ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:876/1038)

RACUCHY DROŻDŻOWE 196

RACUCHY DROŻDŻOWE Pyszne, puszyste racuszki, które każdemu przypadną do gustu :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski wbijamy dwa cale jajka i dodajemy 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Wszystko(...)około godzinę w cieple miejsce by nasza masa urosła - w przybliżeniu ma  podwoić swoja objętość.  7. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz  i na który nakładamy łyżką ciasto (smażymy w głębokim tłuszczu w średniej temperaturze) 8. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ściekł tłuszcz. 9 . Podajemy z powidłem lub posypane

Kulinarnie z Polką na Kresach
Rogale śniadaniowe z makiem 171

Wczoraj upiekłam przepyszne rogale na dzisiejsze, niedzielne i leniwe śniadanie. Wyszły wspaniałe! Chrupiąca skórka i mięciutkie jak puch wnętrze. Po prostu doskonałe. Nawet na drugi dzień

Smakołyki Asi
drożdżówki z duńskiego ciasta 144

Składniki: 250 ml ciepłe mleko 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 360 g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 szklanki

w mojej kuchni
Babeczki drożdżowe do koszyczka 137

Takie małe fikuśne babeczki zawsze piekę do koszyczka wielkanocnego.Skórka pomarańczowa dodaje im doskonałego aromatu i smaku. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka

Bajeczna Kuchnia
Focaccia z pomidorami i pietruszką 112

Na krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na

pink envelope
Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem 70

instytucja. To właśnie ten moment w ciągu dnia, kiedy można się na chwilę zrelaksować, porozmawiać ze znajomymi wpić kawę i zjeść coś słodkiego. Tym czymś słodkim najczęściej są małe, drożdżowe bułeczki kanelbullar – uroczo zwinięte i wypełnione aromatycznym nadzieniem. Coś w sam raz, aby osłodzić sobie każdy dzień. Z jakim nadzieniem robi się kanelbullar? Te szwedzkie bułeczki najczęściej możemy spotkać(...)ostateczny kształt zawsze jest nieco dziełem przypadku. Bułeczki nie muszą być perfekcyjne i w tym właśnie tkwi ich cały urok. Chcąc je uformować w tradycyjne węzełki, wystarczy owinąć pasek ciasta wokół dwóch palców, a końcówkę zawinąć przez środek, formując coś w rodzaju kokardki. W szybszej i jeszcze prostszej wersji możesz pominąć etap cięcia ciasta w paski. Zamiast tego zwiń

okolicepalnika.pl
Rogaliki dwukolorowe z marmoladą 102

Dzień dobry :-) Moje dzieci uwielbiają drożdżowe rogaliki. Tak szukałam przepisu w sumie to jakiegoś nowego, innego i znalazłam ten na rogaliki dwukolorowe ( klik ). Rogaliki wychodzą bardzo smaczne, jest tylko z nimi trochę zabawy, ale warto. U mnie rogaliki z marmoladą, do przepisu nie dodawałam proszku do pieczenia tak jak w oryginale, bo stwierdziłam, że nie jest potrzebny jak są drożdże(...)odstawiamy do wystudzenia. Do misy robota, albo na stolnicę (zależy jak kto robi) dajemy mąkę, sól, cukier i mieszamy.  3. Dodajemy 1 jajko, rozczyn i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto robotem około 15 minut, ręcznie 10 minut. Do drugiej misy odbieramy połowę ciasta. Do tego co zostanie nam w misie dodajemy 2 łyżki kakao i oleju. Miksujemy do połączenia się

kruche babeczki
Rogaliki maślane - w sam raz na śniadanie! 198

marzy o zapachu pieczonego pieczywa drożdżowego, tym bardziej zrobionego własnoręcznie. Mogę się założyć z każdym z osobna, że po zrobieniu tych rogalików, nie czekalibyście, aż wystygną - tylko pałaszowali je z masłem, której roztapiało się na ciepłym rogaliku. Moja mama zawsze mówi, że nie mam jeść ciepłego, bo będzie mnie brzuch bolał, ale czy nie warto zaryzykować, dla tak wielkiej przyjemności(...)minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier, 2 jajka, sól, mleko oraz wyrośnięty rozczyn, wszystko mieszamy, gdy składniki zaczną się łączyć dodajemy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto, jeżeli będzie zbyt lepiące, dodajemy trochę mąki. Ciasto musi być dobrze wyrobione, miękkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat

Piekę, bo lubię
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 39

Piękna jest tegoroczna wiosna! Koniec kwietnia i początek maja obfitowały w iście letnie chwile! Składniki na 9 sztuk 25 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 36

Piękna jest tegoroczna wiosna! Koniec kwietnia i początek maja obfitowały w iście letnie chwile! Składniki na 9 sztuk 25 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka

Raj dla Podniebienia
Domowy chleb z dodatkiem ziaren 81

Pyszny domowy chleb z dodatkiem ziaren 🍞 Chrupiąca skórka... Do tego masło, świeże warzywa i powstaje śniadanie idealne Składniki : 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej

Czarnawisienka
Drożdżowe racuchy z korzenną śliwką 95

Magda Jak wyczarować z prostych drożdżowych racuchów coś wyjątkowego, aromatycznego i sezonowego, coś co chętnie zjemy na słodki obiad, podwieczorek, ale też świetnie będzie pasowało do kawy? Prosty, niewymuszony dodatek w postaci duszonych w przyprawach korzennych śliwek czyni cuda w połączeniu z racuchem. Pysznie, pachnąco, słodko i ciekawie, nic dodać nić ująć. Składniki (na 3 duże porcje): 20g drożdży 150ml(...)odstawiamy na 15 minut.   Do dużej miski przesiewamy resztę mąki. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do mąki, wbijamy jajko i wszystko mieszamy dokładnie miską do utworzenia ciągnącego, jednolitego ciasta. Oczyszczamy łyżkę z ciasta, przykrywamy je i odstawiamy na godzinę.   W trakcie czekania możemy przygotować sobie śliwki – myjemy śliwki, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Wkładamy

Smaczna Strona
rogaliki sniadaniowe, wyrabiane łyżką ,na drozdzach i proszku 146

Składniki:1 szkl.-250 ml Lekkie , puszyste i bardzo łatwe  1 niepełna szklanka  wody ciepłej 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1/2 szklanki  masła

mojej kuchni
Rogaliki krucho-drożdżowe 192

I znów słodko..narobiło się trochę zaległych wpisów i trza jakoś teraz to nadrobić.Rogaliki -u mnie takie nie zakręcone te rogaliki ale to nieważne. 50

Moje domowe kucharzenie
rogaliki sniadaniowe, wyrabiane łyżką ,na drozdzach i proszku 129

Składniki:1 szkl.-250 ml Lekkie , puszyste i bardzo łatwe  1 niepełna szklanka  wody ciepłej 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1/2 szklanki  masła

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania