ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:845/1038)

KROKIETY ŁUBINOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez glutenu) 42

bigosu wegetariańskiego, dodając tylko tłuszczu Panierka 1 jajko 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 10 g łupin babki jajowatej 10 g   mąki łubinowej   10 g płatków drożdżowych nieaktywnych sól kłodawska ,  pieprz czarny mielony ,  czosnek mielony suszony ,  majeranek  itp. 30 g masła klarowanego Przygotowanie Grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Rano gotować je przez(...)składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Można także użyć gotowego bigosu wegetariańskiego podgrzewając go z dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając. Przygotować naleśniki miksując lub mieszając trzepaczką wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencje zatem ilość mąki należy dobrać w zależności od wielkości jajek. Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki

Ola la LCHF
Mielone tofu z patelni (wegańskie, keto, low carb) 85

opakowanie tofu (najlepiej wędzone, około 200 g) 3 łyżki oleju (30 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku w proszku 4 łyżki płatków drożdżowych (20 g) 1,5 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka majeranku 3 łyżki sosu sojowego (30 g) opcjonalnie łyżka mielonej kozieradki Czas przygotowania : 5 minut(...)dłoniach lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach (ja preferuję tarkę :)). Na patelni podsmażamy olej , po czym dodajemy do niego tofu wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku , płatkami drożdżowymi , papryką wędzoną , papryką ostrą , majerankiem oraz opcjonalnie kozieradką . Całość bardzo dobrze mieszamy, następnie zalewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze przez kilka minut na średniej mocy palnika do lekkiego zarumienienia i podsuszenia. Mielone

WegePrzepis
12 potraw na Wigilię 76

też zupę znajdziecie w tym zestawieniu. Wraz z podstawowymi przepisami na poszczególne dania mam też dla Was kilka przepisów z wariacjami, na przykład tartą z kapustą i grzybami, pierogi drożdżowe. Może warto czasem odejść nieco od tradycji i przygotować coś równie pysznego ale w nieco innej formie To już ostatni moment aby kupić książkę Zapach Świąt w moim sklepie! Książka(...)Śledzie po kaszubsku lub inny rodzaj śledzi Kompot z suszu (jeśli nie lubicie zastąpcie go pysznym kompotem z suszonych jabłek) Sałatka jarzynowa Piernik Kluski z makiem, kutia lub inne ciasto z makiem Poniżej znajdziecie linki do moich przepisów na poszczególne dania, wypróbowane od lat, przygotowane przez tysiące czytelników mojego bloga i zawsze chwalone. Mam nadzieję, że ta lista pozwoli

nietylkopasta.pl
Kulicz cruffin 194

lekki i puszysty - taki właśnie jest kulicz cruffin. Ja upiekę na pewno, a Wy?;) Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne: Kulicz twarogowy  Kulicz - rosyjska babka wielkanocna Babka drożdżowa parzona Babka kokosowa  Babka 3 kolory Babka orzechowo-czekoladowa Babka migdałowa (najlepsza) Kulicz craffin  Składniki: 400g mąki luksusowej 200ml mleka 15g drożdży 4 żółtka 1/3 szklanki cukru(...)cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką  z cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać łyżkę masła i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na godzinę (powinno co najmniej podwoić

Obiad gotowy
Orzechowe słoneczka 102

rodzajów ciasteczek na święta. I dałyśmy radę XD Wśród nich znalazły się oczywiście pozycje obowiązkowe w naszym ciasteczkowym menu, czyli domowa czekolada , ciasteczka z cukrem , ryżowe ciasteczka i drożdżowe ciasteczka moczone . Było wśród nich kilka nowości i kilka klasycznych, starych przepisów. Orzechowe słoneczka to właśnie jeden z tych klasycznych przepisów. Są pyszne, kruche i megaaa orzechowe Orzechowe słoneczka Składniki(...)alkoholu) Dodatkowo: około 200 g zmielonych orzechów lakowych lub włoskich do obtoczenia ciasteczek Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto. Białka ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki. Ciasto podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm). Z ciasta wycinamy

PatiGotuje
Racuchy drożdżowe na wodzie 150

Racuchy drożdżowe pojawiają się u mnie na wigilijnym stole, jako ostatnia z 12 potraw. Robić je można jednak nie tylko w ten jedyny wieczór w roku. I dealnie spraw d zają się na kolację do ciepłego mleka :) Skła dniki: 3 pełne szklanki mąki ok 1,5 szklanki letniej wo dy 2 łyżki oliwy 40g świeżych droż dży     szczypta(...)resztą skła dników. Wo dę rozrobić z droż dżami i powoli połączyć drewnianą łyżką. Mieszać dokła dnie do połączenia skła ników. Nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia ciasta. Na patelni rozgrzać o drobinę oleju.Ciasto nakła dać łyżką namoczona każ dorazowo w zimnej wo dzie. Smażyć z obu stron. Wykła dać na papier do o dsączenia. Po przestu dzeniu posypać cukrem

