ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:850/1038)

Bułeczki drożdżowe 202

ostatnio doszłam do wniosku, że lubię niedoskonałości. Lubię, gdy łóżko nie jest perfekcyjnie pościelone, tylko ma jedną lub dwie zmarszczki, a róg koca jest lekko podwinięty. Lubię, gdy bułka drożdżowa nie jest okrągła, a ludzie mają krzywe nosy. Składniki: 1/2 szklanki mleka sojowego (użyłam alpro dla dzieci) 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego(...)suchych i mieszamy. Następnie dodajemy 1/4 szklanki mąki i dalej mieszamy. Ponownie wsypujemy 1 szklankę mąki i wciąż mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oleju i w razie potrzeby, jeśli ciasto za bardzo przywiera, pozostałą 1/3 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Po tym czasie ugniatamy je jeszcze przez chwilę i formujemy bułeczki

Weganizm infantylny
Babka drożdżowa 85

wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować.  Składniki: Rozczyn:   125 g mąki   200 ml lekko ciepłego mleka   40 g drożdży 2 łyżki cukru  Babka(...)pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone ciasto. Smacznego

Wielki apetyt
Wielkanocne chlebki 124

Cudowne, lekko słodkie i niezwykle urocze- Tsoureki to drożdżowe, greckie chlebki pieczone z ugotowanym na twardo jajkiem. Jestem pewna, że wasi domownicy je pokochają (moje dzieciaki były zachwycone). Świetnie sprawdza się na Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka(...)łyżkami mąki i wymieszaj z 2 łyżkami ciepłego, nie gorącego mleka. Rozczyn zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ładne, elastyczne ciasto. Możesz użyć do tego celu miksera. Ja wrzucam składniki w misę kMix'a i mam troszkę czasu dla siebie. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości. Z ciasta wykrój

Wielki apetyt
Bułeczki jogurtowe 825

Polecam je z całego serca :) To najdelikatniejsze i najpyszniejsze bułki jakie do tej pory jadłam. Wprost rozpływają się w ustach. Podczas pieczenia w domu unosi się

Smakołyki Asi
Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym. 113

Nie wyobrażam sobie karnawału bez pysznych słodkości. A jak wiadomo to takie słodkości są bardzo kaloryczne, ale co ja poradzę, że nie mogę się powstrzymać. Żeby

Izabelawkuchni
Włochy: Ciabatta 140

p { margin-bottom: 0.21cm; }h3 { margin-bottom: 0.21cm; page-break-after: avoid; }h3.western { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 14pt; font-weight

Przepysznik - BLW i nie tylko
Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu 151

Białe noce w Sankt Petersburgu-czyli Pluszki , rosyjskie bułeczki   bułeczki,  mogą być  z serem, orzechami,makiem, , cynamonem lub po prostu z Waszym ulubionym

w mojej kuchni
Drożdżówka z kruszonką 138

Jakiś czas temu robiłam  barmbrack cake  z rodzynkami..a teraz jest bez rodzynek,ale  z kruszonką na wierzchu.. 500 g mąki 

Moje domowe kucharzenie
Podłużne bułki pszenne 211

Wypiekanie na śniadanie  i pyszne bułki  ..Dawno nie brałam udziału w wypiekaniu..i w końcu zmobilizowałam się i upiekłam bułki...i co Wam powiem

Moje domowe kucharzenie
Pełnoziarniste pączusie twarogowe 109

uwagi na cukrzycę ciążową postanowiłam przygotować dla siebie zdrowszą wersję pączków na Tłusty Czwartek. Pełnoziarniste pączusie twarogowe to ekspresowa wersja dla łasuchów, którzy niestety muszą zrezygnować z drożdżowych wypieków oraz cukru i białej mąki. Inne przepisy na Tłusty Czwartek znajdziecie TUTAJ . Pełnoziarniste pączusie twarogowe: są pyszne i szybkie do przygotowania mają delikatny cytrynowy aromat nie mają w składzie cukru(...)gładką masę. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać erytrol, masę jajeczno-twarogową oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłońmi nasmarowanymi olejem formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich. W rondelku rozgrzać olej, pączki smażyć porcjami z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu

Pasja Smaku
Babka drożdżowa z czekoladą 110

Święta zbliżają się wielkimi krokami.  A ja ciągle szukam, wymyślam i wypiekam, co raz to nowe babki po to, aby na święta wybrać tą idealną. Dziś upiekłam drożdżową. To mój debiut. Jako, że w domu nie miałam rodzynek dodałam czekoladę. I powiem, że babka wyszła rewelacyjna ;)    Składniki: 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 jajo 3 żółtaka(...)mieszając małym strumieniem wlewamy roztopione, lekko przestudzone masło, drożdże i przesianą mąkę. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (ja mam sylikonową. Jej nie trzeba smarować tłuszczem). Ponowne przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Pieczemy w 180st C przez 45 minut. Jeszcze

Słodki Zakątek
drożdżowe placki dyniowo-żytnie nadziane twarogiem 128

wszelkie plany na placki z nadzieniem, które wydawały mi się o niebo trudniejsze do wykonania. Okazuje się, że były to tylko bezpodstawne obawy, które obaliłam tworząc moje BANALNE placuszki drożdżowe.  Nie obeszło się bez ozdobienia ich jogurtem i malinkami, które  dodały całości dodatkowe walory smakowe.  SKŁADNIKI: 4 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej ok 80g dyni hokkaido białko(...)jajko i rozpuszczone drożdże mieszamy razem- przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 min twaróg mieszamy z jogurtem i łyżką ksylitolu na papierze do do pieczenia tworzymy placuszki: kładziemy łyżkę ciasta, nadziewamy łyżeczką twarogu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta całość pieczemy ok 25 min w 175 stopniach gotowe placki ozdabiamy jogurtem naturalnym i malinami Polecam używanie dobrej jakości jogurtów, czyli tych

healthy dreams
Paluchy drożdzowe z serkiem i solą morską 167

Coś mnie wzięło na paluszki. Tym razem nie rybne a drożdżowe. Chrupiace na zewnątrz i miękkie w środku. O smaku jaki sobie sami wymyślimy. Ja zrobiłam z topionym serkiem kremowym i posypane grubo mieloną solą morską. Można też użyć serków smakowych, warzywnych czy ziołowych albo posmarowac żółtkiem rozmąconym z  mlekiem i posypać ulubioną przyprawą lub starym serem. Zajadać(...)serka topionego (u mnie kremowy) 3 łyżki mleka Drożdże rozkruszyc w dużej misie, wlać ciepłe mleko, dodać cukier i wymieszać do połączenia składników. Dodać mąkę, sól, masło i wyrabiać ciasto ok 10 min. Jeśli będzie zbyt gęste dodać trochę ciepłego mleka a jeśli zbyt rzadkie - mąki. Odstawić na ok. 30 min żeby podwoilo objętość. W tym czasie serek topiony włożyć

Maślane ciasteczko
Ziemniaczane drożdżówki kokosowe 146

Niesamowicie mięciutkie, puszyste i cudownie pachnące kokosem drożdżówki. Smaczne zarówno bez dodatków jak i z nimi. Ja podałam je ze świeżymi owocami a także z tymi zawekowanymi. Wielbiciele drożdżowych bułeczek, wypróbujcie koniecznie ten przepis! Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja —>KLIK). 30 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 100 g ugotowanych dzień(...)porządnie ugniatamy widelcem. Oba mleka łączymy ze sobą. Mąkę mieszamy z solą, wiórkami i cukrem. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn, żółtka i resztę składników. Zagniatamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyrośnięte dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy

Mienta blog
Chałka cynamonowa 110

Choć za oknem świeci słońce, to rano jest już dość zimno... Dlatego z przyjemnością robię teraz wypieki drożdżowe. Tym razem zrobiłam chałkę z cynamonem. Przepis znalazłam na WŻ . Polecam - jest pyszna, aromatyczna i pachnąca :) Podaję z moimi zmianami. Składniki: 3 szklanki mąki + ewentualnie do podsypania 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 2 łyżki(...)wystudzić. 3. Mąkę przesiać, dodać do niej resztę cukru, cukier waniliowy, cynamon, ziarna sezamu i rodzynki. Wymieszać. 4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość. 5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania