Wszelkiego rodzaju chlebki są niezwykle popularne w kuchni indyjskiej, szczególnie w północnej części kraju, ponieważ na południu je się głównie ryż. Najczęściej spotykanym chlebkiem jest drożdżowy chlebek naan, wypiekanych w piecach tandoor rozgrzanych do bardzo wysokiej temperatury. Taki chlebek można jednak z dość dobrym rezultatem odtworzyć w domowych warunkach. Jeżeli podobnie jak ja nie lubicie się z drożdżami(...)sodę, sól i cukier. Dodać mokre składniki - mleko, jogurt i roztopione masło, a do tego ok 80ml wody. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby dodać nieco wody, jeśli ciasto jest za suche, lub mąki jeśli jest zbyt kleiste. Ciasto podzielić na równe części i w dłoniach uformować niewielkie placuszki
Codzienne GotowaniePyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Rogaliki drożdżowe z białym serkiem naprawdę polecam. Trochę się trzeba napracować, ale satysfakcja i smak gwarantowane. Składniki na około 45 sztuk: 560 g mąki pszennej tortowej 200 ml mleka 75 g cukru 80 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na masę serową: 400 g twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego(...)ciepłe miejsce na około 30 minut. W czasie gdy pięknie rosły, zajęłam się masą serową. W miseczce roztarłam widelcem biały ser. Wbiłam żółtka i wsypałam cukier. Wymieszałam. To teraz ciasto. Najpierw suche składniki. Do dużej misy przesiałam mąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Wlałam rozczyn z drożdży. Wbiłam jaja i wlałam mleko. Na koniec wlałam rozpuszczone masło. Wyrabiałam ciasto
potrawyregionalneChałka kokosowa! 😍 Mam tu fanów chałki? Na pewno 😁 a jeżeli jesteście również fanami kokosa to jest totalnie przepis dla Was 🤤🤤🤤 Przepis na prostą i najlepszą chałkę
CzarnawisienkaPyszne pączki z dodatkiem szpinaku polane zieloną czekoladą. Nawet w Tłusty Czwartek możemy przemycić naszym pociechom odrobinę witamin. Składniki 2 szkl mąki 5 żółtek 1/4 szkl
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyspecjalnie dla mojej Siostrzyczki upiekłam chrust na drożdżach. Jak się okazało faworki były tak pyszne, że zniknęły w kilka chwil. Cała rodzinka zachwycona! Ma ktoś ochotę? Zapraszam! Składniki na drożdżowe faworki (chrust): ROZCZYN: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml ciepłej, słodkiej śmietanki (12, 18 lub 30%) można zastąpić mlekiem RESZTA SKŁADNIKÓW(...)połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier puder, kardamon, sól i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera (końcówki z hakami) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej jednak niż 10 minut). Gotowe oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, czyli aż podwoi swoją objętość
Rozpustne gotowanieTe bułeczki to był taki mój niedzielny kaprys :) dwa dni wcześniej kupiłam ładny kawałek mięsa z łopatki wieprzowej (od razu poprosiłam o zmielenie, w domu mniej
Kolorowy PrzepisownikDziś tłusty czwartek mamy, pyszne pączki pożeramy. Choć ja faworki wolę, kilka sobie zjeść pozwolę. Skoro taka tradycja, to oczywiście nie może zabraknąć tychże
Ciasteczkowy Potwórsporo błonnika, dzięki obecności łusek z babki jajowatej i nasion babki płesznik. Kolejną jego zaletą jest to, że jest również dobry dla osób na diecie wegańskiej. Chleb jest drożdżowy i jest łatwy do wykonania, pięknie rośnie i nie pęka. Następnym plusem jest to, że ma niebywale piękną chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest jak dobrze upieczony najzwyklejszy chleb(...)naczynia kruszymy drożdże dodajemy cukier i rozcieramy (suche od razu łączymy z cukrem i płynem ) oraz podgrzewamy mleko do temperatury ok.38 st C. Za wysoka zabije drożdże i ciasto nie urośnie!. Łączymy letnie mleko z drożdżami i mieszamy odstawiamy na ok. 5-10 minut by zaczyn zaczął pracować. Najlepiej odstawić w ciepłe i spokojne miejsce. 2. W tym czasie
vaniliowoczekoladowaNie byłabym sobą, gdybym co jakiś czas nie wykombinowała nowego pieczywa. Tym razem bagietki. Zwykłą wodę zamieniłam na gazowaną. Wyszło pysznie. Bardzo Was
Agusiowe smakołykiZawijane bułeczki czosnkowe polecają się na dobry początek tygodnia. Miękkie, puszyste, aromatyczne... No ja nie widzę lepszego poniedziałku 😁 U mnie z łososiem ale możecie też
CzarnawisienkaDomowe drożdżówki - wypełnione słodkim dżemem. Idealna na śniadanie, do kubka aromatycznej kawy lub jako przekąska do pracy, szkoły, w podróż, na długi
kolorowotorcikowoŚwiąt Wielkanocnych bez babki drożdżowej.Oczywiście babkę można zrobić wtedy kiedy ma się na to ochotę. Kto powiedział,że baba ma być tylko na Wielkanoc :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 125 ml mleka 180 g masła o temperaturze pokojowej 120 g cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 2 żółtka(...)wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.W każde wgłębienie dna formy włożyć cały migdał.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w 200 º C ok.45 minut lub do suchego patyczka.Upieczoną babkę wyjąć,polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Anielskie wypiekiBułeczki prezentują się super na stole i na pewno dzieci też zjedzą je ze smakiem :) Jest to też smaczny i fajny sposób na przemycenie szpinaku w
Gotowanie...to proste !