Tym razem w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia wybrała dla nas pyszne tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą. Przepis pochodzi
Kulinarne przygody GatityDynia - zwana kiedyś u mnie w domu banią . Wspaniałe warzywo , które idealnie się sprawdza w słodkościach . Z dzieciństwa pamiętam dynię krojoną w grubą kostkę i marnowaną
Malinowa KawiarenkaPyszne bagietki z sezamem na zaczynie poolish. Bagietki na drożdżowym zaczynie, który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy … Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą. Chleb , bułki czy bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość. Bagietki z sezamem(...)sezamu 100 ml nasion czarnego sezamu jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj sól. Zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut, poczym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłóż ciasto
codojedzeniaFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Zrobiłam z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Focaccię można jeść na ciepło, lub na zimno. Można ją zajadać z
Agusiowe smakołykiSkładniki: 200 ml ciepłego mleka 1/3 kostki drożdży (ok.30 g ) 1/3 kostki masła (ok. 70 g) 2 łyżki cukru 4 żółtka 1 całe jajko 3,5
Kocham CzekoladęTak jak pisałam w poprzednim poście koleżanka narobiła i smaka na kołacza, tak więc upiekłam .Nie wyszły może mi zbyt idealne,ale były pyszne. 0,5
Moje domowe kucharzenieRogaliki , pycha.U mnie z twarogiem ,ale oczywiście nadzienie może być dowolne. 560 g mąki 300 ml mleka 80 g masła 20 g drożdży świeżych
Moje domowe kucharzenieSmaczny chlebek z mąki żytniej z dodatkiem suszonej żurawiny, pieczony na zakwasie. Dla szybszego rośnięcia dodałem jednak trochę drożdży, a dzięki ich dodatkowi chleb żytni nie
Przepisy MikołajaA może by tak wstać wcześniej i zrobić rodzinie niespodziankę i upiec takie pyszne bułeczki na śniadanie? Zapach jaki roznosi się po całym domu podczas
IzabelawkuchniPachnące mleczne bułeczki, cudowne z dżemem lub prawdziwym masłem. Zachwycają chrupiącą skórką, nie kruszą się, a w środku są mięsiste. Od wyciągnięcia mąki z szafki do
Gotowanie i blogowanieDziś prosto na śniadanie serwujemy świeże, pachnące, zaplątane bułeczki. Zwykłe wydawałoby się pieczywo pszenno - żytnie, a jednak w nietypowym kształcie. Zaplątane bułeczki SKŁADNIKI: 190g mąki pszennej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSesja, sesja i po sesji... A więc znowu (miejmy nadzieję, że wszystkie egzaminy są zdane :P) będę miała choć odrobinkę więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżowe bułeczki, pyszne na ciepło i te wystudzone, idealne do słodkich i słonych smaków. Przepis zaczerpnęłam z Moich Wypieków, jeśli jeszcze nie robiliście - czas to nadrobić! Smacznego! Składniki: 340 g mąki pszennej(...)minut. (jeśli używamy suchych drożdży - mieszamy je z mąką pszenną, a potem postępujemy wg dalszej instrukcji) Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około
psgotujemymojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami
moj przepis na