ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:862/1038)

Biszkoptowe Placuszki Z Czekoladą i Bananem 59

włączyć delikatne podgrzewanie, a kiedy patelnia się rozgrzeje dać na środek odrobinę wody i przykryć) placuszki będą mięciutkie i jak by co dopiero usmażone :) tak samo możemy odgrzać racuchy drożdżowe :) Składniki na około 20 placuszków: 2 jajka kl M (osobno białka i żółtka) 3-4 łyżki cukru ( w tym zawarte 2 łyżki waniliowego) 150 ml mleka 130 g mąki pszennej(...)pieczenia i mieszamy. Na rozgrzana patelnię wylewamy niewielką ilość oleju, następnie wykładamy po niepełnej łyżce masy, następnie nakładamy po plasterku banana i po kostce czekolady, i szybko przykrywamy odrobiną ciasta. Przykrywamy i czekamy aż wierzch zacznie się lekko "ścinać", pojawią się bąbelki i wtedy ostrożnie przewracamy na drugą stronę za pomocą dwóch widelców. Placuszki podajemy jeszcze ciepły. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Racuchy drożdżowe z jabłkami 135

jabłkami. Obtaczamy je albo w cukrze trzcinowym, wtedy mają lekko karmelowy posmak, albo posypujemy cukrem pudrem. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie, deser czy podwieczorek dla łasuchów. Przepis na racuchy drożdżowe smażone w głębokim oleju (bardzo duża porcja) - 500 g mąki  - 2 duże (L) jajka lub 3 małe (M) - 1/2 paczki drożdży świeżych (50 g) - 6 jabłek startych na tarce(...)tarce jabłka i dodawaj mleko porcjami. Jego ilość jest uzależniona w dużej mierze od soczystości jabłek, jeśli dodaliśmy mokre jabłka (bardzo soczyste z sokiem) to oczywiście mleka dodamy mniej. Ciasto mieszamy łyżką, powinno być gęste. Odstawiamy na 30 -40 minut aż podwoi swoją objętość. Na dużej patelni w głębokim oleju smażymy racuchy na złoty kolor z obydwóch stron. Odkładamy

SMYKWKUCHNI
Rogale topione w wodzie 159

Rogale drożdżowe zatapiane w wodzie. W smaku rewelacja, łatwe do przygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec. Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA. Podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki  (na około 45 rogalików(...)wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać lekko roztrzepane zółtka, cukier, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść i uformować kulę. Ciasto powinno być lepkie. Zawijamy kulę ciasta lekko w ściereczkę bawełnianą i wkładamy do garnka z zimną wodą tak aby zakrywała ona ciasto. Po wypłynięciu ciasta na powierzchnię wody wyciągamy

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe racuchy kefirowe z truskawkami 167

różnie bywało. Zakupy przeważnie planuję raz w tygodniu. Czasem jednak plany zmieniają się i drożdże leżą smętnie w lodówce, zupełnie przeze mnie zapomniane. Czasem jest odwrotnie: chciałoby się coś drożdżowego, a drożdży brak akurat. Właśnie wtedy idealne są suszone.  Wiem, racuchy najlepsze ze świeżych. Ja swoje jednak smażyłam na suszonych, więc i takie są w przepisie. Pamiętajcie jednak(...)grube plastry. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody (2 łyżki wystarczą). Dodać do kefiru, wbić jajka, dodać cukier i sól. Wszystko roztrzepać. Dodać mąkę i dokładnie połączyć. Powinno wyjść ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Nie może być zbyt rzadkie, bo truskawki puszczą sok i rozrzedzą je nieco. Pokrojone truskawki wymieszać z ciastem. Odstawić na około 20 minut, aby ciasto podrosło

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tiropsomo - Greckie bułeczki z serem feta 114

Znów namieszałam coś na stronie i mi poginęły linki moich ulubionych blogów, muszę koniecznie zrobić przemeblowanie . Na poprawę humoru wspaniałe drożdżowe  bułeczki skrywające w środku pokruszony ser feta. Przepis wzięłam z TEJ strony. Na pewno do nich jeszcze wrócę :) Przepis na 4 sztuki bułeczek: 300 g mąki pszennej 120 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży(...)ciepłą wodą i dodać do mąki. Natomiast suche  drożdże mieszamy  bezpośrednio z mąką.  Następnie dodajemy  pozostałe składniki: miód lub cukier, oliwę i mleko. Zagnieść gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na prostokąt długości ok. 18 cm, szerokości

