ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:874/1038)

Węgierski Kürtöskalács (kurtoszkołacz) 153

Tak jak pisałam w poprzednim poście koleżanka narobiła i smaka na kołacza, tak więc upiekłam .Nie wyszły może mi zbyt idealne,ale były pyszne. 0,5

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z twarogiem 120

Rogaliki , pycha.U mnie z twarogiem ,ale oczywiście nadzienie może być dowolne. 560 g mąki  300 ml mleka 80 g masła 20 g drożdży świeżych

Moje domowe kucharzenie
Chleb 100 % żytni z żurawiną 85

Smaczny chlebek z mąki żytniej z dodatkiem suszonej żurawiny, pieczony na zakwasie. Dla szybszego rośnięcia dodałem jednak trochę drożdży, a dzięki ich dodatkowi chleb żytni nie

Przepisy Mikołaja
Śniadaniowe bułeczki z płatkami kukurydzianymi. 148

A może by tak wstać wcześniej i zrobić rodzinie niespodziankę i  upiec takie pyszne bułeczki na śniadanie? Zapach jaki roznosi się po całym domu podczas

Izabelawkuchni
Bułki mleczne - śniadaniowe 106

Pachnące mleczne bułeczki, cudowne z dżemem lub prawdziwym masłem. Zachwycają chrupiącą skórką, nie kruszą się, a w środku są mięsiste. Od wyciągnięcia mąki z szafki do

Gotowanie i blogowanie
Zaplątane bułeczki 76

Dziś prosto na śniadanie serwujemy świeże, pachnące, zaplątane bułeczki. Zwykłe wydawałoby się pieczywo pszenno - żytnie, a jednak w nietypowym kształcie. Zaplątane bułeczki SKŁADNIKI: 190g mąki pszennej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śniadaniowe bułeczki drożdżowe 120

Sesja, sesja i po sesji... A więc znowu (miejmy nadzieję, że wszystkie egzaminy są zdane :P) będę miała choć odrobinkę więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżowe bułeczki, pyszne na ciepło i te wystudzone, idealne do słodkich i słonych smaków. Przepis zaczerpnęłam z Moich Wypieków, jeśli jeszcze nie robiliście - czas to nadrobić! Smacznego! Składniki: 340 g mąki pszennej(...)minut. (jeśli używamy suchych drożdży - mieszamy  je z mąką pszenną, a potem postępujemy wg dalszej instrukcji) Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około

psgotujemy
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 67

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 60

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 76

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 188

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Zawijany chlebek pietruszkowy 66

Zawijany chlebek/warkocz z pietruszką i odrobiną czosnku. Idealny na śniadanie! Pożywny, miękki w środku - chrupiący na zewnątrz. Skusisz się? To chyba pytanie retoryczne ;) Składniki: 450 g

Czarnawisienka
Chleb pszenny mleczny 95

Przepyszna i delikatnie chrupiąca skórka oraz mięciutki, rozpływający się w ustach miąższ. Chlebek jest fantastyczny! Cały sekret tkwi w pieczeniu z parą wodną, dzięki czemu chleb

Smakołyki Asi
Rogaliki drożdżowe z masą krówkową 126

Dzień dobry :-) Moje dzieci i my uwielbiamy rogaliki drożdżowe. Tym razem zrobiłam im z masą krówkową od Helio . Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i szybciutko zniknęły. Polecam, warto zrobić :-) Z podanego przepisu wychodzi około 50 sztuk w zależności od tego jakie duże rogaliki zrobimy. Miłego dnia Wam życzę :-) Rozczyn: 25 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka(...)było ciepłe (nie gorące) 2. Do misy miksera lub na stolnicę (zależy jak kto robi) dajemy mąkę i cukier, mieszamy, dodajemy nasz rozczyn, mleko i na końcu tłuszcz. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem. Ja robotem wyrabiam około 15 minut. Jeśli wyrabiamy robotem to miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, jeśli ręcznie na stolnicy to ciasto przekładamy do miski nakrywamy i odstawiamy

kruche babeczki
Chałka Lampart 121

Kiedyś w oko wpadła mi przepiękna chałka w cętki. Długo nie czekałam i również na naszym stole pojawiła się chałka niczym skórka lamparta. Skorzystałam z przepisu

Kocham..lubię..gotuję..
Wielkanocne bułeczki z ziołami (Panini alle erbe aromatiche) 112

Jeśli chcecie zachwycić rodzinę w czasie wielkanocnego śniadania, zapraszam Was na dzisiejszy przepis na puszyste i delikatne jak puch drożdżowe bułeczki. Dodatek ziół nadaje bułeczkom niezwykłego smaku i aromatu. Natka pietruszki dodaje nuty świeżości, szczypiorek wyrazistości i pikantności a b azylia lekko orzeźwiającego, słodkiego smaku . Taka k ompozycja ziół tworzy doskonały efekt smakowy, cieszący nasze podniebienie. SKŁADNIKI(...)drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   W misce mieszamy mąkę z 1 łyżeczką soli oraz rozpuszczonym i schłodzonym masłem.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając rozczyn. Wyrobione ciasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. **** PREPARAZIONE

La grande e la piccola cuoca
Langosz 159

Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego, startym żółtym serem, szynką lub innymi dodatkami. Langosz to węgierski fastfood, który można kupić w każdym barze szybkiej obsługi lub po prostu na ulicy. Wśród składników oryginalnego langosza widnieją ziemniaki i taki(...)łyżka oliwy/oleju 20 g drożdży sos czosnkowy: jogurt grecki czosnek sól dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: ugotowany ziemniak (najlepiej z poprzedniego dnia) rozgnieść widelcem i z pozostałymi składnikami na ciasto umieścić w misie miksera. Hakiem zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na porcje (u mnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy drożdżowe prawie jak pączki 164

Aby tradycji stało się zadość na Tłusty Czwartek przydałoby się coś tuczącego przygotować ;) Jeśli obawiacie, że smażenie pączków to czynność, która może Was przerosnąć to polecam

Smakołyki Asi
Bułeczki drożdżowe z czekoladą 226

Bułeczki drożdżowe z czekoladą Witajcie. Ponieważ ja nie bardzo lubię słodycze to nie zabierałam się za ich robienie. Na przepis trafiłam w necie na stronie ww.coolinarnie.pl. Stwierdziłam, że spróbuję dogodzić moim domownikom gdyż ostatnio mam wolne od szkoły a i czasu troszkę więcej. Pozwolę sobie pożyczyć przepis od autorki  i napisać tutaj po kolei co i jak. Mam nadzieję(...)cukru - 1 łyżka mąki - 1/3 kostki drożdży Przygotowanie: Do podgrzanego mleka wsypałam łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodałam drożdże. Wszystko rozpuściłam i zostawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe składniki na ciasto wsypałam do miski i dodałam wyrośnięty zaczyn. Dość długo zagniatałam ( 10 - 15 minut). Możliwe, że trzeba będzie dolać trochę mleka aby ciasto było elastyczne i lekko się ugniatało. Pozostawiłam znowu

Tanio smacznie i prosto
PIZZA - przepis na ciasto 157

Komentarz oczywiście nie jest potrzebny. Jedna z naszych najlepszych. Dodatki?  Freestyle. Improwizujmy więc: Składniki 2 szkl mąki pszennej+ trochę do podsypania stolnicy 3/4 szkl letniej

OliveandThyme