Bułeczki z makiem Gdy braknie nam pieczywa, możemy przygotować pyszne bułeczki. Bułeczki z makiem Składniki na 6 bułeczek : 500g mąki 150 ml mleka (aby dobrze odmierzyć
Pomysłowa kuchniaUlubiony przepis na chleb pszenny ze świeżych drożdży, który zawsze się udaje. Chleb pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i można go jeść od razu po upieczeniu
karolgotujeJak na razie ten przepis jest jednym z moich ulubionych.Z podanych składników wychodzi ok.20 pączków- mięciutkich i pysznych :) Zapraszam do wypróbowania Składniki : 500 g mąki pszennej
Anielskie wypiekiKtóż ich nie uwielbia? Fakt, są trochę czasochłonne, ale gwarantuję, że jak je już zrobicie, to efekt euforii będzie gwarantowany, a do tego rodzina jaka zadowolona
Calzonella.comWiem skąd je znam. Bardzo podobne piekła nasza babcia (ta Zamojszczyzna...). Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku. I do tego czosnek... Bułeczki idealne do
OliveandThymeCiepłe jeszcze chałki mogą być miłym początkiem dnia albo dodatkiem do popołudniowej herbaty. Ich zapach wyciągnie z łóżka nawet największego śpiocha. Dobrze smakują w wersji z
Wrzosowa PolanaPyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu
Gotowanie i blogowanieCzas płynie nieubłaganie, wielkimi krokami zbliżają się Adwent, a ja jeszcze nie zaczęłam robić piernika, który ma dojrzewać od 2 do 4 tygodni. Za to, jak
Ciasteczkowy Potwórogórków kiszonych - 450 g tofu - sok z 1.5 cytryny (najlepiej najpierw dodać sok z 1 cytryny i później dodać trochę więcej - cytryna cytrynie nierówna) - 1 łyżeczka płatków drożdżowych - 3 łyżki jogurtu roślinnego (my użyliśmy sojowego) - sól, pieprz Żeleźniaki - 1.5 łyżki mielonego siemienia lnianego - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 5-6 łyżek(...)która osadziła się na dnie naczynia. 4) Do skrobi przesiewamy mielone siemię lniane i mąkę pszenną. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 5) W garnku podgrzewamy lekko osoloną wodę. Ciasto nabieramy bokiem łyżki (około 1/3 łyżki) i przekładamy do wrzącej wody (kształt nie jest ważny). Możemy użyć łyżeczki do zsunięcia ciasta do wody. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia
Roślinożerni urlopowiczeDomowy, ciepły drożdżowy bochenek, który obudzi z rana? To możliwe, bo dziś (nieleniwie, niecodziennie, niebanalnie) zapraszam na szybki chleb z suszonymi śliwkami posypany sezamem – wszystko z HELIO Natura – jest pysznie, rodzinnie to polecam! (udanego wypieku i atmosfery:) Proste wyrabianie, szybkie pieczenie i jest. Gotowy studzę, kroję, smaruję masłem i podaję rodzinie z dodatkami (lub bez;) Szybko znika, dzielę(...)PRZYGOTOWANIE I PIECZENIE CHLEBA: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło. Zagniatam ciasto – klei się do rąk. Dodaję posiekane suszone śliwki HELIO Przekładam do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Smaruję jajkiem i posypuję sezamem HELIO . Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce
Zasmakuj KuchniUwielbiam drożdżowe racuszki. A te są wyjątkowo puszyste i podczas pieczenia rosną jak ... na drożdżach! ;-) Niestety chcąc uwieńczyć na zdjęciu "ich urodę" - złośliwość rzeczy martwych wzięła górę :-( Po zrobieniu 1 zdjęcia okazało się, że wyczerpały się baterie w aparacie, a jedyne zdjęcie jakie zrobiłam - jest poruszone. Następnym razem wymienię je na "lepszy model" :)) Mimo(...)miejsce, do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn lekko podrośnie dodać resztę ciepłego mleka, całe jajko, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić chwilę całość do połączenia się składników. Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1/2h (do podwojenia objętości). Na patelni rozgrzewamy olej (około 0,5-1 cm). Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta i smażymy
Walijskie PichcenieWitajcie... Dzisiaj mam dla Was przepyszny przepis na pizzę, cienki, a zarazem puszysty spód, pyszny sos z suszonych pomidorów... A dalej zobaczcie sami co było :). Smacznego
TrufelkowoTakie choinki miałam chęć zrobić już dawno temu...ale zawsze coś stało na przeszkodzie...aż w końcu postanowiłam je zrobić...Choineczki wyszły pyszne..ja zwiększyłam
Moje domowe kucharzenieatrakcji we Wrocławiu nie brakuje. Dzieci się nie nudzą. To jest najważniejsze. W kuchni też mają atrakcje bo są chętne do pomocy. Tak więc przy ich pomocy powstały drożdżowe bułeczki. Dawno takich nie piekłam. Mięciutkich i z nadzieniem. Dlatego zrobiłam te smaczne i ładne ślimaczki, bo chciałam żeby takie były... śmiesznie zakręcone... Składniki(...)wystudzenia. Jajko zmiksowałam z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiałam mąkę, dodałam sól, zmiksowane jajko i rozczyn z drożdży. Wymieszałam. Dodałam roztopione masło. Wyrobiłam na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przełożyłam do lekko natłuszczonej miski. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrastało przygotowałam farsz. Rodzynki namoczyłam w gorącej
Kuchnia u KrysiJeśli mam być szczera, to ciastek choć było sporo- już dawno nie ma. A namówiła mnie na nie (w sumie namawiać mnie wiele nie musiała
Kuchnia w czekoladzie