Domowe pieczywo po prostu uwielbiam, ale niestety nie zawsze mam czas by go tak często przygotowywać jakbym chciała. Dzisiaj skusiłam się na taki przepis, może i
Zainspirowana w kuchniPyszne, puszyste, maślane bułki które na przemiennie piekę razem z rogalami śniadaniowymi i chałką. Dla mnie są idealne w smaku i wyglądzie, a że przepis jest
Gotowanie...to proste !jeść bez zbytnich wyrzutów sumienia. Prawda, że fajny pomysł? Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne słodkie inspiracje: Donaty (donuts) z piekarnika Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Muffiny jak pączki Muffiny(...)Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W formie do muffinek okładamy papierowe papilotki i napełniamy je ciastem. Pieczemy je około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i jeszcze gorące malujemy masłem, a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem
Kulinarne przygody GatityPaluchy sezamowe to super pomysł na przekąskę imprezową (lub przekąskę do serialu na Netflixie) 🎉 można je podać solo lub z dipem np. serowym, salsą lub guacamole
CzarnawisienkaDzień dobry :-) Kilka dni temu był wpis z zestawieniem ciast, które można zrobić na święta, dzisiaj zrobiłam takie samo zestawienie z ciasteczkami w roli głównej. Przepisów przybyło, wybierajcie i korzystajcie :-) Miłego dnia Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe 5. Ciasteczka(...)Rogaliki z powidłem i orzechami 22. Wafle z masą mleczno - kakaową 23. Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24. Pierniczki 25. Rogaliki drożdżowe z nutellą 26. Ciasteczka kajmakowe 27. Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem 28. Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą 29. Kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą, słonecznikiem i płatkami owsianymi
kruche babeczkiWłoskie drożdżowe pieczywo serwowane jako starter, dodatek do dania lub przekąska, którą kroimy na kawałki i podajemy z dobrej jakości oliwą. Dawno temu na moim blogu pojawił się wpis z przepisem na mini focaccie z czarnymi oliwkami. Dzisiaj zrobiłam dużą chrupiącą focaccie, do której dodałam przekrojone na pół pomidorki cherry i suszony rozmaryn. Po upieczeniu posypałam ją startym parmezanem(...)łyżkę mąki. Odstawić na kwadrans, aby powstał rozczyn. Pomidorki pokroić na połówki, parmezan zetrzeć na duże wiórki. Do miski z mąką wlać rozczyn i zagnieść na gładkie ciasto pod koniec dodając oliwę. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Następnie ponownie krótko zagnieść. Dużą blaszkę posmarować oliwą i rozwałkować na niej ciasto
wyzwania kuchenneJest niedziela, jest kubek herbaty i są drożdżówki. Urocze zwijane bułeczki z nadzieniem cynamonowym inspirowane szwedzkimi kanelbullar. Składniki (na 18 sztuk): 200ml mleka 80g cukru
Obiad gotowyPrzepyszne, drożdżowe gofry z dodatkiem grubych kryształków perłowego cukru, który karmelizuje się w trakcie pieczenia, dzięki czemu gofry są chrupiące, słodkie, o smaku karmelu. Bardzo polecam. Przepyszne bez jakichkolwiek dodatków, z kleksem niesłodkiej, ubitej kremówki jeszcze lepsze :) Spróbujecie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)płynne masło, roztrzepane jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Kiedy ciasto podwoi objętość wsypać do niego cukier perłowy i lekko wymieszać. Ciasto nabierać dużą łyżką lub gałkownicą do lodów, piec w gofrownicy na złoto-brązowy kolor. Smacznego
Domowa cukiernia EwyJak ja dawno nie piekłam domowego pieczywa. Musiałam to szybko nadrobić i upiekłam bułeczki z dodatkiem mieszanki z suszonymi pomidorami
Zakątek rozkoszy kulinarnychNa święta obowiązkowo musiał być makowiec...u mnie tym razem nie był tradycyjny tylko w innej formie. 75 dkg mąki 300 ml mleka 90 g
Moje domowe kucharzenieGofry drożdżowe z owocami to świetny deser, znakomita przekąska dla dzieci, pyszny smakołyk w sam raz na śniadanie. Puszyste, lekkie i chrupiące gofry są przepysznym i bardzo prostym w przygotowaniu daniem na gorące letnie dni. składniki na ok. 10 szt. gofrów 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka 1/3 kostki masła lub margaryny 4 łyżki cukru(...)soli. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże. Następnie rozpuszczone w mleku drożdże łączymy z mąką, jajkami oraz cukrem i dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Obrane owoce kiwi kroimy w kostkę a oczyszczone z szypułek i umyte truskawki na pół. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną
Smakowite Daniaz przepisu Martha Stewart Living. Pyszne!Warto zrobić ,znikaja bardzo szybkooooooo
w mojej kuchnicieszy, ale 1. września zbliża się nieubłaganie. Żeby nieco osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na drugie śniadanie. Moja propozycja na dziś to drożdżowe rogale z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przypominają nieco popularne rogaliki, które można kupić w szkolnych sklepikach, z tą różnicą, że są lepsze - bo zrobione w domu :) Składniki: 2 szklanki mąki(...)ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna, ale nie może parzyć) dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy. Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około
CiastkozercyRożek Piz Za Co powiecie na pyszne rożki drożdżowe, mogą zastąpić Wam drugie śniadanie. Składniki na rozczyn: · 1 kostka drożdży świeżych · 1 łyżka cukru · 2 łyżki mąki pszennej · 1 szklanki mleka ciepłego Składniki na farsz(...)Ogórka kroimy kostkę i łączymy z grzybami, chwilę prużymy. 11. Ciasto wałkujemy i dowolnie kroimy, w zależności jaki kształt chcemy uzyskać. 12. Smarujemy ketchupem
Kulinarna Chwila