sumie i bez nich też będzie super bo jest 3 dni wolnego, a niektórzy mają i 4 ale! z nimi będzie jeszcze superowszy). Wyszły pyszne i nie ukrywam, że drożdżowe ostatnio wychodzi mi super. Prosty przepis, chwila roboty i można wcinać. Uwaga❕ ciepłe prosto z piernika są jeszcze lepsze. Uważaj na palce, podniebienie i żołądek 🤣 Składniki na ok. 20 babeczek(...)miskę przykrywamy ściereczką). Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem/cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy masę z żółtek, rozpuszczone i lekko ostudzone masło oraz resztę mąki do rozczynu z drożdży. Zagniatamy dokładnie ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub ciepłego mleka. Ciasto ma być bardzo elastyczne. Odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Lekko
CzarnawisienkaBardzo lubię drożdżowe wypieki. Ostatnio przygotowując grilla ze znajomymi zrobiłam takie chlebki drożdżowe z dodatkami. Bardzo każdemu smakowały. Może warto czasami upiec pieczywo na grilla w domu aniżeli częstować gości tym kupnym. Możliwości na to aby zrobić coś ciekawego jest naprawdę wiele. Składniki 1 0 g drożdży 200 ml wody 350g mąki 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka suszonego(...)przesiać mąkę, dodać oregano, bazylię i wymieszać wszy stko razem. Jalapeno i suszone pomidory drobno pokroić i dodać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzieli ć na trzy części i przełożyć na blaszkę, form ując prostokąt. W miseczce
Delusional TrineZrobiłam na zimowe dni dżem z kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do drożdżowych bułeczek jako nadzienie . Składniki: 600 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 4 jajka 150 g ksylitolu Kłos -Pol 1 szklanka ciepłego mleka 40 g drożdży 150 g masła szczypta soli jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem dżem z kiwi(...)misy z mąką( zrobiłam najpierw dołek i tam wlałam mleko)Delikatnie rozmieszałam aby powstała zawiesina i zostawiłam pod przykryciem na 15 minut Krok 4 Drożdże pracują więc wyrabiam ciasto z 15 minut.Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na około 45 minut. Krok 5 Ciasto pięknie wyrosło, odgazowałam je i podzieliłam na 12 części. Każdą cześć rękoma kształtowałam na" piłeczkę
Różowa kuchniaDzisiaj przepis na wspaniałe drożdżowe bułeczki z owocami i cynamonową kruszonką, które rozpłynęły się w ciągu dwóch dni :) Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi modyfikacjami. Z podanego przepisu wyszło mi 14 bułeczek. Są naprawdę pyszne. Polecam :-) Składniki: 400 g mąki pszennej 70 g cukru 7 g drożdży ( jedna saszetka) 190 ml ciepłego mleka 3 jajka 150 g miękkiego(...)świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem . Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. (ciasto powinno podwoić objętość). Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je wcześniej
Na słodko lub wytrawnieGrzebyki kojarzą mi się z dzieciństwem. Nawet pamiętam, że kilka razy robiła je moja Mama, choć były większe i chyba bardziej proste- jak typowy grzebyk. Ja
Kuchnia w czekoladzieTakie bułeczki ostatnio wymodziłam. Nie wiedziałam co zrobić na kolację i powstały, takie zawijane bułki. Często robię takie zawijaski na słodko, pomyślałam, ze wytrawne też mogą
Agusiowe smakołykiNa ten przepis natknęłam się na Mirabelkowym blogu. Od razu postanowiłam je upiec bo aż prosiły się o to ;) Ciabatty wyszły przepyszne, pachnące oliwą, z
Smakołyki AsiPuszysta i mięciutka chałka drożdżowa na kefirze. Może być z kruszonką lub bez jak kto lubi. Pyszna do porannej kawy lub z kubkiem mleka posmarowana dżemem lub masłem. Przepis na 2 chałki 500 gramów mąki pszennej tortowej 30 gramów drożdży świeżych 60 gramów masła 200 ml kefiru lub maślanki 100 ml mleka 1 jajko L 3 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)masło roztopić w rondelku i wystudzić. Do miski przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. Wlać gotowy zaczyn z drożdży, mleko i kefir lub maślankę, wbić jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto do połączenia składników następnie wlać zimne ewentualnie letnie ale nie gorące masło i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i mięciutkie. Można w razie potrzeby jeżeli ciasto będzie zbyt luzne
Andzia PichciDrożdżowe racuchy z jabłkami to świetny pomysł na banalnie prosty obiad, deser czy kolację. W sam raz dla łasuchów małych i dużych :). Racuszki z tego przepisu zawsze wychodzą puszyste i od lat zajada się nimi cała moja rodzina. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru 50 g świeżych(...)robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na ok 10 min, Następnie dodajemy jajko, szklankę mleka i całość dokładnie mieszamy, Do wymieszanego ciasta dodajemy drobno skrojone jabłka i całość mieszamy, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min do wyrośnięcia Gdy ciasto wyrośnie smażymy ( nakładając łyżką
Blog kulinarny S9.PLFoccacia to potrawa z kuchni włoskiej , jest to rodzaj pieczywa które można podać jako przystawkę przed daniem głównym aby zaspokoić pierwszy głód. Przepisów na ten
Wanilia i KardamonPyszne i niezwykle puszyste bułeczki. Mają troszkę inną strukturę niż bułeczki na samej mące tortowej ponieważ krupczatka jest mąką taką grudkowatą. Z jajka, cukru i cynamonu
IzabelawkuchniORKISZOWE, PROSTE CEBULARZE 😋 Lubicie? Bardzo prosty przepis, w sumie to praktycznie robią się same. Cebularze lubię odkąd polubiłam cebulę (tak, tak, jako dziecko jej nienawidziłam
Czarnawisienkalewo i prawo, bo sami nie jesteśmy w stanie ich przerobić :) Korzystając z okazji ( i zalegających w lodówce drożdży :p) po nie wiem jak długim czasie przygotowałam racuchy drożdżowe z jabłkami. Rany, już zapomniałam jakie są pyszne, zajadaliśmy się nimi wszyscy, aż nam się uszy trzęsły :D Składniki na 3-4 porcje: 2,5 szklanki mąki pszennej(...)Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Dodać je do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć na nie placki z obu stron na złoto. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Simply Foodczas temu na moim facebooku - smykwkuchni, pokazywałam Wam filmik z patentami na rabarbar, znajdziesz go TUTAJ . W filmiku pokazałam jak bardzo łatwo możecie z rabarbaru ułożyć nietuzinkowe wzory na cieście, wszystkie triki, które znam tam właśnie znajdziecie! Między innymi te jak pokroić rabarbar na cieniutkie plasterki, które można zwijać. SKŁADNIKI: - 3-4 laski rabarbaru (wybierz ten czerwony) - 100 g masła(...)pieczemy przez 35 minut (-/+ 5 minut w zależności od piekarnika) w temp. 165 -175 stopni, aż kokos się ładnie zrumieni. Przepyszne! Spróbuj też tarty z rabarbarem lub bułeczek drożdżowych z rabarbarem
SMYKWKUCHNIŚwietna przekąska..nie tylko dzieciom a nawet dorosłym posmakuje.Pomysł podpatrzony w sieci..wyglądem nico przypominają mrówki i stąd pewnie taka nazwa. 30 dkg mąki 10
Moje domowe kucharzeniePolecam kolejny domowy chlebek drożdżowy z dodatkiem wody z kiszonych ogórków. W smaku nie jest ona bardzo wyczuwalna, raczej jest tylko delikatny aromat. Za to zapach jest bardziej intensywny i chlebek przyjemnie pachnie kiszonymi ogórkami. składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 3/4 szklanki otrąb pszennych 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3/4 szklanki letniej wody 20 g świeżych(...)cukier i drożdże, odstawić aby zaczęły się pienić. W dużej misce wymieszać mąkę z otrębami, solą i ziarnami siemienia. Dodać rozpuszczone drożdże i wodę z kiszonych ogórków. Wyrobić dobrze ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Wierzch ładnie wyrównać mokrą łyżką. Ciasto ponownie odstawić