ChilliJemy
Pączki ziemniaczane 377

wyrabiać, to wcześniej jeszcze ziemniaki pasuje ugotować i zgnieść żeby były gotowe. Gra jest jednak warta świeczki, bo takie pączki są zdecydowanie bardziej miękkie, wilgotne i świeższe od tradycyjnych drożdżowych. Zazwyczaj na drugi dzień po upieczeniu przepijamy kawą, by się nie zadławić, a w tym wypadku nie było to konieczne. Zapraszam na pączki, a jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli(...)Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną mąki. Pozostałą mąkę przesiewamy, ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i 3 całe jajka. Pół kostki masła topimy i studzimy, dodajemy do ciasta wraz z solą i spirytusem. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 2 godzinach wałkujemy na grubość ok 1 cm, wykrawamy krążki, kładziemy po odrobinie marmolady i przykrywamy drugim krążkiem

Kuchnia w czekoladzie
Chleb razowy z ziarnami 150

Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego(...)chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem a następnie

Bullio
Błyskawiczne pączki na serku homogenizowanym-puszyste i pyszne 170

przepisem na pączki.  Ogólnie nie jestem zwolenniczką takich wymyślanych historii,ale te pączusie są rewelacyjnie i  robi się je max 10 minut  :-) Wiadomo, najlepsze są klasyczne , drożdżowe pączki z marmoladą różaną, ale gdy brakuje nam czasu to możemy zrobić te.  Pączusie są bardzo smaczne, pulchniutkie i ekspresowe w wykonaniu. Po usmażeniu można je nadziać dowolnym dżemem(...)posypania Serek wraz z jajkami mieszamy trzepaczką, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy np. widelcem,nie ma potrzeby używania robota.  Olej wlewamy do garnka, rozgrzewamy i łyżką nakładamy ciasto, pączusie pięknie się uformują. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor, ważne by paczki smażyć odpowiedni czas, tak by nie były w środku surowe. Pączusie dajemy na ręcznik papierowy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Smakowite wakacje 200

miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera.  Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie odmówić wizyty na Święcie Ceramiki w Bolesławcu. Przywitał(...)rynku w Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta i przemieszczaliśmy się metrem. Zwiedzanie zaczęliśmy od zjedzenia tradycyjnych drożdżowych ciastek pieczonych na obracających się rusztach czyli Trdlo. Skusiliśmy się na wersję tradycyjną bez dodatków. Niebo w gębie i zapas sił na dalsze wędrówki! Kawa popijana w drodze pod górę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb razowy z ziarnami 168

Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego(...)chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem a następnie

Bullio
Arabski chlebek z tahini 116

Arabski chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec. Znakomity wypiek na podwieczorek do kawy lub na niedzielne śniadanie. Prosty drożdżowy wypiek bez dodatku jajek z cudownym, chałwowym nadzieniem. Prosty, smaczny, godny polecenia. Podczas pieczenia zapach z piekarnika zniewala. Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowamiu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny! Składniki(...)łyżki mleka sezam do posypania Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut tahini wynieszać z cukrem pudrem.  każdą kulę rozwałkować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 167

Wyrabiałam dobre 15 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać(...)dostaniecie od dzieciaków wielkiego całusa albo mokrego "ślimaka", zwłaszcza wówczas, gdy upiekliście po nocy pełnej wspólnych wrażeń i śmigających po niebie Perseidów. Dorośli podziękują w inny sposób ;) ---------- Podobne: Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe

Weekendy w domu i ogrodzie
drożdżowe ciasteczka z jagodami goji 136

chwalą i znajdują się w zaszczytnej grupie superfoods :) Mogłabym się rozpisać jeszcze bardziej, ale  więcej informacji na temat goji ViVio  na stronie www.  Zapraszam! DROŻDŻOWE CIASTKA Z JAGODAMI GOJI przepis autorski // ok. 15 ciastek ~155g mąki pszennej + ew. do podsypania ~55g jagód goji ViVio ~60g miękkiego masła ~1/2 szklanki cukru trzcinowego (ciastka są mało słodkie(...)zalewamy na chwilę bardzo ciepłą (lecz nie wrzącą) wodą, na ok. 2-3 minuty, odlewamy wodę. Następnie do zaczynu dodajemy resztę składników, mieszamy łyżką do połączenia, a następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręką aż będzie gładkie. Formujemy kulę, wkładamy ją miski i pozostawiamy na ok. 1h. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wycinamy szklaną ciastka, które układamy

chili & sugar
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 232

Bardzo mięciutkie, mocno maślane, hiszpańskie bułeczki drożdżowe. Można je przygotować wieczorem, rano upiec i pyszne śniadanko gotowe. Przepis pochodzi  tej strony Składniki : 500 g mąki pszennej 75 g cukru + 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 200-250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam 200 ml) 2 średnie jajka 2 łyżki oliwy z oliwek(...)mleka, posypać łyżką cukru i lekko zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe mleko, jajka i oliwę, wymieszać, przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut (wyrabiałam ciasto mikserem stacjonarnym) w razie potrzeby można dosypać trochę mąki, jednak ciasto jest dosyć luźne i klei się do rąk. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić

Zabawa smakiem