recipe for these pączusie

Delicious Place
Pączki last minute bez drożdży / Last minute donuts without yeast 139

identycznie jak tradycyjne pączki na drożdżach. Wprowadziłam trochę modyfikacji do przepisu i tak powstały pączki last minute na serkach homogenizowanych i proszku do pieczenia. Są tak dobre jak te drożdżowe, a robi się je błyskawicznie! 30 minut i tłusty czwartek jest bardziej niż udany :) Polecam! Składniki: (około 30 sztuk ) 250 g. waniliowego serka homogenizowanego 2 jajka 40 g. cukru(...)składniki i dokładnie wymieszaj łyżką. W garnku rozgrzej olej, około 5 cm. od dna. Zmniejsz moc palnika na mały. Małą łyżeczką zanurzaną raz po raz w wodzie nabieraj porcje ciasta i rzucaj na olej. Smaż pączki po 1,5-2 minuty z każdej strony, aż będą ładnie rumiane. Wykładaj na papierowy ręcznik.  I got the recipe for these pączusie

Delicious Place
Chleb - nigdy się nie nudzi 264

zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Mój zakwas ma nawet imię, Zdzichu, ma też już przeszło 5 lat. Większość receptur na wypieki na zakwasie są bardziej wymagające niż drożdżowe, dlatego powstają najczęściej w weekend, kiedy jest czas na ich doglądanie. W tygodniu raczej piekę na drożdżach. Dzisiaj podzielę się z Wami jednym z szybszych wypieków, na który przepis(...)wtedy, że chleb trzeba raczej wkładać do rozgrzanego piekarnika, miał za grubą i zbyt twardą skórkę. Od tamtego czasu umiem już dużo więcej i nie boję się eksperymentować z ciastem chlebowym. Tu ten przepis z małymi zmianami. Proporcje są na dwa duże bochenki, może wydawać się, że za dużo, jednak taki domowy chleb starzeje się inaczej niż sklepowy. Można też

I tu będę miała takie te
Drożdżówki z budyniem i malinami 131

Zakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu.  Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje(...)domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉 Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Budyń

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki wianuszki z sezamem 183

Przepyszne,cudownie chrupiące i co ważne proste w wykonaniu drożdżowe bułeczki. Przepis uniwersalny,można robić paluchy,krótkie,długie,zaplatać wianuszki,zwijać rogaliki,co tylko chcecie i posypywać czym chcecie. U mnie dziś wianuszki posypane sezamem. 3,5 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklankę ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 4 łyżki oleju 1 jajko(...)bułek W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,rozczyn,jajko i olej. Dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić nożem na 14 części.  Formować długie cienkie wałeczki i zapleść

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżowe bułeczki z truskawkami 188

Dzisiaj z miłości do truskawek...drożdżowe bułeczki z truskawką w roli głównej;) Składniki; 40 g drożdży, 500 g mąki, 1 szklanka ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, 1 jajko, szczypta soli, 50 g masła, 400 g twarożku, 1 cytryna, cukier waniliowy, 16 truskawek bez szypułek, cukier puder do posypania, Wykonanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wsypujemy pokruszone drożdże. Wlewamy(...)mleka i mieszamy z odrobiną mąki.. Odstawiamy na 10 minut. Reszt ę mleka mieszamy z cukrem, dodajemy sól, roztopione masło, roztrzepane jajko. Wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze

Anioły w kuchni
Rogaliki drożdżowe 187

serca, to i Matka Natura odpuści zimę." A więc Kochani czas zakasać rękawy i przelewać miłość na pyszności, jakie robicie w kuchni. Całe garście miłości przelałam ostatnio w przepyszne Drożdżowe Rogaliki . Z efektem, iż zniknęły po dwóch dniach. Podaję Wam przepis na jedną porcję. Ja zazwyczaj robię rogaliki z porcji podwójnej. Jako nadzienia możecie użyć tutaj powideł, marmolady, nugatu, czekolady(...)żółtka 1 mała kwaśna śmietana 1/2 kostki drożdży 3-4 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę, margarynę, żółtka, śmietanę, cukier wymieszany z drożdżami wrzucić do jednej miski. Wyrobić i zagnieść ciasto. Pozostawić na 20 minut. Rozwałkować. Powycinać trójkąty. Na większym boku położyć nadzienie. Zawinąć. Piec w temperaturze 180/200 stopni aż do zarumienienia (około 20 minut). Smacznego!:) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena

Kuchnia smaków
WIATRACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE 125

Szybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem.  Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna. Składniki: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki śmietany(...)drożdży 2 łyżki cukru kilka kropli aromatu cytrtynowego powidła śliwkowe Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek

Walijskie Pichcenie