ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:879/1038)

Chałki / warkocze z nasionami chia - idealne na śniadanie 132

Chałka drożdżowa z nasionami chia. Jeszcze ciepła. Puszysta, delikatna. Do tego biały twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, albo masełko i miód z zaprzyjaźnionej pasieki lub powidła własnej roboty. Dla mnie śniadanko idealne.       Składniki na dwie chałki: 350 g mąki pszennej typ 500, np. TOTA 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, np. TOTA 30 g świeżych drożdży 300 ml ciepłego(...)wlać do miski, dodać sól i wyrabiać ok 10 minut do uzyskania jednolitej masy. Obsypać mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przepołowić ostrym nożem na pół, a każdą część na 3 paski. Każdy "rozwałkować ręką", końcówki z jednej strony połączyć i zaplatać tzw. warkocz, końcówki z drugiej strony również połączyć

Trufelkowo
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z ORIENTALNYM FARSZEM 130

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Jak już wspomniałam wcześniej, mam przyjemność dziś  przygotować pachnące drożdżowe placuszki z cudownym orientalnym farszem , który powstał na bazie aromatycznych przypraw EVITA ze sklepu www.smakorientu.com .   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style(...)font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciepłego mleka 1 kostka drożdży szczypta cukru ½ łyżeczki  Soli Cebulowej EVITA ½  łyżeczki  Pieprzu Seczuańskiego  (mielonego) EVITA  ½ łyżki oleju rzepakowego Farsz

Gotowanie Patki
Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym 147

Puszyste, drożdżowe racuchy z dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane pysznym i gęstym sosem pomarańczowym. Macie ochotę? Zapraszam Składniki: 3/4 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach lub zmiksowanej w blenderze na puree) 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 duże jajko 25 g świeżych drożdży około 2-3 łyżek cukru skórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach(...)dynię. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 4 minuty i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor. Sos pomarańczowy: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie

Oryginalny smak
Chlebek dyniowy 89

Cześć! Dziś mam coś w bardzo jesiennym klimacie. Prosty chlebek dyniowy w kolorze słoneczka :) W środku chlebka jest dużo aromatycznego lubczyku. Ja go bardzo lubię, ale

Delicious Place
Pizza cztery sery z pomidorkami koktajlowymi 66

Dziś mam dla Ciebie przepis na pizzę 4 sery. Różni się ona trochę od tych klasycznych serowych, ponieważ nie zawiera mozzarelli ;) Chciałam wykorzystać to, co miałam

Delicious Place
Mega puszyste bułeczki maślane 974

Niebywale puchate, wilgotne i mega maślane bułeczki. Podczas pieczenia unosi się cudowny, drożdżowo-maślany zapach. Bułeczki najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe, ale długo zachowują

Smakołyki Asi
Babeczki drożdżowe "do koszyczka" 100

Babeczki do koszyczka 🌼 Co prawda w tym roku święcić ich nie będziemy jednak czymś przy stole podzielić się trzeba 👌 Mało słodkie, idealne na świąteczne śniadanie do

Czarnawisienka
Bułki pszenne 75

Drożdżowymi wypiekami pachniało już na korytarzu, a po wejściu do domu przywitał mnie zapach wypiekanego pieczywa. Okazało się, że to Bartek przygotował dla mnie niespodziankę i wypiekał pszenne bułki na kolację. No, może nie do końca z myślą o mnie – po prostu nie chciało mu się wyjść do sklepu. Niezależnie od powodu, bułki pszenne były o wiele smaczniejsze(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól, pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto, posmarować je cienką warstwą oleju. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 60 minut. Na blat oprószony mąką wyłożyć ciasto, uformować z niego wałek, pokroić go na 10 jednakowych plastrów

niecodziennikpary
Słodkie rogale na mniszku lekarskim. 139

 Dzień Dobry we wtorek :) Domowe rogale są najlepsze, warto wstać skoro świt i upiec na śniadanie, pod warunkiem, że lubi się śniadanie na słodko. Ja

Izabelawkuchni
Placuszki drożdżowe, bardzo puszyste 97

Już nie muszę Wam mówić że uwielbiam takie śniadania. Kto tu wchodzi częściej szybko to zauważy, jak często się pojawiają słodkie śniadania. Takie placuszki to nie

Kuchnia Pokoleń
Drożdżowe bułeczki z truskawkami 119

Niepozorne. Niech wygląd Was nie zmyli. To puszyste i delikatne, waniliowe bułeczki z truskawkami. 200 g mąki 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 1/3

Kucharzyca
Portugalskie Pao de Deus - boskie bułeczki kokosowe 193

Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko! Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką podejrzałam  tutaj . Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo. Wprowadziłam małą innowację i masło zastąpiłam super zdrowym olejem kokosowym (zdrowy jest(...)mnie maliny Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił  do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem  jednolite, gładkie ciasto. Może się lekko lepić. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości 100 g wiórków kokosowych wymieszać z rozbełtami jajkami i cukrem. Odstawić wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki śniadaniowe. 135

Pyszne ,domowe ,z najprostszych składników. Nadal pracuję nad techniką zwijania,ale tak piękne jak u niektórych dziewczyn na innych blogach nigdy mi nie wyszły .Ważne ,że

Ladylaura.
Buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym. 160

Dziś zapraszam Was na mięciutkie, puchate, aromatyczne bułeczki drożdżowe, subtelnie pachnące kokosem i skórką cytrynową, nadziane masłem czekoladowym. Niebo w buzi! Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, ale i po wystygnięciu nie tracą nic ze swojego smaku (jedynie nadzienie nieco twardnieje). Dla nas rewelacja! Polecam! Składniki na buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym: 560 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej(...)odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut

Rozpustne gotowanie
Chałka żyrafa. 295

Zachwyciła mnie wyglądem na blogu Rozpustne gotowanie i przepadłam. Zjedliśmy prawie całą zaraz po wystygnięciu . Mięciutka,puszysta,prawie uciekła z foremki przy wyrastaniu ,ale ładne wzorki

Ladylaura.