Monia miesza i gotujePieczywo posypane makiem lub sezamem, wywodzące się najprawdopodobniej z Krakowa. Bardzo popularne na całym świecie. Można podawać je ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami. Doskonale nadaje się
Smakołyki AsiPozwalacie sobie czasem na leniwe śniadanie w łóżku? Kto je u Was przygotowuje? Proponuję podzielić obowiązki :) Żona piecze dzień wcześniej rogaliki, Mąż rano odpala piekarnik
Kuchnia w czekoladziedość nietypowym pumperniklem, bo drożdżowym. Nie ma nic wspólnego z ciężkim, zwartym, prawie czarnym razowcem krojonym w kilkumilimetrowe kromki. Ponieważ "lodówkowy" zakwas domagał się zagospodarowania, w moim chlebie zaczyn drożdżowy zastąpiłam 3- stopniowym żytnim zakwasem. Mąki zytnie i orkiszowe użyłam w proporcjach pół na pół - zwykłą z pełnoziarnistą. Chlebek popękał niemiłosiernie, ponieważ zapomiałam go naciąć, ale to nic. Według mnie(...)wody 25 ml espresso szczypta drożdży Wykonanie: półtora dnia wcześniej przygotować zakwas, 3 razy go odświeżając zakwas umieścić w misie mikisera. Dodać pozostałe odważone składniki i hakiem do ciasta wyrabiać ciasto chlebowe. Gdyby było za gęste można dodać więcej wody ciasto umieścić w foremce wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość piekarnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bułeczki drożdżowe bez jajek na serku waniliowym, puszyste i bardzo smaczne, długo zachowują świeżość ;) SKŁADNIKI 1 szkl. mleka, 70 g masła, mąka pszenna (ok. 2 szkl.) 25 g świeżych drożdży, 100 g serka waniliowego, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki cukru szczypta soli dodatkowo: ½ szkl.jagód, 4 łyżki cukru, 3-4 łyżki mleka, Kruszonka: 4 łyżki mąki(...)objętość. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy rozczyn, dodajemy serek oraz mleko z masłem (nie może być zbyt gorące). Wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczamy, na środku kładziemy jagody wymieszane z cukrem, zlepiamy dokładnie, układając zlepieniem na formie
słodki bratekDziś zapraszam na pyszne rogaliki na dwa kęsy z nutellą .Nigdy nie wychodzą mi wszystkie takie same i równiutkie . Każdy żyje w piekarniku swoim życiem ,ale
Ladylaura.Pyszny chleb z delikatną nutą słodkości- praktycznie nie wyczuwalną i o zachwycającym wyglądzie sprawi, że nie tylko dzieci, ale i dorośli z przyjemnością zasiądą do porannego
Kuchnia w czekoladziePrzepis na te bułeczki znalazłam na blogu Szampan i truskawki . W smaku przypominają mi tatarskie drożdżówki, które można kupić w Jurcie Tatarskiej w Kruszynianach. W kanelbullar
Weekendy w domu i ogrodziePuszysty drożdżowy placuszek w sam raz na kolację. Można go przygotować z różnymi dodatkami. Ja zrobiłam go po raz pierwszy i bardzo nam zasmakował i na pewno zagości na naszym stole nie raz. składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 3 łyżki(...)wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na chwilę aby zaczęły pracować. W misce wymieszać mąkę, sól i oregano. Następnie dodać przygotowany zaczyn, olej i resztę letniej wody, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekko lepiące. Natępnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 27 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Monia miesza i gotujePyszne bułeczki pachnące cynamonem i troszkę kokosem.. 50 dkg mąki 70 g cukru 25g drożdży świeżych 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko
Moje domowe kucharzenieJutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki(...)kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i posypujemy
Domowa Cookierenka Agi