lepszego niż świeży, drożdżowy wypiek, przygotowany w domu. Zamiast tradycyjnego pieczywa, najczęściej w domu przygotowuję włoskie, zwłaszcza focaccię. Jest idealna, chrupiąca z zewnątrz, ziołowa i wyrośnięta, dzięki świeżym drożdżom. Unikam jak ognia tych w proszku. Wystarczy nieco cierpliwości i w niemal godzinę otrzymujesz najlepszy, świeży wypiek na świecie! Bez zbędnych, niezdrowych dodatków. Na szczęście od pewnego czasu mogę pochwalić(...)ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, ser, oregano, czarnuszkę i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie. Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy
Moja smaczna kuchniaTo chyba moje pierwsze takie oficjalne bułeczki. Wyszły super smaczne i na śniadanie pasują jak ulał ;) Składniki na około 5 bułeczek 275 gr mąki pszennej 150
Gotowanie...to proste !namaczamy garnek rzymski (obie części). Po wyjęciu z wody wycieramy go i dokładnie, przy użyciu pędzla, smarujemy wnętrze olejem kokosowym (pokrywę garnka również). Obie części oprószamy płatkami orkiszowymi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, kilka razy zagniatamy i formujemy bochenek. Wierzch nacinamy w kilku miejscach, posypujemy czarnuszką i oprószamy mąką luksusową. Bochenek przekładamy do garnka, przykrywamy i wstawiamy(...)malinowym, konfiturą jagodową… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na chleby znajdujace się na blogu: Chleb pszenno orkiszowy Chleb na owsiance Najłatwiejszy chleb drożdżowy Chleb dla leniwych… i nie tylko Wydrukuj przepis The post Chleb pszenno gryczany z czarnuszką appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomoże zostać zapomniane. " Wszystko wskazywało na to, że bagietki się udały, a ja byłam w euforii. (...) Et voila! Opracowaliśmy pierwszy w historii sposób pieczenia udanej bagietki - długiego, chrupiącego, drożdżowego, złocistego bochenka o niepowtarzalnej fakturze i smaku - z amerykańskiej mąki i w domowym piekarniku. Co za triumf!" Wielka radość! Naprawdę! Po raz pierwszy bagietki wyszły idealne! Z polskiej mąki(...)FRENCH BAGUETTES 5 1/2 filiżanek mąki (użyłam mąki typu 450) 2 łyżeczki soli 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 2 filiżanki ciepłej wody (temp. ok. 35 stopni) ETAP 1 - przygotowanie ciasta Wszystkie składniki przełożyć do miski i miksować na najniższych obrotach przez ok. 1 minutę. Składniki powinny się połączyć, ale nadal tworzyć niezbyt gładką masę. Odstawić na 5 minut
KUCHARNIAOto kolejna, tym razem październikowa odsłona wspólnego pieczenia, organizowana przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Amber zaproponowała nam upieczenie chleba kaszubskiego z przepisu
Kulinarne przygody Gatitysmaku, puszysta, ale też wilgotna. Polecam ją nie tylko na Wielkanoc:) Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne: Kulicz twarogowy Kulicz cruffin Kulicz - rosyjska babka wielkanocna Babka drożdżowa parzona Babka kokosowa Babka 3 kolory Babka orzechowo-czekoladowa Babka migdałowa (najlepsza) Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną) Składniki: 150g masła 4 jajka 1 duża cytryna (najlepiej niewoskowana(...)łyżki cukru. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Dodać zblendowane cytryny, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować. Do ciasta dodać 1/3 białek, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Dodać połowę pozostałych białek, znów delikatnie wmieszać do ciasta. Tak samo wmieszać resztę białek. Piekarnik nagrzać do 170stC. Ja dodatkowo wstawiam
Obiad gotowyUpiekłam bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady i rodzynkami. Pyszne, mięciutkie i puszyste. Wygoniłam lenia i pobuszowałam dzisiaj trochę w kuchni. Tak, tak to tygryski lubią najbardziej. Relaks przy mieszaniu w garnkach. Pogoda dzisiaj nie była najlepsza więc była okazja piec, gotować. Weekend przed nami i teraz możemy poleniuchować, poczytać książkę, a jak zaświeci słoneczko to wyjść na wiosenny spacer(...)ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko roztrzepane z jajkiem. roztopione i ostudzone masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie zagnieść. Włożyć ciasto do miski nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dodać
O kuchni z uczuciemZebrałam dla Was w jednym miejscu przepisy, które idealnie sprawdzą się na Tłusty Czwartek. Znajdziecie tu przepis na moje ulubione oponki serowe, mini pączki z serka
Smaki Na TalerzuPiękna jest tegoroczna wiosna! Koniec kwietnia i początek maja obfitowały w iście letnie chwile! Składniki na 9 sztuk 25 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka
Raj dla PodniebieniaWiecie, że jakiś czas temu zaczęłam walkę z wiatrakami (czyt. moimi zbędnymi kilogramami), ale by szło mi choć troszkę lepiej- chcę zmienić swoje nawyki żywieniowe i
Kuchnia w czekoladzieMignęły mi te bułeczki na jakimś zagranicznym blogu i przepadłam. Bardzo mi się podobają wizualnie. Ja jednak nadziałam je w środku , część masą makową i część
Ladylaura.można je zamrozić. Potem wystarczy tylko odgrzać je na parze czy odsmażyć i będą smakować jak świeże. Składniki na pierogi swojskie z kiełbasą i ziemniakami (około 65 sztuk): Ciasto: 550 g mąki pszennej (typ 450) 350 ml gorącej wody łyżka oleju płaska łyżeczka soli Farsz: 800 g ziemniaków 300 g twarogu wędzonego 300 g cebuli (2 większe sztuki(...)przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto Do mąki dodaj sól i olej, oraz wlej mocno ciepłą (ale nie wrzątek) wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrób gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię i odstaw na 20 minut. Przygotowanie pierogów Ciasto podziel na dwie części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek. Jeśli ciasto klei się do wałka
e-PrzepisyKulinarneulubionym smaku do nadziania Przygotowanie Najpierw przygotowujemy zaparkę. Mleko zagotowujemy z masłem i zalewamy nim mąkę przesianą do miski. Mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną, aż powstanie gładkie ciasto. Nakrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do wystudzenia. Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Drożdże kruszymy i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę mąki i cukru oraz 150 ml ciepłego mleka. Mieszamy(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na blat, wyrabiamy ręką przez chwilę, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką koła o średnicy 6-8 cm. Ciasto, które pozostanie po wykrawaniu kół, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Krążki ciasta nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-25 minut
e-PrzepisyKulinarnelepszego od zapachu i smaku domowego pieczywa. I tej ogromnej radości kiedy z dumą możemy zaprezentować swoje wypieki. Ja mam już na swoim koncie kilkanaście chlebów i drożdżowych i na zakwasie oraz różnych bułeczek. Ciągle się jednak uczę jak robić doskonałe domowe pieczywo. Dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z piekarnictwem i takich osób jak ja, które chcą się(...)podane w gramach, więc nie będziecie musieli zastanawiać się ile pojemności ma Wasza szklanka. Przepisy w książce podzielone są na trzy rodzaje wypieków: wypieki bez drożdży, wypieki drożdżowe oraz wypieki na zakwasie. A na koniec bardzo praktyczny rozdział – zero waste – tak aby ani okruszek się nie zmarnował. Oprócz tradycyjnych bułeczek i chlebów w książce znajdziecie bardziej egzotyczne wypieki
Cynamonowe szczęścieobiecałam Przepis na pyszne ,drożdżowe ślimaczki z serem białym i nutką wanili. Polecam każdemu 🤗🤗🤗🤗🤗🤗 Wszystkie przyprawy i dodatki dostępne w sklepie Skworcu Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 😘😍😍😍 A teraz przepis . Składniki na 16 ślimaczków: 40 g drożdży 5 szklanek mąki 1 szklanka ciepłego mleka(...)szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki wrzątku Przygotowanie: 1. Do wysokiej miski dodaję wszystkie składniki. Dokładnie łącze wszystkie składniki Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie. Odstawiam do wyrośnięcia ok 2 godziny. 2. Przygotowuję masę serową. 3. Wszystkie skladniki przekładam do malakserea i miksuję na gładko. Jeśli nie mamy malaksera mozemy wszytskie
Gotowanie Patki