ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:854/1038)

Gofry z awokado i jajkiem 74

parmeńską . Polecane przepisy: –  przepis na gofry  – klasyczne słodkie –  szakszuka – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację – przepis na  placki ziemniaczane –  racuchy drożdżowe –  placki z gotowanych ziemniaków –  placki z gotowanych ziemniaków z fetą –  placki z ziemniaków i marchewki –  placki z kalafiora –  placuszki pełnoziarniste na słodko –  placuszki(...)zielone i białe części) 2-4 jajka oliwa lub masło klarowane do smażenia sól i pieprz odrobina płatków chilli Przygotowanie: Gofry: do miski dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw ciasto na 15 minuta aby odpoczęło. W tym czasie przygotować resztę składników. Awokado przekrój, usuń pestki, obierz i dodaj sok z cytryny. Rozgnieć widelcem

nietylkopasta.pl
O bezpieczeństwie zakwasu 109

jednak istnieje wiele wskazówek: 1️⃣  ZAPACH Zakwas powinien mieć wyraźny zapach fermentacji mlekowej, czasem z lekkimi nutami jogurtu lub owoców. Dopuszczalne są słabe nuty acetonu charakterystyczne dla fermentacji drożdżowej. ⠀ ⛔️ ⛔️ Niedopuszczalne są wyraźne nuty acetonu, zapach octu, zapach przejrzałych owoców (mocny zapach przejrzałych owoców, brak czysto owocowego odcienia), stęchły lub spleśniały zapach są niedopuszczalne. Oznacza to także wszelkie obce, nietypowe(...)kwasowości miareczkowej. Musisz mieć pewność, że zakwas jest dobrze zakwaszony, ponieważ to kwasowość hamuje rozwój patogennej mikroflory. ⠀ 3️⃣  STAN POWIERZCHNI Powierzchnia dobrej jakości zakwasu może być wyschnięta. Z „ciasta” tworzy się zwietrzała skórka. ⠀ ⛔️  Każda inna powłoka (złożona, puszysta, „wyspy, kolonie, nieregularności” i szorstkość) na powierzchni kultury startowej pod koniec fermentacji zazwyczaj oznacza pleśń lub drożdże chorobotwórcze lub bakterie

Przepisy na domowy ser i chleb
Racuchy drożdżowe z rabarbarem 77

Racuchy drożdżowe z rabarbarem. Trochę kwaśne, trochę słodkie! Idealne na śniadanie, obiad lub deser 🤭 Jeżeli lubicie klasyczną wersję z jabłkiem to tę również musicie wypróbować póki sezon na rabarbar trwa! 10 racuchów lub 20 racuszków: 2 pędy rabarbaru 5 łyżek cukru/erytrolu (minimum 1 łyżeczka cukru) 1 szkl. ciepłego/letniego mleka 2 szkl. mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko Olej(...)liści. Kroimy na małe kawałeczki. Do rozczynu dodajemy resztę mleka, cukru/erytrolu, jajko, mąkę i pokrojony rabarbar. Mieszamy. Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Patelnię rozgrzewamy z olejem. Łyżką nakładamy ciasto. Smażymy racuchy na małym ogniu, przez kilka minut z każdej strony (racuchy powinny być zarumienione, a ciasto ścięte). Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem. Sprawdź również te przepisy z rabarbarem: CIASTO

Czarnawisienka
Jagodzianki 194

Opis: Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Idealne na śniadania jak i na słodki podwieczorek. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 6 żółtek 100 g masła 100 g cukru pudru ok. 350 g jagód 1 łyżka mleka Lukier Sposób przygotowania: Drożdże muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże(...)żółtek ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do tego dodajemy drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Ręką wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę. Przez chwilę ponownie je wyrabiamy. Następnie należy uformować kulę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Naleśniki drożdżowe z twarożkiem, jogurtem i dżemem wiśniowym. 140

Witajcie:) ostatnio zakupiłam sobie książkę siostry Marii i znalazłam w niej dużo fajnych i ciekawych przepisów, jednym z nich były naleśniki drożdżowe, przyznam się że nigdy drożdżowych nie robiłam i postanowiłam wypróbować.Wyszły przepyszne i puszyste, część naleśników upiekłam na dużej patelni a część w formie placuszków, rewelacja :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 0,5 l ciepłego mleka 3 jajka(...)dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić do lekkiego podrośnięcia.Następnie dodać resztę mleka, jajka i resztę mąki, dobrze wymieszać ciasto.Patelnię rozgrzać posmarować olejem kokosowym i nalewać chochelką porcję ciasta. Piec z obydwu stron na rumiano. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i małym kubeczkiem jogurtu.Nakładać na naleśnik i zwijać w dowolny sposób. Naleśniki można polać gęstym jogurtem owocowym

Sama słodycz i szczypta chili
Katarzynki w polewie czekoladowej 137

szuflady moje katarzynkowe foremki i biorę się do roboty. Bardzo lubię takie sezonowe tradycje w mojej kuchni. Dlatego też na blog znajdziecie jeszcze dwa inne przepisy na katarzynki:  drożdżowe  i  na proszku do pieczenia . Te dzisiejsze są upieczone z dodatkiem sody oczyszczonej. Wszystkie tak samo pyszne, zapraszam ! Katarzynki w polewie czekoladowej Czas przygotowania: 60 minut Składniki(...)piernika. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozkłócone jajko i masę miodową. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je na 20 minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.  Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy

Kulinarne przygody Gatity
40 śniadań na ciepło 1900

grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano(...)muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta

Moja smaczna kuchnia
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 182

zdecydowanie działa na mnie przytłaczająco - sprzyja całym pochodom owych Duszków . Podłużne kolejki zataczają koła w mojej głowie, nucąc zabawne mruczanki i przywołując obrazy różnych smakołyków. Tiramisu, Rafaello, ciasteczka, placek drożdżowy, słodkie bułeczki...Sernik. Padło na sernik. Duszki nie dawały za wygraną. Podsuwają mi kolejne propozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały, że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski(...)budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną.  Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę.  Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik.  Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Bao buns- nadziewane bułki drożdżowe, parowane na patelni 113

Lubię przeglądać aplikację Pinterest i nie zamierzam tego ukrywać. Te pyszne bułki także tam zobaczyłam, choć teraz nie jestem w stanie powtórzyć u kogo. W każdym

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki z sezamem 100

Delikatne, mięciutkie bułeczki z dużą ilością sezamu. Pyszne! Super się sprawdzą jako bułki do różnego rodzaju burgerów, ale jako śniadaniowe bułeczki wypełnione sałatą, serem i jakąś

Smaki Na Talerzu
Drożdżowy chleb orkiszowy 145

Robiłam juz chleb orkiszowy na zawkasie a teraz wersja drożdżowa dla tych co nie maja zakwasu. Do chlebka dorzuciłam otręby oraz ziarna słonecznika a dla smaku suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 25 g świeżych drożdży ok 0,5 l letniej wody 4 czubate łyżki dowolnych otrąb, u mnie pszenne 3 czubate(...)Dodać sól, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, otręby oraz ziarna słonecznika. Wszystko wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże oraz olej i wymieszać dokładnie aby składniki się połączyły i utworzyły jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche i składniki nie chciały się połączyć można dolać jeszcze ciut letniej wody. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość

Monia miesza i gotuje
Rogale 147

Wspólne pieczenie Rogali i rogalików ..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką

Moje domowe kucharzenie