W moim domu często pachnie domowymi wypiekami. Chałki, chleby, bułki to przecież klasyka, której nie może zabraknąć. Bułki do burgerów charakteryzują się tym, że są delikatne
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj zapraszam Was na pyszne, puchate bułeczki drożdżowe, które sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Zwinięte w finezyjne gniazdka, wypełnione kolorowymi, cukrowymi jajeczkami stanowią nie lada gratkę dla maluchów, jak również niezwykłą pokusę dla tych starszych. Bardzo polecam! Składniki na bułeczki gniazdka: na 8 sztuk 350 g mąki tortowej (typ 400 lub 405) 20 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka(...)mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko wymieszane z jajkiem, skórkę pomarańczową i dokładnie wyrabiamy. Po około 8-10 minutach dodajemy letnie, płynne masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Tak przygotowane ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy, żeby odgazować
Rozpustne gotowaniePamiętacie jak tydzień temu częstowałam Was świeżo wypieczonymi pączkami? Nikt z Was chyba nie przypuszczał jak wyglądają w środku, a wyglądają... dokładnie tak jak je
Kuchnia w czekoladzieKarnawałowe szaleństwo trwa i ja szaleję z pysznościami..tym razem co prawda rogaliki, a nie pączki..ale za to jakie smaczne.. ..nadzienie do rogalików
Moje domowe kucharzeniePobudka rano, za oknem sypie piękny śnieg. Przez chwilę walczę z chęcią zaszycia się pod ciepłą kołdrą, ale już wstaję, zakładam grube skarpety i cichutko wymykam
Obiad gotowyPyszne, wyrośnięte i miękkie- tak pamiętam drożdżówki kupowane w piekarni kiedy jeszcze mogłam sobie na takie atrakcje pozwolić. Trochę to trwało nim dopracowałam przepis, na początku
Kuchnia bezglutenowa LoliDzisiaj prawdziwie lubelski wypiek czyli Cebularze. Jeszcze do niedawna nie widziałam, że znany głównie u nas. Przepis już nawet nie wiem gdzie i kiedy znalazłam ale
Cukiernia PychotkiWeekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie ...a pieczemy drożdżówki wg tego przepisu...ten przepis czekał u mnie w kolejce do wypróbowania od dawna...ale
Moje domowe kucharzenieDelikatny, zażółcony dynią :) Pomysł podpatrzyłam na Fabryka Kulinarnych Inspiracji , szukając koncepcji na wykorzystanie dyni-monstrum , jaka przezimowała u mnie w piwnicy po ostatniej jesieni. Zachwycił mnie
Grunt to przepis!Zapomniałam dokarmić zakwas ! I już z pieczenia chleba byłyby nici, gdyby nie to, że przypomniało mi się, że mam jeszcze w domu gotowe mieszanki chlebowe. Znalazłam
Kulinarne przygody Gatityużyć ulubionej mieszanki ziaren, ja tym razem dosypałam trochę sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i dodatkowo odrobinę kminku. Dzięki glazurze z mąki żytniej ziarna doskonale trzymają się na wierzchu bochenków. Drożdżowy chleb mleczny z ziarnami to jeden chlebów, do którego wracam bardzo często. Jest pyszny jeszcze delikatnie ciepły z samym masłem. Dzięki niemu stworzycie najlepsze kanapki z dowolnymi dodatkami. Polecam(...)pozostałymi składnikami, oprócz oleju. Zagniatać około 10 minut, pod koniec zagniatania dodać olej. Zagnieść w kulę, odstawić do podwojenia objętości na 60-90 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować podłużne bochenki. Ułożyć na blaszce, odstawić na 30-40 minut. Przygotować glazurę: do mąki żytniej dodać tyle wody, by uzyskać konsystencję trochę rzadszą od kwaśnej śmietany
Lekcje w kuchniMagda Napchane po brzegi puchate i drożdżowe paszteciki wprost proszą się aby stać się nieodłącznym towarzyszem gorącego barszczu. U nas pojawiają się do przegryzania przed, w trakcie i nawet w kilka dni po Wigilii, nawet zimne smakują obłędnie. Tutaj podałam przepis na 16 niewielkich sztuk, ale polecam podwoić przepis jeśli mamy w domu więcej niż 2 sztuki ludzi(...)przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli. Gdy zaczyn urośnie i się spieni, dodajemy go do miski z mąką, wbijamy jajko, dodajemy olej i wyrabiamy, najlepiej rękami, na sprężyste, gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od rąk – w trakcie wyrabiania, przekładamy ciasto na blat i rozciągamy około 8-10 minut. Formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Smaczna Stronażyciu. Pierwszy raz w pensjonacie w Murzasichlu i wtedy powiedziałam do dzieci: wow, dzisiaj są racuszki na obiad! Nie muszę chyba pisać jakie było ich zdziwienie kiedy zamiast słodkich drożdżowych racuchów spróbowali czegoś, co w smakowało jak usmażona śląska kluska ;) Drugi raz zamówiłam w restauracji. Z bryndzą i masełkiem czosnkowym. Były wyśmienite. Ale jak to zwykle bywa, mojego zachwytu(...)odstawiamy do ostudzenia. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i kwaśne mleko (lub maślankę). Doprawiamy solądać do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy, odcinamy o kawałku i formujemy w miarę kształtne placki o grubości mniej więcej 1 cm. Smażymy na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Palnik powinien być
bistro mamaSkładniki/12 sztuk: – 540 g mąki pszennej – 80 g drobnego cukru do wypieków – 3/4 łyżeczki soli – 20 g drożdży świeżych – 75
I LOVE LIFEPyszne, miękkie i ekspresowe pączki serowe. Dobre tak naprawdę na każdą okazję, nie tylko Tłusty Czwartek. Pączki są delikatne, sprężyste i wilgotne w środku. SKŁADNIKI: (ok
Calzonella.comTamten tydzień obfitował u mnie w pieczone potrawy. Była tarta, pizza, zapiekanki i były pizzerinki. Właśnie te, które możecie niżej obejrzeć. Nie mogło na nich zabraknąć
Kuchnia w czekoladzierozpoczęłam wyjątkowo wcześnie. Tak naprawdę już od połowy stycznia testowałam różne przepisy, szukałam czegoś co pozytywnie zaskoczy mnie smakiem. I tak przetestowałam kilka przepisów na faworki (w tym faworki drożdżowe , czy też faworki na bazie samej śmietany), pączki oraz inne karnawałowe wypieki. Większość z nich niestety nie nadawała się dla osób na diecie, tzn. może powiem inaczej – były(...)suchych dodaj masę bananową. Całość dokładnie wyrabiaj. Masa powinna być zwarta, może jednak kleić się trochę do rąk. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Z ciasta formuj niewielkie kulki, układaj je na blasze. Pączki piecz ok. 20 minut do czasu aż będą rumiane. Po upieczeniu odstaw je do przestygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego
365 dni dookoła kuchninaprawdę zupa nic, czy aksamitna zupa z bogatym smakiem. Jak dla mnie to drugie smakuję mi jak rozpuszczone lody wanilinowe mniam:) Często podają ja w towarzystwie racucha drożdżowego. Słodka zupa i racuch najlepsze wedle nas połączenie. SKŁADNIKI NA ZUPĘ : - mleko 1,5l - laska wanilii (opcjonalnie można użyć cukier wanilinowy ) - białka 2szt - cukier puder 2 łyżki - żółtka 2szt - cukier 6 łyżeczek(...)solą - drożdże dokładnie wymieszam z ciepła wodą (nie gorącą) - robię wgłębienie w misce, wsypuje cukier, wleję oliwę a następnie stopniowo wodę z drożdżami, mieszam składniki drewniana łyżką - gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h - gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie
Basia w kuchnilądują na blogu jeszcze w ten sam dzień. A są takie, do których nie mogę się zebrać przez dwa tygodnie, a czasami dłużej. Tak oczywiście było z tymi plackami drożdżowymi "na słono". W Opolu jest wspaniała gruzińska piekarnia, dzieci uwielbiają ich wyroby i czasami idąc na spacer kupujemy chaczapuri , rwiemy na kawałki i zajadamy po drodze. Nawet w tych(...)źle bym się czuła z takim wyróżnieniem. Ogromną nagrodą dla mnie jest sama nominacja, jednak stopień wyżej - to już za wysokie progi. Bo czym ja mogę wpływać? Pierogami i ciastem marchewkowym? Jeśli tak, to radość razy sto! Patrząc na działalność Ani Dydzik ( nieperfekcyjnamama .pl ) , która wygrała plebiscyt, to chylę czoła przed nią i przed tym, co osiągnęła swoją pracą
bistro mamaDziś chciałabym zaproponować Wam przepis na słodki, drożdżowy chlebek bananowy, niezwykle maślany, aromatyczny, wprost rozpływający się w ustach. Z podanego przepisu upiekłam 2 chlebki o wymiarach 25 x 11 cm. Polecam Wam serdecznie i życzę smacznego! **** Oggi vorrei condividere con Voi la ricetta del pane dolce alle banane, un alimento tanto semplice quanto incredibilmente burroso ed invitante(...)zalewamy 50 ml letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy rozczyn. W yrabiamy ciasto stopniowo dodając jajka, masło oraz sól rozpuszczoną w reszcie letniej wody. Na koniec dodajemy banany z cukrem. Ciasto wyrabiamy, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciep
La grande e la piccola cuocaMoja jedna z córek lubi makowce...więc upiekłam, ale ciut inaczej , a mianowicie chałeczki pieczone w keksówkach..jedną chałeczkę zrobiłam z makiem, a druga była
Moje domowe kucharzeniePrzepis na ten makowiec znalazłam na necie i troszkę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby. A i tak wyszedł przepyszny. Składniki: 50
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: (na ok. 10 sztuk) -4 szklanki mąki pszennej lub razowej -3/4 szklanki letniego mleka -50 g miękkiego masła -1 łyżka cukru -2 jajka -1
KasiekGotujeDziś pierwszy raz na naszym blogu gości domowe pieczywo. Zapewne lubicie świeże, pachnące bułeczki ??? Przyznam się Wam skrycie, że zrobienie domowych bułek nie kojarzyło mi się
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDrugą rzeczą jaką uwielbiam robić po makaronach to piec chleb. Ten zapach w domu, smak i kto by pomyślał, że upieczenie chleba uczy pokory i
Basia w kuchni