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto doskonałe na mazurka wielkanocnego 62

prezent. Jeden do użytku wewnętrznego. Domowego. Wszystko obecnie z domowym wnętrzem się kojarzy. Dziesiąty dzień innych wnętrzy i zewnętrzy nie oglądam. Sobota. Od kiedy pamiętam rozpoczynana kawałkiem ciepłej babki drożdżowej. Wyjątkowej, pieczonej raz w roku. I wkładaniem do koszyczka tego, co wypełnić go powinno. Absolutnie odmienny scenariusz Tych Świąt. Pisany przez zagrożenie, które oddala nas od tego, co bliskie, zabrania(...)sposób, by spojrzeć na wszystko mądrzej. Mądrych Świąt. W tym roku, to moje kolejne odstępstwo od tradycji, tradycyjnych życzeń. Tych wesołych, rodzinnych. Życzę Wam Świąt zdrowych. I mądrych. Składniki ciasta kruchego: 2 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 3 żółtka z jaj "L" 2 łyżki śmietany 18 % 1 płaska łyżeczka

Kronika Piekarnika
Malinowa rozkosz zwana też chmurką 98

płatków migdałowych Bezę i kruche  można zrobić dzień przed składaniem ciasta w całość. A idzie to tak. Wszystkie składniki można wyrobić na ciasto robotem lub na blacie. Gdy są już jednolitą masą, którą można uformować w kulę, wkładam na minimum pół godziny do lodówki.  Po schłodzeniu ciasta kroję je na plasterki, wykładam nimi wyłożoną papierem blachę i łączę(...)już zaczęła się ścinać. Za bardzo gęstą nie da się już ładnie rozłożyć na cieście. Za bardzo płynna z kolei wsiąknie w placek i straci on kruchość. Będzie smacznie, ale mniej zróżnicowana będzie struktura całości.  Krem natomiast trzeba przygotować przed samym składaniem ciasta. Dlatego robię to wtedy, gdy maliny w galaretce zwiążą się już całkowicie w lodówce. Krem musi

I tu będę miała takie te
Chleb z garnka z owsianymi otrębami 115

Przepyszny i chrupiący chleb z dodatkiem otrąb owsianych i  siemienia lnianego. Nie ma nic lepszego na śniadanie niż kromka domowego, zdrowego chleba. Moja córka za

Smakołyki Asi
drożdżówki z malinami 196

Smak lata, smak wakacji. Wspaniałe drożdżówki z malinami, kruszonką i lukrem. Prosty przepis, błyskawiczne wykonanie. składniki: 2 1/2 szklanki mąki 8 g drożdży instant 2 łyżki

babka w formie
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 124

Jak ja uwielbiam takie drożdżówki! Mam to od dziecka - moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była właśnie drożdżówka 😉 Dzisiaj w moim ogródku zobaczyłam

Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 160

Jak ja uwielbiam takie drożdżówki! Mam to od dziecka - moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była właśnie drożdżówka 😉 Dzisiaj w moim ogródku zobaczyłam

Kuchnia MagdaLeny
Rogaliki z makiem 162

Przepis na drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Smakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania(...)misce zmiksować jajka z pozostałym cukrem. Dodać rozczyn i zamieszać łyżką. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać łyżką lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania. Na koniec dodać masło. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto bardzo się klei, można dodać trochę mąki. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, do czasu podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką

Bullio
Drożdżowa strucla z wiśniami 135

600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 90 g margaryny lub masła 50 g cukru 2 łyżeczki cukru pudru 2 jajka

Kuchenna Kontrrewolucya
Rogaliki krucho-drożdżowe 117

Dziś prosty przepis na pyszne rogaliki. W sam raz na śniadanie do kawy :). Składniki: (na ok. 16 średniej wielkości rogalików) -500 g mąki -250 g margaryny

KasiekGotuje
Andrzejki 2014 - cień wosku 184

soku z cytryny sól pieprz natka do dekoracji Wykonanie. Serek wymieszać  z chrzanem i przyprawami. Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu ułożyć oliwkę i ozdobić natką. Kminkówki krucho-drożdżowe. Składniki. 20 dag mąki 12 dag margaryny 4 dag drożdży 5 łyżek mleka 1/2 łyżeczki cukru sól jajko do smarowania 2 łyżki kminku Wykonanie. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem(...)twarożku śmietankowego 1 łyżka śmietany 1 łyżka cukru wanilia Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze

Kulinarny karnet Christophera