ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:883/1072)

Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 117

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 226

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Zawijany chlebek pietruszkowy 101

Zawijany chlebek/warkocz z pietruszką i odrobiną czosnku. Idealny na śniadanie! Pożywny, miękki w środku - chrupiący na zewnątrz. Skusisz się? To chyba pytanie retoryczne ;) Składniki: 450 g

Czarnawisienka
Chleb pszenny mleczny 125

Przepyszna i delikatnie chrupiąca skórka oraz mięciutki, rozpływający się w ustach miąższ. Chlebek jest fantastyczny! Cały sekret tkwi w pieczeniu z parą wodną, dzięki czemu chleb

Smakołyki Asi
Rogaliki drożdżowe z masą krówkową 151

Dzień dobry :-) Moje dzieci i my uwielbiamy rogaliki drożdżowe. Tym razem zrobiłam im z masą krówkową od Helio . Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i szybciutko zniknęły. Polecam, warto zrobić :-) Z podanego przepisu wychodzi około 50 sztuk w zależności od tego jakie duże rogaliki zrobimy. Miłego dnia Wam życzę :-) Rozczyn: 25 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka(...)było ciepłe (nie gorące) 2. Do misy miksera lub na stolnicę (zależy jak kto robi) dajemy mąkę i cukier, mieszamy, dodajemy nasz rozczyn, mleko i na końcu tłuszcz. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem. Ja robotem wyrabiam około 15 minut. Jeśli wyrabiamy robotem to miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, jeśli ręcznie na stolnicy to ciasto przekładamy do miski nakrywamy i odstawiamy

kruche babeczki
Chałka Lampart 156

Kiedyś w oko wpadła mi przepiękna chałka w cętki. Długo nie czekałam i również na naszym stole pojawiła się chałka niczym skórka lamparta. Skorzystałam z przepisu

Kocham..lubię..gotuję..
Wielkanocne bułeczki z ziołami (Panini alle erbe aromatiche) 153

Jeśli chcecie zachwycić rodzinę w czasie wielkanocnego śniadania, zapraszam Was na dzisiejszy przepis na puszyste i delikatne jak puch drożdżowe bułeczki. Dodatek ziół nadaje bułeczkom niezwykłego smaku i aromatu. Natka pietruszki dodaje nuty świeżości, szczypiorek wyrazistości i pikantności a b azylia lekko orzeźwiającego, słodkiego smaku . Taka k ompozycja ziół tworzy doskonały efekt smakowy, cieszący nasze podniebienie. SKŁADNIKI(...)drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   W misce mieszamy mąkę z 1 łyżeczką soli oraz rozpuszczonym i schłodzonym masłem.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając rozczyn. Wyrobione ciasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. **** PREPARAZIONE

La grande e la piccola cuoca
Langosz 197

Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego, startym żółtym serem, szynką lub innymi dodatkami. Langosz to węgierski fastfood, który można kupić w każdym barze szybkiej obsługi lub po prostu na ulicy. Wśród składników oryginalnego langosza widnieją ziemniaki i taki(...)łyżka oliwy/oleju 20 g drożdży sos czosnkowy: jogurt grecki czosnek sól dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: ugotowany ziemniak (najlepiej z poprzedniego dnia) rozgnieść widelcem i z pozostałymi składnikami na ciasto umieścić w misie miksera. Hakiem zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na porcje (u mnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy drożdżowe prawie jak pączki 203

Aby tradycji stało się zadość na Tłusty Czwartek przydałoby się coś tuczącego przygotować ;) Jeśli obawiacie, że smażenie pączków to czynność, która może Was przerosnąć to polecam

Smakołyki Asi
Bułeczki drożdżowe z czekoladą 253

Bułeczki drożdżowe z czekoladą Witajcie. Ponieważ ja nie bardzo lubię słodycze to nie zabierałam się za ich robienie. Na przepis trafiłam w necie na stronie ww.coolinarnie.pl. Stwierdziłam, że spróbuję dogodzić moim domownikom gdyż ostatnio mam wolne od szkoły a i czasu troszkę więcej. Pozwolę sobie pożyczyć przepis od autorki  i napisać tutaj po kolei co i jak. Mam nadzieję(...)cukru - 1 łyżka mąki - 1/3 kostki drożdży Przygotowanie: Do podgrzanego mleka wsypałam łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodałam drożdże. Wszystko rozpuściłam i zostawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe składniki na ciasto wsypałam do miski i dodałam wyrośnięty zaczyn. Dość długo zagniatałam ( 10 - 15 minut). Możliwe, że trzeba będzie dolać trochę mleka aby ciasto było elastyczne i lekko się ugniatało. Pozostawiłam znowu

Tanio smacznie i prosto
PIZZA - przepis na ciasto 190

Komentarz oczywiście nie jest potrzebny. Jedna z naszych najlepszych. Dodatki?  Freestyle. Improwizujmy więc: Składniki 2 szkl mąki pszennej+ trochę do podsypania stolnicy 3/4 szkl letniej

OliveandThyme
Bułki na maślance 138

Bulki na maslance w sam raz na śniadanie ... Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Bulki na maslance 1 opakowanie suszonych

w mojej kuchni
Szanowny Panie Rabarbarze.. 214

...piszę do Pana zaabsorbowana. Pańską rolą, rzecz jasna! Wróć... To znaczy, rolami! Wspaniale Pan aktorzy, Panie Rabarbarze. A jak się Pan komponuje z innymi towarzyszami! Idealnie

W kuchni Karmel-itki
Rolada drożdżowa z kakao, przepis babci 110

Czas na weryfikowanie sensu swych przyzwyczajeń. Takich jak to, że niedziela - dniem wypieków drożdżowych. Od dni pięciu, poranki są niedzielne. Zapewniają warunki cieplarniane i niestety izolacyjne. Wszystko z dotychczasowych ram się wymknęło. Znaczenie mają statystyki zachorowań, przytłaczające.  Nie daty w kalendarzu. Myślami jestem z tymi, których ostatnio nie widuję.  A i zerkam do sprawdzonych przepisów, niektóre przywołują wspomnienia(...)Oddzielnie roztrzepujemy jajko i wlewamy je  do miski z drożdzowym zaczynem, mieszamy. Nastepnie wlewamy roztopione i przestudzone masło. Przesiewamy do wymieszanych składników mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy dłonią ciasto - powinno być mięciutkie i pulchne. Po krótkim zagniataniu nie lepi się do dłoni,  gdyby było jednak zbyt wilgotne, można dosypać troszeczkę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem wkładamy do piekarnika

Kronika Piekarnika
Chleb pszenny na drożdżach 103

misie miksera (drożdże rozkruszamy). Składniki dokładnie mieszamy lub wyrabiamy mikserem z hakiem, stopniowo dolewając wodę. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 h, można je zrobić wieczorem i odstawić na całą noc, a upiec rano. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko oprószoną mąką i chwile wyrabiamy. Formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)zrobił się mokry. Idealnie smakuje ze świeżo zrobionym domowym masłem . :) Smacznego Uwagi Przepisy, które polecam : Przepis na pyszny chleb z dodatkiem mąki krupczatki i ziarnami. Bułki pszenne Bułki drożdżowe z kruszonką Pyszne rogaliki śniadaniowe Artykuł Chleb pszenny na drożdżach pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam